Колеги,къде е каята?

Модератори: emo vasilev, alekst

Заключено
Венцислав Чанков
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Колеги,къде е каята?

Мнение от Венцислав Чанков »

Ей,дойде сафрида и никой вече не брои каята за риба или никой не дава инфо :D
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ааааа,Венци не си прав.
Поне аз и шурито сме си основно каяджии. :D
Просто сега е момента да сложим на масата пресен сафрид,
но следващото ни излизане е планирано за кая. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
hvdragon
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hvdragon »

аз определено съм си попчефил и ги предпочитам пред всички останали риби / с изключение на калкана и лефера/ по вкус. та да споделя впечатленията си - от 30.04. до вчера всеки ден даваше м/у 1 и 3 кг за около 3-5 часа. напоследък става все по дребна и все още е пълна с хайвер. закача се и по някой друг по-едър стронгил или лихнус , но вече единични бройки в цялото количество. температурата на водата около брега е 15-18 градуса обаче пределено попчетата се активизират по топлите часове на деня, т.е. спокойно си пийнете чайчето сутрин и леко се освежете с ледена домашна ракийка вечер. забелязвам и друг поведенчески модел - периодичността на кълването. когато започне да се храни - кълве на всякъде и на всичко в продължение на 30-40 минути, после пауза от около час и пак отново. пясъчните попчета, които са ми приоритет на трапезата по вкусови качества взеха да се отдалечават от буните и метода с влаченето вече дава положителни резултати. разбира се и огромните кучета, които се вадят влизат в хранителната верига на гларусите, като разнообразяват гледката с устремни въздушни боеве.
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Колега hvdragon, доста стойностна и точна информация! Благодаря!
Тази година аз лично успях да направя само един излет в края на април, началото на май. Баща ми имаше 2-3 излета преди и след това, но като цяло поне моите наблюдения от така бедната ми статистика са, че тая година каята нещо се прецака и като цяло не даде добре.
Та - с баща ми ли сме каръци тази пролет или наистина е малко слаба годината?
Имам спомен за '99 година, когато рязко се стопли времето в края на април, но водата остана студена до по-късно. Поради тази предполагам причина, пак до късно имаше нашествие от ситен меджид по крайбрежието, както и тази година, а каята беше доста неактивна.
Също така помня 2-3 години, в които през пролетта преобладаваше по-често южен вятър, който при вълнолома на Панорама набиваше вълната вътре, нивото се качваше с около 30cm, а при вълна и повече, и каята буквално "мълчеше" с дни.
Според вас може ли да се направи някаква логична извадка за наличието на меджид, рязкото или по-бавно затопляне, активността на каята и продължителността на тази алтивност?

ПП
Под "активност на каята" имам предвид храненето й в близост до брега /буни, кеьове, вълноломи/ и в по-малка степен навътре в по-дълбокото.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
A. C.

Мнение от A. C. »

Пробвахме днес и за кая, но не ядеше. На място където в края на март вадехме много риба,днес беше много умряло.Знам , че каята има един период ,след като си хвърли хайвера, където спира да яде и търпеливо я изчаквам. Иначе аз също много я харесвам.
карид
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от карид »

Изображение
Това от днес. Повече подробности тук на 5-а стр.
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=7&t=23466
hvdragon
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hvdragon »

ей така ги вадих днес: Изображение
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

hvdragon написа:ей така ги вадих днес: ]
За 2009 това засега е снимка номер едно :D :smt023
А сега де? :roll:
Венцислав Чанков
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Венцислав Чанков »

Ей живна темата,благодарности на всички които се включиха.Малко информация и от мен-вчера успях да се откопча от жената :D и газ към първа буна.Слаб улов,каята дребна ама и скаридите на които лових бяха май с изтекъл срок на годност :lol: .Иначе удоволствието беше върховно,абе с две думи обожавам да ловя кая!!!!!!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

На леко вмирисана скарида отива по-добре. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
anastas_peykov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от anastas_peykov »

Скаридата е класика за каята. Като е почнала да се вмирисва е най-добра. Като я нанижеш на куката и смачквай главата да се разтече сока и квот остане от главата (люспата) я касаш и хвърляш. Късаш и главата да старчи месото на скаридата .Като е обляно тялото на скаридата в тоя ферментирал сок каята полудява. Абе да ти кажа като си яде каята калве и на празна кука :)
hvdragon
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hvdragon »

чакай че ми се напълни устата със слюнка 8)
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от glarusa »

На поморие на кея,от 16:30 до 20:00 десетина лихнуса,и останалото средно попче,около кило и малко за това време.Стръв-бял.Взема доволно само че често трябва да сменяш мястото.
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Привет Гларусе у голямо мерси а инфоо :D о доста време са каня да го пробвам това Поморие :D
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
tolio_pm
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tolio_pm »

rimohit написа:Привет Гларусе у голямо мерси а инфоо :D о доста време са каня да го пробвам това Поморие :D
Тая седмица нема смисъл :evil: у Форкаста го дават до сряда:исток-североисток :evil: :wink:
Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.
Заключено

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”