За и против риболова на щека

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Заключено
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: За и против риболова на щека

Мнение от butnik »

Колега,който не е ловил поне година с щека мисля,че няма какво да коментира за плюсове и минуси в щекарския риболов.Иначе трябва да цитирам колегата Венелин с поговорката за лисицата и гроздето.Аз минусите съм ги приел и поради това вече дълги години продължавам да се наслаждавам на риболова с щека.Никога няма да забравя как проходих в този риболов,колко безсънни нощи имах в работилницата докато си скалъпя първата платформа,която само аз и Шварценегер можехме да носим :lol: :lol: ,с какво вълнение я монтирах за първи път на брега,с какво вълнение разпънах и щеката и с какво вълнение изкарах първата си риба с нея.А и факт,че по турнири има разпънати щеки,мачове,болонези и нито един директен над 4м говори сам по себе си.И е несериозно да се сравняват директен с щеката-всяка въдица си има предимства в дадена ситуация,а вие сами ще прецените коя има повече подходящи ситуации за да ловите успешно с нея и най-вече дали може да си го позволите :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Г-н Радушев , бутник съгласен съм с вас !!!
Всичко написано е така, но нали темата е за и против риболова със щека.
Кой знае , сигурно някой ден и аз ще си купя или пък запаля по тоя риболов.
просто риболовът се развива и с това и ние риболовците. Щеката не е иновация, но е най доброто в плувкарският риболов.
Преди се е ловяло с въдици от тръстики а днес от био-фибри и нанолити.
Тръстиката е забравена отдавна.
Въпрос на време е да скочим по горен клас.
Но за сега сме едно ниво по долу.
Хубав разговор стана и от тук излиза истината :D
Майсторлък се иска да ловиш и със щека и със директен и със болонезе.
Онзи ден тук във Видин, сега незнам кога е било дали преди няколко месеца или две три години, едно момче Софиянче , на гости във Видин и отива за рибка на Дунава с 5 метрово камшиче. И както си лови на плувка , случайно незнайно как му се закача бял амур и почва борба колко време го е вадил незнам но го е искарал влизал е във водата до гуша , проходил е сигурно 3 километра напред и назад докато го кепчосат . При мерено е излязъл 15 килограма . Казват тук а , че е било късмет други , че си е майсторлък.
Историята е вярна , и могат да го потвърдят съфорумници от Видин които знаят за случката.
Та и петицата е оръжие стига да знаеш да боравиш с нея.
Все си мисля , че белия амур е решил да мре , ама не е искал да се даде без борба :wink:
Изображение
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Колега, така е - темата е посветена на предимствата и недостатъците на риболова с щека, но вие по същество не изтъквате такива, а изпадате в схоластика. Въпроса ви "Каква е гаранцията ,че като половя 2 3 пъти ще ми хареса ?" е елементарен и издава обърканост. Каква е гаранцията, че няма да ти хареса? "Когато човек го сърби - почесва се.", казва класикът. Риболовът е точно толкова скъп, колкото си го направи човек. Например в Габрово едно момченце с много мерак си е направило платформа от алуминиеви профили, купило си е една щека "Тика", заклеймена като "негъзарска" от разбирачите, и си лови в състояние на вътрешно удовлетворение.
Казано накратко, щеката дава много по-големи възможности(направо огромни), особено сравнени с директния телескоп, докато последния предоставя по-"неангажиращ(в добрия смисъл на думата) поглед върху риболова, в което се крие и основното му предимство.

п.с. Никой не може да ме убеди, че риболовец с директен телескоп би могъл да лови равнопоставено с такъв с щека, особено при равни други условия...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Ми то до сега де да знам,недостатъци не видях, освен това , че е хамалогия по носене на прикачни и столове и една камара други работи по нея, а и те ограничава до толкова колкото е дълга, тоест ако е 13 метра не можеш да ловиш повече от тия метри, ти можеш , но не е правилно.Тогава вече хората вадят мачове.
Теглото също понякога игра е роля, но с предни греди и тем подобни това се оправя.
С това недостатъците свършиха.
Предимствата са 7 пъти повече за това няма и да ги изреждам.

Щеката няма база за сравнение.

За да практикуваш този риболов , задължително е съпроводен и с лично превозно средство. Не можеш да задължаваш никой да побира всичкият ти багаж когато тръгнеш с някой за риба. То за него не остава място.
И така.
Най големият недостатък е , че не всеки може да си го позволи .
Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Момчета,аз мога да си позволя наведнъж три щеки,да речем,примерно ако говорим за потенциалната възможност да се похарчат наведнъж много пари за такива неща, ама за чий ?Имам и превозното средство да возя много и обемен багаж,но...Местата,на които най-често ходя на риболов /за кеф,не състезателен/ и условията,при които го осъществявам,не предлагат никакви толерантни условия за размножаването на щекарите.Най-често,на тези места просто не е възможно след като се свали всичко щекарско от МПС-то,до там да се домъкнат всичките щекарски необходимости,а след това полумъртвият щекар да има обективната възможност да си постави платформата,че и ролера,че всичките други анджаклами,че и да може да работи нормално със щеката.Не се заяждам с никой,не отричам никой вид риболов,та и този с щека,ама мисля,че обясних защо съм против риболова на щека.За мен си,иначе кой както иска и си го нагласи.
Аватар
murphymet74
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от murphymet74 »

