Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг макари - кой, какво развърта ???
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- radogagov
- ще става разбирач
Re: Спининг макари - кой, какво развърта ???
Не бях чувал за тази пръчка
Не съм и виждал даже новия Легалис, но имайки предвид къде е позициониран като модел, не очаквай чудеса. Сега навлизаш в спининга, започни с по-евтини такъми и наблягай повече на риболова. Такъмчето ще издържи 1-2 сезона, докато натрупаш опит, пък после ще мислиш за хубави макари и пръчки, мерак и парички само си трябват.
ще да е хибридformax black shadow

Не съм и виждал даже новия Легалис, но имайки предвид къде е позициониран като модел, не очаквай чудеса. Сега навлизаш в спининга, започни с по-евтини такъми и наблягай повече на риболова. Такъмчето ще издържи 1-2 сезона, докато натрупаш опит, пък после ще мислиш за хубави макари и пръчки, мерак и парички само си трябват.

- preparatos
- вече хвърля и на тежко
Опс не е бил хибрид, ами по-бил на филстар...
Не мисля, че е задължително опита, да започне, да се трупа с по бюджетни такъми, с повече стаж... И старите такъми какво да ги правя?! Като не ми се правят нито обяви, нито колекции, нито подаръци..
.Искам като ми се отвори парушута за някой излет, да разпъна що-годе приличен комплект. Да бъде що-годе сигурен и и надежден, който да ми служи доста повече от 2 сезона...
Моля, би ли сглобил един бърз комплект макаре със спининг от nordfishing77? Като макарето, примерно, може да е Shimano Stradic Ci4+ 4000 FB. Каквъв спининг би му подхождал, според теб? Като казвам спининг, то визирам универсален такъв. С акции ~ 10-30 гр....
Благодаря.

Не мисля, че е задължително опита, да започне, да се трупа с по бюджетни такъми, с повече стаж... И старите такъми какво да ги правя?! Като не ми се правят нито обяви, нито колекции, нито подаръци..

Моля, би ли сглобил един бърз комплект макаре със спининг от nordfishing77? Като макарето, примерно, може да е Shimano Stradic Ci4+ 4000 FB. Каквъв спининг би му подхождал, според теб? Като казвам спининг, то визирам универсален такъв. С акции ~ 10-30 гр....

Благодаря.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Нещеш бюджетен такъм а същото време възприемаш като "универсална" гега с тест 10 - 30 гр.
Не друго ами въдица с реален тест 10 - 30гр. , фаст акция и мидиъм строй си е по-скоро една що годе универсална щукарка , докато "универсалната" гега за нашите водоеми където се набляга основно на клен , щучета по две , три кила , сомета пак в тоя диапазон и пр. е с тест 3.5 - 14гр или 5 - 15 гр при строй мидиъм лайт и фаст акция .
Та сподели с какви примамки и основно къде ще търсиш рибата , та да ти бъдат по-полезни колегите .
Друго , незнам най-новите модели на Страдик как се представят при спинингов риболов , но относно по-старите споделям напълно мнението на един много голям Човек и Риболовец , лека му пръст , който казваше :

Не друго ами въдица с реален тест 10 - 30гр. , фаст акция и мидиъм строй си е по-скоро една що годе универсална щукарка , докато "универсалната" гега за нашите водоеми където се набляга основно на клен , щучета по две , три кила , сомета пак в тоя диапазон и пр. е с тест 3.5 - 14гр или 5 - 15 гр при строй мидиъм лайт и фаст акция .
Та сподели с какви примамки и основно къде ще търсиш рибата , та да ти бъдат по-полезни колегите .
Друго , незнам най-новите модели на Страдик как се представят при спинингов риболов , но относно по-старите споделям напълно мнението на един много голям Човек и Риболовец , лека му пръст , който казваше :
Ники Киров написа:Страдик произлиза от СТРАДАНИЕ !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- preparatos
- вече хвърля и на тежко
Благодаря за включването. Ами на базата на набързо прочетеното във форумите, бях останал с впечатление, че универсалния такъм е именно универсалната щукарка - 10-30гр/ грубо / мярках теми за река марица, се препоръчват подобни, може би леко се презастраховат, не знам.....
Но, може би е по-правилния избор с по-малката акция. Щом го казва човек с огромен стаж в тази област, чудесно, ще се коригираме тогава....
8'0" - 2.44 ML 3 - 15 1.25 131
7'6"- 2.32 ML 3 - 15 1.19 129
Black shadow има я на различни дължини с минимална разлика. Мисля да се спра на по-дългата - 2.44м
Хубавото е че Филстар имат резервни части. Потвърдено е от дистрибуторите. Цвети, ми пожела да не се стига до там.... Ха дано, да ми е на късмет, но все пак за мен е важно една въдица да има части.....
За примамки и влакно още не съм информиран. Ще се ориентирам по темите със стойностните мнения. Ще предпочета такива доказани бойци с що-годе прилична цена, но е още рано. Нека първо да изберем пръчката и макарата....
За търсенето на риба основно на р. Марица, из околните обезрибени микроязовирчета, държащи по някоя наплашена щука, кефал, костурчета и сомчета. Като последните, май са на изчезване. Важно е и спининга да става и за пъстърва.
Стардика за 300лв го има в австрийския сайт. Първоначално мислех от там да поръчвам, но след този цитат/ въпреки че звучи малко двузначно - не е ясно дали за жертвата или за ловеца се отнася/
ще се спрем на Shimano Sedona C3000 HG FI - чух се с колега от манията, леко ще я модифицира. Лекичка е. Ток и жица. После мога да дам и обратно мнение...та?
Black shadow 8'0" - 2.44 ML 3 - 15 1.25 131 гр + Shimano Sedona C3000 HG FI, Още по-добре, ще се поръчва от БГ...
Но, може би е по-правилния избор с по-малката акция. Щом го казва човек с огромен стаж в тази област, чудесно, ще се коригираме тогава....
8'0" - 2.44 ML 3 - 15 1.25 131
7'6"- 2.32 ML 3 - 15 1.19 129
Black shadow има я на различни дължини с минимална разлика. Мисля да се спра на по-дългата - 2.44м
Хубавото е че Филстар имат резервни части. Потвърдено е от дистрибуторите. Цвети, ми пожела да не се стига до там.... Ха дано, да ми е на късмет, но все пак за мен е важно една въдица да има части.....

