За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Иска по-високи температури да го е...
При мен поникнаха двайсетина корена,вдигнаха си и семето над главата,и така стоят
вече десетина дена,че и повече.Хем са са на около 20 и кусур градуса ,ама едва в последните дни
при мен се показа слънцето.А съм ги сял на 20.02.Почна да излиза мухъл по почвата в кофичките,
и днес ги изкарах навън,под покрив.
Малко да се стопли,наново ще сея пипера(допълнително де),че много го харча.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

[quote="delio-haidutin"... пипера по-трудно ли покълва ,..[/quote]
Относително по-бавно, а не по-трудно.
Относително заради една подробност. Ако си закупил семената от Агроаптека да знаеш, че са на няколко години. И това по фитосанитарни съображения. Т.е. ако семената са естествено замърсени с вируси и други патогени, трябва да престоят една-две-три години и чак тогава се предлагат на пазара. Третирането им унищожава само гъбичните патогени, но не и останалите.
Ако обаче семената не се продадат през текущата година, отиват за продажба през следващите години. И тогава кълняемостта им рязко спада. Процеса става по-бавен и броя на покълналите семена е по-малък.
Дори и да е прясно семето от значение е дали е съхранявано на сухо място. През зимните месеци влажността на въздуха е висока и е достатъчен фактор, за да ги убие. Затова се държат в отоплявано помещение.
Ха сега ти прецени в коя хипотеза попада твоето събитие. Ако не е в нито една от двете, семената ти ще покълнат, макар и по-бавно.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

че са купешки ,купешки са.едната кутийка е с хисарска капия ,другата с пловдивска.миналата година бях ги сял в саксия за цветя ,но някъде около средата на март.семето бе сръбско -слонско ухо.обаче нещо самия плод не ми хареса ,нещо дребен стана.,но тая година ,бе дъждовно и не можах да си набавя оборска тор и като ми "бутна мухата " за рътене,викам ще поникнат за 2-3 ,дена и няма да загубя време.
единият сорт домати е домашно и винаги никне много бързо -има ,няма за 7 дена.мислих си че е от сорта ,пък видиш ли къде бил ключа за бараката.а единият купешки -фантазия ,пък изникна много по-късно от другите ,явно е седял по рафтовете.нали бях писал че взех и от "розово сърце " и "розов дар", сях по 20 семки ,но и в саксията разградих още една третинка и пак сях от фантазията ,(че тогава едвам беше поникнала тук-там).двата сорта почти едновременно поникнаха и то всичките без 1-2 ,а фантазията пак закъсня с 1 седмица.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Привет братци! От две седмици и нещо съм си на колибата и само кеф! Всичко цъфти, включително и миналогодишните плодни дръвчета. От три стръка червен бъз, които засях в гората един е оцелял и даже има плодни пъпки! За тези храсти ходих миналата година по южните склонови на Балкана, че по нашия го няма този бъз, а е много полезна билка! Данчо, имам една от пет присадки на череша на листо покарала и съм много горд! Хванала се е присадката с най-малко дървесина на калема. Явно в стремежа си да не подрежа пъпката съм оставел повече бяла тъкан и са изсъхнали другите! Е резултатът може да е три минус, ама съм преминал по-нагоре! Тази година ще се представя по-добре, че си разбрах сам грешката. Данчо, кестените са вече поизрастли на втори-трети чифт листа, разредих ги в отделни саксии и ги сложих на огряно място да растат за разсаждане догодина на вече истинските им места, но ми е интересно на есен със саксиите ли да ги закопая, та да презимуват на завет и напролет да ги извадя без наранени корени или да ги закопая без саксиите? Успех на всички и ще се свържа с вас другата седмица отново!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

засях първия ред домати-20 корена ( купешко ,от една баба .)сорта някакъв гръцки бил,червено.моето е по-дребно,но ще видим ,сега в събота ,може да бучна и втори ред.
20160410_184041.jpg

това е тазгодишния ми тамъзлък,от 11 яйца излюпи само 5 ,4 бяха тотални запъртъци (неоплодени),едно го счупи ,а другото го избутала извън полуга и бе замръзнало.беше седнала да люпи още в началото на март ,но я държах на сухо 2 седмици ,че иначе в студа хептен нищо нямаше да стане.купух от люпилня 11 пиленца -кръстоска и всичките сега са под нея.
20160410_183927.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Дельо, на снимката ти виждам една масово допускана грешка - разсада е разсаден във вади. Правилното е да е на тирове. Сиреч, разсада се бучи на високата част, а не в ниската.
А причината за това е : Когато се полива, водата е в ниската част и реакцията на растението е първоначално да развие дълбок корен стремейки се да достигне отдалечената вода. След това развива надземната си част.
В твоя случай ако си с капково напояване няма проблем, но при течаща вода надземната част се развива бързо за сметка на слаба коренова система. Тировете трябва да са широки към 1.20 м., за да има пространство за развиване.
Диканаров, няма значение дали със саксията или без. Ако е без саксията, трябва да умееш да извадиш дръвчето заедно с почвата без да разкъсваш власинките на корена.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа:Дельо, на снимката ти виждам една масово допускана грешка - разсада е разсаден във вади.
да ти кажа ,тука по нашия край повсеместно се практикува така,и особенно тези които разполагат със кладенци ,правят и по -дълбоки вади и поливат до горе.преди като имаше на полето места за частно с поливна вода,пипер като се сееше във фитари ,върху фитарята се сееше моркови или цвекло.а иначе поливам със капково,но от начало докато няма още толкова големи горещини и растението е малко ,,първите поливки са с маркуч .

