Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
krasii
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от krasii »

Някаква информация за еленския балкан можете ли да дадете,че ще ходя натам през уйкенда
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Да ви попитам, докато не съм забравил :))
Какво правите с манатарките 2ро качество??? Тази събота и неделя набрах няколко кг, но голяма част изхвърлихме тъй като бяха червиви (някой малко, други повече...)
Има ли начин да се зачистят? Иначе самите гъби са учудващо твърди и здрави...
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Режеш и на слънце

Изображение

и помощници - мравки всичките червеи изнесоха

А в момента Гъби колкото искаш и каквито искаш

Манатарки

Изображение

Изображение

Изображение

Булки

Изображение

Кладешник

Изображение

Изображение
ski today
work tomorrow
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

http://www.dnes.bg//health/2009/07/21/c ... orka.74763
Една лоша новина,която подсказва,че винаги трябва да се внимава.
TICA FAN
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Това, което стана с тези млади хора, е страшно!
Те, предполагам, имат компютри и интернет. Дали са се поинтересували за информация предварително??? Ние, по- опитните гъбари/ слагам и себе си в това число, макар ,че никой не е застрахован от грешки/ непрекъснато предупреждаваме, че трябва да се внимава при брането на диворастящи гъби. От ТАМ връщане няма! Мога само искренно да съжалявам.
Когато предавам своите знания на някой, казвам всичко честно и вярно. Старая се да кажа и най-малките подробности. Когато не познавам дадена гъба, просто казвам: "Не пипай! Остави я там, където расте!"Гъба, без точни и ясни белези на вида, не се бере!За съжаление, даже и в книжките, не е казано/ поне тези, които имам аз/ че сърнелата има двойници. Повече се говори за двойници на печурката.Ще повторя за тези, които четат признаците, по които познавам сърнелата. Пънчето е жилаво. Дели се на конци. Отделя се от шапката изцяло, като на мястото на деленето от шапката е кръгло. Може при разрязване , месото и пънчето да променят цвета си. Да станат червеникавокафяви. Това е червенееща сърнела. Сърнелата е леко сивкава отдолу. Като стар порцелан. Докато мухоморката е бяла. Сърнелата се къса на равномерни късове по ламелите, докато мухоморката се чупи на парчета. По-крехка е.Сърнелата е висока гъба. Мухоморката е по- нисичка.Пънчето на сърнелата е кухо. Дано помогне!
Двойника на манатарката -Дяволската гъба, по принцип се намира по-рядко от самата манатарка.Забелязала съм, че расте винати на едни и същи места. В едни и същи гори. Красива е. Единственната разлика с манатарката е посиняването. Не позеленяването а посиняването. Става синьо-черна ,като мастило. Преди две години, в една гора близо доселото ,видях изсипана цяла касетка такава гъба на поляната. Някой определено беше сбъркал. Истинската Меча гъба/ манатарката/ си е бяла. Не променя цвета си. Има други видове манатарки, които имат " цвят", но трябва да знаете, че нямат вкусовите качества на бялата Манатарка.Пънчето на бясната гъба е като напръскано с нещо. Стои на чертички.И е тумбесто. А гуглата е като оловна. Много е опасна!Добре е, че се среща сравнително по-рядко. П
ромяната на цвета ,определено стряска гъбаря.
Към Елфи: Опитвала съм да съхранявам масловка във фризера необработена. Сурова. Не е вкусна след това. Боровият вкус става неприятен. Може да се обработи. Да се обели, попари и след това да се замрази. Но най- добре е да се съхрани в буркан, пастьоризирана. Поне два часа. Хубава е и в марината. Има рецепти. Просто потърси. Няма да съжаляваш!
В България при катастрофи по пътищата загиват повече хора, отколкото при консумация на гъби! Все пак- който се пази , и господ го пази! Успешен излет на всички!
GEDAK
новобранец
новобранец

Мнение от GEDAK »

