Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

ПРИНЦИПИ
Модератор: bobopeli
- Димича
- ще става разбирач
Re: ПРИНЦИПИ
Пък да не говорим за разните му там теленца,агненца, прасенца,и всички производни от тях мезенца!!!Pedro написа:Аз ям Риба - значи какво ? Аз съм Канибал !,
=============================================
.
А ако си играем на сантименти, то едно пиленце, патенце, пуйче е много по миловидно и симпатично от някаква си рибка..ама и те са там - в дадена хранителна верига.
Никой не оставя кокошка, патица, пуйка, гъска да умре от старост....и т.н.
----------------------------------------------------------------
!!

Ракията не е за малки дЯца!!!! 

Не искам да бъда разбран накриво.Не съм против пускането.Това си е въпрос на личен избор.И най-малкото някои могат да до налагат на другите.
За маломерките е от ясно по-ясно.Но да се поставя въпроса Месар Немесар е излишно.
Не искам да ми се дават примери със западняците - щото има и противоположни примери в тяхна вреда.
Например - от zarta свалих ръководство за пушене и сушене и т.н. на риба.Електронна книга - западна.Егати каците и просторите с пльоснати сладководни рибоци.Не ядяли риба ли ?? Не на мене тия номера.
Цели нации са оцелели и сега оцеляват благодарение на риболова.На някои това им е основният поминък.В света съществуват риболовни флотилии.И ние си имахме риболовен флот, който върлуваше из морета и океани.
Или ще делим рибата на лоша ( морската ) и добра ( сладководната ) ??? А най-добра в гьола дето ловя аз....
Смятам, че тези анкети са излишни.И казаното до тук не противоречи на зарибяването , стопанисването , спазването на законите и т.н.
За маломерките е от ясно по-ясно.Но да се поставя въпроса Месар Немесар е излишно.
Не искам да ми се дават примери със западняците - щото има и противоположни примери в тяхна вреда.
Например - от zarta свалих ръководство за пушене и сушене и т.н. на риба.Електронна книга - западна.Егати каците и просторите с пльоснати сладководни рибоци.Не ядяли риба ли ?? Не на мене тия номера.
Цели нации са оцелели и сега оцеляват благодарение на риболова.На някои това им е основният поминък.В света съществуват риболовни флотилии.И ние си имахме риболовен флот, който върлуваше из морета и океани.
Или ще делим рибата на лоша ( морската ) и добра ( сладководната ) ??? А най-добра в гьола дето ловя аз....
Смятам, че тези анкети са излишни.И казаното до тук не противоречи на зарибяването , стопанисването , спазването на законите и т.н.
-
- ще става разбирач
Всеки си взима решенията сам, според това какво има у главата
.Все пак ще е много скучно да мислим еднакво.
Моя принцип е да убивам когато имам нужда от храна ,за хора може ибез нужда, особено за някои
, Нямам проблеми с храната
, не задържам риба с изключение на уклей и маришка мряна. Малките рибки да станат по големи и големите още по големи
.
Отказ от ядене на риба от свободните водоеми е добре за всички.

Моя принцип е да убивам когато имам нужда от храна ,за хора може ибез нужда, особено за някои

Отказ от ядене на риба от свободните водоеми е добре за всички.
- Димича
- ще става разбирач
Колега PEDRO,на100% споделям твоето виждане по в-са!Дори мислех да пускам някква тема.Всяко живо същество,както и всеки един от нас,без разлика на "класа,пол,занятие",е част от една глобална хранителна верига,един"храновъртеж",чиято основна цел е достигането на върха на пирамидата,по максимата"изяж,за да не бъдеш изяден!",както и достигане на доминиращо господство над другите видове именно с тази цел!Куриозното и ироничното в случая е,че върхът на тази пирамида служи за консумация от нейната основа/най-низшите видове-бактерии,амеби,червеи/,които,за разлика от нас,псевдоморалистите,не страдат от подобни скрупули!!!Малиииии,кво що нещо изписах!!!С две думи-ям всичко,що става за пиенье,пардон,яденье!!!

Ракията не е за малки дЯца!!!! 

-
- учете се от него
Точно тази вечер имаше едни дебати в един друг форум. Туй за "всякото живо същество" едва ли е най-подходящото за форум на РИБОЛОВЦИ , има си форуми на еколози , природозащитници.... Има закон за рибарството и аквакултурите и след като се спазва ... всеки има право да се самоопределя по-нататък какво и как . Преди няколко дни бях пуснал една тема в "Разни" , за което искрено съжалявам- рано и беше да я пускам
Копипействам мой пост по някой въпроси там :
п.п.анкетата тук бавно , бавно си върви и едва ли има по-точен начин за определяне на някакъв вот и то за дълъг период от време ,с достатъчен брой участници!!!!

