Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Супер си,кво да кажа още,за оправдание на кефалоловците, само ще спомена,че в родината речният кефал има неизброимо поколение от растящи в различна фаза кефалчета,така,че ...
- къца - кълве
- сериозен играч
Тези ви се струват малки и наистина е така.Поне още толкова по-малки съм пуснал.Ако не съм обещал на приятели,че ще ги събера на риба и бира и тези щях да пусна.Сега ще ви покажа една марка струна от която съм много доволен.Закачих воблера на нещо под водата и понеже беше рано сутринта не ми се влизаше да го откача.Реших да скъсам.Като започнах да дърпам от водата се показа дебелата част от откършен от бурята клон.Беше около 10 см. в диаметър може би е бил дълъг около 3-4 метра забит в калта.Приложих още магарешки сили и скъсах.Оказа се,че вирбела не е издържал.Ето това е марката. http://imageshost.ru/photo/704461/id2267169.html
-
- кандидат преподавател
С последния си риболов на р.Арда,на един от твоите воблери, му разбих лопатката,разхлаби се и увисна-нещо не уцелих до 10 см,и вместо водата,нацелих стърчащата скала
,ама няма значение,имам други два от същия вид и разцветка.Иначе,аз ползвам за реките и рекичките ни,/щото тук няма щуки /монофили на "Тубертини Спинер";"Колмик К-15" и "Гамакатцу" с дебелина 0,16-0,18 .Иначе посоченото от теб влакно ме заинтересува за съоръжаване на една от ролките на едната ми язовирна спининг-пръчка,която ползвам за язовири,в които знам че има щуки.Ама това ми е второстепен въпрос,щото там сега съм с "Формакс Спин ",0,20,но накрая с титаниев повод,та понеже обичам да се подсигурявам двойно,ще пусна дълбокото разузнаване за още поне две ролки от ползваното от теб влакно 

- къца - кълве
- сериозен играч
Само да не те подведа.Влакното е много здраво,но ми казаха,че щуката може да го пререже тази дето хванах аз е 1,5 кг.и съм извадил късмет защото нямах повод.Събирай счупените воблери и срещу 1лв на бр.ще ти ги подменя.
-
- кандидат преподавател
А не,с теб имаме джентълменско споразумение
-ако дам зов за още,даваш на предишна цена,като ти можеш да си прибавиш лев към цената,щото,вярвай ми,отскоро наистина много се кефя с твоите воблери!Да си жив и здрав и 

- къца - кълве
- сериозен играч
Благодаря ти ПРИЯТЕЛЮ !INCUBUS написа:А не,с теб имаме джентълменско споразумение-ако дам зов за още,даваш на предишна цена,като ти можеш да си прибавиш лев към цената,щото,вярвай ми,отскоро наистина много се кефя с твоите воблери!Да си жив и здрав и
Някой може да си помисли,че ти си брат ми и ми правиш реклама.А ние с теб не се познаваме.
Ако се случи да поръчаш още нещо ще бъде на същата цена и ще те помоля да кажеш колко си счупил да ти ги възтановя.Ако имате костур на рибката побеснява.
-
- новобранец
На жабката ли се случи удърът при приводняването? На мен също на 2 пъти ми удря точно като се среща с водата, единият от които доста сериозен удър, но не се закачат, защото тогава влакното ми не е опънато. Имам и рибки и жабки от колегата, но почти не съм мятал на тях (което явно ще се промени скороINCUBUS написа:Цяло чудо,драги любители на кефала,и спец.благодарности на колегата Къца-КълвеВчера-неделя на 29.07.,не беше за вярване,че сутринта в 05.45 външната температура беше 15 градуса над нулата.Та като слязох от возилото,край р.Арда,на около 35 км от Смолян в посока Кърджали,се наложи да си облека якенце,което си беше връз мен до към 09.30 часа,когато температурата бавно,но неотклонно взе да се вдига на майната си..Ама тва е друг въпрос.Чудото е,че към 06.45,както си обстрелвах границата на върбите на отсрещния бряг,изведнъж при приводняването на едно от воблерчетата,създадени от посочения най-горе колега,последва удар и извадих единствения за деня кефал малко над нормата по размер.Всички следващи опити с този и други воблери ,както и с доста различни блесни на това място ,както и на още едно по-късно през деня,вече при температура 34 градуса над нулата,бяха с резултат едно 80% въображаемо и едно 100% реално "чукване" без реализация.Иначе хванах риби,ама тъй като не бяха кефали,спирам до тук с поста!

