Флуорокарбон

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Re: Флуорокарбон

Мнение от 1000n »

IDA написа:
1000n написа:Някой пробвал ли е да сложи флуорокарбоново влакно в стъклена чаша пълна с вода, за да провери дали наистина се вижда нещо от кордата или не :?: Защото аз пробвах по този начин едно влакно с флуорокарбоново покритие и то си се вижда точно толкова колкото и обикновените влакна ...... :roll:
Значи не е било флуорокарбоново :idea: :idea: :idea:
Не беше флуорокарбоново. Беше nylon с флуорокарбоново покритие.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

1000n написа:
Не беше флуорокарбоново. Беше nylon с флуорокарбоново покритие.
Ми светлината няма как да заобиколи хилоновата сърцевина на влакното и то естествено че ще се вижда във вода както всяко друго нормално влакно. В този случай флуорокарбоновото покритие има съвсем други функции , нямащи нищо общо с " невидимоста"; например- да направи влакното по устойчиво на триене , да намали разтегливоста , да елиминира в голяма степен атмосферните влияния , да предотврати поемането на вода и "набъбването" на влакното ,да се увеличи годноста на влакната при съхранение и използване и т.н.
На знам тази "Горила" колко струва , но да се говори за цени на флуорокарбонови влакна под 18-20лв за ролка от 50м. ,звучи малко несериозно - звучи като "менте". :idea: :idea: :idea:
Лично аз съм виждал такова макетче за демонстрация на "невидимоста"- малък пралелепипед , пълен с вода и плътно затворен ; в него опънати обикновено и флуорокарбон с вързани на тях куки- при флуорокарбона куките все едно че висят във въздуха , само много отблизо о при сериозно взиркане може да се забележи че има и влакно :D Това беше преди 10 години и тогава този флуорокарбон струваше по 0.80лв. за един линеен метър ( редовно купувах 0.128мм.).
Другото по което се разпознава е по горенето - писано е по-горе в темата :idea:
Изображение
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Re:

Мнение от daniel_g »

IDA написа:
А.Христов написа:В зависимост от сечението, цената варира (нормално).
Пример, 0.148 около 16-17лв.
Колега , може ли линк за това влакно-за цялата гама размери и евентуално от къде да се закупи :D

п.п. по-долу е линка към това на КОЛМИК:

http://www.colmic-bg.com/?page=lines&cat=8
А някой да има впечатление от останалите влакна от линка на колегата за поводи на Колмик? Тва МИМИТЕКС например, че го има тук на едно магазинче и ме зарибихте да си го взема и да пробвам особенно сега зимният сезон когато 100 процента е речните риболов
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Проблема с възела на кука с лопатка реших иначе. Не слагах никакви лепила, че става мазало. Значи, ползвам 0,14 ФК, но на куката правя много къс възел (3 наметки) от монофилно 0,08. Стягам и изрязвам двата края възможно най-късо, но да не се развързва. След него си вързвам ФК-то и така то няма контакт с лопатката и не се реже. Става надеждно - цял сезон така се целя в зарганата, а тя удря доста серт, и не ми се е късало. При това основното ми е плетеняк, няма разтягане и удара е зашеметяващ. КЕЕЕФ! Направо ти минава ток през ръката. С две думи - надеждно е според мен.
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

rumci написа:Имам питане към колегите използвали влакна от флуорокарбон. Действително ли тези влакна са в пъти по-добри от обикновенните,отностно тяхната прозрачност във водата и някоя конкретна марка от която сте останали доволни?
Понеже не обичам експерименти в буркани, вани и др. такива ето малко информация по темата:
1.Неделя 12.10 2008 г., риболов от лодка на сафрид и чернокоп на дълбочина от 15 до 23 метра;
2.Времето прекрасно слънчево, лек север северозток, бистра вода;
3.Чепарета обикновенни и флуорокарбонови с еднакви на цвят пера и номера куки;
4.Резултат - Смазващо предимство за флуорокарбона.
8)
Изображение
LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

