Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- mladenov_78
- новобранец
Re: Има ли гъбари?
Днес си направих кефа добре.Изобилие от манатарка и всякакви гъби в гората.За близо 2 часа напълних кошницораницата с перфектна манатарка първо качество,няколко булки и кило тръбенка.
Обаче трябваше да мръдна малко по далечко,в близките гори около София е доста слабо.
Обаче трябваше да мръдна малко по далечко,в близките гори около София е доста слабо.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Браво на Младенов !
Добър, ама много добър резултат.
Много хубаво куче, каква е породата ?
А около София няма изобилие.
Редки гъби, само на места !

Добър, ама много добър резултат.
Много хубаво куче, каква е породата ?
А около София няма изобилие.
Редки гъби, само на места !
- Павел Иванов
Понеже Георге не се спре да ме подкокоросва с тоя пачи крак , днеска отскочих за един час до едни "находища" и е :
Малък микс от три кила , триста и шейсе грама
Начи докът маах през поляната към гората събрах неколко печурки , колко да ги не настъпя щото след оняденшното печурко преяждане не мисла да търся от тия гъби поне до средата на седмицата . Докато си боцках пачио крак събрах и двайсетина дребни манатарки и тъй .
Иначе колко пачи крак е напъплел .... ако имаше какво да го правя можеше и два чувала да събера за един следобед ама не ми се занимава баш с него . Куту тръгнат убаво манатарките мога и да попрекаля с тях ама с пачи крак
Ся буля кът ги умие ще го запече с масло копър и чесън и като му хвърли човек за гарнитура някоя вратна с домашни суджук и наденица от близкия супер на барбекюто що бърбън ще изпият
Та констатация от последната седмица :
Покрай Софето по много има - челадинки , печурки и пачи крак , от другите по-редко , сърнели само Георге намира .
Иначе разни млечници , гълъбки , от тия черните къде mladenov_78 си ги е брал , разни от тия де китайците ги слагат у манджата и пр. колко искаш ама тех не ги различавам особено кои стават и кои не та ги пропускам .
Имаше и е такива :
Ама и тех ги не познавам та си ги оставих да растат на воля .
Малък микс от три кила , триста и шейсе грама

Начи докът маах през поляната към гората събрах неколко печурки , колко да ги не настъпя щото след оняденшното печурко преяждане не мисла да търся от тия гъби поне до средата на седмицата . Докато си боцках пачио крак събрах и двайсетина дребни манатарки и тъй .
Иначе колко пачи крак е напъплел .... ако имаше какво да го правя можеше и два чувала да събера за един следобед ама не ми се занимава баш с него . Куту тръгнат убаво манатарките мога и да попрекаля с тях ама с пачи крак

Та констатация от последната седмица :
Покрай Софето по много има - челадинки , печурки и пачи крак , от другите по-редко , сърнели само Георге намира .
Иначе разни млечници , гълъбки , от тия черните къде mladenov_78 си ги е брал , разни от тия де китайците ги слагат у манджата и пр. колко искаш ама тех не ги различавам особено кои стават и кои не та ги пропускам .
Имаше и е такива :
Ама и тех ги не познавам та си ги оставих да растат на воля .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Ходих за гъби:)
Нямаше много - трябва си много ходене а където бях, и катерене по баирите.
Резултата - манатарки доволно - две торби, около 10кг. - всичките добри. Не видях нито една стара. Имаше няколко над 20см. диаметър.
пачи крак - 2бр. - на места, дето трябваше да има...
Булки- 10тина и много "яйца" които оставих да пораснат.
И срашно много бисерни гъби и едни. не знам как се казват- казвам им дъбови масловки- не ги събирам
Нямаше много - трябва си много ходене а където бях, и катерене по баирите.
Резултата - манатарки доволно - две торби, около 10кг. - всичките добри. Не видях нито една стара. Имаше няколко над 20см. диаметър.
пачи крак - 2бр. - на места, дето трябваше да има...
Булки- 10тина и много "яйца" които оставих да пораснат.
И срашно много бисерни гъби и едни. не знам как се казват- казвам им дъбови масловки- не ги събирам
- G.Petkov
Там където е валяло през седмицата - вече има изобилие !
Много се зарадвах, че в любимата ми гора в Стара планина вече има хубави гъби.
Влязох в нея още като валеше дъжд.

А това е изобилието, засега предимно брезовки и бисерки, но след тях тръгват масово и манатарките.