- къца - кълве
- сериозен играч
Едн приятел също наблягаше на блесните,но излезе с мен на риболов. Беше деня в който хванах щуката.Днес ми се обади,че хванал щука 3 кг. на Огоста в района на Владимирово на рибката.Извадил късмет защото нямал повод.Аз си мислех,че мойте воблери са малки за щука с тези куки № 10, но вие ме изненадвате приятно.Въпреки това догодина ще направя 9 см. и 7 см. воблери с големи куки защото тези щуки в Огоста след 2-3 години кой знае какви ще станат.
-
- кандидат преподавател
Значи,Kaligula85,ако ми прочетеш предходните мнения,ще видиш,че и аз като теб,смятах,че тук по нашите реки,уловисти са само блесните.Донякъде това си е и преобладаваща реалност,че повечето от старите спинингисти нямат вяра във воблерите.Да,ама аз по някакъв почти мистичен начин,си преодолях недоверието и започнах усилени упражнения -на всеки излет превъртам по 15-30 воблера,от тях поне 7-8 различни на колегата Къца-кълве и ставам все по-доволен от преживяванията
За сега,на жабка съм нямал още "удар",а строго по въпроса ти,при всички "далечни" дестинации към растителността на отсрещния бряг,спирам изхлузването на влакното от шпулата с лявата си ръка;за част от секундата същата ръка с "каубойска" бързина,връща в заключена позиция скобата на макарата и с едно леко движение на пръчката нагоре,влакното е максимално изпънато при приводняването на воблера.Тогава,има ли "удар",няма начин да не го реализираш с изваждане на рибата.

-
- новобранец
Аз нямам никакви предразсъдъци, дори предните години ловях повече на воблери, но тази година нещо успехът ми на блесни е доста по-голям. За неопънатото влакно, нямах предвид, че няма начин, а по-скоро, че не ги очаквах и така се получи. Още повече, че по начинът, който казваш, не мисля че можеш да хвърлиш максимално близо до края, защото като спреш, примамката се връща. Както и да е, въпросът ми беше по-скоро дали ти се е случило с жабката, което ще означава, че самият и начин на цопване е специфичен. Поздрави и наслука
-
- кандидат преподавател
Виж сега,специално за кефала,и аз съм забелязал,че си има участъци,където предпочита повече да атакува блесната.Но има пък други,където на блесна съм нямал и "чукване",а на воблер си удрят прилични кефали.Е,на повечето има и много нахални дребосъци,ама то без това няма как ...Иначе,по описания от мен начин,няма никакво връщане назад на примамката - пробвай,и ще разбереш,че лекото повдигане на пръчката ,малко преди приводняване на примамката,само обира хлабината-нищожната хлабина,която се получава дори и при описаните от мен действия.Иначе,по този начин,постигам завидна точност,разбира се,с много практика -досега нямам закачен на дърветата воблер на отсрещния бряг,имам само един с разхлабена лопатка,ама тва беше,щото се опитвах да го хвърля така,че да падне на 2 см от стърчаща от водата скала и естествено го фраснах в скалата 

- къца - кълве
- сериозен играч
На мен се е случвало да оставя воблера на течението и когато започнах да навивам кефала беше там.Просто натегна не съм усетил кога е атакувал.
- къца - кълве
- сериозен играч
Здравейте !
Не можах да спя тази нощ.Как така не си имал удар до сега на жабката ? Вие там - риба ли нямате ? На мен жабката е любимец с нея съм изловил много кефал. Заради нея започнах да ги правя.Трябва да призная,че имах един ден в който рибката я превъзхождаше.Водата беше ниска и бистра ,но нямаше резултат.Като смених с рибката на всяко хвърляне хващах.Аз ловя само с къца -кълве и като сложа воблера независимо дали жабка или рибка не сменям.Има дни когато не иска.Тогава започвам да сменям цветове и жабки и рибки,но нищо не помага.И при такива дни не е минало съвсем без резултат.
Не можах да спя тази нощ.Как така не си имал удар до сега на жабката ? Вие там - риба ли нямате ? На мен жабката е любимец с нея съм изловил много кефал. Заради нея започнах да ги правя.Трябва да призная,че имах един ден в който рибката я превъзхождаше.Водата беше ниска и бистра ,но нямаше резултат.Като смених с рибката на всяко хвърляне хващах.Аз ловя само с къца -кълве и като сложа воблера независимо дали жабка или рибка не сменям.Има дни когато не иска.Тогава започвам да сменям цветове и жабки и рибки,но нищо не помага.И при такива дни не е минало съвсем без резултат.
-
- кандидат преподавател
И аз за това се чудя,ама доста пъти замятам и оставям при освободена скоба на макарата воблерчето да замине по течението на почти "на майната си".За съжаление,досега съм нямал резултат в която и да е фаза на прибирането му.Ударите ми са били досега или при приводняването на воблера,или при хвърляне под ъгъл спрямо течението и прибиране през най-силното течение,като забавям скоростта на прибиране там и в оставащото разстояние до моя бряг.На жабка досега имам много малко "барвания",като разбира се, това не означава нищо-прекалено ми е в малки граници проучването,че да си позволя да давам заключения за жабките.Иначе,играта им ме кефи страхотно,а за мен това става по-важно,отколкото дали ще хвана някакви кефали на реката 

- къца - кълве
- сериозен играч
Друго си е когато играта бъде спряна от някой 700 - 800 грамов екземпляр.