За примамки и влакно още не съм информиран. Ще се ориентирам по темите със стойностните мнения. Ще предпочета такива доказани бойци с що-годе прилична цена, но е още рано. Нека първо да изберем пръчката и макарата....

За търсенето на риба основно на р. Марица, из околните обезрибени микроязовирчета, държащи по някоя наплашена щука, кефал, костурчета и сомчета. Като последните, май са на изчезване. Важно е и спининга да става и за пъстърва.
Стардика за 300лв го има в австрийския сайт. Първоначално мислех от там да поръчвам, но след този цитат/ въпреки че звучи малко двузначно - не е ясно дали за жертвата или за ловеца се отнася/
ще се спрем на Shimano Sedona C3000 HG FI - чух се с колега от манията, леко ще я модифицира. Лекичка е. Ток и жица. После мога да дам и обратно мнение...та?
Black shadow 8'0" - 2.44 ML 3 - 15 1.25 131 гр + Shimano Sedona C3000 HG FI, Още по-добре, ще се поръчва от БГ...

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
универсална пръчка,няма колега..........иначе да съм я купил отдавна.За нашата река Марица с 3-15гр. тест и МЛ мощност ще си хващаш кефалчета и щучки до килограм,за сомчета,може и да става стига да са миналогодишни...........Всеки си знае,но ако смяташ да ловиш в течение с воблери,като например Хорнет-4см,ще разбереш,че това едва ли ще е твоята пръчка.Другото важно нещо е,че поне тук около Пловдив реката се заблати и напълни с водорасли по края,късата пръчка си е мъчение,правилно държиш дължината да не е под 240см.
П.С.Последно време виждам много колеги използващи ултралайт и лайт такъми за спининг търсещи целенасочено сом и едра щука,обикновенно оставащи с пръст в уста при удар на мерна риба.Моят съвет е да не подценяваш местните условия при избор на подходяща пръчка.Помисли внимателно колко дебело влакно/конец ще използваш,колко ще тежат най-често използваните примамки и какъв ще е основния вид риба която смяташ да търсиш целенасочено.
П.С.Последно време виждам много колеги използващи ултралайт и лайт такъми за спининг търсещи целенасочено сом и едра щука,обикновенно оставащи с пръст в уста при удар на мерна риба.Моят съвет е да не подценяваш местните условия при избор на подходяща пръчка.Помисли внимателно колко дебело влакно/конец ще използваш,колко ще тежат най-често използваните примамки и какъв ще е основния вид риба която смяташ да търсиш целенасочено.
валатът не най-лошото нещо на света
- Don4o_62
- учете се от него
Колега,не си губи акъла с някакви клечки с малки акций,и то за Марица,там няма компромис,ако ти удари един луд распер 6-7 кила,и като хукне да бяга,ще е интересно с 3 - 15 гр. пръчле как се вади,ти пак си вземи такава пръчка,но не за Марица а за селски гьолове и малки рекички
ако видиш чичо ти Аксел на Марица с какъв кол и въже лови,и вади сомове по 15- 20 кила,ще си промениш мерака за такива пръчки дето питаш,ама едва ли ще го видиш щото е потаен като видра
ако видиш чичо ти Аксел на Марица с какъв кол и въже лови,и вади сомове по 15- 20 кила,ще си промениш мерака за такива пръчки дето питаш,ама едва ли ще го видиш щото е потаен като видра