runner написа:Проблема с възела на кука с лопатка реших иначе. Не слагах никакви лепила, че става мазало. Значи, ползвам 0,14 ФК, но на куката правя много къс възел (3 наметки) от монофилно 0,08. Стягам и изрязвам двата края възможно най-късо, но да не се развързва. След него си вързвам ФК-то и така то няма контакт с лопатката и не се реже. Става надеждно - цял сезон така се целя в зарганата, а тя удря доста серт, и не ми се е късало. При това основното ми е плетеняк, няма разтягане и удара е зашеметяващ. КЕЕЕФ! Направо ти минава ток през ръката. С две думи - надеждно е според мен.
Ако при възел кордата ти е оъ вътрешна страна на стеблото,няма как да има контакт с лопатката.А и така е редно и правилно :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

Ами аз си взех от това

Изображение

За 13лв дали е наистина флуорокарбон :roll:
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Аз си поръчах ето това:

Изображение

Другата седмица ще ми го донесат; пак е на КОЛМИК , 29лв./ролката. Ще го тествам няколко пъти по време на един и същи риболов , с една и съща линия (само ще сменям поводите). Става дума за 0.125мм.
Ще си поръчам и една ролка от това другото ( 0.12мм.; чак днеска го видях на сайта , сигурно е ново) и ще ги сравнявам двете , по отделно и с обикновен монофил 0.12мм. Ще ловя с директен за да сведа до минимум всякакви странични фактори ( точност , петно , линия, захранване , вятър , течение и т.н.) По някое време , ще пиша какви са резултатите ; няма да са съвсем точни и абсолютно обективни....но все пак!!!
Изображение
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

Давай, чакамe изводите ти от риболова, IDA :)
stamat699
новобранец
новобранец

Мнение от stamat699 »

Това което го пишете че е невидима кордата в съд с вода е глупост
Лично съм пробвал корди в чаша с вода ,аз ги виждам за рибите не знам
говоря за корди флурокарбон
duel
lazer
fudo
gorila
купувани от България
seaguar carbonPro
seaguar invizX
TRL
Berkley Vanish
rio
тези съм ги купувал от ebay

който се интерисува влиза http://www.ebay.com/

търси по ключова дума fluorocarbon или fluoro carbon

Не твърдя че няма ефект от тези корди .
Аз съм пробвал тези корди само за чепарета .
ако някой ми каже марка/модел която е невидима в чаша с вода ще го проверя и ще пиша.

Поздрави.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Тази година лових заргани по морето с обикновен монофил, а колегата който беше неотлъчно до мен използваше Yo-Zuri HD Duel Fluorocarbon-0,14мм. Е така и не разбрах ефекта от флуорокарбона.В доста от случаите извадих и повече от него. :smt102
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

rumci написа:Тази година лових заргани по морето с обикновен монофил, а колегата който беше неотлъчно до мен използваше Yo-Zuri HD Duel Fluorocarbon-0,14мм. Е така и не разбрах ефекта от флуорокарбона.В доста от случаите извадих и повече от него. :smt102
А нали щеше да използваш "горилите", които ти бяха подарили (gorilla на tubertini) http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=211 за чепарета, там какви бяха резултатите? :roll:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Направих няколко чепарета, но тази година сафрида така и не го уцелих. Друго неприятно впечатление ми направи, че горилите не отговарят на размера си и са 0,04 мм по дебели от посочения показател :| .
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Разликата от влакно в чаша вода и влакно във водоем е огромна,как може просто да се проверява по този начин.Производители вина ги казват,почти невидимо.Разговарял съм със щекари които го използват и определено работи доста добре.Да не казвам,че аз нямах бутване и когато колега ми даде флукарбонов повод,въпреки по дебел от моя,започна интезивно кълване.Това е за риболов на леко.За риболова на тежко съм писал. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Що в чаша , трябва в аквариум или друг съд с плоско стъкло :idea: Чашата (или буркан) е като лупа :idea: :idea: :idea:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”