За и против риболова на щека
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: За и против риболова на щека
Колега,който не е ловил поне година с щека мисля,че няма какво да коментира за плюсове и минуси в щекарския риболов.Иначе трябва да цитирам колегата Венелин с поговорката за лисицата и гроздето.Аз минусите съм ги приел и поради това вече дълги години продължавам да се наслаждавам на риболова с щека.Никога няма да забравя как проходих в този риболов,колко безсънни нощи имах в работилницата докато си скалъпя първата платформа,която само аз и Шварценегер можехме да носим
,с какво вълнение я монтирах за първи път на брега,с какво вълнение разпънах и щеката и с какво вълнение изкарах първата си риба с нея.А и факт,че по турнири има разпънати щеки,мачове,болонези и нито един директен над 4м говори сам по себе си.И е несериозно да се сравняват директен с щеката-всяка въдица си има предимства в дадена ситуация,а вие сами ще прецените коя има повече подходящи ситуации за да ловите успешно с нея и най-вече дали може да си го позволите 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Г-н Радушев , бутник съгласен съм с вас !!!
Всичко написано е така, но нали темата е за и против риболова със щека.
Кой знае , сигурно някой ден и аз ще си купя или пък запаля по тоя риболов.
просто риболовът се развива и с това и ние риболовците. Щеката не е иновация, но е най доброто в плувкарският риболов.
Преди се е ловяло с въдици от тръстики а днес от био-фибри и нанолити.
Тръстиката е забравена отдавна.
Въпрос на време е да скочим по горен клас.
Но за сега сме едно ниво по долу.
Хубав разговор стана и от тук излиза истината
Майсторлък се иска да ловиш и със щека и със директен и със болонезе.
Онзи ден тук във Видин, сега незнам кога е било дали преди няколко месеца или две три години, едно момче Софиянче , на гости във Видин и отива за рибка на Дунава с 5 метрово камшиче. И както си лови на плувка , случайно незнайно как му се закача бял амур и почва борба колко време го е вадил незнам но го е искарал влизал е във водата до гуша , проходил е сигурно 3 километра напред и назад докато го кепчосат . При мерено е излязъл 15 килограма . Казват тук а , че е било късмет други , че си е майсторлък.
Историята е вярна , и могат да го потвърдят съфорумници от Видин които знаят за случката.
Та и петицата е оръжие стига да знаеш да боравиш с нея.
Все си мисля , че белия амур е решил да мре , ама не е искал да се даде без борба
Всичко написано е така, но нали темата е за и против риболова със щека.
Кой знае , сигурно някой ден и аз ще си купя или пък запаля по тоя риболов.
просто риболовът се развива и с това и ние риболовците. Щеката не е иновация, но е най доброто в плувкарският риболов.
Преди се е ловяло с въдици от тръстики а днес от био-фибри и нанолити.
Тръстиката е забравена отдавна.
Въпрос на време е да скочим по горен клас.
Но за сега сме едно ниво по долу.
Хубав разговор стана и от тук излиза истината

Майсторлък се иска да ловиш и със щека и със директен и със болонезе.
Онзи ден тук във Видин, сега незнам кога е било дали преди няколко месеца или две три години, едно момче Софиянче , на гости във Видин и отива за рибка на Дунава с 5 метрово камшиче. И както си лови на плувка , случайно незнайно как му се закача бял амур и почва борба колко време го е вадил незнам но го е искарал влизал е във водата до гуша , проходил е сигурно 3 километра напред и назад докато го кепчосат . При мерено е излязъл 15 килограма . Казват тук а , че е било късмет други , че си е майсторлък.
Историята е вярна , и могат да го потвърдят съфорумници от Видин които знаят за случката.
Та и петицата е оръжие стига да знаеш да боравиш с нея.
Все си мисля , че белия амур е решил да мре , ама не е искал да се даде без борба

