Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Колега като акацията ти идва тешка комбинирай я с махагон който е лек и ще се получи.Аз направих тази комбинация и си спретнах супер харпун за нашето море.До сега стреля перфекно за напред не знам.Виш как изглежда.terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.17475443]
[/URL]

Да, terzo, видях снимките на харпуна който си направил назад в темата и честно казано, останаха ми очите в него.
Ще се радвам, ако докарам и аз нещо подобно.
Ще се радвам, ако докарам и аз нещо подобно.
А...? К'во...? Да, бе, да, бе! Знам, знам...
Няма да се отчайваш ако от първия път не стане,затова има втори. 

Мерак има - значи и резултат някакъв ще има. Пък после ще видим за после.

А...? К'во...? Да, бе, да, бе! Знам, знам...
Не вярвам батка не вярвам ,ама колко да не вярвам ,то по тая логика не трябва и на тебе да вярвамеgunman написа:Не вярвай на всичко, което е написано от чужденец.

Ако не друго поне изглежда супер а?

п.п.Пожелавам късмет на всички и много риби на куканите .

Хайде със здраве и без лоши чувства

С уговорка че не ми се спори ще споделя скромния си опит с ролер харпуните и малко от това което знам за тях :
Ролера определено се нарежда на върха на пирамидата при ластичните харпуни -това не е мое твърдение а е ФАКТ -(доказан) !
Един ролер (фул ролер -такъв дето се зарежда и от долу ) -има сила с около 30% повече от еквивалентен "нормален" такъв.
В най лошия случай , един фул ролер се равнява на харпун с 10-15см по-дълъг и с 2 ластика.
При ролера няма или почти няма откат.(нека не забравяме че както има харпуни с 2,3 или 5 ластика , така има и такива ролкови харпуни.
Един от основните проблеми на ролковите харпуни са обема и кострукцията на харпуна и по-специално на главата.Другия основен проблем е стъкмяването и нареждането на въжето .
Тази година пак пробвах едни прототип с дължина на тялото 85см и с един ластик Ф-16мм , който мяташе стрела с дебелина 6,3 на около 5,50-6метра със скорост невероятна.Имаше разсейки на изстрелите около 10см и това от 4ма различни стрелци.
Защо не е популярен и не се е наложил на пазара -по-сложна конструкция, по-скъп за изработка, все още проблеми с главата и стъкмяването.
...за сега толкоз....Но определено ще има продължение и РАЗВИТИЕ !

Ролера определено се нарежда на върха на пирамидата при ластичните харпуни -това не е мое твърдение а е ФАКТ -(доказан) !
Един ролер (фул ролер -такъв дето се зарежда и от долу ) -има сила с около 30% повече от еквивалентен "нормален" такъв.
В най лошия случай , един фул ролер се равнява на харпун с 10-15см по-дълъг и с 2 ластика.
При ролера няма или почти няма откат.(нека не забравяме че както има харпуни с 2,3 или 5 ластика , така има и такива ролкови харпуни.

Един от основните проблеми на ролковите харпуни са обема и кострукцията на харпуна и по-специално на главата.Другия основен проблем е стъкмяването и нареждането на въжето .
Тази година пак пробвах едни прототип с дължина на тялото 85см и с един ластик Ф-16мм , който мяташе стрела с дебелина 6,3 на около 5,50-6метра със скорост невероятна.Имаше разсейки на изстрелите около 10см и това от 4ма различни стрелци.
Защо не е популярен и не се е наложил на пазара -по-сложна конструкция, по-скъп за изработка, все още проблеми с главата и стъкмяването.
...за сега толкоз....Но определено ще има продължение и РАЗВИТИЕ !

