Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com

Форум

Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- hris47
- ще става разбирач
Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Aбсолютно вярно, по мои наблюдения лефера (и гофана) нападат и в осветени зони... НО..ако има дълбочина ,това съм наблюдавал на Превеза на крайбрежната иначе се придържа около границата между светлото и тъмното.. има ли дълбочина --5-6м --атакува от дъното на горе.И един факт-дори и да не е гладен ако ''подуши'' кръв направо освирепява,повръща и почва отново да убива...точно на това се дължи и паническото ''самоубийство ''на сарделата на клипа на Калоян Белополски,сниман на Астако (ще го потърся и отделно ще пусна линк към него),в такива моменти изобщо не го ''брига'' дали е светло или тъмно .На ''повръщането'' съм бил лично свидетел на 2-3 пъти-веднъж веднага след като го извадих на брега повърна голямо парче калмар, и на 2 пъти-парчета от кефал..Прав си и затова че такива удари се помнят цял живот..на всички ви го пожелавамЧакала от Варна написа: Проблемът е ,че се бърка ,като риба,като метод за хващане и като място за хващане с чернокопа .За пореден път казвам -няма нищо общо м/у двете риби !
.Да ама там ходят дребните рибки ,за да се пазят от него. Тая риба работи вечер на 20-50 м. от брега именно защото там е ема...
Е ,какво няма да се получи ли?!
Само закрепете яко пръчките!
Тези риби нападат сафриди по 50-70/и нагоре / гр. без проблем...и се взимат на тях !!!
Освен това, в зоната м/у светлината и мрака работят и воблерите,ако и да става въпрос за тази част на денонощието!
Лефер има в Черно море - няма рибари,които да се лишават от салатката и ракийката,там е работата .
пп
За монтажите и ема ,нещата също стоят различно.
При чернокопа стилът е състезателен - закачаш филето ,хвърляш,вземаш ,пак закачаш,пак хвърляш...минава и заминава...
При лефера си заслужава да си поиграе човек с разни монтажи,да експериментира,да не бърза !!!
Там има Бу у у м ..... и хоп спомен за цял живот !

-
- ще става разбирач
Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Да ,така е Хрис.
Много пъти досега съм казвал ,че ако леферът/и не само той/спре да се храни,то не е защото се е наял !
Такова понятие нахранен лефер НЯМА !!! Тази риба е вълк и тя не убива за да се нахрани ,а заради самото убийство.
Може да спре да го прави,но това ще е заради условия свързани с Природата - атмн.налягане,мъртваци,течения,вятър,луна,слънце и т.н.
Тази година ,на Кранево,това със сардината се случи околко 5ч.след обяд за около 10 мин. Тук няма плоча,но ако имаше ,щеше да събираме сафрида по земята. Скачаше по тетраподите,наби се вътре в дупките и се мяташе над водата правейки истински джорум.
С риск да обидя някой ,ще кажа ,че на нашето Море има чернокопажии ,няма леферажии.
Леферът е масрафлия и си иска слугинажа...
Тази година ,тук имаше лефер ,но малко хора разбраха това !
Много пъти досега съм казвал ,че ако леферът/и не само той/спре да се храни,то не е защото се е наял !
Такова понятие нахранен лефер НЯМА !!! Тази риба е вълк и тя не убива за да се нахрани ,а заради самото убийство.
Може да спре да го прави,но това ще е заради условия свързани с Природата - атмн.налягане,мъртваци,течения,вятър,луна,слънце и т.н.
Тази година ,на Кранево,това със сардината се случи околко 5ч.след обяд за около 10 мин. Тук няма плоча,но ако имаше ,щеше да събираме сафрида по земята. Скачаше по тетраподите,наби се вътре в дупките и се мяташе над водата правейки истински джорум.
С риск да обидя някой ,ще кажа ,че на нашето Море има чернокопажии ,няма леферажии.
Леферът е масрафлия и си иска слугинажа...
Тази година ,тук имаше лефер ,но малко хора разбраха това !
Морето обича хората,които го обожават !
Аз потвърждавам че имаше и на Юг.
До нас извади колега на тролинг,
Към 8.30 сутринта по кило 5 парчета,
Много бързо ги метна в лодката,
И чак вечерта разбрах какви са рибите,
Мислех че са Паламуди.
Ние не сме заковали все още нищо.
Обикновенно разбирам, като ми
Отхапе Сафрид от чепарето,през средата.
Чернокопа също повръща много
От храната,обикновенно рибки по 2 см.
Попчето и то,всички са супер лакоми
В морето.
До нас извади колега на тролинг,
Към 8.30 сутринта по кило 5 парчета,
Много бързо ги метна в лодката,
И чак вечерта разбрах какви са рибите,
Мислех че са Паламуди.
Ние не сме заковали все още нищо.
Обикновенно разбирам, като ми
Отхапе Сафрид от чепарето,през средата.
Чернокопа също повръща много
От храната,обикновенно рибки по 2 см.
Попчето и то,всички са супер лакоми
В морето.

