Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
СЪНДИ

Re: Има ли гъбари?

Мнение от СЪНДИ »

Гъби има.Съвсем близко са били.Трябвало е да отскочиш до Плана,над помпената станция в гората. :wink:
Следващият уикенда се пробвай. :smt023
Последно промяна от СЪНДИ на Вто Юли 07, 2009 7:42 am, променено общо 1 път.
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Благодаря, :smt023 , ходила съм там преди години за гъби пак по това време, имаше само диви ягоди - гъби нанайси
Но ще пробвам, от разходка глава не боли :lol: :smt023 но не през уикенда, а през седмицата след работа, има по-голяма вероятност да намеря нещо :wink:
eLKaVe
новобранец
новобранец

Мнение от eLKaVe »

Здравейте,
От няколко месеца следя този форум и много неща научих за гъбите. Аз и съпругът ми, когато имаме възможност, ходим в балкана и все има какво да се набере, ягоди, гъби, билки, шипки и ... Берем малко видове гъби, но си имаме изсушена сърнела, мариновани масловки и рижики, не подминаваме челядинките и пърхутките. В събота имаше много млади печурки.

Изображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

elKaVе, добре дошла! Със съпругът Ви първо гъбари ли сте или рибари? Не изчезвайте! Пишете за вашите наблюдения, резултати, въпроси и споделяйте впечатлениятя си от излетите си! :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
eLKaVe
новобранец
новобранец

Мнение от eLKaVe »

Ето и други снимки на печурките:
Изображение
Изображение
Изображение

Не намерихме пърхутки, само няколко и то миниатюрни.
Преди сме брали по-разперени печурки и за по-сигурно тези ги обработих на другия ден, когато видях, че потъмняват отдолу. Имаше още масловки и сърнели:
Изображение
Изображение

В боровата гора имаше много от тези, но за мен са отровни:

Изображение
Изображение
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Последните 2 не са отровни, но имат опасни двойници, така че правилно сте ги отделили. Предпоследната е гълъбка, а последната бисерна гъба, която лесно може да се обърка от неопитния гъбар с пантерката(една от най-опасните гъби).
Между другото, в кой край ги берете?
eLKaVe
новобранец
новобранец

Мнение от eLKaVe »

Диканаров,
добре заварили!
Не зная дали сме гъбари, но като излизаме в балкана все има какво да се откъсне и съчетаваме разходката с бране на някакъв плод, билки или гъби. Не сме рибари и за това може би не ми е мястото във този форум, но темата ми е много интересна .
Съпругът ми е ловил риба само в реката на село и то с ръце, а аз като малка с рачило или събирах рибата, която баща ми и дядо ми ловеха. Едно време в нашата река имаше страшно много риба, после 10-15 год. нищо нямаше. Сега има малко, гледам въдичари стоят край моста. Вече не работят заводите, чиито отпадни води се вливаха в реката. Уф, има една фирма и от нея се боядисва водата в различни цветове, но въдичарите стоят преди мястото където се включва канала.
eLKaVe
новобранец
новобранец

Мнение от eLKaVe »

Гледах по книгите и веднъж на Беглика ни обясняваха за гълъбките и имам малко информация за тях. За мен те ми се видяха много като видове и близки до отровните и да не сгрешим не ги берем, така и за другата гъба, а имаше невероятно много от тях.
Хубав ден!
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Ето и от мен . Въпреки , че все ни обвиняват нас гъбарите и рибарите проваляме някой на избори , аз и гласувах и набрах хубави гъби.
При тези дъждове трябва да излезат всякакви гъби и си обиколих моите места .
Очаквах да намеря млади манатарки , но никъде не се виждаха и тогава една по една поянах да намирам единични , но едър пачи крак и бързо набрах около 2 килограма , намерих и наколко сърнели и накрая една огромна манатарка.
ето една

Изображение

и още една

Изображение

и още две

Изображение

и срънела

Изображение

и манатарка

Изображение
ski today
work tomorrow
eLKaVe
новобранец
новобранец

Мнение от eLKaVe »