Напълно съм съгласен с Явор!
Иво,не пиша, за да счита някой мнението ми за миродавно или не. Поработихме не един и двама човека върху ролергъна тази година и може би има някаква тайна в главата, която не съм успял да разгадая от гледането на снимки.
Между другото, един от хората, с които общувахме тази пролет по темата, се казва Сергей Кузнецов и живее в САЩ, като се явява платен изпитател на Беша и специално е участвал в създаването на този модел. Темата я дискутирахме нашироко в руския форум и кажи речи единодушно стигнахме до извода, че има още неща, върху които се налага да се помисли, като например този детайл-пластмасовия бъбрек, на корема на харпуна, сам по себе си отнема голяма част от КПД-то на оръжието. Помисли само:
Дапиран е доказал посредством опити с високоскоростна камера, че ако сменим стандартния метален (дето му казват "чупещ се" )жълъд с въжена тетива, то скоростта на стрелата се завишава с нещо (до колкото си спомням) от порядъка на 10-15%. Помисли малко и се сети сам колко енергия отнема това топче с тази площ, ако трябва да го придвижиш с 20-30м/с.
Значи за мен специално като идея ролера много ми допадна и на теория всичко изглеждаше добре, но най-лошата шега играят в случая загубите от триене.
1.Триене в лагера на осите на ролките.
2.Триене на ластика в страничните страни на каналите на ролките.
3.Вътрешното съпротивление на ластика на огъването на което се подлага в точката на огъване около ролката.
Ако някой си мисли, че пиша тук, за да се правя на "гуру" на харпуните, то бих искал да уверя, че съвсем не е така. Правя го за да може един вече изминат грешен път, да не се изминава втори път, а да се върви по възможност само напред.Ще поясня веднага:
Един от участниците в този форум (уважаван и доказан подводен ловец) сподели с мен, че имал страхотна идея за харпун, който ... еди какво си. Помолих го да сподели идеята си и като му пуснах няколко снимки, той остана доста учуден. Мое беше предложението да му изпратя ролера си за да стъпи на някаква база и да експериментира директно без да губи време и нерви да дяла дървета или каквото и да било.
Пак повтарям: До този момент нито се бях виждал, нито се познавахме лично с него.Прото му го изпратих напълно стъкмен по куриер, без да му поискам и една стотинка за себе си.За да има база, на която да стъпи без да си губи времето с дреболии.
Е... поигра си човека. После ми го върна. До какви изводи е стигнал, нека сам да сподели, като се върне от морето.
От друга страна не се и съмнявам нито за миг, че нашите южни съседи-Гърците са доста напред по въпроса, но си мисля, че когато са готови с един наистина работещ продукт, сами ще го предложат на пазара.
А колкто до моите експериментални "творчески" напъни, ще ги споделя в снимки в следващия пост.
Иво,не пиша, за да счита някой мнението ми за миродавно или не. Поработихме не един и двама човека върху ролергъна тази година и може би има някаква тайна в главата, която не съм успял да разгадая от гледането на снимки.
Между другото, един от хората, с които общувахме тази пролет по темата, се казва Сергей Кузнецов и живее в САЩ, като се явява платен изпитател на Беша и специално е участвал в създаването на този модел. Темата я дискутирахме нашироко в руския форум и кажи речи единодушно стигнахме до извода, че има още неща, върху които се налага да се помисли, като например този детайл-пластмасовия бъбрек, на корема на харпуна, сам по себе си отнема голяма част от КПД-то на оръжието. Помисли само:
Дапиран е доказал посредством опити с високоскоростна камера, че ако сменим стандартния метален (дето му казват "чупещ се" )жълъд с въжена тетива, то скоростта на стрелата се завишава с нещо (до колкото си спомням) от порядъка на 10-15%. Помисли малко и се сети сам колко енергия отнема това топче с тази площ, ако трябва да го придвижиш с 20-30м/с.
Значи за мен специално като идея ролера много ми допадна и на теория всичко изглеждаше добре, но най-лошата шега играят в случая загубите от триене.
1.Триене в лагера на осите на ролките.
2.Триене на ластика в страничните страни на каналите на ролките.
3.Вътрешното съпротивление на ластика на огъването на което се подлага в точката на огъване около ролката.
Ако някой си мисли, че пиша тук, за да се правя на "гуру" на харпуните, то бих искал да уверя, че съвсем не е така. Правя го за да може един вече изминат грешен път, да не се изминава втори път, а да се върви по възможност само напред.Ще поясня веднага:
Един от участниците в този форум (уважаван и доказан подводен ловец) сподели с мен, че имал страхотна идея за харпун, който ... еди какво си. Помолих го да сподели идеята си и като му пуснах няколко снимки, той остана доста учуден. Мое беше предложението да му изпратя ролера си за да стъпи на някаква база и да експериментира директно без да губи време и нерви да дяла дървета или каквото и да било.
Пак повтарям: До този момент нито се бях виждал, нито се познавахме лично с него.Прото му го изпратих напълно стъкмен по куриер, без да му поискам и една стотинка за себе си.За да има база, на която да стъпи без да си губи времето с дреболии.
Е... поигра си човека. После ми го върна. До какви изводи е стигнал, нека сам да сподели, като се върне от морето.
От друга страна не се и съмнявам нито за миг, че нашите южни съседи-Гърците са доста напред по въпроса, но си мисля, че когато са готови с един наистина работещ продукт, сами ще го предложат на пазара.
А колкто до моите експериментални "творчески" напъни, ще ги споделя в снимки в следващия пост.

