Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Това е зелчеста гъба,млада е светла, а по-стара кафява и жилава.Има я в справочниците за гъбите в БГ,а това че е афродизиак не знаех,не лошо като тема.Маринованата риба со сите си витамини помага на леталото да удържи висота.Поздрав на сите гъбари! 

- rosboz
- ще става разбирач
След първомайския потоп се надявах , че челядинките са тръгнали ама не
само няколко изсъхнали като че ли не е валяло
Вместо тях намерих няколко печурки.
Явно ще трябва да се чака следващия дъжд.

само няколко изсъхнали като че ли не е валяло
Вместо тях намерих няколко печурки.
Явно ще трябва да се чака следващия дъжд.

ski today
work tomorrow
work tomorrow
-
- сериозен играч
Днес намерих точно такава гъба! Стар балканджия/свако ми/ каза,че се нарича ДИПЛЯНКА.Много рядка и вкусна.Ама все пак................rosboz написа:Някой да знае каво е това
Днес видях няколко
От години обикалям горите ,но такава не съм виждал
Не е коралка.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Гранди, и аз мисля като Старчо, че е зелчеста гъба. Както и Никола писа, не е добре видна! Само от горе! Смърчулката и диплянката са със стълбче! 
Вчера, неделя открих сезона на майските! С внуците набрахме като за една голяма гъбена каша! Още са много дребни и силното слънце ги засушава. Други години съм ги почвал от 5-10 април, тази година се появиха около София след 10 май. Челядинките са като пирончета и вече сухи! Излязли са доста сапунки и трябва да се внимава! Винаги си помирисвайте майските! Те миришат на краставица, като прясни! Иначе сварени са с отличен гъбен вкус! Дано май да е влажен иначе ще се окаже ялов пролетния гъбобер!

Вчера, неделя открих сезона на майските! С внуците набрахме като за една голяма гъбена каша! Още са много дребни и силното слънце ги засушава. Други години съм ги почвал от 5-10 април, тази година се появиха около София след 10 май. Челядинките са като пирончета и вече сухи! Излязли са доста сапунки и трябва да се внимава! Винаги си помирисвайте майските! Те миришат на краставица, като прясни! Иначе сварени са с отличен гъбен вкус! Дано май да е влажен иначе ще се окаже ялов пролетния гъбобер!
Последно промяна от Диканаров на Пон Май 11, 2009 10:28 am, променено общо 1 път.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Преди време писах за едни гъби, които изрових изподземята и приличаха на трюфели ( или подобни поне), та вчера минах през същото място за масловки и цялото беше изрито, като от прасета, та ясно е че са някакъв вид гъба ама какъв точно и стават ли за консумация
, както и да мернах няколко по големи се поддаваха, но като не ги знам, защо да ги бера, другата седмица сигурно пак ще ходя и ще взема апарата да ги заснема.
Иначе челадинки много, но все дребни и изсъхнали, но пък масловките са перфектни

Иначе челадинки много, но все дребни и изсъхнали, но пък масловките са перфектни

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ето какво набрахме с татко ми днес след работата.Буковки над 20 килограма и десетина парчета манатарки.Хубаво е че манатарката започва да излиза в планината,а за буковката е нормално шото горе има доста вода и паднали буки . Другиа пат ше взема апарата в гората

Това е за има-нема един час.Буковките са от две паднали буки,а манатарките са от горната страна на буката(на чистинките),кадето ги пече слнцето повече.

Това е за има-нема един час.Буковките са от две паднали буки,а манатарките са от горната страна на буката(на чистинките),кадето ги пече слнцето повече.
Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

- YordanDanev
- сериозен играч
Браво Никола, много гъби сте събрали, тука в моя край дъжд рядко вали и няма гъби сега. Тези буковки тук се казват кладници и аз ги обичам много.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
И аз много ги обичамYordanDanev написа:Браво Никола, много гъби сте събрали, тука в моя край дъжд рядко вали и няма гъби сега. Тези буковки тук се казват кладници и аз ги обичам много.

Macedonia

- YordanDanev
- сериозен играч
Никола, ако идваш насам набери от тия гъби и се обади, имам супер бяло вино от моето село.

- borislav58
- сериозен играч
Цялото ни семеиство сме гъбари дори и тои http://media.snimka.bg/3205/012666217.jpg Станка също не само лови риби а http://media.snimka.bg/3205/012666219.jpg да не казмам пък жената http://media.snimka.bg/3205/012666218.jpg След като пуснат язовирите ще ходим на Широка поляна там са гъбите рибите и почивката. http://media.snimka.bg/3205/012666244.jpg
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Ако има познавачи тук, моля да ми кажат каква е тази гъба - за първи път я бера - и дали двете са от един сорт

В хладилника са ми, да ги ядем ли

Елфи,води се по старото гъбарско правило.Ако се чудиш дали дадена гъба е хубава и годна за консумация - не я прибирай ! 
Не бива шега с тея неща.Аз късам единствено сърнели и манатарки,че само тях си ги познавам и трудно могат да се сбъркат.

Не бива шега с тея неща.Аз късам единствено сърнели и манатарки,че само тях си ги познавам и трудно могат да се сбъркат.
Последно промяна от SONY на Нед Юни 28, 2009 9:32 pm, променено общо 1 път.
TICA FAN
Снимката не е много ясна, но приличат на гълъбки и двете. Има ги в различни разцветки, но най добре да ги види някой на място за да не станат неприятни грешки
.
п.п. Сега видях и другите снимки. Със сигурност са гълъбки, не бера от тях само червените, защото имат опасен двойник-бясната гъба, която е отровна! Все пак не е желателно да се консумират без да ги види специалист на място.

п.п. Сега видях и другите снимки. Със сигурност са гълъбки, не бера от тях само червените, защото имат опасен двойник-бясната гъба, която е отровна! Все пак не е желателно да се консумират без да ги види специалист на място.
Четох една книжка - и за мен са гълъбки - ламелите им са жълти! А на бясната гъба са бели - не може да се получи обърквация си мисля , ма за това и питам