Манатарки също имаше - млади и здрави гъби,

Имаше и такива,

Имаше много "яйца" на булки, малко пачи крак, абе имаше ,

Събрах две торбички,

Много се зарадвах, че в любимата ми гора в Стара планина вече има хубави гъби.
Влязох в нея още като валеше дъжд.
А това е изобилието, засега предимно брезовки и бисерки, но след тях тръгват масово и манатарките.
Манатарки също имаше - млади и здрави гъби,
Имаше и такива,
Имаше много "яйца" на булки, малко пачи крак, абе имаше ,

Събрах две торбички,

- mladenov_78
- новобранец
Виждам че има развитие в положителна посока,там където е имало дъжд има много гъба.
Кучката е кане корсо на 9 месеца и много се кефи на разходките в гората.
Наскоро си купих домашна сушилня за гъбите основно и вече направих едно зареждане та да попитам дали някой ползва такъв уред да каже на каква температура е най добре да се сушат манатарките.Аз ги суших на два пъти по 6 часа на 45 градуса като на паузата прередих тавичките наобратно.
Ето това е машинката
Кучката е кане корсо на 9 месеца и много се кефи на разходките в гората.
Наскоро си купих домашна сушилня за гъбите основно и вече направих едно зареждане та да попитам дали някой ползва такъв уред да каже на каква температура е най добре да се сушат манатарките.Аз ги суших на два пъти по 6 часа на 45 градуса като на паузата прередих тавичките наобратно.
Ето това е машинката
- G.Petkov
Аз нямам сушилня,
Използвам слънцето и топлината на остъклен балкон, като режа гъбите на ивици и ги слагам на скари.
Та затова нямам опит.
Това, което виждам на снимката - цели гъби ли са ?
Използвам слънцето и топлината на остъклен балкон, като режа гъбите на ивици и ги слагам на скари.
Та затова нямам опит.
Това, което виждам на снимката - цели гъби ли са ?
- mladenov_78
- новобранец
Не,не са цели нарязани са на ленти по около 7/8 мм.
- ...Ivan...
- новобранец
Здравейте! Поздравления за хубавите гъби!
По въпроса на колегата mladenov_78 - аз използвам подобна сушилна
gallery/image/50770
Стрелката на температурата я нагласям най - много на 30 градуса или даже по малко. Оставям гъбите около 12 часа и по преценка махам готовите малко по малко. разменям тавичките също. Забелязал съм че при по висока температура гъбите потъмняват - като че ли леко се опичат и после стават по чупливи и ронливи. Както винаги хубавите неща стават бавно.
По въпроса на колегата mladenov_78 - аз използвам подобна сушилна
gallery/image/50770
Стрелката на температурата я нагласям най - много на 30 градуса или даже по малко. Оставям гъбите около 12 часа и по преценка махам готовите малко по малко. разменям тавичките също. Забелязал съм че при по висока температура гъбите потъмняват - като че ли леко се опичат и после стават по чупливи и ронливи. Както винаги хубавите неща стават бавно.
-
- ще става разбирач
Във вторник,в навечерието на валежния процес,ми се отвориха няколко часа рано сутринта.Отиване-връщане над 10 км. пешачката и едва десетина манатарки.Не бяха обрани,просто нямаше.Разнообразие от всякакви гъби,но по малко от вид.Влага да искаш,но и тия дъждове са добре дошли.В края на юни май ще берем челядинки.

И накрая една от най-хубавите и качествени манатарки,които съм брал.Чиста,едра и масивна гъба,трябваше да я снимам извадена.Беше израсла точно в пръстта.

И накрая една от най-хубавите и качествени манатарки,които съм брал.Чиста,едра и масивна гъба,трябваше да я снимам извадена.Беше израсла точно в пръстта.
- Vid
- кандидат преподавател
Имам куче от порода Бигъл мисля... Т.е. жената има такова, щото куче в моето жилище няма да видя поне доде съм жив...
Та, някой може ли да сподели- как да го обучим да търси трюфели по горите, белким тинейджъра доде го разхожда, да изкара и някой лев..., щото тийна будува и спи пред компютъра си...
Та, някой може ли да сподели- как да го обучим да търси трюфели по горите, белким тинейджъра доде го разхожда, да изкара и някой лев..., щото тийна будува и спи пред компютъра си...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- G.Petkov
Вид-е,
Питай Павел,
Той се понаучи в тази материя !
Според мен, бигъл-а по става за търсач от Нурсиета !
Питай Павел,
Той се понаучи в тази материя !

