Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Пускане на големи шарани?
Модератор: sapuna
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Пускане на големи шарани?
Аз мисля, че вече не живееме в Каменната епоха да се препитаваме с лов и събирачество. Щом искате да ядете риба отивате в магазина и си купувате. Да хванеш и пуснеш уловена риба е въпрос на риболовна култура, а уловения трофей може да се документира с фотоапарат и пак може да се хвалите пред приятели (аз така правя
). Факта, че българина прибира уловената риба е резултат от общо приети насаждения от сорта на щом ходиш за риба трябва да уловиш риба и да я донесеш в къщи зада се нахраниш с нея. Имах една случка кадето един колега рибар ми предложи да му взема 5-те бабушки защото той не ги искал понеже имал 5 кила замразена риба във фризера си.
п.п. И много се дразня от снимки с риби в домашни условия

п.п. И много се дразня от снимки с риби в домашни условия
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

ЗА
Но защо да не си взема в месаца 1-2 пъти по 1 рибок от 1.5 до 3 кг. при положение , че при всеки риболов подадената от мен захранка храни десетки дори стотици рибоци , а и не съм само аз, а и така си мисля , че за момента съм квит с рибата.Когато настигнем братята европейци по стандарт ще ходя най-редовно от магазина морски деликатеси от 50 евро да похапвам, тогава ще пускам до един рибоците 

-
- и господ не е толокова добър
Гяломата риба и трябва доста години да порасне.Да не говорим и това,че тя е избегнала всички бракониерски и др. начини да бъде хваната.Само за това заслужава да бъде пусната.Да не говорим, че ако ние не си опазваме рибните ресурси то никой няма да ги опази.Няма лошо да си вземеш една риба 3-4 килограма, но не да си избиеш парите, а затова, че искаш да усетиш вкуса на дивото.Трябва да свикнем с мисълта, че риболова е хоби, не начин за прехрана. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- камен
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Всичко ще си дойде по местата.До преди 3-4г. язовири като ЦК,Кастел,Монтана и още 5-6 такива звучаха като бели лястовици,днес увеличават бройката си.На много хора не им харесва-но такава ще е тенденцията.Малко по малко арендаторите се усещат,че могат да печелят без да хамалуват като мрежат по цял ден 

добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
snegk написа:Гяломата риба и трябва доста години да порасне.Да не говорим и това,че тя е избегнала всички бракониерски и др. начини да бъде хваната.Само за това заслужава да бъде пусната.Да не говорим, че ако ние не си опазваме рибните ресурси то никой няма да ги опази.Няма лошо да си вземеш една риба 3-4 килограма, но не да си избиеш парите, а затова, че искаш да усетиш вкуса на дивото.Трябва да свикнем с мисълта, че риболова е хоби, не начин за прехрана.

-
- новобранец
Камен,много си прав братле,но по голямата част от арендаторите не им пука за рибата и дали я връщаме обратно или не,важното е да ти вземат петте лева примерно на пръчка и да си ходиш по живо по здраво,а това че хората отиват там наи вече да распуснат и да си извлекът максимално удоволствие от риболова и другия път да отидеш отново,малко са тези хора(арендатори).
Аз още не сам хващал над 3 кг

- chestarfield
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Аз съм от любителите на рибено месце много ама много обичам пустата риба.Но това не значи че си нямам правила.Например за шарана специялно над 2-3 кила шаран неми харесва и задължително го пращам да прави поколение,аз си падам по-младички екземплярчета
за мен 1.50-2.0 кила са най вкусни и най много по водоемите.
Та затова залагам на тях.
Малко по-нагоре някои беше писал да се пуска рибата и да се ходи да се купи от магазина
е от това по тъпо виждане няма накаде,най ми е кеф като си хвана риба същия ден да си го пекна и да си го хапна,от прясната собственоръчно хваната риба по-вкусна няма
Само като си помисла: пускам си аз рибата след мен минава мрежара и я хваща, и посли аз отивам да му е купя от магазина, и каде му е врътката незнам
Или пък; дал съм на арендатора 15 кинта за деня той ми казва ври от риба.....
А съответно е пуснал 50-60 шаранчета колкото да зареби колегите и мен де, на година той ми отмъква 300-400 кинта за изпровядък аз си пускам пускам рибата му,дойди Никулден пусни мрежите ,той си прави бонуси.Обере каквото му е останало, аз на другата година си казвам о там пораснаха рибетата и пак същия сценарий.Арендатора, джоба му пълен понежи изповядваме Кеч и релйз пък на нас фризерите празни,отиваме да си земим нашта риба от магазина онази релйзнатата посли.