С гъби и риби се занимавам от 5 годишна възраст( над 52 години!!!), в моито семейство се консумират над 60 бида гъби и след прочитането на тази тема във форума се смятам за задължен да споделя някои мои критични забележки с всички.
Общото между рибите и гъбите е тяхното огромно разообразие на видовете и че и двете са описани много подробно и класифицирани още от преди 300 години .Различието е че ,ако сбъркаш ‘Маришка мряна с мряна от Янтра и я изпържеш няма да ‘ритнеш камбаната’,както със сигурност ще стане ако изпържиш зелена мухоморка вместо печурка или сърнела.
Най важният критерии за гъбарите и гъбартсвото е правилната информация за определяне и различаване на видовете,особенно отровните от ядливите.Затова аз считам ,че БЕЗОТГОВОРНОТО подаване на грешна или непълна информация за разпознаването на ГЪБИТЕ е равно на ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!!!
За сажаление тези грешки не са избегнали и този форум-грешни описания и белези,несъответсващи снимки......
Затова предлагам при дискутирането на видовете гъби, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се спазват следните изисквания:
1)Винаги да се цитира латинското наименование на гъбата поради многообразието на местните имена.
Пример: Дяволска гъба(Вoletus satanas) ,Ливадна печурка (Agaricus arvensis ),Полска печурка (Agaricus campestris ) итн...
2)Снимките предложени за индикация на даден вид гъби да садържат задължително следните части на гъбите: гугла(отгоре и отдолу),пластинки (хриле),пънче(цяло и особенно долната част)
3) Текстовото описание на гъбите да включва задължително следните части на гъбите: гугла,пластинки (хриле),пънче,месото на гъбата,месторастене и сезон(месец).
4) Един от най-глажния критерии за разпознаването на гъбите е цвета на споровия им отпечатък.
(Спорите са миниатюрни частици от гъбата които служат за размножаване.Отпечатък се прави като при стари гъби гуглата се почуква над бяла хартия,а при млади се притиска.АКо цитираните отровени от зелена мухоморка младежи са знаели дори само този критерии,никога нямаше да им се случи това нещастие,защото споровия отпечатък на зелената мухоморка (Amanita phalloides) е бял, а при печурките варира от светло розов до тъмно кафяв.....
И накрая, за да не сам голословен за многоо бразието на гъбите, прилагам списак на класифицираните 32 вида гъби от род” печурка”, 6 вида от които се считат за отровни и за сажаление от всичките 32 само 3 са описани у нас и то главно ядливите...
1. Agaricus abruptibulbus
2.Agaricus altipes
3.Agaricus andrewii
4.Agaricus arvensis
5.Agaricus augustus
6.Agaricus bernardii
7.Agaricus bisporus
8.Agaricus bitorquis
9.Agaricus bohusii
10.Agaricus bresadolianus
11.Agaricus campestris
12. Agaricus comtulus
13. Agaricus devoniensis
14.Agaricus diminutivus
15.Agaricus excellens
16.Agaricus langei
17.Agaricus leucotrichus
18.Agaricus littoralis
19.Agaricus macrosporus
20.Agaricus micromegethus
21.Agaricus pilatianus
22.Agaricus placomyces
23.Agaricus pocillator
24.Agaricus porphyrizon
25.Agaricus porphyrocephalus
26.Agaricus praeclaresquamosus
27.Agaricus semotus
28.Agaricus subrutilescens
29.Agaricus sylvaticus
30.Agaricus sylvicola
31.Agaricus vaporarius
32. Agaricus xanthodermus
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Най важният критерии за гъбарите и гъбартсвото е правилната информация за определяне и различаване на видовете,особенно отровните от ядливите.Затова аз считам ,че БЕЗОТГОВОРНОТО подаване на грешна или непълна информация за разпознаването на ГЪБИТЕ е равно на ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!!!
За сажаление тези грешки не са избегнали и този форум-грешни описания и белези,несъответсващи снимки......
Това е написал колега с голям-голям опит! Присъединявам се към всичко написано безрезервно. Считам, че ако нистина искаме да сме полезни, така ще е най-правилно.
Иначе ще останем в сферата на лаиците по темата.
Аз ,лично благодаря, колега. Критиката е справедлива, и градивна според мен.
GEDAK
новобранец
новобранец

Мнение от GEDAK »

