За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Да, точно така е. Както всеки си има различна пръскачка, така и всеки си има стил на работа. Затова не е правилно да се дават препоръки колко препарат се слага на една пръскачка. Правилното е колко препарат трябва да разхвърляш на дадена площ. Водата е само носител на този препарат.
Точно в това е смисъла зададената норма да е указана като количество препарат на дка.
Лесно е, за да го направиш правилно.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

все забравям да попитам 'скоро ме сдобиха със фреза(че магарето да не носи самара на гърба си-хахаха)-китайски оригинал.казват за самите ножове че се самозаточвали,обаче дебелината им е поне 3 мм,на първата експлоатация ,на по-твърда почва ,не копае както трябва,подскача ,дърпа на страни,кога ще ги чакам да се износи режещия ръб.питах от сервиза ,викат същото ,че не се заточвали,абе викам малко да им тръкна ръба със шлайфчето -лекичко,те ми били казали как е ,аз каквото съм искал да правя ,фрезата си била моя.все едно със една претъпа мотика да се мъчеш да копаеш,какво пречи леко да се изтъни ,няма да натискам шлайфа да посинява стоманата,иначе трябва да отида на нивата на един арендатор ,и цял ден да обикалям докато се износи и самозаточи.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
Martin Mihailov
учете се от него
учете се от него

Мнение от Martin Mihailov »

Неги пипаи с шлаифер зашото може да ги отвьрнеш и още по нема да режат.Свалиги иги наклепаи като коса как се клепе на студено.Просто им истьни режещия рьб
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

чета тук за пръскачките колко се слагало матрял в грамове и милиграмове да не попивало в почвата и ала бала.....колкото повече,по бързо съхне тревата,кво се умува не знам,за мен най ефикасно беше Глифозат, 1л. шише го разделях на две за пролетта и след него по нататък,на пенсионерска медна пръскачка се слага 250 гр. и стига за половин декар другите 250 гр. за останалото,говоря масово пръскане против трева и след месец всичко съхнеше без култивираните,сега новия заместител на Глифозата уж бил по добър, но не съм пробвал и много не вярвам,но Глифозата мореше всичко, просто го няма вече
Дельо, кво им се молиш на тия дискове....пилни ги със шлайфа и готово,нищо не може да посиней,не е дупка да пробиваш че да посинява
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Don4o_62 написа: ... на медна пръскачка се слага 250 гр. и стига за половин декар ...
Дончо, ми ти си го прилагаш в границите на нормалното, дори минимума. Дозата му е от 400 до 1200 мл. за 1 дка.
За половин дка можеш да сложиш дори и 600 мл. в пръскачката.
Това бе просто пример как Кирчо да изчисли колко му е нужно да сложи в пръскачката.
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

Колеги, хич и не ми се влиза в спорове като за директния или живарнишкия релийз. Обаче с хербициди, пестициди, инсектициди и други разни циди работя повече от 20 години, макар и на любителско ниво. Специално за тоталните хербициди съм с богат личен опит и наблюдения.
dantho.mihov написа:За питанката на Кирчо - посочената доза е за 1 дка. Пълниш пръскачката само с вода и пръскаш терен. Засичаш, че примерно покриваш 10 кв. метра с едно зареждане. А сега изчисли колко препарат трябва да поставиш в машината за тези 10 кв. метра - 4 мл.
Съгласен съм с метода, но на практика той не винаги работи, най - малко по две причини. Първо, както има хора и хора, така има треви и треви. Твърдя, че доза 200 мл раундъп /5 л вода само ще опърли връхчетата на къпинака, но няма да го удари в корените. Е, с мотиката ли да го бъхтя 10 - годишния къпинак с площ 30 - 40 кв.м и височина метър :?: Не че не съм го правил, ама съм бил на 20 и малко отгоре.
Второ, гарантирам че препарата по веригата производител - износител - вносител - купувач се разрежда многократно. Не само раундъп, а всякакви земеделски препарати. Предписаната доза в повечето случаи излиза слаба и не действа адекватно.
dantho.mihov написа: В дъждовно време този химикал попива в почвата и прониква в подпочвените води. След това попада във водопроводната мрежа или в реките и нанася поражения чак на дивите животни.
Тук съм съгласен отчасти - да, вредни са и попадат в почвата, в растенията и т.н. Обаче се разреждат многократно от дъждове, подпочвени води и ефектът се смекчава значително.
Истината е грозна, но е тази - ако ти се ядат праскови, пръскаш с нуреле зелените въшки, ако предпочиташ череши - с би 58 черните, а трябва да мислиш за плодов червей, ръжда и още, и още. Ябълките по каталог трябва да се пръскат 35 - 40 пъти годишно, някои производители даже го правят. Аз при тях се ограничавам до 4 - 5, и то най - неотложните пръскания : син камък и вар, после борба със зелени листни въшки, струпясване, брашнеста мана, плодов червей и гниене. Кофти работа, обаче с коприва не става. Както болестите по хората станаха устойчиви на лекарства, така и тези по земеделските култури все по - трудно се контролират. Напълно чисто от химии био земеделие не може да има, каквото и да говорят разни производители. Всъщност може, но никой не би си купил спаружени ябълки или череши с червеи.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Разбрах вече за дозата,обикновенно една пръскачка 6л ми стига за 200 и кусур квадрата градина,
пък ако остане материал,отивам и в градината на шурито,или повтарям моята.
А треволяците от тук нататък ще се борят само с мотиката,иначе доста неща ще загинат при мен. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

20160428_183157.jpg
това са първите ягоди за тази година.
20160428_183216.jpg
това са присадените от жената,в най- големите горещени
хайде оставям ви ,че си оправям катуна,ще правя сефтето за т. година :fishing7: :fishing6: .на разпети петък ще има някой разпънат ,най-вероятно да съм аз.ще вия заедно с чакалите ,дано да е малък студът. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Светъл Великден на всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина!

Днес разходка до вилата да видим какво става.

Аронята я снимах
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Зае съжаление в четири часа обратно в София, че утре сме на гости...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Асмите ги е поразила сланата през април. Сигурно листа ще дадат, но плодове едва ли ще има много.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Благодаря адашка.
Моята арония вече прецъфтя,даже си личат плодчетата.
Изображение

Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

КИРО написа:Моята арония вече прецъфтя,даже си личат плодчетата.
Нормално, адаш, при вас във Варна е и по-мек климат и по-ниско, даже на ВСУ-то, горе на баира, имаше бадеми - цъфтяха от първите дървета и имаха плодове. /На вилата ни е 900 метра надморска и си е почти в гората, ама една смокиня се е хванала и расте - да се чуди човек/.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Верно,мек е климата,парното още си работи.
Треперя като коте водолаз без неопрен.
Над 20* при нас много рядко се вдигат още,ни разсад върви,
ни овошките са в нормалното си развитие тази година.
Една култова слива имам,вместо за седмица да цъфне цялата,
един месец цветове излизаха,сега има едри и дребни плодове,
ветровете събориха половината,чакам да видя какво е останало де.
Абе само ракията да не свършва,другото ще го преживеем.... :lol:
Изображение

Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Това е новия дзвер дето пръсках тревата оня ден,та го дават за 10 дена всичко що стърчи да падне като изцеден..... :lol: но ще видим и ще пиша
Photo-1118.jpg
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”