Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Диканаров
- кандидат преподавател
Re: Има ли гъбари?
Не знам как е при вас, но при мен ако излезе някаква гъба ще е чудо! Почвата е бетон! От месеци не е валял дъжд дето да намокри поне 2 см. от почвата! Каква ще е тази есен ще видим, но за сега е трагично. Не мога да си извадя картофи от лехите! По е твърдо от железобетон и кирка едва пробива! А похвалете се ако излиза нещо при вас!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Диканаров написа: ........ А похвалете се ако излиза нещо при вас!
Диканаров,
За сега мога да се похваля, че около София вали т.н. "гъбен дъжд" !

Тихо, напоително и постоянно, от обяд!
Всяка капка е гъбка !
Ако продължи така поне до сутринта, ще се оправи нашата работа !

А дано, но е много студено и вятърът е силен, та надали.......
iriana64 написа:Здравейте гъбари!
Отдавна ви чета, но не се пресрамвах да ви пиша. Аз съм много запалена, сега имам свободно време за гъби и тъй като на всички близки им омръзна всичко да се готви с гъби, имам следния въпрос: Знае ли някой от вас къде има пункт за изкупуване на гъби в София или околните квартали.
Благодаря ви предварително.
Колежке къде береш толкова гъби та и пункт за изкупуване си търсила,
Прочетох ти мненията за 6 години,
но нищо не си писала никъде къде ги береш.

Риболовци.
-
- ще става разбирач
След дъждовете през седмицата днес сутринта направих един обход на едни принципно дашни места,но нямаше кьорава гъба.С влагата в почвата и предстоящото затопляне поне сърнели би трябвало да има.Ето по тия места ги търсих днес.

Аз не съм капо шипки има.
Обход от 550 до 1000 надморска
До тук.
Обход от 550 до 1000 надморска
До тук.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
Аз реших, че за сърнели и рижики ще има време по-нататък и затова днес отидох целенасочено за припънки. Имам си една плантация в Плана, дето много ги има, когато тръгнат… Представлява съвсем малък участък от дъбова горичка на около 850 м.н.в., в който почти на всеки пън могат да се срещнат. В останалата част на гората са редки или хич ги няма
В общи линии направих много добър излет, макар да бях закъснял с около ден-два… В смисъл, че гъбите си бяха млади, но вече бяха с отворени шапки, докато аз ги предпочитам да са още като звънчета
Имаше и такива, но по-малко…
Както и да е, гъби имаше цяло море… Накъдето и да се обърнеш се виждаха огромни кичури по пъновете. Аз се ограничих с около 6-7 кг., макар и те да ми бяха много
Така, че, ако на някой му се берат припънки и знае къде да ги търси - сега е момента.
За другите видове потвърждавам и аз - не срещнах нито една гъбка от никакъв друг вид
Поздрави!

В общи линии направих много добър излет, макар да бях закъснял с около ден-два… В смисъл, че гъбите си бяха млади, но вече бяха с отворени шапки, докато аз ги предпочитам да са още като звънчета

Както и да е, гъби имаше цяло море… Накъдето и да се обърнеш се виждаха огромни кичури по пъновете. Аз се ограничих с около 6-7 кг., макар и те да ми бяха много

Така, че, ако на някой му се берат припънки и знае къде да ги търси - сега е момента.

За другите видове потвърждавам и аз - не срещнах нито една гъбка от никакъв друг вид

Поздрави!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov
Стефко,
Как ги готвиш тези припънки ?
И какво им е качеството, като гъби ?
Иначе,
По моите места около София - няма и признак на гъби.
Нито в полето, нито в Стара планина.
Как ги готвиш тези припънки ?
И какво им е качеството, като гъби ?
Иначе,
По моите места около София - няма и признак на гъби.
Нито в полето, нито в Стара планина.
Георги, за мен е много хубава гъба, защото стои малко по-хрупкава и жилава. А аз обичам това у гъбите…
За протокола, най-харесвам една друга припънка ("armillaria gallica"), която е с по-дебело пънче и месо, и е някак още по-плътна/хрупкава, но за съжаление е и е по-рядка… Невероятна е за салата!
Тази е "armillaria mellea" - обикновена пънчушка. Част от днешната реколта замразих, а друга опитах да мариновам (Ще видим дали съм успял
)
Иначе ги хапвам на салата с чесън и оцет или на тиган, задушени със сметана и лук
Мисля, че ще стават много добре и с ориз, но още не съм пробвал (не могат да се доредят от манатарките).
Другото, за което си мисля е гъбен сос (за пържолки или други печени меса ) или омлет. Братушките ги споменават и като добър вариант за мариноване, осоляване или върху пици… 

Тази е "armillaria mellea" - обикновена пънчушка. Част от днешната реколта замразих, а друга опитах да мариновам (Ще видим дали съм успял

Иначе ги хапвам на салата с чесън и оцет или на тиган, задушени със сметана и лук

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov
Благодаря за отговора !
Аз съм по мекичките гъбки,
Даже отворените сърнели понякога са ми жилави.
Но за салата - това вече е идея !
Обичам салатите !

Аз съм по мекичките гъбки,
Даже отворените сърнели понякога са ми жилави.
Но за салата - това вече е идея !
Обичам салатите !

Уважаеми колеги - гъбари, помагайте!
Можете ли да идентифицирате тия гъби? Зная, че е недостатъчно да се гледа по снимка, но - ако имате мнение, моля да го споделите. Дал съм по две снимки: изглед отстрани /отгоре/ и откъм спороносния слой. Поздрави!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
Можете ли да идентифицирате тия гъби? Зная, че е недостатъчно да се гледа по снимка, но - ако имате мнение, моля да го споделите. Дал съм по две снимки: изглед отстрани /отгоре/ и откъм спороносния слой. Поздрави!

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
- Павел Иванов
След като ти одобрих мнението се наложи леко да го ремонтирам та да се виждат снимките . За в бъдеще ползвай таговете [img].[/img] , вместо [image][/image] и [album][/album] .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- G.Petkov
И аз като Люси ще споделя, че често срещам тези или подобни гъби, но поради липса на интерес не съм си давал труд да им запомня имената.
Никога не съм ги събирал.
Никога не съм ги събирал.
Благодаря за навременното отношение към въпросите ми. Липсата на конкретно мнение в гъбарството - самО по себе си е много добър отговор...
Аз също бих желал да се завръщам с много манатарки, пачи крак, рижи/й/ка, овча прахан или други познати ми гъби, но - когато споменатите ги няма - се опитвам да разширя познанията си в областта.
Все се надявах някой да потвърди, че между снимките има, например - кожено-червена гълъбка /ussula alutacea/ или виолетова гълъбка, или виолетка /tricholoma nudum/, но, щом няма инфо - отиваме към варианта на контейнера... Дано не греша с латинските наименования /Н.Колев - Диворастящи гъби/
Поздрави!

Все се надявах някой да потвърди, че между снимките има, например - кожено-червена гълъбка /ussula alutacea/ или виолетова гълъбка, или виолетка /tricholoma nudum/, но, щом няма инфо - отиваме към варианта на контейнера... Дано не греша с латинските наименования /Н.Колев - Диворастящи гъби/
Поздрави!