Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Качествени чепарета
Най грубо казано в броя и размера на куките и дебелината на месините. С чепаре за чепарене ако дърпаш с лодката си приготви една кофа воблери иначе с другото от ръка става.
Абе хич не е така според мен. За лефер спокойно може да си направиш чепаре с 8 куки 0.285/0,330 с което да си клатиш под лодката и да си го теглиш с 4-6 км/час с 12 метров воблер. Единственото на което аз държа много е, възела на чепарето да е с разпъване на майката и кръстосване, като на паламудено чепаре с 30 куки. Има ли възел на майката играта става друга и размерите трябва значително да скочат. Това не е моята "топла вода" разбира се, но като гледам по магазините с какви размери са чепаретата за тролинг си мисля, че има някаква конспирация за по-малко улов на лефер в нашето мореbubamara написа:Най грубо казано в броя и размера на куките и дебелината на месините. С чепаре за чепарене ако дърпаш с лодката си приготви една кофа воблери иначе с другото от ръка става.
Аз заради тая конспираця се хванах с тази мания и ви тормозя постоянно (вече по-малко де)
с глупави въпроси
с глупави въпроси
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Да бъдем реалисти
В магазините се продава това което се поръчва
Аз специално не съм виждал чепаре за тролиг с октоподчета с разпънат възел
или ако има такова ще е непродаваемо заради цената
Елементи от чепаре и туниг на воблер
пп. а и не съм убеден че има смисъл за такива риби около 300-400г
В магазините се продава това което се поръчва
или ако има такова ще е непродаваемо заради цената
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Продаваемо е според моите наблюдения. Има хора, които знаят каква е реалната полза от това и спокойно дават едни 5лв отгоре.tiho_roev написа:Да бъдем реалисти
В магазините се продава това което се поръчва![]()
или ако има такова ще е непродаваемо заради цената![]()
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
За всеки влак си има пътници .То и сега има чепарета за сафрид по 9лв ,ама ако искаш 
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
-
stefannankov
- научил се да хвърля

В магазина на "братята" над спортна зала са ми казвали че има и по 10-11 лв сафридени, и не са малко хората които ги купуват. Друга бира е ефекта им, но пък определено са здрави, не се късат лесно и карат няколко риболова...tiho_roev написа:За всеки влак си има пътници .То и сега има чепарета за сафрид по 9лв ,ама ако искаш
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Искам да по питам как се справяте с накъдрените бидеми ,без значение от колко лева е чепарето ?stefannankov написа:В магазина на "братята" над спортна зала са ми казвали че има и по 10-11 лв сафридени, и не са малко хората които ги купуват. Друга бира е ефекта им, но пък определено са здрави, не се късат лесно и карат няколко риболова...tiho_roev написа:За всеки влак си има пътници .То и сега има чепарета за сафрид по 9лв ,ама ако искаш
Цената от 10лв на чепаре хич не е нелогична за някои модели. Все пак ако е нещо сложно и на ден правиш 10-тина такива чепарета, колко да им искаш? Ако са по 5лв и махнеш материалите излиза един надник от 30-35лв. Кой би се хванал на работа за 35лв на ден? Съвсем нормално си е чепарето да е 10лв. Този занаят е доста недооценен според мен. Да не споменаваме, че с едно хубаво чепаре хората влизат в морето и си хващат по 10-тина кила риба. Колко да струва чепарето да му е.. м...та?
За щастие има и хора, които много ценят труда ни. Имам си един много готин клиент, който все ми дава повече пари от поисканото за поръчка. Ей така, бакшиш, от уважение към труда. Пожелавам го на всеки.
За щастие има и хора, които много ценят труда ни. Имам си един много готин клиент, който все ми дава повече пари от поисканото за поръчка. Ей така, бакшиш, от уважение към труда. Пожелавам го на всеки.
- stareca
- ще става разбирач

Истината е че от Бургас предполагам и от Варна трудно хората дават 5 за чепаре за 10 да не говорим .От вътрешноста на страната е друга работа там са много по склонни на такива покупки и то на сериозни бройки чепарета.
-
El Pescador
- ще става разбирач