а какво ще кажеш за това ,последици от снега.ще се спои ли след време???едно ябълково дръвче се беши сцепило ,и го вързах с тел и се оправи ,но беше през лятото.пък тука соковите не бяха тръгнали ,и сега повърхностната дървесина ми изглежда изсъхнала.
20160410_184009.jpg
а и да те питам за росните корени по лозите,постоянно ли се премахват или само първите години???щото на по-старите лози всяка година като ги окопавам ,има росни корени,че някои са и по 1 пръст дебели.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Това дърво ми прилича на Череша. Спойката става с ликовата тъкан, а се вижда, че е загинала. Няма да се оправи.
Росните корени са нежелателни. Черпят вода от повърхността и при засушаване растението страда. Винаги се премахват, за да се развиват по-долните корени, които обичайно проникват от 1 до 3 метра дълбочина.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Скоро бях на обход към вилаета, да видя за прочистване кво,що имаше от нежелани саморасляци,та видях нещо дето всичките ако го бяхте видели,щяхте да се чудите...в основата на една череша,модел хрущялка от самия ствол бяха покарали едни издънки от някакво дърво,но бая си бяха дебели, щом се зачудих с триона ли да ги режа или с резачката,резнах ги де мързеливата,но ми стана интересно как са поникнали от самия ствол на черешата....а сега де,трябваше да ги снимам, също едни гадни люляци са плъзнали навсякъде,направо превземат скоростно всичко,опитах с вилача да ги вадя,но не става,много им са надълбоко корените и ги почнах с резачката за лозята,режи,режи....акъла ми се взе,като се обръщам след мен нови излизат...ха ха,майтап ама хич не е майтап на който го натиснат
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Благодаря Данчо! Ще е значи със саксиите, щом няма значение, че не съм сигурен като ги вадя да не им пресека корените! Вчера ни би град, като лещник и натрупа 2-3 пръста, да си се пързаляш направо! Добре, че сварих да покрия с мрежовани рамки разсада на краставиците, тиквичките и т.н. А после от една рамка пълнех една кофа с лед! А бе с Дедо няма как да се бориш! По ошмули лозичките, ягодите, дръвчетата, това моркови, грах и арпаджик не се виждаше нищо! Всичко бе покрито с лед. А как хубаво бяха тръгнали и прецъфтяли дръвчетата. Викам си всяко зло, за добро! Ще са по-малко , но по-едри плодовете! И ми оцеля захваналият се присад на черешата, дето го присаждах през август "на листо". Данчо, а на крушите и ябълките, като листата им са на китки, как да си взема калем на листо? Цялата китка ли да взема за калем и да и поорежа листата, както ти ни посочи? Не виждам как да отделя едно листо с пъпка и да има кора и малко беловина? При черешите, вишнапа, сливите е ясно, а при ябълките и крушите не мога да разбера! Та ако не ти много досаждам, моля светни ме когато имаш време!
Дельо, страхотни сладури си излюпил. Тук една бабичка е била насадила патица с кокоши яйца и сега патката ходи важно, важно, а около нея тичат двайсетина такива жълтурчета. Ама са били от разни кокошки, та ще са различно оцветени, като поизрастнат.
Дончо, това дето ти е израснало на хрущялката сигурно е от "основата" на дръвчето. Ти ашладисано ли си го купил и после садил. Аз на една ренглота имах така покарали филизи от основната джанка. Над присадката-ренглота, а от основата джанка. Редовно ги режа тези филизи, ама си излизат.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Диканаров написа:... този бъз, а е много полезна билка! ...

Защото обещах, та да споделя - тази зима пих сироп от бъз, направен от една колежка.
Тя ми обеща, че няма да ме хване вирус, пия ли редовно сиропа.

И позна - за пръв път от много години прекарах зимата без грип.
В началото не вярвах, но резултата е налице.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

С к'во да оправя къдравост по прасковите? :roll:

Скор ли?
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

GODzillata написа:С к'во да оправя къдравост по прасковите? :roll:

Скор ли?
да,но пръсни и с инсиктицид за въшки.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Привет ! Няколко дни ме нямаше тук и Дельо вече е станал експерт - прав е. Обикновено къдравостта създава условия и за развитие на листните въшки. Едно третиране например с Децис ги отстранява. За къдравост може и Ридомил , Купроцин, Шампион.
Диканаров, тези пъпки, които ги гледаш като букет са плодни пъпки. Не са подходящи за присаждане. Търсят се листните пъпки, които са единични и по-дребни и заострени. Част от занаята е да се познават двата вида пъпки. С по-внимателно оглеждане човек придобива и това умение.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Цъфнали ягоди могат ли да се пресаждат сега и ще се фанат ли? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”