Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

за шаран в студените дни
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
Re: за шаран в студените дни
Тя водата не изстива от горе и постепенно да слиза на долу бре Бербатcarp-stz написа:Нямам опит при зимен риболов на шаран но като се замисли човек язовири като Жребчево толкова големи не може да истине тая вода толкова бързо.. И на 11-12м в някоя дупка или дере шараните се кранят нормално...

ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
- pepi71
- научил се да хвърля
Земната кора представлява огромен топлинен акумулатор, който абсорбира около 46% от слънчевата енергия. В морето и водните басейни също се натрупва топлина през лятото и се отдава през зимата. Не случайно пещерите са били първите убежища на човека. При определена дълбочина температурата в тях е постоянна и не се влияе от външните атмосферни условия. Също така постоянна е и температурата на земните пластове при определена дълбочина. Разбира се, тя е различна за отделните климатични области, но специално за подпочвения слой температурата не зависи толкова от денонощните колебания, а от средните температури за сезона. При дълбочина над 10 метра земната температура е практически постоянна в границите между 10-15°С и то през цялата година. А количеството акумулирана топлина в подпочвените слоеве, сравнена с нашите собствени нужди, е огромно!
- pepi71
- научил се да хвърля
Добре зимува рибата при равномерна ниска температура без рески промени - под 4 градуса.През този период на годината тя се е подготвила за зимуване.При температура над тази я кара да се раздвижва и тя губи от натрупаните хранителни запаси и има нужда от донабавяне.
По принцип като застудее спирам да търся шарана и немога да дам мнение за ловенето на въдица,но съм виждал следното:
Преди години мой познат,който стопанисва язовир получи заявка за шаран по никое време/мисля,че беше към края на декември/!Тогава язовирът беше пълен и нямаше как да извади с гриб и на свечеряване пусна една мрежа.На сутринта водоемът беше замръзнал целият с изключение на 28 кръгчета по продължение на мрежата
Всички риби бяха горе до тапите и от движението им,около тях не беше замръзнало
Незнам това дали не опровергава постове от темата за "зимуването" на шарана,но си е истина
Преди години мой познат,който стопанисва язовир получи заявка за шаран по никое време/мисля,че беше към края на декември/!Тогава язовирът беше пълен и нямаше как да извади с гриб и на свечеряване пусна една мрежа.На сутринта водоемът беше замръзнал целият с изключение на 28 кръгчета по продължение на мрежата

Незнам това дали не опровергава постове от темата за "зимуването" на шарана,но си е истина

- AMUR4ETO
- научил се да хвърля
дивият шаран при всички положения изпада зимна технична литаргия ,но ти пишеш за арендовам язовир,което следва че там рибата е хибритна и тя няма нищо опщо с дивият шаран .и заради това е нормално да има движение и да се набие в мрежите.хибритният шаран е като бройлера ,тои постояно търси храна и заради това надава двоино може и повече от дивият шаран.това поне е моито мнение
Преди 4 години на 2 януари бяхме с баща ми за риба на Копринка. Застанахме близо до стената на скалите.Имаше много риболовци,поне 30-тина застанали през 1 метър. Почти всички мятаха на бял за червеноперка и костурчета на плувка. Аз мятах на малък зеленикъв туистер и хващах от време на време костурчета по 100.150 грама. Така някаде около 11 часа изведнъж тряяяяц на туистерчето - помислих че сигурно е някоъ сом. Около 40 мин. борба докато се покаже и какво виждам - жълто прасенце-шаран, претеглихме го точно 8 килограма. Имам и снимки а и много свидетели.Голяма радост беше. Реших да поспра малко с риболова и да му се порадвам.Е гати късмета си викам, След около час пак почнах да мятам спининга,да хвана някое и друго костурче и да си ходим.На третото хвърляне аванса отново засвири.Още един.но по-малък,малко над 2 килограма. Казвам ви това е самата истина.
На другия ден отивам пак там. Жалко че имах толкова свидетели предния ден,нямаше никакво място-нарооооод. Всички ловяха на царевица, на протеинови топчета, мятаха захранките с чували ама йок. Никой нищо не хвана след това.
Е знае ли човек какво и е на ума на тази риба. Има и късмет има и логика ама едва ли някой 6те тръгне зимата да турси целенасочено шарана на силикон. А между другото сум чувал и за удари на малка рибка през зимата от приятели.
До скоро и наслука на всички.
На другия ден отивам пак там. Жалко че имах толкова свидетели предния ден,нямаше никакво място-нарооооод. Всички ловяха на царевица, на протеинови топчета, мятаха захранките с чували ама йок. Никой нищо не хвана след това.
Е знае ли човек какво и е на ума на тази риба. Има и късмет има и логика ама едва ли някой 6те тръгне зимата да турси целенасочено шарана на силикон. А между другото сум чувал и за удари на малка рибка през зимата от приятели.
До скоро и наслука на всички.
AMUR4ETO написа:дивият шаран при всички положения изпада зимна технична литаргия ,но ти пишеш за арендовам язовир,което следва че там рибата е хибритна и тя няма нищо опщо с дивият шаран .и заради това е нормално да има движение и да се набие в мрежите.хибритният шаран е като бройлера ,тои постояно търси храна и заради това надава двоино може и повече от дивият шаран.това поне е моито мнение