Здравейте,
Нямахме удоволствието да си наберем пачи крак и за това си купихме малко. Инрересувам се, за да сложа част от него във фризера, трябва ли да се бланшира? Предполагам, че не се измива предварително. Една част от гъбите ги измих, а другите съм ги почистила с четка. Смятам да сложа малко мариновани, както си слагам масловката, но искам да имам и за ястия. Измитите ще ги задуша малко и в кутийки във фризера. Ще пробвам да изсуша 1-2 шепи. Имаше и малко манатарки, но повечето бяха червиви.
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Здравейте и от мен!
Тук съм Диканаров, ноне мога да ида за гъби сега. Градината ми е пълна с друг вид продукция. Доматите станаха над един килограм единия, чушки, патладжани ... и какво ли не! Пчелите събират мед като луди! Малкият Гого се сърди, че не го водим за риба по реката............. За гъби -на есен! Тук е много горещо. Района е полски. Почти не е валяло. Може и да има нещо, но времето нещо все не стига........... Като почна да излизам, ще казвам повече. Сега- простете!
CrossFire, това не е челядинка. Челядинката е полска гъбка. Расте на саодивски кръгове. Появява се с първите пролетни дъждове, и закрива сезона последно на есен с полските гъби. Тази гъбка е горска. Единична . Има гъба -Горска челядинка. Но това не е и тази гъбка. Наименованието и е дадено само на латински. Вероятно е изпробвана от гъбарите, и тъй като не блести с вкусови качества, си е останала без име на български.
Миналата година успях , и съм заснела доста снимки на гъби, които брах тук. Албума е в сайта на " Снимка Б.Г."" Преглеждан е доста . Изглежда хората доста настоятелно търсят информация. Ето къде е албума:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=308730
Ако е в помощ, ще се радвам. Успешен гъбен сезон на всички!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

ЕлКаВе, бисерната гъба, която си снимала най-накрая е според мен най-нежната гъба за паниране. По нежна и от сърнелата. За да си сигурна, че не е пантерка, която е смъртоносно отровна , прави задължително следното:
1. Бели и калпачето! Бисерната гъба порозовява или е розова от доло под кожицата. Пантерката никога не порозовява.
2.Гледай пънчето на гъбите! На бисерната е като бухалка и е без волва! На пантерката се забелязва волва и е цилиндрично пънчето, като на сърнелата!
3. Много прясните и млади бисерни гъби, при обелване на кожицата не порозовяват веднага, а след малко време на въздух. Първо се появяват розови точици, които после нарасват. Ако е много млада и при обелване не е с розови петна, задължително виж пънчето! Не е ли бухалковидно и има ли парченца от волвата по земята и по нея , не я взимай!

За мен най-добрият начин за продължително съхранение на пачи крак, манатарка и други качествени гъби е следният:
1. Сварявам гъбите15-20 минути, като последните 5 врят със сол на вкус.
2. Престояват на въздух 24ч. Това го правя, за да могат да се развият от оцелялите спори, млади микроорганизми! Те са млади, още не са станали годни за делене и отделяне на спори!
3. В измити буркани насипвам от сварените и престояли един ден гъби със гъбената подсолена вода.
4. Стерилизирам затворените буркани 25-30 минути на ключ.
Повярвайте, така стерилизирани гъби съм отварял след 6г. и са били като току що сварени.
Във фризер се съхраняват, но заемат много място, а и изсъхват и поемат миризми от другите съхранявани продукти. Това им намалява качеството. :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Здравеите. При нас дъжд мноооого. Пачи крак също, но аз все за манатарка се оглеждам. Колеги кажете при вас има ли я щото аз една не съм намерил :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Има по витошко манатарки, не са първо качество, но има.
Пък пресни масловки толкова много, че и депутати могат да се наядат :roll:
Има и сърнели, но от пачи крак никаква следа...то не че някога съм намирал де :? .
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Колеги,някой ще светне ли един НЕОПИТЕН гъбар,като мен по-какви точно основни белези различавате манатарката от дяволската гъба?Преди известно време на екскурзия в една хижа,бях набрал УЖ манатарки в следствие на което,при рязането им в тенджерката,пуснаха синьо мастило?А до този момент си мислех,че я познавам добре ( брал съм и друг път ). :roll: Питането ми е,освен синята боя по-какви други характеристики можем да ги различим,без да има известни рискове.Благодаря предварително.
TICA FAN
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”