Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Диканаров »

Елфи, Румчи е прав за гълабките, по притцип! От тези дето показваш повечето са кожено червени гълабки, но има една, която бие на жълто и не и се виждат ламелите. Тя е от дясно на снимката дето са две. Така ми прилича и на "вонливка"! Тя е неядлива или слабо отровна! Гълабките са наистина голямо семейство! Има зелена зърнеста и зелена-маслена - най-ценните от вида, има коженочервена и виненочервена, сива гълабка -, които са на второ място! И накрая червена и жълта гълабки, които имат двойници и са най-груби като качество. Колегите са прави! Най-добре гъби дето се съмняваш да не ги береш или да ги прибереш в отделен плик! С тях да направиш консултация при доказани гъбари. В София на "Женският пазар" има двама-трима много добри гъбари, единият от тях е Андрей, той е най-добрият гъбар! Аз си правя труда при някои нетипични окраски или форма да ходя при него или тях за консултация. Сигурно и там при теб има такива! Не се води само по книжки! Често снимките лъжат поради особенното осветление, а за рисунките да не говорим! :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Благодаря ви, явно ще заминат в коша за боклук :(
По принцип не бера гъби, които не познавам, ма те бяха толкова много, че се изкуших! Пък и видях че и други преди мен ги бяха събирали . Други гъби нямаше
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

От гълъбките само зелената се разпознава лесно. Все пак и нея не я бера. Не прави компромиси ако не си сигурна. Червената и виолетовата гълъбка има вероятност да се сбъркат с бясната гъба, така че не се правят компромиси. Не съм и чул да са със супер качество, така че не пропускаш много. Аз скоро видях и оранжева червена мухуморка, което ме кара да бъда още по-внимателен-ето и снимчици
http://free.hit.bg/parvanoff/gabi/DSC02861.JPG
http://free.hit.bg/parvanoff/gabi/DSC02862.JPG
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Ха, интересното е че са проядени от животни :shock:
Доколкото знам, животинките не кусват отровните гъби
Аватар
rdochev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rdochev »

Заблуждаваш се!
i don't drink water cos fish fuck in it
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

Такива неща като проядени от животни, козите ги били ядяли и т.н. ги забрави, както и обратния вариант щом посинявали били отровни :wink: Нема такива неща-това са бабини деветини и затова некои "големи" гъбари се тровят някак си... :?
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Елфи, това са гълъбки. Появяват се масово в горите по време на обилни дъждове, каквито сега има. Аз избягвам да ги бера, макар ,че в някои райони са предпочитани и са обект на масово събиране.Съфорумец пише в темата, че е видял хора с набрани цели щайги из Родопите.
Най-редното е, ако се съмняваш в дадена гъба просто.... да я оставиш там, където си е поникнала. Както казва Дерсу Узала-" Има и друг хора!". :D . Природата си знае работата. Не само се заблуждаваш, че животинките не ядат отровните гъби, направо грешиш! Ровни из темта от любопитство. Колегите имат много-много интересни постинги. Много неща може да се научат! Успешен гъбобер! :rolleyes:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Елфи, гълабките са много добри за мариноване! Понеже са малко по-твърди, стават както рижиките отлично мезенце за ракийка. Особено ако направиш микс с други гъби, като овча прахан, тръбенка, корал, рижийка. Бясната и червената гълабка си много приличат, а и червената е най-груба, така че ги пропускай. Другите коженочервена, виненочервена са с лъскави шапчици и охрени ламели. Сивата гълабка е често и на петна, зелените пък се отличават ясно. Много ги мислят за отровни, но са най-добрите гълабки. Пробвай ги! Когато няма гъби, често спасяват излета! Аз още не съм успял да си набера повече от колкото за едно ядене! Уж вали вече десетина дни и нищо! Нито на Г.Желязна, нито на Лозенската, нито на Ст.планина. А ходя на моите си места. Ако и тази събота е така ще почна по високата част на Витоша да ги търся.
Пчеличке, как е урожаят при теб? Интересно Румчо дали ги е отпочнал? Никой не се хвали още! :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

В нашия регион е страхотна суша и тази година дори не съм видял гъба :? . Дано поне есента бъде дъждовна, че и сушените запаси се поизчерпаха от миналогодишния урожай :wink:
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Я щом ги разбирате тези работи ми кажете тези стават ли за консумация или да ги давам на тъщата.
Изображение
Това ли са пърхутки
Изображение
clockorange
новобранец
новобранец

Мнение от clockorange »

Не е абсолютно ясно от снимки,но:

Първата прилича на Пачи крак. Най-лесно се познава по прекрасния аромат на кайсия ммммм

Втората е Пърхутка
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

И на мен ми направи впечатление че тея жълтите миришеха на кайсии,ама стават ли за консумация и то
във какъв вид,трябва ли нещо да се киснат там изваряват. :roll:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Едни от най-вкусните гъби са Пачия крак. Пържени, сушени, мариновани, във фурна, всякак са превъзходни. Никакво изваряване :D
clockorange
новобранец
новобранец

Мнение от clockorange »

rumci написа:Едни от най-вкусните гъби са Пачия крак. Пържени, сушени, мариновани, във фурна, всякак са превъзходни. Никакво изваряване :D
Абсолютно съм съгласен!!! Страшна гъба! Както и да я направиш е страшна :tonqe:
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Мда, ако това е пачи крак, са прави колегите за вкуснотията, но аз не съм сигурна - знам че той има по - неправилни форми ( карам по спомени - веднъж съм брала) Колкото до пърхутката - тия дребните за нищо не стават - преди 2 години на една поляна се побърках от гигантски пърхутки и гигантски печурки :shock: В един момент се оказа, че 5-те човека така се бяхме натоварили с гъби, че едвам се прибрахме пеша през хълмовете :lol: Две пърхутки под едната мишница и торбичка в другата ръка и едвам се довлякох до вкъщи
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”