Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Воблери
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Воблери
Колко показа кантара?koko7784 написа: Мен попера ме изненада с това:
Интересно е да видиш как дзверо атакува
Поклон - http://www.youtube.com/watch?v=T1lBoEeUiGk !
27кг.
Супер, било е кеф на макс.Btw, много потребители не могат да видят снимката ти, защото не са логнати в другият форум.koko7784 написа:27кг.
Поклон - http://www.youtube.com/watch?v=T1lBoEeUiGk !
Как да ги оправя за да се виждат?
-
- ще става разбирач
Качи снимката във снимка.бг примерноkoko7784 написа:Как да ги оправя за да се виждат?

- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Код за потвърждение: Избери целия код
Здравейте,колеги,понеже съм нов в използването на този вид примамки искам да попитам аджеба как разбирате коя примамка е уловиста.Не говоря за някакви найстина изпитани модели,ами някои куча марка или не толова известни и т.н.
Като идете на гьола и като хвърлите с даден воблер/блесна/цикада и т.н. колко време го цопкате докато решите,че днес тая риПка не е желана и я сменяте с друга,5-10 хвърляния,30 мин - 1 час? Та кога решавате да смените с друга ;)
Това е първото, по което трябва да се ориентираш дали воблерът евентуално става. Ако изобщо не играе, по-добре го смени. Ако не достига желаната дълбочина или пък се закача прекалено много по-дъното, също. С времето играта на даден воблер ще започне да ти напомня на друг, скойто си или не си хващал риби и ще започнеш да се ориентираш още повече. Ако някой евтин воблер играе, но ходи на една страна, закриви му захващащото ухо на другата страна.
Същото е и с блесните - ако блесната не се върти добре, сменяй я.
Нещата, които написах са само за първоначално ориентиране дали някоя примамка би могла да става, останалото - много въртене -> опит -> усет.
Имай предвид също, че има воблери, които при равномерна проводка не играят особено, така че , не бързай да ги правиш на ключодържатели. Пази си ги, когато понапреднеш, ще можеш да прецениш дали стават.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Колеги може би не съм оцелил темата но да ви питам с блесни от вида KASTMASTER na ACME (мисля че такава беше марката) имат ли мегдан за Щуки за сега имам само от безцветните но ако трабва ще си зема с украска или жълти .... това са първите ми блесни по 18-20 грама ги вземам , че не сам мн добар и да мога да тарся дистанция.
Благодаря предварително
Благодаря предварително

- maranzika
- сериозен играч
Абе и щуки ловят,но със същият успех прилична дистанция се постига и с клатушки и някой въртележки.Аз лично кастмастерите ги ползвам при друг вид риболов. 

-
- научил се да хвърля
...........Пичове,щуката стресира ли се от снопче червена прежда,лично на мен ми прилича на петно кръв във водата..........бахти театрото ще им спретна с еднно воблерче "Page hallucination" Ha този Есенно Зимен сезон,напрао пришки ми излязаха от чесане на КЛЕНОВЕ ,тва лято..............
Боклука кефи ли те?Щото мене НЕ.....
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Какво да я стресира в случаят ? Тя щуката не е балък та да си мисли че топче кървава субстанция си се придвижва нагоре , надолу , напред , назад с цел да я дразни
Основните неща които прави топчето прежда на блесната е да я "забави" докато листото си се върти как при по-бърза проводка , да създаде допълнителни дразнения на страничната линия щукова , да придаде "обем" на примамката . Това естествено че има ефект само при добре лагеровани блесни
При воблерите същата работа само където за целта самите те трябва да са доста "стабилни" та да носят преждата безпроблемно .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
Павле,мерси за инфото относно преждата незнаех ,че се слага за забавяне.
Че щуката си е балък,балк си е..........щом кълве даже на морков ако е гладна.Пасивна щука да излъжеш е трудно дори да имаш само "маркови" воблери ,блесни,силикони,каст мастери,клатушки и сек'ви творения измислени от пъклените мозъци на човешкото същество.
Че щуката си е балък,балк си е..........щом кълве даже на морков ако е гладна.Пасивна щука да излъжеш е трудно дори да имаш само "маркови" воблери ,блесни,силикони,каст мастери,клатушки и сек'ви творения измислени от пъклените мозъци на човешкото същество.
Боклука кефи ли те?Щото мене НЕ.....
- Vid
- кандидат преподавател
Всички риби са балък, по точно balik от турски, но не всички се лъжат лесно. Смятам, щуката се лъже най лесно, само да има такава във водоема и целта на въртележките и воблерите е да задействат хищническия и инстинкт, а не просто да се опитваме да храним гладни щуки...
Не ползвам примамки с прежда, защото смятам, че нямат ефект и само се губи кастинг.
Не ползвам примамки с прежда, защото смятам, че нямат ефект и само се губи кастинг.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Що да се губи кастинг, при леки блесни с достатъчно голям пискюл се подобрява кастинга, Мепс Лусокс напр. Теоретично, би трябвало и да се избягват част от закачките, когато има плътен пискюл. И останалите неща, които е споменал Павката.Не ползвам примамки с прежда, защото смятам, че нямат ефект и само се губи кастинг.
Аз лично харесвам такива блесни, но въртящи. При клатещите се нарушава играта. За воблерите - може би има някакъв резон при тучинг, но пискюлът трябва да е по-рехав, от материя, която не попива вода.
От гледна точка на кълването - имам някакви непотвърдени подозрения, че когато рибата атакува дадена примамка, в последния момент се "зачудва" какво да налапа и когато има нещо интересно на тройката(писклюл, силикон), вероятността да налапа последната, а не да удари странично блесната, се увеличава.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Големите и плътни пискюли имат известно съпротивление във въздуха и аз също, въз основа на наблюденията си съдя, че блесни с подобни допълнения се замятат на по-близка дистанция. Но пък пак по собствения си опит смятам определено, че за някои риби, като щуката и костура, това е допълнителен атрактор(пискюла, а не дистанцията, или намаляването й). Но е важно той да бъде изработен без наслагване на излишно много материал, защото изглежда съвсем неестествено във водата.franky написа:Що да се губи кастинг, при леки блесни с достатъчно голям пискюл се подобрява кастинга, Мепс Лусокс напр.Не ползвам примамки с прежда, защото смятам, че нямат ефект и само се губи кастинг.
Това разбира се са субективни наблюдения, без съмнение според някои колеги блесните без пискюл ще са по ефективни и за себе си те ще са напълно прави.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Воблери