Риболова на щека е удоволствие което само опиталите го разбират. Останалото са само прикъзки от хора недокоснали се до този вид риболов. Аз ловя от скоро с щека и съм благодарен на колегата Венелин Радушев че ме въведе и показа доста неща за този вид риболов. Найстина е скъпо удоволствие особено за хора с ниски доходи ,визирам и себе си,и имащи семейство. Да си призная трудно събрах пари за щека която не е гъзарска и е втора употреба но кеф цена няма. Все още нямам платформа и подпирам тоягата на коляно но това не спира мерака ми да се развивам в този вид риболов. Още веднъж изказвам благодарност на г-н Радушев без който нямаше да успея да се справя с цялата тази хамалогия.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

Не знам дали щеката е най доброто оръжие но....Тази година няколко пъти ходихме на река и
аверите имаха по 3-4 риби на болонезите и фидерите..а аз със щеката имах във пъти повече,..
просто задържането си казва тежката дума..както и по финия такъм...лошото е във вятъра..
излезне ли вятър ..свърши риболова...
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Задържането става и с болонезе и си директен и с телескоп и със всичко дето може да му се сложи плувка стига да знаеш.
Толкова перфектно задържане не , но може !!!
Особено на тясна река понякога щеката издишва пред едно болонезе.
Цял ден я мисля тази тема, и все повече недостатъци намирам в тоя тип риболов и едно от тях е подвижността, ако не сме на правилното място ,майко мила мъка ми е докато намериш правилното място уфф особено, ако си на непознато място. ще ти се разкатае играта .
А с болото сгъваш и тръгваш или с директния въпрос на 5 минути .
С щека отиваш и се закотвяш на едно место и това е .
Изображение
Аватар
Гацо Бацов
фен клуб-скобар

Мнение от Гацо Бацов »

Твойто не е задържане а возене..не бъркай нещата..На 13 м. ще задържиш с болото ама друг път,..
язе съм си пустиняк баце..още от малък..
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Видински,като ми цитираш ника пиши го с голяма буква бре,достатъчно дърт съм.
С теб на глава не се излиза и това ме навежда на мисълта да спра да пиша в темата или поне на теб да обяснявам кое е по-хубаво за риболов на река и защо и.....Адаша от Смолян си даде мнението защо на него не му е нужна и то по доста добър начин,а теб кое те тормози може би uva/гроздето/.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

butnik написа:Видински,като ми цитираш ника пиши го с голяма буква бре,достатъчно дърт съм.
С теб на глава не се излиза и това ме навежда на мисълта да спра да пиша в темата или поне на теб да обяснявам кое е по-хубаво за риболов на река и защо и.....Адаша от Смолян си даде мнението защо на него не му е нужна и то по доста добър начин,а теб кое те тормози може би uva/гроздето/.
Вutnik, не, че не може да се излезе с мен на глава напротив. Ето ти пример тясна река , 10 метра примерно. ловиш по средата на реката и рибата си иска изтичане . С щеката изтичаш но няколко метра а с болото с иправиш изтичане и на 5 6 7 8 9 10 метра надолу :D Ето едно предимство пред щеката. На тясна река също може да задържаш с болонезе.

п.с La Uva (Гроздето) Uva (грозде)
Последно промяна от Иво Вълов на Пет Апр 20, 2012 7:24 am, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Щеката дава много възможности, но риболовеца се възползва от тях. В тоя ред на мисли, колеги като Видинския, които си ловят с директните и не се усетили нуждата от "още нещо" нямат никаква нужда от щеки. Дет се вика само ще похабят тръбопровода без да използват възможностите му. В последно време забелязвам някаква страст към купуването на щеки просто заради модата, а по бреговете се появяват потресаващи картинки, но пък модерно екипирани :D
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

butnik написа: С теб на глава не се излиза и това ме навежда на мисълта да спра да пиша в темата или поне на теб да обяснявам кое е по-хубаво за риболов на река и защо и.....
Камък с глава чупи ли се, та и нашата работа....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

VidinskoRibarche написа:Ето ти пример тясна река , 10 метра примерно. ловиш по средата на реката и рибата си иска изтичане . С щеката изтичаш но няколко метра а с болото с иправиш изтичане и на 5 6 7 8 9 10 метра надолу :D Ето едно предимство пред щеката. На тясна река също може да задържаш с болонезе
Никой не твърди, че щеката е техника, обезмисляща всички други. Носиш си болонези, щека, мачове и къси пръчки и си готов винаги и навсякъде.
Звучиш сякаш и от болонезе разбираш не повече от щека, и сякаш търсиш изпод вола теле, но уверявам те, под този вол телета НЯМА!!!
VidinskoRibarche написа: .... Цял ден я мисля тази тема, и все повече недостатъци намирам в тоя тип риболов и ...
За да обмисляш нещо, трябва на първо място да имаш натрупана база знания относно "нещото". "Знания без мисъл са безполезни, мисъл без знания е опасна"
Иначе резултата от цялото това мислене е като на първите хора, наблюдаващи гръмотевиците..... гневен бог хвърля копията си по земята?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Де да знам колеги,магията на риболова , някак си като ли , че изчезна.
Все едно като идеш за риба и ако не хванеш , ще ти се смее квартала или нещо подобно.
Вече на риболова имам чувството , че се гледа като че ли си на състезание. колкото и да се залъгват хората сами себе си то си е така.
Магията не се крие в това,колко предимства ти дава въдицата и колко е дълга и как се лови с нея, а в самият излет.
Онези мигове дето никой не може да ти ги отнеме, особено споделени със семейството или пък с приятели покрай водоема.
Дали съм със щека или със директен или със телескопче, няма значение важното е да си починеш да си изкараш добре.
Лично аз не вярвам , че тези които ловят с щеки се наслаждават на риболова повече от мен , само защото щеката има предимства и с нея се лови повече риба.
Изображение
Заключено

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”