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Именно!!! Незнам дали си виждал арабин при минус 10 градуса. Аз ти гарантирам че при плюс десет ще трепери все едно ти си на минус двадесет.MECHOLIN написа:Колега какво искаш да кажеш че маиката ако е индианка а бащата негър това не е човек и не бере студ щото му е по тъмна кожата .Това е най -малкото смешно .Дори при еднакви условия си мисля че дивото ще надделее над питомното закона на джунглата по силния оцелява .
Дивият шаран поначало има много по-малко количество мазнини в месото си, всравнение с селектираните си събратя. Посъщия начин хибриди между златиста и сребриста каракуда наследяват издръжливостта на бедни на кислород води и приспособимоста при промяна на условията от златистата и по-голямата издръжливост на студена вода от сребристата. Именно заради по-продължителното си хранене в годината хибридните шарани наддават чувствително по-бързо от дивите. Именно в това се състои селекцията....селектират се /подбират/ различни качества заложени в гена на шарана.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Добре, съгласен съм, относно храненето-ако във даден водоем примерно има 1000 бройки див шаран и някой арендатор пусне 1000 бройки хибрид и рибите се хранят всеки ден, дали със времето дивия няма да стане "питомен"? 

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Не!! Не става въпрос за различно дресирани шарани, а за различен подвид. Бил съм свидетел на арендатор, който не разрешава връщането на малки /50-100 грамови/ шаранчета, а ни задължаваше да ги вземаме безплатно заедно с каракудата. При преливането на Румънски блата при високо ниво на Дунав....негови приятели рибари му ги събирали и зарибили язовира му с тях. В такива години кълват страшно много маломерни шаранчета. Та след година хранене въпросният арендатор сметнал че при темпото им на разтеж, докато станат на 2 килограма.....или стават непродаваеми, или ги продава на загуба. Дивият шаран е като прасенцето в филма "Господин за един ден"....georgi_gopata написа:Добре, съгласен съм, относно храненето-ако във даден водоем примерно има 1000 бройки див шаран и някой арендатор пусне 1000 бройки хибрид и рибите се хранят всеки ден, дали със времето дивия няма да стане "питомен"?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- AMUR4ETO
- научил се да хвърля
не те знам за какви негри говориш,но ще те запитам защо зимата ходиш на тецовете на овчарица а не някъде другаде?MECHOLIN написа:AMUR4ETO написа:дивият шаран при всички положения изпада зимна технична литаргия ,но ти пишеш за арендовам язовир,което следва че там рибата е хибритна и тя няма нищо опщо с дивият шаран .и заради това е нормално да има движение и да се набие в мрежите.хибритният шаран е като бройлера ,тои постояно търси храна и заради това надава двоино може и повече от дивият шаран.това поне е моито мнениеКолега какво искаш да кажеш че маиката ако е индианка а бащата негър това не е човек и не бере студ щото му е по тъмна кожата .Това е най -малкото смешно .Дори при еднакви условия си мисля че дивото ще надделее над питомното закона на джунглата по силния оцелява .
Четох,четох.........и ма заболя главата.То много инфо ми се
събра.Топчета,протени,шоколади,захранки,мърша-аромат,......ле-ле,аз как ша са науча да фатам риби?
Доколкото си спомням,навремето с баща ми като ходех,мятах на кюспе,качамак,кус-кус и царевица.
Никои не споменава даже тези методи.Рибите ли са изучиха,аз ли съм в неведение!(около 30г. не съм ходил за риба)Къде отиде "капана" с кюспето.Колеги,направо ма отчаяхте.........!
събра.Топчета,протени,шоколади,захранки,мърша-аромат,......ле-ле,аз как ша са науча да фатам риби?

Доколкото си спомням,навремето с баща ми като ходех,мятах на кюспе,качамак,кус-кус и царевица.
Никои не споменава даже тези методи.Рибите ли са изучиха,аз ли съм в неведение!(около 30г. не съм ходил за риба)Къде отиде "капана" с кюспето.Колеги,направо ма отчаяхте.........!
DUM SPIRO, SPERO
-
- кандидат преподавател
Споко,има си места все още дето без захранка и протеини,си работи и "капана"с кюспето,и обикновеното дъно за шаран,ама там екшънът е през лятото,а ти погледни заглавието,че става въпрос за шаран,ама в студените дни.Мисията си е невъзможна,освен на някое "топло".
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:

-
- учете се от него
Ми да , точно така изглеждат нещата зимно времеbutnik написа:Без коментар