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- къца - кълве
- сериозен играч
Моята макара е FL 4000. Слабото място е ролката на скобата. Срязах няколко ролки и накрая помолих един приятел, зъботехник да ми я направи от металокерамика. От тогава нямам никакви ядове. Имам пръчка от същата марка с акция 5-15, но предпочитам шимано 10-30.
аксел написа:Всеки си знае,но ако смяташ да ловиш в течение с воблери,като например Хорнет-4см,ще разбереш,че това едва ли ще е твоята пръчка
Don4o_62 написа:...........................................................................................................................................
къца - кълве написа:......................................................................................................................................
За Къцата знам че е далече от нещата

Ще откажете доста хора от спининга с твърденията си че за риболов на щука 2 оки са нужни такъми за туни

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
нямам предвид теглото на хорнета,съпротивлението,което оказва на пръчката при риболов в течение,нали няма само да хвърляме 4гр. нещо си.........надолу към Димитровград течението е два пъти по-силно.......трофейна риба може да се извади и лайт такъм,но като изключение.Почти винаги се налага силово спиране и изваждане на рибата от водорасли,паднали дървета и др.,така,че според мене специално за реката, бих препоръчал МЛ но с по-висок тест,да кажем 5-25 или дори по-висок,особенно при строй регуларфаст,според мене по-подходящ от екстрафастът на Бляк Шадоу.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Да,Дончо право си дума......"не ходя на лов за слонове с пушка за пъдпъдъци"..........
- къца - кълве
- сериозен играч
bobopeli написа:аксел написа:Всеки си знае,но
За Къцата знам че е далече от нещата![]()
Аз ползвам само "къца-кълве". Те имат много силно изразена игра и работят много успешно с груб такъм. За "къца-кълве" не е проблем груб метален повод, дебел конец или голяма акция. Ако се приложи по-фин такъм, като за воблери които нямат такива качества, тогава става още по-добре.

аксел написа:нямам предвид теглото на хорнета,съпротивлението,което оказва на пръчката при риболов в течение,нали няма само да хвърляме 4гр. нещо си.........надолу към Димитровград течението е два пъти по-силно.......трофейна риба може да се извади и лайт такъм,но като изключение.Почти винаги се налага силово спиране и изваждане на рибата от водорасли,паднали дървета и др.,така,че според мене специално за реката, бих препоръчал МЛ но с по-висок тест,да кажем 5-25 или дори по-висок,особенно при строй регуларфаст,според мене по-подходящ от екстрафастът на Бляк Шадоу.
Съгласен съм с всичко написано тук,но колегата не е написал че ще търси целенасочено трофеен сом.А и 5-15 (реални) не е лайт, с такъв спининг може да се работи с 16 либрово влакно,с което може да се извади почти всичко

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
Предполагам че си боядисвал цял ден воблери и си леко замаян от органичните разтворители в лака, по тая причина ще обясня малко по подробно. Това 10-30 което го пише на твоето Шимано се нарича тест по примамки , и показва оптималното тегло на примамките с които въпросния спининг работи най добре(хвърляш най на далече и най точно) и няма почти нищо общо с играта на примамката,пък била и тя и съвременен шедьовър на воблеростроенето като ''къца - кълве''.къца - кълве написа: Аз ползвам само "къца-кълве". Те имат много силно изразена игра и работят много успешно с груб такъм. За "къца-кълве" не е проблем груб метален повод, дебел конец или голяма акция. Ако се приложи по-фин такъм, като за воблери които нямат такива качества, тогава става още по-добре.
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Към колегата preparatos...Чети какво ти пишат колегите, които ловят по Марица...Спининг с акция 3-15 гр. не става за сериозен риболов на реката...Ти не можеш да предполагаш колко голяма щука, сом или распер ще ти удари..Безпроблемно ще можеш да ловиш само кефалчета.. На Марица най-ниската акция на спининговите пръчки, които ползвам е 10-30гр. Тази година и такава няма да ползвам...
И няма такава въдица, която хем да става за пъстърва, хем за Марица..Към колегата bobopeli..С 16 либрово влакно, можеш да извадиш почти всичко на чист язовир и то ако имаш навито поне 300 метра от него...На Марица ще вадиш само дребосъци, а хубавите риби ще си ходят и ще гледаш жално... 

Бързай бавно.
- къца - кълве
- сериозен играч
Това ми е слабо, но се надишах с лепило.bobopeli написа:къца - кълве написа:
Предполагам че си боядисвал цял ден воблери и си леко замаян от органичните разтворители в лака,