Воблери

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Sleeper
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Воблери

Мнение от Sleeper »

koko7784 написа: Мен попера ме изненада с това:
Изображение
Интересно е да видиш как дзверо атакува :lol:
Колко показа кантара?
koko7784
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koko7784 »

27кг.
Sleeper
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Sleeper »

koko7784 написа:27кг.
Супер, било е кеф на макс.Btw, много потребители не могат да видят снимката ти, защото не са логнати в другият форум.
koko7784
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koko7784 »

Как да ги оправя за да се виждат?
ivo Vratsa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivo Vratsa »

koko7784 написа:Как да ги оправя за да се виждат?
Качи снимката във снимка.бг примерно :wink:
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Код за потвърждение: Избери целия код

Здравейте,колеги,понеже съм нов в използването на този вид примамки искам да попитам аджеба как разбирате коя примамка е уловиста.Не говоря за някакви найстина изпитани модели,ами някои куча марка или не толова известни и т.н.
Като идете на гьола и като хвърлите с даден воблер/блесна/цикада и т.н. колко време го цопкате докато решите,че днес тая риПка не е желана и я сменяте с друга,5-10 хвърляния,30 мин - 1 час? Та кога решавате да смените с друга ;)
Колега, още с първото замятане се усеща, а и се вижда, дали воблерът играе и как играе. Изключвам всякакви туичвания и тем подобно, щом като си начинаещ.
Това е първото, по което трябва да се ориентираш дали воблерът евентуално става. Ако изобщо не играе, по-добре го смени. Ако не достига желаната дълбочина или пък се закача прекалено много по-дъното, също. С времето играта на даден воблер ще започне да ти напомня на друг, скойто си или не си хващал риби и ще започнеш да се ориентираш още повече. Ако някой евтин воблер играе, но ходи на една страна, закриви му захващащото ухо на другата страна.
Същото е и с блесните - ако блесната не се върти добре, сменяй я.
Нещата, които написах са само за първоначално ориентиране дали някоя примамка би могла да става, останалото - много въртене -> опит -> усет.
Имай предвид също, че има воблери, които при равномерна проводка не играят особено, така че , не бързай да ги правиш на ключодържатели. Пази си ги, когато понапреднеш, ще можеш да прецениш дали стават.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Sirken
новобранец
новобранец

Мнение от Sirken »

Колеги може би не съм оцелил темата но да ви питам с блесни от вида KASTMASTER na ACME (мисля че такава беше марката) имат ли мегдан за Щуки за сега имам само от безцветните но ако трабва ще си зема с украска или жълти .... това са първите ми блесни по 18-20 грама ги вземам , че не сам мн добар и да мога да тарся дистанция.
Благодаря предварително :)
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Абе и щуки ловят,но със същият успех прилична дистанция се постига и с клатушки и някой въртележки.Аз лично кастмастерите ги ползвам при друг вид риболов. :wink:
dimi6o
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dimi6o »

...........Пичове,щуката стресира ли се от снопче червена прежда,лично на мен ми прилича на петно кръв във водата..........бахти театрото ще им спретна с еднно воблерче "Page hallucination" Ha този Есенно Зимен сезон,напрао пришки ми излязаха от чесане на КЛЕНОВЕ ,тва лято..............
Боклука кефи ли те?Щото мене НЕ.....
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Какво да я стресира в случаят ? Тя щуката не е балък та да си мисли че топче кървава субстанция си се придвижва нагоре , надолу , напред , назад с цел да я дразни :lol: :lol: :lol: Основните неща които прави топчето прежда на блесната е да я "забави" докато листото си се върти как при по-бърза проводка , да създаде допълнителни дразнения на страничната линия щукова , да придаде "обем" на примамката . Това естествено че има ефект само при добре лагеровани блесни :wink: При воблерите същата работа само където за целта самите те трябва да са доста "стабилни" та да носят преждата безпроблемно .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
dimi6o
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dimi6o »

Павле,мерси за инфото относно преждата незнаех ,че се слага за забавяне.
Че щуката си е балък,балк си е..........щом кълве даже на морков ако е гладна.Пасивна щука да излъжеш е трудно дори да имаш само "маркови" воблери ,блесни,силикони,каст мастери,клатушки и сек'ви творения измислени от пъклените мозъци на човешкото същество.
Боклука кефи ли те?Щото мене НЕ.....
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Всички риби са балък, по точно balik от турски, но не всички се лъжат лесно. Смятам, щуката се лъже най лесно, само да има такава във водоема и целта на въртележките и воблерите е да задействат хищническия и инстинкт, а не просто да се опитваме да храним гладни щуки...
Не ползвам примамки с прежда, защото смятам, че нямат ефект и само се губи кастинг.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Не ползвам примамки с прежда, защото смятам, че нямат ефект и само се губи кастинг.
Що да се губи кастинг, при леки блесни с достатъчно голям пискюл се подобрява кастинга, Мепс Лусокс напр. Теоретично, би трябвало и да се избягват част от закачките, когато има плътен пискюл. И останалите неща, които е споменал Павката.
Аз лично харесвам такива блесни, но въртящи. При клатещите се нарушава играта. За воблерите - може би има някакъв резон при тучинг, но пискюлът трябва да е по-рехав, от материя, която не попива вода.

От гледна точка на кълването - имам някакви непотвърдени подозрения, че когато рибата атакува дадена примамка, в последния момент се "зачудва" какво да налапа и когато има нещо интересно на тройката(писклюл, силикон), вероятността да налапа последната, а не да удари странично блесната, се увеличава.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

franky написа:
Що да се губи кастинг, при леки блесни с достатъчно голям пискюл се подобрява кастинга, Мепс Лусокс напр.
Големите и плътни пискюли имат известно съпротивление във въздуха и аз също, въз основа на наблюденията си съдя, че блесни с подобни допълнения се замятат на по-близка дистанция. Но пък пак по собствения си опит смятам определено, че за някои риби, като щуката и костура, това е допълнителен атрактор(пискюла, а не дистанцията, или намаляването й). Но е важно той да бъде изработен без наслагване на излишно много материал, защото изглежда съвсем неестествено във водата.
Това разбира се са субективни наблюдения, без съмнение според някои колеги блесните без пискюл ще са по ефективни и за себе си те ще са напълно прави.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

Воблери
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”