Колега, така е - темата е посветена на предимствата и недостатъците на риболова с щека, но вие по същество не изтъквате такива, а изпадате в схоластика. Въпроса ви "Каква е гаранцията ,че като половя 2 3 пъти ще ми хареса ?" е елементарен и издава обърканост. Каква е гаранцията, че няма да ти хареса? "Когато човек го сърби - почесва се.", казва класикът. Риболовът е точно толкова скъп, колкото си го направи човек. Например в Габрово едно момченце с много мерак си е направило платформа от алуминиеви профили, купило си е една щека "Тика", заклеймена като "негъзарска" от разбирачите, и си лови в състояние на вътрешно удовлетворение.
Казано накратко, щеката дава много по-големи възможности(направо огромни), особено сравнени с директния телескоп, докато последния предоставя по-"неангажиращ(в добрия смисъл на думата) поглед върху риболова, в което се крие и основното му предимство.
п.с. Никой не може да ме убеди, че риболовец с директен телескоп би могъл да лови равнопоставено с такъв с щека, особено при равни други условия...
Казано накратко, щеката дава много по-големи възможности(направо огромни), особено сравнени с директния телескоп, докато последния предоставя по-"неангажиращ(в добрия смисъл на думата) поглед върху риболова, в което се крие и основното му предимство.
п.с. Никой не може да ме убеди, че риболовец с директен телескоп би могъл да лови равнопоставено с такъв с щека, особено при равни други условия...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Ми то до сега де да знам,недостатъци не видях, освен това , че е хамалогия по носене на прикачни и столове и една камара други работи по нея, а и те ограничава до толкова колкото е дълга, тоест ако е 13 метра не можеш да ловиш повече от тия метри, ти можеш , но не е правилно.Тогава вече хората вадят мачове.
Теглото също понякога игра е роля, но с предни греди и тем подобни това се оправя.
С това недостатъците свършиха.
Предимствата са 7 пъти повече за това няма и да ги изреждам.
Щеката няма база за сравнение.
За да практикуваш този риболов , задължително е съпроводен и с лично превозно средство. Не можеш да задължаваш никой да побира всичкият ти багаж когато тръгнеш с някой за риба. То за него не остава място.
И така.
Най големият недостатък е , че не всеки може да си го позволи .
Теглото също понякога игра е роля, но с предни греди и тем подобни това се оправя.
С това недостатъците свършиха.
Предимствата са 7 пъти повече за това няма и да ги изреждам.
Щеката няма база за сравнение.
За да практикуваш този риболов , задължително е съпроводен и с лично превозно средство. Не можеш да задължаваш никой да побира всичкият ти багаж когато тръгнеш с някой за риба. То за него не остава място.
И така.
Най големият недостатък е , че не всеки може да си го позволи .
-
- кандидат преподавател
Момчета,аз мога да си позволя наведнъж три щеки,да речем,примерно ако говорим за потенциалната възможност да се похарчат наведнъж много пари за такива неща, ама за чий ?Имам и превозното средство да возя много и обемен багаж,но...Местата,на които най-често ходя на риболов /за кеф,не състезателен/ и условията,при които го осъществявам,не предлагат никакви толерантни условия за размножаването на щекарите.Най-често,на тези места просто не е възможно след като се свали всичко щекарско от МПС-то,до там да се домъкнат всичките щекарски необходимости,а след това полумъртвият щекар да има обективната възможност да си постави платформата,че и ролера,че всичките други анджаклами,че и да може да работи нормално със щеката.Не се заяждам с никой,не отричам никой вид риболов,та и този с щека,ама мисля,че обясних защо съм против риболова на щека.За мен си,иначе кой както иска и си го нагласи.
- murphymet74
- ще става разбирач
Риболова на щека е удоволствие което само опиталите го разбират. Останалото са само прикъзки от хора недокоснали се до този вид риболов. Аз ловя от скоро с щека и съм благодарен на колегата Венелин Радушев че ме въведе и показа доста неща за този вид риболов. Найстина е скъпо удоволствие особено за хора с ниски доходи ,визирам и себе си,и имащи семейство. Да си призная трудно събрах пари за щека която не е гъзарска и е втора употреба но кеф цена няма. Все още нямам платформа и подпирам тоягата на коляно но това не спира мерака ми да се развивам в този вид риболов. Още веднъж изказвам благодарност на г-н Радушев без който нямаше да успея да се справя с цялата тази хамалогия.
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Не знам дали щеката е най доброто оръжие но....Тази година няколко пъти ходихме на река и
аверите имаха по 3-4 риби на болонезите и фидерите..а аз със щеката имах във пъти повече,..
просто задържането си казва тежката дума..както и по финия такъм...лошото е във вятъра..
излезне ли вятър ..свърши риболова...
аверите имаха по 3-4 риби на болонезите и фидерите..а аз със щеката имах във пъти повече,..
просто задържането си казва тежката дума..както и по финия такъм...лошото е във вятъра..
излезне ли вятър ..свърши риболова...

- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Задържането става и с болонезе и си директен и с телескоп и със всичко дето може да му се сложи плувка стига да знаеш.
Толкова перфектно задържане не , но може !!!
Особено на тясна река понякога щеката издишва пред едно болонезе.
Цял ден я мисля тази тема, и все повече недостатъци намирам в тоя тип риболов и едно от тях е подвижността, ако не сме на правилното място ,майко мила мъка ми е докато намериш правилното място уфф особено, ако си на непознато място. ще ти се разкатае играта .
А с болото сгъваш и тръгваш или с директния въпрос на 5 минути .
С щека отиваш и се закотвяш на едно место и това е .
Толкова перфектно задържане не , но може !!!
Особено на тясна река понякога щеката издишва пред едно болонезе.
Цял ден я мисля тази тема, и все повече недостатъци намирам в тоя тип риболов и едно от тях е подвижността, ако не сме на правилното място ,майко мила мъка ми е докато намериш правилното място уфф особено, ако си на непознато място. ще ти се разкатае играта .
А с болото сгъваш и тръгваш или с директния въпрос на 5 минути .
С щека отиваш и се закотвяш на едно место и това е .
- Гацо Бацов
- фен клуб-скобар
Твойто не е задържане а возене..не бъркай нещата..На 13 м. ще задържиш с болото ама друг път,..
язе съм си пустиняк баце..още от малък..
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Видински,като ми цитираш ника пиши го с голяма буква бре,достатъчно дърт съм.
С теб на глава не се излиза и това ме навежда на мисълта да спра да пиша в темата или поне на теб да обяснявам кое е по-хубаво за риболов на река и защо и.....Адаша от Смолян си даде мнението защо на него не му е нужна и то по доста добър начин,а теб кое те тормози може би uva/гроздето/.
С теб на глава не се излиза и това ме навежда на мисълта да спра да пиша в темата или поне на теб да обяснявам кое е по-хубаво за риболов на река и защо и.....Адаша от Смолян си даде мнението защо на него не му е нужна и то по доста добър начин,а теб кое те тормози може би uva/гроздето/.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Вutnik, не, че не може да се излезе с мен на глава напротив. Ето ти пример тясна река , 10 метра примерно. ловиш по средата на реката и рибата си иска изтичане . С щеката изтичаш но няколко метра а с болото с иправиш изтичане и на 5 6 7 8 9 10 метра надолуbutnik написа:Видински,като ми цитираш ника пиши го с голяма буква бре,достатъчно дърт съм.

п.с La Uva (Гроздето) Uva (грозде)
Последно промяна от Иво Вълов на Пет Апр 20, 2012 7:24 am, променено общо 1 път.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Щеката дава много възможности, но риболовеца се възползва от тях. В тоя ред на мисли, колеги като Видинския, които си ловят с директните и не се усетили нуждата от "още нещо" нямат никаква нужда от щеки. Дет се вика само ще похабят тръбопровода без да използват възможностите му. В последно време забелязвам някаква страст към купуването на щеки просто заради модата, а по бреговете се появяват потресаващи картинки, но пък модерно екипирани 

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Камък с глава чупи ли се, та и нашата работа....butnik написа: С теб на глава не се излиза и това ме навежда на мисълта да спра да пиша в темата или поне на теб да обяснявам кое е по-хубаво за риболов на река и защо и.....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Никой не твърди, че щеката е техника, обезмисляща всички други. Носиш си болонези, щека, мачове и къси пръчки и си готов винаги и навсякъде.VidinskoRibarche написа:Ето ти пример тясна река , 10 метра примерно. ловиш по средата на реката и рибата си иска изтичане . С щеката изтичаш но няколко метра а с болото с иправиш изтичане и на 5 6 7 8 9 10 метра надолуЕто едно предимство пред щеката. На тясна река също може да задържаш с болонезе
Звучиш сякаш и от болонезе разбираш не повече от щека, и сякаш търсиш изпод вола теле, но уверявам те, под този вол телета НЯМА!!!
За да обмисляш нещо, трябва на първо място да имаш натрупана база знания относно "нещото". "Знания без мисъл са безполезни, мисъл без знания е опасна"VidinskoRibarche написа: .... Цял ден я мисля тази тема, и все повече недостатъци намирам в тоя тип риболов и ...
Иначе резултата от цялото това мислене е като на първите хора, наблюдаващи гръмотевиците..... гневен бог хвърля копията си по земята?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Де да знам колеги,магията на риболова , някак си като ли , че изчезна.
Все едно като идеш за риба и ако не хванеш , ще ти се смее квартала или нещо подобно.
Вече на риболова имам чувството , че се гледа като че ли си на състезание. колкото и да се залъгват хората сами себе си то си е така.
Магията не се крие в това,колко предимства ти дава въдицата и колко е дълга и как се лови с нея, а в самият излет.
Онези мигове дето никой не може да ти ги отнеме, особено споделени със семейството или пък с приятели покрай водоема.
Дали съм със щека или със директен или със телескопче, няма значение важното е да си починеш да си изкараш добре.
Лично аз не вярвам , че тези които ловят с щеки се наслаждават на риболова повече от мен , само защото щеката има предимства и с нея се лови повече риба.
Все едно като идеш за риба и ако не хванеш , ще ти се смее квартала или нещо подобно.
Вече на риболова имам чувството , че се гледа като че ли си на състезание. колкото и да се залъгват хората сами себе си то си е така.
Магията не се крие в това,колко предимства ти дава въдицата и колко е дълга и как се лови с нея, а в самият излет.
Онези мигове дето никой не може да ти ги отнеме, особено споделени със семейството или пък с приятели покрай водоема.
Дали съм със щека или със директен или със телескопче, няма значение важното е да си починеш да си изкараш добре.
Лично аз не вярвам , че тези които ловят с щеки се наслаждават на риболова повече от мен , само защото щеката има предимства и с нея се лови повече риба.