Копипействам мой пост по някой въпроси там :
п.п.анкетата тук бавно , бавно си върви и едва ли има по-точен начин за определяне на някакъв вот и то за дълъг период от време ,с достатъчен брой участници!!!!
IDA написа:Между другото , личното ми мнение е че никак не е "природносъобразено" и комфортно да се правят снимки на взет за консумация улов напроскани на плочките в банята или наредени на асфалта зад колата. То си има накакъв ред и естетика и за тези неща-има си тераси , градинки , дворове , със или без такъми към "натюрморта"... , в банята на плочките наистина е кофти. На става въпрос дали ще я излапаме и ли ще я релийзнем , и в двата случая трябва да има стил и естетика!!! Аз винаги съм се придържал стриктно към тези неща! Тия , например , на снимките по-долу , са излапани и без да се проскат и снимат в банята:
quote]
- Zen
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Абсолютно подкрепям казаното от Педро и то не само това, което съм цитирал. Тва Българето умреме да се делим на такива и онакива! За съжаление до момента не съм бил поставян пред дилемата тоя шаран 15 кила да го пусна обратно или да го ям. Има друг въпрос. Едно време нямаше хвани-пусни, не си спомням как стоеше въпроса с броя въдици, но никой не спазваше количеството риба, което му се полага да вземе на излет. Въпреки това риба имаше много и всякаква. Бракониери имаше и тогава, виждал съм как се гърми по риба с пистолетPedro написа:Не искам да бъда разбран накриво.Не съм против пускането.Това си е въпрос на личен избор.И най-малкото някои могат да до налагат на другите. ...

Моите принципи:
1. Пускам маломерната риба винаги.Мога да направя компромис само при единичните ми посещения на платени водоеми по време на забраната, но и там според преценката ми. При последното ми ходене на "платено", всичката риба беше маломерна, но я пуснах на друго място.
2. Ако не ми трябва за храна, я пускам всичката независимо от размера и гледам да не я повреждам.
3. Като взимам риба, се съобразявам със ЗРА и с действително необходимото ми количество риба. Не държа да си изпълня нормата.
4. Ям риба, но не по-често от веднъж седмично.
5. Не смятам за нормално да ида за риба, да хвана, да я пусна всичката и после да отида да си купя от бракониерите, за да спазвам принципа хвани-пусни.
6. Напълно разбирам и подкрепям колегите, които ходят често за риба и пускат улова си. Това е нормалното човешко поведение

Мога още много да писателствам по въпроса, но ще хвана тендовагинит преди да успея да напиша всичко, което мисля. Най-важното е да се спазва ЗРА. От там насетне всичко е въпрос на лична преценка.
-
- разбира нещата
Аз познавам такъв човек, има един живарник, които прилича на ембрионален затвор и каквото влезе в нвго не излиза...., а влиза във фризера му. Винаги съм му се чудил за какво му е толкова риба, но.............. Всичко си опира до човека и то това дали си превърнал риболова в начин на препитание6. Напълно разбирам и подкрепям колегите, които ходят често за риба и пускат улова си. Това е нормалното човешко поведение . Не мога да си представя, че някой може да излиза 3 или повече пъти в седмицата и да влачи риба всеки път. За какво му е? Да пълни фризера?! Да слага в буркани?... Прясната риба е по-вкусна. Е понякога няма слука, но тогава ще си купим от...бракониерите .

-
- учете се от него
Преди малко прочетох тази тема:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=7&t=15352
В тази връзка ми идва наум една идея- не е ли възможно в някой от подфорумите да има специална тема в която хванатите отделни , големи екземпляри (шаран , амур , сом ,толстолоб и т.н), да могат да бъдат предлагани за продажба от риболовците и съответно търсени от арендатори за закупуване за арендни водоеми за спортен риболов и/или за съхраняване на екземплярите за размножаване. Тема от особена важност , на видно място и със съответните "горещи линии" за комуникация
По форумите в който чета , вече "минаха" няколко шарана и амура над "десятки", през тигана. Само този 22-то килограма , дето има късмет , срещу 300 лева ( 300 лева са 70-80 килограма скумрия на скара
) Хем вълка ще е сит , хем агнето(шарана) цяло.....
В тази връзка ми идва наум една идея- не е ли възможно в някой от подфорумите да има специална тема в която хванатите отделни , големи екземпляри (шаран , амур , сом ,толстолоб и т.н), да могат да бъдат предлагани за продажба от риболовците и съответно търсени от арендатори за закупуване за арендни водоеми за спортен риболов и/или за съхраняване на екземплярите за размножаване. Тема от особена важност , на видно място и със съответните "горещи линии" за комуникация

