Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Re: Има ли гъбари?

Мнение от starcho »

Това е зелчеста гъба,млада е светла, а по-стара кафява и жилава.Има я в справочниците за гъбите в БГ,а това че е афродизиак не знаех,не лошо като тема.Маринованата риба со сите си витамини помага на леталото да удържи висота.Поздрав на сите гъбари! :drinkers:
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

След първомайския потоп се надявах , че челядинките са тръгнали ама не
само няколко изсъхнали като че ли не е валяло

Вместо тях намерих няколко печурки.
Явно ще трябва да се чака следващия дъжд.

Изображение
ski today
work tomorrow
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

rosboz написа:Някой да знае каво е това
Днес видях няколко
От години обикалям горите ,но такава не съм виждал

Изображение

Не е коралка.
Днес намерих точно такава гъба! Стар балканджия/свако ми/ каза,че се нарича ДИПЛЯНКА.Много рядка и вкусна.Ама все пак................
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Гранди, и аз мисля като Старчо, че е зелчеста гъба. Както и Никола писа, не е добре видна! Само от горе! Смърчулката и диплянката са със стълбче! :!:
Вчера, неделя открих сезона на майските! С внуците набрахме като за една голяма гъбена каша! Още са много дребни и силното слънце ги засушава. Други години съм ги почвал от 5-10 април, тази година се появиха около София след 10 май. Челядинките са като пирончета и вече сухи! Излязли са доста сапунки и трябва да се внимава! Винаги си помирисвайте майските! Те миришат на краставица, като прясни! Иначе сварени са с отличен гъбен вкус! Дано май да е влажен иначе ще се окаже ялов пролетния гъбобер!
Последно промяна от Диканаров на Пон Май 11, 2009 10:28 am, променено общо 1 път.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Преди време писах за едни гъби, които изрових изподземята и приличаха на трюфели ( или подобни поне), та вчера минах през същото място за масловки и цялото беше изрито, като от прасета, та ясно е че са някакъв вид гъба ама какъв точно и стават ли за консумация :roll: , както и да мернах няколко по големи се поддаваха, но като не ги знам, защо да ги бера, другата седмица сигурно пак ще ходя и ще взема апарата да ги заснема.

Иначе челадинки много, но все дребни и изсъхнали, но пък масловките са перфектни 8)
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Ето какво набрахме с татко ми днес след работата.Буковки над 20 килограма и десетина парчета манатарки.Хубаво е че манатарката започва да излиза в планината,а за буковката е нормално шото горе има доста вода и паднали буки . Другиа пат ше взема апарата в гората :arrow: :arrow: :arrow:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Това е за има-нема един час.Буковките са от две паднали буки,а манатарките са от горната страна на буката(на чистинките),кадето ги пече слнцето повече.
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от YordanDanev »

Браво Никола, много гъби сте събрали, тука в моя край дъжд рядко вали и няма гъби сега. Тези буковки тук се казват кладници и аз ги обичам много.
Изображениеима ли комат кучета много
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

YordanDanev написа:Браво Никола, много гъби сте събрали, тука в моя край дъжд рядко вали и няма гъби сега. Тези буковки тук се казват кладници и аз ги обичам много.
И аз много ги обичам :wink: посебно с бело вино :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от YordanDanev »

Никола, ако идваш насам набери от тия гъби и се обади, имам супер бяло вино от моето село.
Изображениеима ли комат кучета много
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Цялото ни семеиство сме гъбари дори и тои http://media.snimka.bg/3205/012666217.jpg Станка също не само лови риби а http://media.snimka.bg/3205/012666219.jpg да не казмам пък жената http://media.snimka.bg/3205/012666218.jpg След като пуснат язовирите ще ходим на Широка поляна там са гъбите рибите и почивката. http://media.snimka.bg/3205/012666244.jpg
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Ако има познавачи тук, моля да ми кажат каква е тази гъба - за първи път я бера - и дали двете са от един сорт
Изображение
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Изображение
Изображение
Изображение

В хладилника са ми, да ги ядем ли :?:
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Елфи,води се по старото гъбарско правило.Ако се чудиш дали дадена гъба е хубава и годна за консумация - не я прибирай ! :wink:
Не бива шега с тея неща.Аз късам единствено сърнели и манатарки,че само тях си ги познавам и трудно могат да се сбъркат.
Последно промяна от SONY на Нед Юни 28, 2009 9:32 pm, променено общо 1 път.
TICA FAN
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Снимката не е много ясна, но приличат на гълъбки и двете. Има ги в различни разцветки, но най добре да ги види някой на място за да не станат неприятни грешки :wink: .
п.п. Сега видях и другите снимки. Със сигурност са гълъбки, не бера от тях само червените, защото имат опасен двойник-бясната гъба, която е отровна! Все пак не е желателно да се консумират без да ги види специалист на място.
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Четох една книжка - и за мен са гълъбки - ламелите им са жълти! А на бясната гъба са бели - не може да се получи обърквация си мисля , ма за това и питам
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”