Риболовци.
Има няколко въпроса, на които търся отговор, и с удоволствие ще му послугувам.Чакала от Варна написа:...С риск да обидя някой ,ще кажа ,че на нашето Море има чернокопажии ,няма леферажии.
Леферът е масрафлия и си иска слугинажа..
1. Като не се лови заедно с чернокопа, кога се лови - Март, Атрил, Май, Август ?
2. Ползва ли се повдичач на стръвка - тапа или нещо друго.
3. Каква е стръвта - цял сафрид, филе, няколко филета
4. Какъв е монтажа на куките, колко куки, и как се закачат различните стръви (цял сафрид, филе)
С картинки ако може.

Риболовци.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Румба,пиша ти моите преживявания.
С една уговорка,тези серии бяха в годините на 80-те,
а местата - моста на Морско око,и моста на Астория.Златните.
1. Обикновено след средата на юни почваха пробите,до края на септември/октомври.
Лефера си бий дузпата обикновено като падне водата към 19*.
Иначе е имало и случаи,още към 16 - 17 часа да се хвърля,но на тапа/цял сафрид,
по възможност жив,зашит с две куки.
2. Повдигачи не се ползваха,при ловене на дъно.
3. За дъно режеш сафрида на три парчета,като главата не я ползвах.
Ако имаш пресен зарган под ръка,не го пропускай,хем повече парчета излизат.
4. Майка 0,50 - тогава нямаше флоуро.
Бидем 0,45 - абе пак 0,50 слагахме.дължина 30/35 см.
Две куки 3/0,при изненадващи ситуации сме се спасявали и с N 1.
Олово 100 - 120гр,на метър над него първа кука,след 60см втора кука.
Парчето от стръвта закрива целия връх на куката,даже и завоя взема,ама не е задължително.
Спининга задължително с акция над 80гр,то тогава нямаше такива мерки,
ама за да нямаш гелета,не се бъзикай с оборудването.Яка макара - поне 3000.
Ако ще подпираш спининга на перилата,задължително завържи ръкохватката на дръжката
със шала поне,за перилата някъде,но най добре я дръж в ръка.Преди да дойде удара,идва
подръпването,което можеш и да не видиш.Ако усети поне леко забиването,веднага плюй такъма,
ти виждаш само корема на влакното после.
Начукаш ли му го ( закачиш ли го),върти бързо макарата,да излезе над водата и да плиска над водата,бързо
го хвърляй на моста,иначе поема мача в свои ръце,и много лесно реже целия такъм.
Мамка му и куче,веднага търси майката да я прекара.
С една уговорка,тези серии бяха в годините на 80-те,
а местата - моста на Морско око,и моста на Астория.Златните.
1. Обикновено след средата на юни почваха пробите,до края на септември/октомври.
Лефера си бий дузпата обикновено като падне водата към 19*.
Иначе е имало и случаи,още към 16 - 17 часа да се хвърля,но на тапа/цял сафрид,
по възможност жив,зашит с две куки.
2. Повдигачи не се ползваха,при ловене на дъно.
3. За дъно режеш сафрида на три парчета,като главата не я ползвах.
Ако имаш пресен зарган под ръка,не го пропускай,хем повече парчета излизат.
4. Майка 0,50 - тогава нямаше флоуро.
Бидем 0,45 - абе пак 0,50 слагахме.дължина 30/35 см.
Две куки 3/0,при изненадващи ситуации сме се спасявали и с N 1.
Олово 100 - 120гр,на метър над него първа кука,след 60см втора кука.
Парчето от стръвта закрива целия връх на куката,даже и завоя взема,ама не е задължително.
Спининга задължително с акция над 80гр,то тогава нямаше такива мерки,
ама за да нямаш гелета,не се бъзикай с оборудването.Яка макара - поне 3000.
Ако ще подпираш спининга на перилата,задължително завържи ръкохватката на дръжката
със шала поне,за перилата някъде,но най добре я дръж в ръка.Преди да дойде удара,идва
подръпването,което можеш и да не видиш.Ако усети поне леко забиването,веднага плюй такъма,
ти виждаш само корема на влакното после.
Начукаш ли му го ( закачиш ли го),върти бързо макарата,да излезе над водата и да плиска над водата,бързо
го хвърляй на моста,иначе поема мача в свои ръце,и много лесно реже целия такъм.
Мамка му и куче,веднага търси майката да я прекара.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Люси,тогава кой ще ти носи фото бре?
Пък сега не ме търси вече нощем до морето.И най-вече на брега.
Може някоя августова вечер да направим нощен от лодка с аверите,
но това са само планове.
Пък сега не ме търси вече нощем до морето.И най-вече на брега.
Може някоя августова вечер да направим нощен от лодка с аверите,
но това са само планове.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
София ходи повече в Гърция
За лефер,от брега щото и в момента
Дава.
За лефер,от брега щото и в момента
Дава.