-
- ще става разбирач
Не лоша идея , но всяка риба трябва да се връща от там където е уловена, така е редно.IDA написа:Преди малко прочетох тази тема:
В тази връзка ми идва наум една идея- не е ли възможно в някой от подфорумите да има специална тема в която хванатите отделни , големи екземпляри (шаран , амур , сом ,толстолоб и т.н), да могат да бъдат предлагани за продажба от риболовците и съответно търсени от арендатори за закупуване за арендни водоеми за спортен риболов и/или за съхраняване на екземплярите за размножаване. Тема от особена важност , на видно място и със съответните "горещи линии" за комуникация![]()
![]()
По форумите в който чета , вече "минаха" няколко шарана и амура над "десятки", през тигана. Само този 22-то килограма , дето има късмет , срещу 300 лева ( 300 лева са 70-80 килограма скумрия на скара
![]()
![]()
По малко едене , повече живот.
Малки рибки под 150 грама ги пускам или вав саштия водоем или си зарибявам на село язовира които ни е
в ограйденията на каштата и си е нашо място
в ограйденията на каштата и си е нашо място

-
- и господ не е толокова добър
Какво предлагане,какво копуване алоооооIDA написа:Преди малко прочетох тази тема:
В тази връзка ми идва наум една идея- не е ли възможно в някой от подфорумите да има специална тема в която хванатите отделни , големи екземпляри (шаран , амур , сом ,толстолоб и т.н), да могат да бъдат предлагани за продажба от риболовците и съответно търсени от арендатори за закупуване за арендни водоеми за спортен риболов и/или за съхраняване на екземплярите за размножаване. Тема от особена важност , на видно място и със съответните "горещи линии" за комуникация![]()
![]()
![]()
![]()

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- учете се от него
Няма закон съгласно който трябва да се пуска!!! По добре е да се продаде и да се съхрани , пък ако е за спортен риболов , да радва любителите още дълго. Колкото до цената , точно на пазарна цена е спазарен- пазарната цена на всяка една стока е толкова , колкото са готови да платят за нея. Пък и шаркото с тия си размери , много бързо ще избие инвестицията , като го пуснат да бачка по на 10-15 лева таксаsnegk написа: Какво предлагане,какво копуване алоооооТази риба трябва да се пуска,не да се предлага,пък ако толкова се продава да я продаде на пазарна цена.

п.п. колкото до рилийзинга- справката е анкетата над темата , виж примерно ако го хванат 150 пъти на свободен водоем , колко пъти биха го пуснали ( то и само един път му стига да не го пуснат

Последно промяна от Бачо Илия на Съб Юни 07, 2008 5:40 pm, променено общо 1 път.
-
- и господ не е толокова добър
Адаш чухме ти веднъж мнението,можеш да престанеш да пишеш глупости във всички теми.Живота не е само пари и печелбарство.Такива където мислят само за печалби и пари ходят постояно гладни и бедни,защото са дребни търгаши 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- ще става разбирач
Едва ли са бедни , но не „струват„колкото един шаран.snegk написа:Адаш чухме ти веднъж мнението,можеш да престанеш да пишеш глупости във всички теми.Живота не е само пари и печелбарство.Такива където мислят само за печалби и пари ходят постояно гладни и бедни,защото са дребни търгаши

-
- учете се от него
Въобще не става дума за пари , става дума за принципи! Кое е за предпочитане- това дето съм го писал по-горе , или това дето е на клипчето по-долу:laplandeca написа:Едва ли са бедни , но не „струват„колкото един шаран.snegk написа:Адаш чухме ти веднъж мнението,можеш да престанеш да пишеш глупости във всички теми.Живота не е само пари и печелбарство.Такива където мислят само за печалби и пари ходят постояно гладни и бедни,защото са дребни търгаши![]()
http://www.vbox7.com/play:e54a6c22
п.п. ей този шаран е точно 25-ца!!!!