Малко по-нагоре някои беше писал да се пуска рибата и да се ходи да се купи от магазина

Само като си помисла: пускам си аз рибата след мен минава мрежара и я хваща, и посли аз отивам да му е купя от магазина, и каде му е врътката незнам

А съответно е пуснал 50-60 шаранчета колкото да зареби колегите и мен де, на година той ми отмъква 300-400 кинта за изпровядък аз си пускам пускам рибата му,дойди Никулден пусни мрежите ,той си прави бонуси.Обере каквото му е останало, аз на другата година си казвам о там пораснаха рибетата и пак същия сценарий.Арендатора, джоба му пълен понежи изповядваме Кеч и релйз пък на нас фризерите празни,отиваме да си земим нашта риба от магазина онази релйзнатата посли.
ако вземаме риба колкото позволява закона всичко ще бъде наред
- achocarp
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Сори но сега видях темата. Колеги, които са връщали риба обратно във водата със сигурност са усетили удоволствие от това. За мен лично това да уловиш едра риба и след кратка фотосесия е върниш в добро състояние обратно там където и е мястото във ВОДАТА е двойно удоволствие. Преди години нямах такива навици, квото клъвне и
но сега СЪЖАЛЯВАМ. Когато за пръв път пуснах шаран/около 5кг./ не устетих нищо, но на втората-третата риба нещо започна да ме радва, начена по който рибата отплува, начена по който колеги по брега гледат и се чудят от коя лудница сама изпуснали и т.н.Това е велико да върнеш живота на една добра риба и някой ден пак да те зарадва теб или друг колега, е разбира се ако някой гладен въшкар не е иэяде. Моля дарявайте живот на големите риби. Благодаря.

Не хващам толкова големи риби , за да мисля още по този въпрос. 

- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
chestarfield написа:Аз съм от любителите на рибено месце много ама много обичам пустата риба.Но това не значи че си нямам правила.Например за шарана специялно над 2-3 кила шаран неми харесва и задължително го пращам да прави поколение,аз си падам по-младички екземплярчетаза мен 1.50-2.0 кила са най вкусни и най много по водоемите.
Малко по-нагоре някои беше писал да се пуска рибата и да се ходи да се купи от магазинае от това по тъпо виждане няма накаде,най ми е кеф като си хвана риба същия ден да си го пекна и да си го хапна,от прясната собственоръчно хваната риба по-вкусна няма
![]()
Само като си помисла: пускам си аз рибата след мен минава мрежара и я хваща, и посли аз отивам да му е купя от магазина, и каде му е врътката незнам![]()

На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
-
- вече хвърля и на тежко
колеги по вапроса дето го каза "snegk"/да не си избиваме парите преди 2 седмици на николаевка един колега искара там 12 кг шаран дойде арендатора и му даваше 50 лв да пусне рибата и тои му вика /аз сам дал 50 лв само да дода до тука /не трява по този начин да се мисли риболова е хоби одоволствие и както се спомена ако ние не си опазим рибата никоий няма да може ми представи си аз искарах 15 кг шаран други колеги искарха още някоолко и накрая ко ако не ги бяхме пуснали ся в николаевка щеше да има само шаранчета по 3-5 кг и ква фаида от цялата работа трява да се сахранява рибните ресурси никои не е казал да не се зима риба вземи си 1 риба 2-3 килограма нищо не е ама да вземеш 12 кг това е богохулство
Сега прочетох мнението ти - 100 процента подкрепям. Точно така трябва да се расъждава. За съжаление много колеги искат да си избият разходите и правят сметки........ абе на ми се говори . Май заради това мислене положението ни няма да се порави още сто години.boiskito2000 написа:колеги по вапроса дето го каза "snegk"/да не си избиваме парите преди 2 седмици на николаевка един колега искара там 12 кг шаран дойде арендатора и му даваше 50 лв да пусне рибата и тои му вика /аз сам дал 50 лв само да дода до тука /не трява по този начин да се мисли риболова е хоби одоволствие и както се спомена ако ние не си опазим рибата никоий няма да може ми представи си аз искарах 15 кг шаран други колеги искарха още някоолко и накрая ко ако не ги бяхме пуснали ся в николаевка щеше да има само шаранчета по 3-5 кг и ква фаида от цялата работа трява да се сахранява рибните ресурси никои не е казал да не се зима риба вземи си 1 риба 2-3 килограма нищо не е ама да вземеш 12 кг това е богохулство

-
- разбира нещата
Ако някой си мисли че като отиде на водоема че всеки път ще му носи успех....то по-добре да си прави сметка пред магазина от колкото да си купува въдици и да си губи времето на гьола....защото шаран или коята и да е риба над 3 кг. не се ловят всеки ден...затова аз не виждам смисъл от печелене!Лично на мен ми доставя удоволствие да опитам техниката и тактиката....и най-вече съм щаслив че ако спазя правилата успявам,ако ли не продължавам да търся нови опити! 

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!