сега да ви лиша от дилемата за стойността на чепарето ,аз не продавам чепарета ,но продавам риба ,ловя с 0,25 ,на 0,25(за сафрид ) не че нямам и 16 и 20 но стойността на чепарето се измерва в рандеман ,,ако смятате реално себестойноста на чепаре за тролене себестойноста му е мин 10 кинта 4-5 октоподчета по 2 кинта ,куки съответно по 50 стотинки може и повече парчето ,влакно да не казвам че и то излиза поне 2-3 кинта ,труда не го слагам че той е от мен (но това не го омаловажавам ),флашове и кринкъли тях не ги смятам ,а ако допуснем че и чепарето ти е калпаво и ти отиде воблера тогава да не говорим за стойността на чепарето !!!Не боядисвам ,не подрязвам дори излишната корда след връзването на бидема ,така че моля,ха стига с тези комерсиални идеи тук ,а и относно кръстовидният възел ,това се е правило като влачиш 30 куки че и повече и се предполага че всичките се натоварват с по кило може и повече риби,сега за 4-максиму 5 куки при положение че имаш пръчка ,макара ,аванс ебах та у рибара ако не можеш да изкараш и 4 риби ако ще и по 2 кила да са ,обикновеният възел който ползваме за сафрид не издържа на шок(тука вече не мога да нам кой как ползва макари ,аванси и разни други обичайни неща за добрият РИБОЛОВЕЦ )иначе си е доста издържлив ,повече и да обяснявам ,няма смисъл то е все едно да спориш с Люси ,а както казва и колегата Роев ,кой колко може да лови е друга тема 
моята риба никой не може да я хване ,
въпроса е да мога аз да я хвана
Ето ти една тема за размисъл: Тролиш си покрай брега в търсене на лефери и воблера забива в нещо. ..я камък, я водорасли, я счупена кофа ползвана за "тролинг контрол"El Pescador написа:сега да ви лиша от дилемата за стойността на чепарето ,аз не продавам чепарета ,но продавам риба ,ловя с 0,25 ,на 0,25(за сафрид ) не че нямам и 16 и 20 но стойността на чепарето се измерва в рандеман ,,ако смятате реално себестойноста на чепаре за тролене себестойноста му е мин 10 кинта 4-5 октоподчета по 2 кинта ,куки съответно по 50 стотинки може и повече парчето ,влакно да не казвам че и то излиза поне 2-3 кинта ,труда не го слагам че той е от мен (но това не го омаловажавам ),флашове и кринкъли тях не ги смятам ,а ако допуснем че и чепарето ти е калпаво и ти отиде воблера тогава да не говорим за стойността на чепарето !!!Не боядисвам ,не подрязвам дори излишната корда след връзването на бидема ,така че моля,ха стига с тези комерсиални идеи тук ,а и относно кръстовидният възел ,това се е правило като влачиш 30 куки че и повече и се предполага че всичките се натоварват с по кило може и повече риби,сега за 4-максиму 5 куки при положение че имаш пръчка ,макара ,аванс ебах та у рибара ако не можеш да изкараш и 4 риби ако ще и по 2 кила да са ,обикновеният възел който ползваме за сафрид не издържа на шок(тука вече не мога да нам кой как ползва макари ,аванси и разни други обичайни неща за добрият РИБОЛОВЕЦ )иначе си е доста издържлив ,повече и да обяснявам ,няма смисъл то е все едно да спориш с Люси ,а както казва и колегата Роев ,кой колко може да лови е друга тема
А за двете риби по 2 кила какво да ти кажа. Хвани два паламуда по 2 кила да се размятат и чакай възел като на сафридено чепаре да ти удържи.
-
El Pescador
- ще става разбирач

gergi_81 мажеш възлите с прословутата боя ,светваш ги с прословутата УВ лампа и всичко е точно 
моята риба никой не може да я хване ,
-
stefannankov
- научил се да хвърля

При качествен флуорокарбон почва да се къдри след много риболови. Сега купувам едни , които ги правят със Сънлайн, само че човека си ги купува на големи шпули не от "вносителя" (поне така ми каза). Не вярвах ама пущината като я развиеш и сложиш оловото и си застава права. Е , навиването не гони търговски вид и майката е в по-голям кръг, но върши работа.tiho_roev написа: Искам да по питам как се справяте с накъдрените бидеми ,без значение от колко лева е чепарето ?
@stareca Цената се определя от търсенето и предлагането. При условие че с цена 50 ст. на кука ми се прави чепаре каквото аз поискам с дуратинови куки(много са остри м...цата им), флуоро на майка 0,23-0,25 , което издържа замятане на 40 гр със затворен бигел и не се къса, възела на куката държи и тя не се измушва, не се измушват ламетата (като на иван на чаталджа), възлите са вързани да правилно и не се явяват слаби места, ламетата са сложени такива че да работят при сравнение с други образци.Флуорото е меко и не се къдри, чепарето издържа по 6-7 риболова. Какво да искам повече? Верно отне ми 3 години докато се натъкна на тоя човек и ся се ядосвам че зимата купих на "примоция" 20 чепарета по 3 лв, с идеята да има разнообразие, но да речем с тях ще учим някой да замята през глава с тежко олово.
Иначе наблюденията ми на хора от Добричко и Шуменско са точно обратното - масово са с едни чепарета с български надписи на които пише че са правени в Китай и са на цени по 2-2,5 лв. Имах един толбухински пич до мен преди няколко седмици който като му казах че давам за чепаре по 5 лв ми се присмя, рибата не се хващала на левчета и пр.. и после 4 часа сменя чепарета , сменя , тюхка се и гледа как до него аз си ловя, а в неговата кофа вятър...
Само да вметна, че чепарето може да издържа и 20 риболова ако се хваща на всеки риболов по 20 сафридя.
За мен си е около 15 кг сафрид на чепаре +/-, а винаги може да се оплете, закачи и т.н.
За мен си е около 15 кг сафрид на чепаре +/-, а винаги може да се оплете, закачи и т.н.
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!