Според мен, бигъл-а по става за търсач от Нурсиета !
- Павел Иванов
Видю , колегата bgbul е дал линк за обучение на кучета по-назад . По "пътечки" от него се намира много инфо по въпроса и тъй .
Като цяло какво правиш ?
Купуваш си читав зехтин с парченца трюфели в него , примерно зехтина на Giuliano tartufi е едно отлично решение .
Обучение с трюфел като гъба не е препоръчително защото миризмата му е по-наситена и кучето търси последствие основно наситени миризми и пропуска доста от гъбите които са малко по-дъблоко и не пахнат достатъмно силно .
Та капваш му от тоя зехтин в папото , мажеш му играчките и почваш постепенно да ги криеш в момент на игра . Първо му ги криеш зад дървета и храсти , последствие почваш да ги заравяш по малко и тъй .
Нурс зацикли на момента заравяне .
Когато са само скрити ги намира ама заровени ... не и е сила за съжаление . Нищо де , продължавам да я пробвам ама надали ще има успех . Не е "душач" това животно нещо .
Като цяло какво правиш ?
Купуваш си читав зехтин с парченца трюфели в него , примерно зехтина на Giuliano tartufi е едно отлично решение .
Обучение с трюфел като гъба не е препоръчително защото миризмата му е по-наситена и кучето търси последствие основно наситени миризми и пропуска доста от гъбите които са малко по-дъблоко и не пахнат достатъмно силно .
Та капваш му от тоя зехтин в папото , мажеш му играчките и почваш постепенно да ги криеш в момент на игра . Първо му ги криеш зад дървета и храсти , последствие почваш да ги заравяш по малко и тъй .
Нурс зацикли на момента заравяне .
Когато са само скрити ги намира ама заровени ... не и е сила за съжаление . Нищо де , продължавам да я пробвам ама надали ще има успех . Не е "душач" това животно нещо .
Павел Иванов
Павел Иванов
- Don4o_62
- учете се от него
Кокерите са търсачи на трюфел и то Американски кокер най вече,а още по добри търсачи са полудивите прасетата,кума ми със сина му бяха луднали на тая тема и купиха за 3 хил. евро обучено куче,ходиха по Северна бг. там по ги имало,вадеха по 100 - 300 лв. на ден но голямо ходене и спане по горите,бяха взели и прасе и найстина ги намирало,но като пораснало го колнаха
Вид,в нашите раьони няма трюфели,а по принцип трябвало да растат,обиколихме преди цялата околия с неговото куче,няма ги тук,по балкана може и да има,не знам
Вид,в нашите раьони няма трюфели,а по принцип трябвало да растат,обиколихме преди цялата околия с неговото куче,няма ги тук,по балкана може и да има,не знам
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- Павел Иванов
Как има една приказка "Нема плуаризъм , нема демокрация !" .
Та и при мене тъй , сабаале буля ме изненада , че и се приял пачи крак с масълце , копър и чесън та да съм наберел малко .
Предвид , че неска ногу плътна програмата отскочих до едно силно пренебрегвано но обикновено богато находище належащо баш до пато .
Та понабрах и малко пачи крак , колко за една тавичка , а иначе наискачали разни манатарки и брезовки , само да има човек време да бере .
Кога ми заръча манатарки , я има една две из пачите краци , я не .
Е за дваесетина минути бране къв беше резултата :
Но пък буля изяви ищах освен пачи крак на фурна и жулиен от пиуе с манатарки да напраи та сичко е на шес
После дзвъннах на баща ми ако има мерак да отскочи до там та да си набере колко му душа иска и да си суши , у нас нема кой да се занимава с таз дейност , па да не отиват зян убавите манатарки .
Аз ще имам време чак по средата на седмицата пак да отскоча до там , та вервам пак ще има
Та и при мене тъй , сабаале буля ме изненада , че и се приял пачи крак с масълце , копър и чесън та да съм наберел малко .
Предвид , че неска ногу плътна програмата отскочих до едно силно пренебрегвано но обикновено богато находище належащо баш до пато .
Та понабрах и малко пачи крак , колко за една тавичка , а иначе наискачали разни манатарки и брезовки , само да има човек време да бере .
Кога ми заръча манатарки , я има една две из пачите краци , я не .
Е за дваесетина минути бране къв беше резултата :
Но пък буля изяви ищах освен пачи крак на фурна и жулиен от пиуе с манатарки да напраи та сичко е на шес

После дзвъннах на баща ми ако има мерак да отскочи до там та да си набере колко му душа иска и да си суши , у нас нема кой да се занимава с таз дейност , па да не отиват зян убавите манатарки .
Аз ще имам време чак по средата на седмицата пак да отскоча до там , та вервам пак ще има

Павел Иванов
Павел Иванов