p4eli4kе, Моля да обърнете внимание, че тука нестава въпрос за нищо персонално и лично срещу Вас, но просто подената от Вас информация за описанието на видовете гъби е неточна.
Прегледах публикуваният от Вас в интенет албум „Диворастящи гъби в България” (http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=8952709.)Снимки 24,25 и 26 с които правите описание на Карболовата печурка, абсолютно не съотвестват на тази гъба и Ви моля да я смените.
Гуглата ( шапката) на Карболовата печурка (Agaricus xanthodermus) е бяла, много гладка, със копринен блясък като млада и става слабожълта до сивееща като остарее.Гъбата никога не се напуква на люспи както при заснетата от теб гъба.При засушаване,карболовата печурка се напуква със радиални пукнатини-от центъра на гъбата кам периферията, но пак запазва гладкостта си.При нараняване се озветява охреножълто а не сярно жълто.Пънчето на карболовата печурка е много важен фактор за определянето и-при карболовата печурка то ебяло,гладко, цилиндрично,луковично удебелено в основата ,има бял пръстен жълтеещ по периферията и наи-гланото - то е кухо.На заснетата от Вас гъба то е плътно.
Месторастението е също важен фактор-Карболовата печурка (Agaricus xanthodermus) расте главно във храсталаци и близо до горички,много рядко по поляни и ливади. Освен това,гъбата винаги расте поединично,никога на кичури както на твойте снимки. Що се отнася за карболовата миризма на тази гъба,тук сте абсолтно права и това че, неизчезва даже и при термична обработка.Предполагам, че заснетата от Вас гъба е от вида Agaricus comtulus или Agaricus lutosus,които също имат характерна неприятна миризма и жълти оцветявания и приличат на показаните в твоите снимки , но не са отровни.
Един съвет към всички: допреди много години аз най-редовно със семеиството ми почти всяка събота и неделя посещавахме поляните и ливадите около Равно поле,Нови Хан и Мусачево и сyбирахме огромно количество горска и ливадна печурка. В 1998 година стана много нелеп инцидент в Габровския балкан, като загина един от наи-добрите български фунголози - акдемик Цветанов, заедно със цялото си семейтсво( съпругата и двете му деца) от отравяне с полска печурка(!!!!)Просто никои не ги е предупредил, че предния ден селскостопанската авиация е пръскала района със хербециди...От тогава аз избягвам да бера гъби в близост до населени места, а от печурките се ориентирах предимно към горските видове Agaricus fusco , Agaricus sylvaticus растящи предимно в боровите гори и нямащи „двоиници”..Всъщност аз категорично смятам, че думата ‘двойник” нетрябва да се използва,защото нито при рибите,нито при гъбите цъщесвуват различни видове със еднакви белези, но това е въпрос на друга тема....
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

Мога само да аплодирам мненията на GEDAK. Дори моето лично мнение е, че тук във форум да се пита дали тази гъба е такава или онакава си е чисто самоубийство. Не е ли то да ти покаже някой лично и със самите гъби за какво става въпрос не си е работа. Аз лично съм абсолютен лаик по темата и мога да изказвам само мнения без да претендирам за абсолютна достоверност. Това за ядливи гъби, които в зависимост от условията стават отровни съм го чувал отдавна и винаги внимавам. Наскоро ми се случи да попадна на сърнели /това по мое мнение/, които благодарение на голямото количество дъждове бяха поели доста вода и бяха доста по-тежки, което пък не е характерно за сърнелата-естествено не ги обрах. Човек няма да умре ако не задоволи вкусовите си предпочитания на мига-по-добре да се изчака, отколкото да береш гъби, в които не си сигурен. Също така не мисля, че е нужно да се берат над 10 вида гъби за лична консумация. Дори и 10 според мен са много-аз бера към 7-8 вида и са ми напълно достатъчно, даже са ми в повече :wink: Ограничавам се и да бера гъби, които са много по-малки от максималния им размер-първо, че това си е направо хабене на гъбата и второ-много от различията при някои подобни гъби не съществуват, когато те са току що изникнали или са все още прекалено малки. Това е моето мнение-не ангажирам никой с него-всеки има право да бере и яде, каквото пожелае :wink: Последно ще кажа, че ако се напъна сигурно ще различа дяволската гъба от огнената манатарка или пък червената гълъбка от бясната гъба, но според мен са доста близки и не си струва риска и поне не виждам в близко бъдеще шанс да почна да ги бера, а това да сбъркаш бялата или зелена мухоморка с най-разпространените сърнели или печурки...нямам думи-абсолютно безхаберие и безотговорност-това е моето мнение... :?
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Колега GEDAK, не се засягам ни най-малко! Докато човек е жив, се учи! Разбира се, че има много по- знаещи от мен. Редно е, да се поправяме, ако има грешки. Защото иначе... става това, което вие казвате. Престъпление. Незнанието обаче не го оправдава.
Ще изтрия снимката в албума. Щом даже един човек смята, че информацията е грешна, не би трябвало да е там.
Моето скромно мнение, е ,че тази гъба, си е карболка. Е, не мога да обясня с две думи точно защо , но ... / една година, точно от тази гъба ,която препоръчах да не се консумира, мои приятели получиха страхотно разтройство. /Тя расте точно там, където казвате и вие,и където съм я описала като месторастене аз. В долчето, сред храстите. И на още едно място- бивш егрек. От години все на едно и също място. Само че, е такава, като на снимката............. Описанието на белезите и са такива, каквито съм ги описала. За това, дали е карболова печурка или не, съм се съветвала с опитни стари гъбари и с литература, която съм имала на разположение. Книги за гъбите. Старала съм се да бъда максимално точна.
Съжалявам, че нямам възможност да отида в горите, където ходих преди , за да направя снимки. Има много интересни неща!
Ограничила съм се до брането само на около десетина вида гъби. Познавам добре около 30. Не съм миколог. Нямам толкова големи знания. Имам обаче опит. До сега не съм подвела никой. / Да пази господ, от такива самонадеяни грешки!/Казавам само това, кето знам, което наблюдавам. което окото ми вижда, и ръката ми пипа! Което бера от години и не съм сбъркала. Поправяйте, няма лошо! Който се сърди от такива поправки, е просто Глупак!
Темата във форума е почнала като една закачка. А се разви , и стана нещо ценно. Радвам се, че и аз уча и съм сред вас.
Послепис: Тук, в темата има много, чудесни снимки на гъби. Дали не може да направим албум с описания на гъбите? Хората настоятелно търсят информация. Нека да сме от полза!
GEDAK
новобранец
новобранец

