Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Благодаря.
Извинявам се на rumci и всички че оспамих темата.
Извинявам се на rumci и всички че оспамих темата.

Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.
Харпуна става що годе добре за сега и най вече
научавам много докато го правя,но най-много от това което сте написали
вие по темата.
Особено голямо благодаря за изчерпателните обяснения на gunman(ако не се справя с харпуна ще ти дам емайла си да спазарим един от твоите
и почерпка от мен).
Само ми кажете какви други дървесини са сходни на този тик (или там както се казва),че тук не са го и чували това дърво.
вие по темата.
Особено голямо благодаря за изчерпателните обяснения на gunman(ако не се справя с харпуна ще ти дам емайла си да спазарим един от твоите

Само ми кажете какви други дървесини са сходни на този тик (или там както се казва),че тук не са го и чували това дърво.
Колега Димс,Dims написа:Харпуна става що годе добре за сега и най вече
вие по темата.
Особено голямо благодаря за изчерпателните обяснения на gunman(ако не се справя с харпуна ще ти дам емайла си да спазарим един от твоитеи почерпка от мен).
Аз лично бих взел за проба дъсчица от материала (в твоя случай - ореха) бих измерил нейната плътност. Лесно е - дължината, умножена по широчната и по дебелината ( в дециметри) и след като я претегля в близката бакалия на кантара ще взема решение. Ако е от порядъка на 600-700 гр/куб.дм ще действам.
Значи от 110см дълги заготовки ще можеш да изкараш чисто харпун около 90см.
Ореха е здраво дърво и върши работа.
Примерно, стрелата ти ако тежи (да кажем на грубо) 300-350гр и спусъка ти ( със всичките му талимати) около 120-150гр (пак на грубо), то когато дървената част на харпуна ти стане около 1400-1500гр вече трябва да внимаваш със стружкоотнемането

Аз лично бих те посъветвал да направиш първо горната част на тялото с каналите и отворите за спусъка и ластиците, поставил дръжката и евентуално бих си оставил запас на корема (запасите винаги са там

На такъв етап можеш да провериш плаваемостта му, като му направиш леко повърхностно импрегниране и го съоръжиш с пълен сет. Ако ще слагаш макара, сложи я и нея в уравнението.

Ако има нещо неясно - питай. Ще помагам с каквото мога.
Желая ти успех от все сърце и ако не стане от първия път

Бих искал да се извиня предварително, ако съдържанието на поста ми не съвпада с онова, което мисли някой друг, но в случая изказвам мнение изцяло продиктувано от собствен опит .
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
От прочетеното във форума зная че мога да разчитам на мнението ти,както и всички които го поискат.
Почти съм готов с харпуна и по случаиност направих точно това което казваш,и мога да кажа че плаваемоста е добра и когато държа харпуна в ръце го чуствам добре.
Ще покажа снимки в завършен вид и по време на изработването му,само да пипна още малко тук там(и да се науча да качвам снимки също
).Спусака малко не ми харесва въпреки че го тествах и държи,ще видя да ми направят в шлосерски цех.

Ще покажа снимки в завършен вид и по време на изработването му,само да пипна още малко тук там(и да се науча да качвам снимки също

Колеги искам да попитам защо правите разрез от пред на харпуна(до ластиците). 

Разреза се прави за да можеш по лесно да сваляш ластика като го промушиш през отвора така че кордата която ползваш за да заредиш стрелата минава през този процеп и по този начин сваляш ластика без да развързваш кордата .Ако нещо не ти е ясно питай! 

Ето и от мен малко снимки с домашното ми по направа на харпун.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
http://gallery.nariba.com/data/1356/659620023-thumb.jpg
Извинявам се за лошото качество но съм ги снимал с gsm и не ставам са фотограф.
Ще има и продължение.

http://gallery.nariba.com/data/1356/659620023-thumb.jpg
Извинявам се за лошото качество но съм ги снимал с gsm и не ставам са фотограф.

Ще има и продължение.

- Jack Daniels
- разбира нещата
на първо четене : трябва да дадеш по-голям наклон на дръжката, някакси да я прибереш към харпуна, погледни снимките напред във форума ,има доста сполучливи харпуни на колегите....всъщност не се вижда добре в перспектива линията на стрелата, така че може да греша
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Да ти кажа отначало така я направих,но не я чуствах много добре да ми пасва и я направих така.
Все пак трябва ми малко повече практика с харпуна ,че аз предимно ловувам с карабина голям калибар и приклада ми е горе долу така.
Все пак трябва ми малко повече практика с харпуна ,че аз предимно ловувам с карабина голям калибар и приклада ми е горе долу така.

Dims аз също мисля че ъгъла на дръжката ти е малък.
Мога да ти предложа един начин да провериш горе долу какъв да е той.
Просто протегни напред ръка ,без да напрягаш никой мускул все едно че се
целиш с пистолет и забележи че свитите пръсти са под определен ъгъл спрямо линията на ръката.
А още по лесно става като отидеш до магазина и погледнеш някой от по скупите марки харпуни
.
Иначе бравос за начинанието и с нетърпение ще очакваме снимков материал.
Мога да ти предложа един начин да провериш горе долу какъв да е той.
Просто протегни напред ръка ,без да напрягаш никой мускул все едно че се

А още по лесно става като отидеш до магазина и погледнеш някой от по скупите марки харпуни

Иначе бравос за начинанието и с нетърпение ще очакваме снимков материал.
Нека и аз да изкажа някъкво мнение за харпуна на колегата,както казаха и други колиеги ъгла на дръшката не е както трябва и не бива да се сравнява с пистолети няма нищо общо.И още нещо на това тяло дето си направил дръшката е монтирана прекалено ниско и харпуна ще ти дава голям откат.Това е мое мнение.И все пак браво за старанието.
Последно промяна от terzo на Чет Авг 05, 2010 11:54 am, променено общо 1 път.
Още днес ще опитам да дам по голям наклон на дръжката,а за нивото на дръжката така изглежда от ъгала на снимане.
Но поне вече имам малък напредък и ще поръчам ластици и стрела,и да се похваля че сега чакам новата ми маска.НАВА
Но поне вече имам малък напредък и ще поръчам ластици и стрела,и да се похваля че сега чакам новата ми маска.НАВА

- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега Димс, ето ти едно решение, доближаващо се до съвършенството
http://www.abellansub.com/media/product ... usil04.jpg

Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
- Jack Daniels
- разбира нещата
при толкова висок спъсук, може дръжката даже да е с обратен наклон
...иначе тази предспусъкова скоба е голяма изгъзица - още едно място където може да ти се закача я кордата на стрелата я въжето на буя, ама майстора явно търси рекламен ефект

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Jack Daniels написа:при толкова висок спъсук, може дръжката даже да е с обратен наклон...иначе тази предспусъкова скоба е голяма изгъзица - още едно място където може да ти се закача я кордата на стрелата я въжето на буя, ама майстора явно търси рекламен ефект
Колега заради такива като теб много не обичат форумите,само да ти кажа че тук се споделя мнение и опит,а не за да си правиш подигравки с новаците и другите.

Но аз какво ли очакам то не спряха да рогаят хора като Gunman,та мен ли.