Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Флуорокарбон
Модератор: sapuna
- 1000n
- разбира нещата
Re: Флуорокарбон
Не беше флуорокарбоново. Беше nylon с флуорокарбоново покритие.IDA написа:Значи не е било флуорокарбоново1000n написа:Някой пробвал ли е да сложи флуорокарбоново влакно в стъклена чаша пълна с вода, за да провери дали наистина се вижда нещо от кордата или неЗащото аз пробвах по този начин едно влакно с флуорокарбоново покритие и то си се вижда точно толкова колкото и обикновените влакна ......
![]()
![]()
-
- учете се от него
Ми светлината няма как да заобиколи хилоновата сърцевина на влакното и то естествено че ще се вижда във вода както всяко друго нормално влакно. В този случай флуорокарбоновото покритие има съвсем други функции , нямащи нищо общо с " невидимоста"; например- да направи влакното по устойчиво на триене , да намали разтегливоста , да елиминира в голяма степен атмосферните влияния , да предотврати поемането на вода и "набъбването" на влакното ,да се увеличи годноста на влакната при съхранение и използване и т.н.1000n написа:
Не беше флуорокарбоново. Беше nylon с флуорокарбоново покритие.
На знам тази "Горила" колко струва , но да се говори за цени на флуорокарбонови влакна под 18-20лв за ролка от 50м. ,звучи малко несериозно - звучи като "менте".

Лично аз съм виждал такова макетче за демонстрация на "невидимоста"- малък пралелепипед , пълен с вода и плътно затворен ; в него опънати обикновено и флуорокарбон с вързани на тях куки- при флуорокарбона куките все едно че висят във въздуха , само много отблизо о при сериозно взиркане може да се забележи че има и влакно

Другото по което се разпознава е по горенето - писано е по-горе в темата

- daniel_g
- разбира нещата
Re:
А някой да има впечатление от останалите влакна от линка на колегата за поводи на Колмик? Тва МИМИТЕКС например, че го има тук на едно магазинче и ме зарибихте да си го взема и да пробвам особенно сега зимният сезон когато 100 процента е речните риболовIDA написа:Колега , може ли линк за това влакно-за цялата гама размери и евентуално от къде да се закупиА.Христов написа:В зависимост от сечението, цената варира (нормално).
Пример, 0.148 около 16-17лв.
п.п. по-долу е линка към това на КОЛМИК:
http://www.colmic-bg.com/?page=lines&cat=8
Проблема с възела на кука с лопатка реших иначе. Не слагах никакви лепила, че става мазало. Значи, ползвам 0,14 ФК, но на куката правя много къс възел (3 наметки) от монофилно 0,08. Стягам и изрязвам двата края възможно най-късо, но да не се развързва. След него си вързвам ФК-то и така то няма контакт с лопатката и не се реже. Става надеждно - цял сезон така се целя в зарганата, а тя удря доста серт, и не ми се е късало. При това основното ми е плетеняк, няма разтягане и удара е зашеметяващ. КЕЕЕФ! Направо ти минава ток през ръката. С две думи - надеждно е според мен.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Понеже не обичам експерименти в буркани, вани и др. такива ето малко информация по темата:rumci написа:Имам питане към колегите използвали влакна от флуорокарбон. Действително ли тези влакна са в пъти по-добри от обикновенните,отностно тяхната прозрачност във водата и някоя конкретна марка от която сте останали доволни?
1.Неделя 12.10 2008 г., риболов от лодка на сафрид и чернокоп на дълбочина от 15 до 23 метра;
2.Времето прекрасно слънчево, лек север северозток, бистра вода;
3.Чепарета обикновенни и флуорокарбонови с еднакви на цвят пера и номера куки;
4.Резултат - Смазващо предимство за флуорокарбона.

LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ако при възел кордата ти е оъ вътрешна страна на стеблото,няма как да има контакт с лопатката.А и така е редно и правилноrunner написа:Проблема с възела на кука с лопатка реших иначе. Не слагах никакви лепила, че става мазало. Значи, ползвам 0,14 ФК, но на куката правя много къс възел (3 наметки) от монофилно 0,08. Стягам и изрязвам двата края възможно най-късо, но да не се развързва. След него си вързвам ФК-то и така то няма контакт с лопатката и не се реже. Става надеждно - цял сезон така се целя в зарганата, а тя удря доста серт, и не ми се е късало. При това основното ми е плетеняк, няма разтягане и удара е зашеметяващ. КЕЕЕФ! Направо ти минава ток през ръката. С две думи - надеждно е според мен.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Ами аз си взех от това