Мнение от GEDAK »

Колежке p4eli4kе, аплодирам и подкрепям безрезервно идеята Ви, за направа на албум или каталог на Диворастящите гъби в България.Гъбите и брането на гъби е едно от любимите ми занимания и всяко свободно време предпочитам да отделям за тях.Бих помогнал с голямо удоволствие с каквото мога и знам.Огромен проблем ми е писането на кирилица,тъй като след напускането ми от Либия 1989 год,се наложи последните 18 години да кореспондирам само на английски, но щом е за идеята да се направи нещо добро, аз сам напълно „ЗА”...
Приветсвам още веднаж идеята Ви.
Karnak
новобранец
новобранец

Мнение от Karnak »

Здравйте, на всички!
Реших и аз да се включа във форума, но първо бях решил да изчета всички коментари до момента и на сетне успях :) Това, което сте направили е страхотно и много полезно, за което моите адмирации! Аз съм начинаещ гъбар и общо взето се запалих в началото на тази година. Прочетох няколко книги и от април не съм спрял да обикалям горите за да мога освен теорията да усвоя и малко по малко практиката. Нямал съм досега големи успехи освен няколко печурки, няколко стари манатарки, 2-3 пантерки, челядинки и др. дребни гъбки. Може би понеже съм от Варна, а и сам реших да си обикалям, никой не ме е напътствал за изминатите километри от мен не съм имал големи шансове да открия гъби. И тук вече ще ви досадя с малко въпроси :) Понеже не успях да открия информация кога точно се ходи за гъби освен, че прочетох на няколко места, че плодното тяло се развива от 2 до 5 дни. Но това след дъжд ли или по принцип. И колко време след като е валяло дъжд е удачно да се ходи за гъби. Имам още страшно много вапроси, но не искам да досаждам от първия път :) А идеята с каталога и снимките е страхотна. Аз също мога да помогна макар и със скромния си стаж съм направил не малко снимки, които могат да бъдат полезни. Поздрави на всички и до скоро!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Добре дошли на Gedak и Karnak! Колега Gedak, Вие имате академични познания по микология и ще ни е полезно да ни дадете и българските наименования до латинските и да са с подходящи снимки за онагледяване! Ние сме самоуки гъбари, самообразовали се с някоя и друга книжки на български и руски и консултации при други добри гъбари. Нямаме някакви претенции и гледаме да сме си полезни с каквото можем. В тази връзка ще сме ви признателни, ако споделите част от познанията си в по-достъпна форма. Ние сме си практици и споделяме своите наблюдения и резултати при излетите си. Хобито ни е велико, не само с количеството гъби в кошницата, а с впечатленията и преживяванията сред природата! Това е за нас главното!
Колега Карнак, правилно посочвате времето за плодообразуване при гъбите, но трябва да се отчитат и други фактори, като температура, вятър, местоположение и други. Често след дъжд гъбата тръгва, но високата температура и вятър бързо засушават земята, а това довежда до спиране на растежа и изсушаване на гъбите. Сега при летните горещини гъби се намират по-често във високите части на планините/1800-2000м./ и по северните склонове! Там е по-влажно и прохладно. Питай, не се притеснявай и ако можем ще отговаряме!
Ще ни е приятно, ако споделяте с нас след излет наблюденията си и ако ни показвате снимки от местностите и гъбите, които сте посетили или набрали! :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

привет на новите членове на форума ни :)
Наистина е приятно да видиш, че и други хора се интересуват от твоето хоби.
Ето малко снимки:
малко страна гъба:
Изображение

същата гъба
Изображение

Изображение

Изображение

Последната е без коментар...става за автар :)

Изображение

:bear:
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Браво Свилене :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”