Риболовци.
- hris47
- ще става разбирач
Я виж ти--как ша нямало леферджий....има ,Чакале,има ....при това много добри
Намират се и лефери ама верно си искат слугинаж...

Миналата седмица,
Тука се въртел.
Сега нема места,всичко е резерве
Това е единственото през Букинг за двама.
Може би заради празника на жените.
Тука се въртел.
Сега нема места,всичко е резерве
Това е единственото през Букинг за двама.
Може би заради празника на жените.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
риби над 1кило отдавна не съм виждал по варненския региьон,познавам доста нощни риболовци ,матрапаси,мрежари и готвачи по заведенията,но такова животно нема отдавна в нашия региьон по мое мнение
То големите Лефери се ловели
В Гърция.
Моя приятел в Приморско
Е и гмуркач, виждал е всичко
По малък е с година от мен
Преди е имало по 7,8 кг
Риби хванати от баща му.
В Приморско.
В Гърция.
Моя приятел в Приморско
Е и гмуркач, виждал е всичко
По малък е с година от мен
Преди е имало по 7,8 кг
Риби хванати от баща му.
В Приморско.

Риболовци.
Интересно как ще е тази година.
Миналата морето било бременно,
Да видим какво ще роди за ловене
През този сезон.
Граци има много, не съм запознат
Как Надават на размер за година.
Едрите сафридени пасажи чух
Че били по Одеса,много били хванати
Там.
Миналата морето било бременно,
Да видим какво ще роди за ловене
През този сезон.
Граци има много, не съм запознат
Как Надават на размер за година.
Едрите сафридени пасажи чух
Че били по Одеса,много били хванати
Там.