За 13лв дали е наистина флуорокарбон

За 13лв дали е наистина флуорокарбон

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
-
- учете се от него
Аз си поръчах ето това:

Другата седмица ще ми го донесат; пак е на КОЛМИК , 29лв./ролката. Ще го тествам няколко пъти по време на един и същи риболов , с една и съща линия (само ще сменям поводите). Става дума за 0.125мм.
Ще си поръчам и една ролка от това другото ( 0.12мм.; чак днеска го видях на сайта , сигурно е ново) и ще ги сравнявам двете , по отделно и с обикновен монофил 0.12мм. Ще ловя с директен за да сведа до минимум всякакви странични фактори ( точност , петно , линия, захранване , вятър , течение и т.н.) По някое време , ще пиша какви са резултатите ; няма да са съвсем точни и абсолютно обективни....но все пак!!!

Другата седмица ще ми го донесат; пак е на КОЛМИК , 29лв./ролката. Ще го тествам няколко пъти по време на един и същи риболов , с една и съща линия (само ще сменям поводите). Става дума за 0.125мм.
Ще си поръчам и една ролка от това другото ( 0.12мм.; чак днеска го видях на сайта , сигурно е ново) и ще ги сравнявам двете , по отделно и с обикновен монофил 0.12мм. Ще ловя с директен за да сведа до минимум всякакви странични фактори ( точност , петно , линия, захранване , вятър , течение и т.н.) По някое време , ще пиша какви са резултатите ; няма да са съвсем точни и абсолютно обективни....но все пак!!!
- daniel_g
- разбира нещата
Давай, чакамe изводите ти от риболова, IDA 

Това което го пишете че е невидима кордата в съд с вода е глупост
Лично съм пробвал корди в чаша с вода ,аз ги виждам за рибите не знам
говоря за корди флурокарбон
duel
lazer
fudo
gorila
купувани от България
seaguar carbonPro
seaguar invizX
TRL
Berkley Vanish
rio
тези съм ги купувал от ebay
който се интерисува влиза http://www.ebay.com/
търси по ключова дума fluorocarbon или fluoro carbon
Не твърдя че няма ефект от тези корди .
Аз съм пробвал тези корди само за чепарета .
ако някой ми каже марка/модел която е невидима в чаша с вода ще го проверя и ще пиша.
Поздрави.
Лично съм пробвал корди в чаша с вода ,аз ги виждам за рибите не знам
говоря за корди флурокарбон
duel
lazer
fudo
gorila
купувани от България
seaguar carbonPro
seaguar invizX
TRL
Berkley Vanish
rio
тези съм ги купувал от ebay
който се интерисува влиза http://www.ebay.com/
търси по ключова дума fluorocarbon или fluoro carbon
Не твърдя че няма ефект от тези корди .
Аз съм пробвал тези корди само за чепарета .
ако някой ми каже марка/модел която е невидима в чаша с вода ще го проверя и ще пиша.
Поздрави.
Тази година лових заргани по морето с обикновен монофил, а колегата който беше неотлъчно до мен използваше Yo-Zuri HD Duel Fluorocarbon-0,14мм. Е така и не разбрах ефекта от флуорокарбона.В доста от случаите извадих и повече от него. 

- 1000n
- разбира нещата
А нали щеше да използваш "горилите", които ти бяха подарили (gorilla на tubertini) http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=211 за чепарета, там какви бяха резултатите?rumci написа:Тази година лових заргани по морето с обикновен монофил, а колегата който беше неотлъчно до мен използваше Yo-Zuri HD Duel Fluorocarbon-0,14мм. Е така и не разбрах ефекта от флуорокарбона.В доста от случаите извадих и повече от него.

Направих няколко чепарета, но тази година сафрида така и не го уцелих. Друго неприятно впечатление ми направи, че горилите не отговарят на размера си и са 0,04 мм по дебели от посочения показател
.

-
- и господ не е толокова добър
Разликата от влакно в чаша вода и влакно във водоем е огромна,как може просто да се проверява по този начин.Производители вина ги казват,почти невидимо.Разговарял съм със щекари които го използват и определено работи доста добре.Да не казвам,че аз нямах бутване и когато колега ми даде флукарбонов повод,въпреки по дебел от моя,започна интезивно кълване.Това е за риболов на леко.За риболова на тежко съм писал. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- учете се от него
Що в чаша , трябва в аквариум или друг съд с плоско стъкло
Чашата (или буркан) е като лупа