БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Мнение от Камбата »

А как ви звучи повод от 0.30мм,кука №9 и дължина на повода по-малко от 50санта?Щото риби и така съм хващал,като започнах да се уча на тоя риболов.Въпросът е да се набара пасажа.2метра повод е напълно излишна работа,защото не прави такъма по-незабележим и по-фин,а по-труден за точно замятане на добро разстояние.Най-добре е да е нещо средно,нито прекалено къс,нито прекалено дълъг.Зависи пак до голяма степен от дължината на пръчката,но такива 2метра поводи чак са някаква крайност.Оптималното за мен е 120-150санта.Между другото,август месец цял ден рибата седеше на голямо разстояние от брега,а вечер се хакаше в камъните и успоредно на брега водене беше много по-резултатно от далекобойните изстрели. :lol: Така че...всичко според зависи.

Ако мислите да слагате дълги поводи,за да ги снаждате кат се скъсат,мисля,че е далеч по-рационално да се сменя целия повод с нов.По-лесно,по-сигурно,по-бързо. :lol:

За броя на куките на един повод всеки сам си решава.Аз лично предпочитам едната кука,защото такъмът става по-фин и по-лесен за употреба.Само дето трябва да се бучи правилно червея,като се прекара цялата кука по дължината на червея и да се покаже само жилото някъде в задната част.Така ще се избегнат късанията на червея.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

rumci написа:Умишлено го правя по-дълъг, тъй като често бива пригризван в близост до куката и постоянно го намалям. Все пак основното според мен е да набараме гъстия пасаж :D .
:smt023 :smt023 :smt023
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

Когато се учихна този занаят, попитах един колега за дължината на бидема.Той се усмихна и каза " Разперваш ръце и колкото мисина остане между тях толкова ще ти е дълъг повода", след това връзвам куката, правя клуп от другата страна и се получава добра дължина. Имам много отрицателно мнение за сините куки, но може периода да е бил такъв, че да не е била активна рибата.
петко стоянов

Мнение от петко стоянов »

Може да не ви се вярва но аз точно така го правя :oops:
Аватар
salmo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от salmo »

за дължината си прав - един колач , но червия не се нанизва,закача се само на главичката. Иначе рискуваш да се скъса още при замятане.Единствения път когато нанизвам блатния е когато поставям два на куката- единия го нанизвам, а другия буча на главичката /отличен резултат при слабо активна риба/
ИзображениеYou'll Never Walk AloneИзображение
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

И аз предпочитам бидем 1,70-1,80м. , но не винаги. Когато вълната е по- висока предпочитам по-къс бидем /около 1,30-1,40м./.Така се избягват оплитанията в салантията. Имал съм случаи ,в които съм използвал и бидем 40-50см.,но с булдо. Когато пасажът от илария е отгоре,но не яде ,единствения начин е този къс бидем и стрелба директно в пасажа. Рибата побеснява,когато булдото я хлопне по главата и захапва най-близкия до нея дразнител.Понеже не вижда булдото,остава само червея.Всъщност това защо точно така кълве рибата са само мои предположения ,но описания по-горе такъм наистина работи. Нека още веднъж подчертая , че става само с булдо .Инак гони бомбардата.
Куки-само и единсвено сините на "Мустад" , и то една на брой. Пробвал съм червените и залените им разцветки,но боята им пада бързо,а резултатите при капризна риба доста намаляват. Като цяло, отдавна приключих опитите с различните марки,модели и цветове.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
maximof
новобранец
новобранец

Мнение от maximof »

Абе като чета тук 2м. бидем е доста прави възли при мятане 1.5- 1.6м е нормално един колач това е дължината. Аз ползвам 0.16 флорокарбона на дуел и съм доволен от него защото бях взел веднъж на рапала но не става и го подарих на колега не държи на възел. Куки съм пробвал какви ли не и от Гамакатцу съм най доволен №12 смятам че е правилната.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Абе доста правилни мнения прочетох(за различните ситуации)Основното за мен е усет към рибата,което се постига с ходене за същата.Когато се ходи често се попада в различни ситуации и "инстиктивно"знаеш как да постъпиш.Според мен е важно чуството на доверие във собствените си познания(естествено тренинг),не да се оглеждаш,кой какво хванал на какъв такъм и да сменяш ,да сменяш до побъркване.Спазването на елементарните изисквания,които се споменаха по темата са достатъчни за добри постижения.И още,аз не харесвам мнението"абе всичко си е до късмет в риболова" :wink:
А сега де? :roll:
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Виждам, че темата е станала "Бомбарди, влакна и куки" :) . Подбирам куките да са тънки, разбира се остри, с дълго стебло и ако нямат "чапраз" леко, с ръце, огъвам острието настрани. Според мен така има по-голям шанс да се закачи и задържи рибата. С тази цел връзвам и по 2 въдички на такъм - една, по-малка, отпред и на около 1 см зад нея - друга, един или два номера по-голяма. С малките номера - 13, 14 - се получава много фин такъм, но откачанията са много. Като че ли оптимални са номера 11-12.
За дължина на бидема - мисля, че не трябва да се рискува с размер по-малък от 1.50.
Моряк, не съм съгласен, че не трябва да гледаш и да сменяш. Даже и на едно и също място условията се променят. Най-добре е да има и други рибари, за да видиш кой и ЗАЩО вади риба и да си направиш изводите.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Джо не си прочел правилно,или аз не съм се изразил ,както трябва да разбереш.

П.С . Зузко Наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Моряка написа:......... Зузко Наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Тоз пък кога беше на линия,че го изтървах. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Джо написа:Като че ли оптимални са номера 11-12.
За дължина на бидема - мисля, че не трябва да се рискува с размер по-малък от 1.50.

За куките съм напълно съгласен с мнението ти,както и с това на Чурулика.12 номер,сини на Мустад,един брой на повода.Не виждам какво рискуваш като поводът ти е по-малък от 1.50.Аз пък бих казал обратното.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

КИРО написа:
Моряка написа:......... Зузко Наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Тоз пък кога беше на линия,че го изтървах. :D
Абе като лисици дебнем :lol:
И по темата ,аз съм на Дуел :drinkers:
bokooll
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bokooll »

Куките 11-12 номер по единичка на повод.(чесно казано двоика никога не съм ползвал)Дълцината на бидема според времето но маи никога не е бил по малък от 1.5м. За гледането е важно защото човек се учи докато е жив. :D
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

Джо написа:Виждам, че темата е станала "Бомбарди, влакна и куки"
Май, наистина е трябвало и " куки", за което се извинявам.
Аз ползвам куки от 9 - 12 номер Гамакатсу. При по едра риба слагам 9ти номер кука, защото почти не се откача риба.
salmo написа:Единствения път когато нанизвам блатния е когато поставям два на куката- единия го нанизвам, а другия буча на главичката /отличен резултат при слабо активна риба/
Много правилен начин и дава добър резултат и за зарган.
maximof написа:Абе като чета тук 2м. бидем е доста прави възли при мятане
С един или два възела можеш да изкараш риболова и да го смениш.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”