Риболовци.
-
- ще става разбирач
Въпреки,че получи брилянтен отговор от Киро,ще си позволя да се включа-rap66 написа:Има няколко въпроса, на които търся отговор, и с удоволствие ще му послугувам.Чакала от Варна написа:...С риск да обидя някой ,ще кажа ,че на нашето Море има чернокопажии ,няма леферажии.
Леферът е масрафлия и си иска слугинажа..
1. Като не се лови заедно с чернокопа, кога се лови - Март, Атрил, Май, Август ?
2. Ползва ли се повдичач на стръвка - тапа или нещо друго.
3. Каква е стръвта - цял сафрид, филе, няколко филета
4. Какъв е монтажа на куките, колко куки, и как се закачат различните стръви (цял сафрид, филе)
1.Не съм казал ,че лефера не се лови заедно с чернокопа -казах ,че са различни риби в смисъл,че подходът е друг.
Моята стартова дата за лефера е 12 август !!! Това не бива да задължава никого.Сантименти някакви...
2.Повдигам в зависимост от времето и мястото ,но се променя играта на пръчката,трябва стаж малко ...
Най добре е от мост и буна,под голям ъгъл ,без повдигач.Ама не винаги кучето е там и не е най приятния риболов,тоя от буната,де.
3.Класиката е цяла граца,филета от сафрид,заргана и не се учудвайте - боклужа.Добър вариант е мешания ем.Постижение в жанра е живия сафрид/от там тръгна приказката/.Аз ползвам бронираната му опашка за закачане,но подчертавам - Риболова със сърф на жив сафрид, без вкарване е малко/много мисия невъзможна! Трудно издържа скорцата при замятане .... От друга страна ,обаче добре прошития жив сафрид/който вече едва ли ще е жив/,може да се метне доста навътре и дава добри резултати,защото очите му са още живи,казваше един многоуважаван от мен рибар.
Да го уточним - на моста,от буната,наблизо - жив сафрид,запазен от нараняване в гръбнака и органите.
Със сърфа- закачаш яко и брулиш,прясното си е прясно,не е за подценяване !
И все пак ,най добре е да вкарваш ...Няма лефер,който да издържи на жив сафрид, на дъно посред нощ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.За монтажите- каза го Киро и то добре,а и толкова много се е писало ...
Едно ще подчертая обаче - ползвайте стоманен повод! Навремето, от нямане правехме поводи от китарна струна!?!?!?
Някой ще каже за поводите - къдрят се ,туй - онуй ... Това да не ви е чернокоп,бе

Ще използвам случая да отговоря и на другия колега,дето казва че тук няма риби на кило !?
Има и на 2 кила ,приятелю ,ама не са джурумлии,не се подават и на фустанелите ...скрити риби са те,скрити...
За тях могат да говорят само ДАЛЯНЖИИТЕ и ВОДОЛАЗИТЕ !!!Само оттам може да се вземе информация.
Едрите лефери през ноща са на 50-100 м. от брега...И СЕ ЛОВЯТ САМО И ЕДИНСТВЕНО с дънарката !!!
Никакви мрежари,тролове,чипаржии, брегови воблеристи и др. ... нямат никакви шансове към настоящия момент!!!
На слука ,тая тема е безкрайна...
Морето обича хората,които го обожават !
-
- научил се да хвърля
Чакале, много полезни съвети даваш, и много ги ценя, но една корекция да спомена - живия сафрид като идея не се "замята". Първо се мята само тежест , после обаче идва момент, който по нашите магазини не съм виждал - спираловидна пружина на която от единия край се спуска удължение, на което се закача малка тежест , а след нея вирбел - след тоя вирбел - повод с куки тройки , едната под гръбната перка, другата на опашката. След като си изпънал линията чрез превиване на кордата между спиралите на пружината линията се озовава "Вътре в пружината" . Пружината служи като тролей - закачаш за нея сафрида и вдигаш пръчката с опъната корда. Идеята е да "Хързулнеш" рибата жива в морето и тя да си плува ограничена между дъното (тежестта) и повърхността на морето. Като се мята свободно ( ако въобще сафрида е толкова издръжлив) се създават трептения, има и малко отделяне на секрет от пробива белким някой лефер се изкуши. Не съм го пробвал, но доколкото разбирам идеята е такава на монтажа със жива стръв. Само не мога да си представя как ще играе самата въдица като има жива стръв и колко триково ще е улавянето на атаката. Доколкото схванах клиповете в другата тема идеята на балона е същата, но там рибата седи само на повърхността.