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Ето и снимки. Не са така лъскави като на французите, но аз все пак съм на етап "главоломка" :
Това е главата на пущината:

Ето как бъбрека се опитахме да го заменим с въженце:

Ето и къде захванахме на разни кукички, намиращи се пред дръжката,долните ластици:

Ето тук сравнявам нагледно дължината на разгона на един ролер 75см с един стандартен харпун, чиято тръба е 120см.

Та така.....
Това е главата на пущината:

Ето как бъбрека се опитахме да го заменим с въженце:
Ето и къде захванахме на разни кукички, намиращи се пред дръжката,долните ластици:
Ето тук сравнявам нагледно дължината на разгона на един ролер 75см с един стандартен харпун, чиято тръба е 120см.

Та така.....

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аз лично нямам никакъв опит с ролери, но на първо четене като гледам това което сте сътворили,мисля че ако ролките са с по голям диаметър ще има по малко пречупване на ластика .Абе просто трябва да се намери някаква златна среда защото пък ако са прекалено голями ще стане много дебела главата ,а колкото до лагерите пробва ли ето такива като на Turbo G-Roll 

много ми хареса това пушкало,поне от това което видях в youtubehttp://www.youtube.com/watch?v=CGC-dXhx ... re=related

Аз поне не мога да разбера за какво могат да се ползват тези ролери в Черно море незнам по какво трябва да се стреля с тях.
По каквото и с другите харпуниterzo написа:Аз поне не мога да разбера за какво могат да се ползват тези ролери в Черно море незнам по какво трябва да се стреля с тях.

В смисъл ,че тези харпуни са прекалено силни за нашите хилави рибета и са много трудно маневрини знам го от личен опит. 

Разбрах те приятел просто се шегувам ,но пък от друга страна това че са силни не е съвсем така понеже от това което видях до сега в нета повечето такива пушки имат опция за силен и за по слаб строй , а и винаги може да сложиш и по тънки ластици ,въпрос на предпочитание 

Както казах назад във форума съм нов харпунджия,но като човек занимаващ се с много различни начинания ще кажа че в много случаи едно нещо колкото е по просто толкова по добре.Ще ви дам за пример великия Калащников (прост и надежден),сега зе запознах в Гърция с един наистина мога да кажа Гуру в харпунджииствто,та тои със скъпата си екипировка и прост харпун дори без макара на 20/25 м направи да се замисля дали ставам за харпунджия.
Искам да кажа че и неговото мнение бе същото,не мога да си представя навътре в морето съм и някоя от многото джаджи да се раздрънка (ебаси).
Дано не оспамих темата.

Искам да кажа че и неговото мнение бе същото,не мога да си представя навътре в морето съм и някоя от многото джаджи да се раздрънка (ебаси).

Дано не оспамих темата.

Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.
- Jack Daniels
- разбира нещата
dims, хич не ги мисли, той който се одрънка да даде 600-700 евра за такава пушка, той си има и яхтичка около него с още няколко резервни харпунчета, така че - хвърля и взема другия 

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад