Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Амурът-стръвта като храна или от любопитство?
Модератор: sapuna
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Re: Амурът-стръвта като храна или от любопитство?
За начинът на хранене съм писал преди четири години във форума -> Амур на Овчарица-личните ми впечатления Мисля,че що годе съм го разгадал,но и тези познания не дават крайния резултат!Има ли го амура,той яде.Яде дори и неща,за които не бихме и подозирали!mr.washinkton написа:Също е хубаво да разгледаме начина на хранене на амура, как поема храната, мисля че и там има доста отговори.
В долният пример дали е гладен или любопитен?
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QzZRWNS3ZWk?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QzZRWNS3ZWk?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
-
- научил се да хвърля
даа трябва да чета повече, моя грешка. Тва е интересното че във водоем с наличието на риби съм имал пълни капота в продължение на няколко дни на различни хранителни петна, и дълбочини.Това ме кара да мисля че има някъкав периот на летаргия, и би трябвало тогава да взима от любопитсво но до сега не съм намерил как да активирам това любопитсво(аромат или вид). Но си мисля че любопитсвото в него трябва да е нещо различно от ежедневната храна.(махмурлук)- ако се е набамкал с вкисната царевица, как се чусва на другия ден дали не му се иска(супичка). просто размишлявам.
Един от най-общите показатели, които открих е, че надеждата надживява очакванията.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Над понятието "махмурлук" наистина трябва да се позамислим.Дали ферментацията води до него или само до разстроен чревен тракт.Това е храна,която се подава в количества и предположението за любопитство отпада.Храни се,изхожда се и пак е гладен!Преди време Илийката беше писал за царевица,киснала в бира! 
В случаите при поднесена царевица,май излиза че сигналът е "хранителен"!

В случаите при поднесена царевица,май излиза че сигналът е "хранителен"!
-
- научил се да хвърля
Коментирах без да прегледам клипа подробно, но тук мисля че е хранителна памет. Това е листо ако не се лъжа, и има дърво над водата, явно са свикнали да намират листенца там, за това обикалят. Има места по реките с плодни дървета над водата и там взима основно на плода който ражда дървото. със сигорност и на язовира е така.
Въпреки че паднаха температурите тази седмица мисля да направя един експеримент, на пресовано сухо мляко , като топче
.

Един от най-общите показатели, които открих е, че надеждата надживява очакванията.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/45Cw14sle4k?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/45Cw14sle4k?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
-
- научил се да хвърля
На познат водоем преди година нивото беше пред всякаква растителност, нямаше рибари и в амурите с които направихме жертвоприношение имаше само и основно миди. Тази година с рибари, обилно захраннване от царевица със същото ниво на водата само царевица без нито една мида. След покачване на нивото, заля се тръстиката и поникнаха водорасли царевицата беше на заден план, и ударите се разредиха при всички колеги. Става въпрос за средно голям язовир.
-
- сериозен играч
Нещо подобно.mr.washinkton написа:Има места по реките с плодни дървета над водата и там взима основно на плода който ражда дървото. със сигорност и на язовира е така.

[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/e0P_Q5lR9VA?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/e0P_Q5lR9VA?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Защо толкова се учудвате,че амура яде листа?Та това му е поминъка,не листата точно но не напразно се казва Grass carp.А относно това дали яде от любопитство или от глад е много тънка брънката там,защото не виждам никъде да обсъждате хищника в амура!!!!
Нека да размислим над това,особено това с движещото листо по повърхноста си е точно това.Чиста доза любопитство и хищническия му нрав.Иначе не виждам смисъл амур излязъл на повърхноста да е там за да си напълни търбуха.
Нека да размислим над това,особено това с движещото листо по повърхноста си е точно това.Чиста доза любопитство и хищническия му нрав.Иначе не виждам смисъл амур излязъл на повърхноста да е там за да си напълни търбуха.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
почетох малко от темата ама реших да ви турна още нещо за размишление.
Миналата година със захранка бехме изкарали едни толупи да ни ядат в краката,та пускахме гола кука пред животното и то си я засмукваше.
Същото на един платен,слагам на пружина,на нея захранка вътре забити 2 куки,а на горния край закачена кука със стиропор и шарана,както и амурче имам на тва,смука от храната и засмуква куката.
Та не мислите ли че много често както си храните и си ловкате,куката просто бива засмукана покрай храната около нея,нито от глад нито от любопитство
Миналата година със захранка бехме изкарали едни толупи да ни ядат в краката,та пускахме гола кука пред животното и то си я засмукваше.
Същото на един платен,слагам на пружина,на нея захранка вътре забити 2 куки,а на горния край закачена кука със стиропор и шарана,както и амурче имам на тва,смука от храната и засмуква куката.
Та не мислите ли че много често както си храните и си ловкате,куката просто бива засмукана покрай храната около нея,нито от глад нито от любопитство
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Загатнато е!Дори и снимка има!Красимир Атанасов написа:...не виждам никъде да обсъждате хищника в амура!!!!
... казах,да поразсъждавате по това,че е братовчед на кефала ако се сещате
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Загатнато,да.И до там дай да избистрим това.sapuna написа:Загатнато е!Дори и снимка има!Красимир Атанасов написа:...не виждам никъде да обсъждате хищника в амура!!!!
... казах,да поразсъждавате по това,че е братовчед на кефала ако се сещате
-
- и господ не е толокова добър
Всяка една риба поставена в различни условия на живот се променя според самите условия. Затова поведението на рибата би трябвало да се разглежда според конкретния водоем. Относно стръвта, тя се взима инстинктивно -напомняйки и за определена храна с която се е хранила доста дълго или от любопитство, но продиктувано от нуждата за храна и с цел проверка дали това е такава и то само тогава, когато няма друга, която да и напомня познатата. Ще ви дам един пример: на едно петно захранено с царевица поставяме две въдици, като на едната има повдигач напомняща царевичка а на другата слагаме повдигач ,но под формата на топче и по-голямо от самите царевици, ударите са 99% в полза на имитацията, на царевицата. Ако взимаше просто от любопитство, то ударите би трябвало да са горе- долу изравнени. Обаче изобщо не пренебрегвайте химичните сигнали излъчвани от стръвта, те са много важни за добрия улов, ще се обоснова за това мое твърдение. Пак на петното поставяме две въдици, на едната имаме царевица с повдигач, на другата стръв издялана от плуващо протеиново топче под формата на царевичка, няколко броя, цвета е също жълт, ударите са 99% в полза на царевицата, тука влияе фактора, не толкова това с което царевицата привлича а фактора с което протеиновата имитация отблъсква амура, поне аз така си го обяснявам, понеже и двата вида стръв са еднакви на външен вид. Другия пример, две въдици с еднаква стръв- царевица, но едната дипвана в банан, другата в скопекс, на различните водоеми действа различно. И какво се получава, пак се връщаме- на различните водоеми действат различни фактори- растителност, дъно, пехато на водата, количество и вида храна хвърляна от хората и т.н.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Аз бих добавил това,което гледах за бялата акула преди много време.А именно,чя тя засича капка кръв в океана на повече от километър!!!!!Сами може да си представим,съотношението капка кръв и океанска вода в радиус един километър.Та мисълта ми е,че аромата е първия "шамар" който трябва да ударим на рибата.Както става ясно от горното е,че акулата не се храни с кръв а с това в което тече въпросната кръв.И когато привлечем дадена риба/без значение каква/това е защото сетивата и дават така важния импулс за всяка жива твар а именно ХРАНА.И накрая да обобщя,няма как да стане да привлечеш дадена риба с нещо което я отблъсква.Това не може да се нарече нито любопитство нито случайност или както още искате.Щом рибата е вече около това което сте и поднесли тя е привлечена от нещо.Като това не може да се обобщи с един,два или пет водоема.Самите риби имат изградени навици на храна и поведение.Но за мен най-важният фактор е, че рибата не любопитсва а проучва,и може би от там и идват странните истории за странно уловени риби,при още по-странни условия.Защото ако почна да споделям,не само аз но и колегите първите ни срещи със тази иначе уникална риба от преди 20 години примерно,когато аз се запознах с нея.Ще удари всичко съвременно към днешна дата в земята.
- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Малко се изменя тема .
На мен ми се искаше колеги да споделят с каква царевица предпочтитат да захранват на диви водоеми (кисната / вкисната/ варена/суха) то си е и до водоема , но все пак какви са ви личните предпочитания . Отделно и на какви аромати залагате , аз съм споделил по-нагоре в темата .
Тези дни някъде прочетох няколко мисли на Илия (снег) , че при захранване с шамандура или т.н.р хранително петно хвърляйте въдиците на ръба на петното , което веднага ме подсети за един от излетите ми , имах удар на пръчка 5-6 метра преди шамандурата, а на тези в ляво и дясно от нея и пред нея не.
Що се отнася до любопитството му , в дни когато имаше 3 -4 лагера с колеги ,които търсеха само шаран и амур и храненето беше сериозно нямахме удари а, на стената на язовира щекар хвана амур близо 5 кг на бял червеи сутринта рано докато скачаха рибите. От любопитсво или от глад не знам , но е факт
На мен ми се искаше колеги да споделят с каква царевица предпочтитат да захранват на диви водоеми (кисната / вкисната/ варена/суха) то си е и до водоема , но все пак какви са ви личните предпочитания . Отделно и на какви аромати залагате , аз съм споделил по-нагоре в темата .
Тези дни някъде прочетох няколко мисли на Илия (снег) , че при захранване с шамандура или т.н.р хранително петно хвърляйте въдиците на ръба на петното , което веднага ме подсети за един от излетите ми , имах удар на пръчка 5-6 метра преди шамандурата, а на тези в ляво и дясно от нея и пред нея не.
Що се отнася до любопитството му , в дни когато имаше 3 -4 лагера с колеги ,които търсеха само шаран и амур и храненето беше сериозно нямахме удари а, на стената на язовира щекар хвана амур близо 5 кг на бял червеи сутринта рано докато скачаха рибите. От любопитсво или от глад не знам , но е факт

-
- научил се да хвърля
Много вероятно да има някакъв мозак, и да се пази от подозрителни неща. Напоследак много се замислям над това
По голяма част от ударите са ми в края на петното- при 6 пръчки , 4 последователни удари на единствената която е в края на петното, при еднакъв релеф на дъното -последния излет, и по принцип. Като имам и няколко шарана в петното, съмнявам се те да са причината за това, но знае ли човек.
Незнам дали има някакви научни иследвания за поведението на белия амур, може би в някой руски сайт. Със сигорност някой руски учен е разучавал подробно амура, но дали има нещо побликувано
много има да се пише по темата....
Когато е от любопитство би трябвало да взима и в петното.

Незнам дали има някакви научни иследвания за поведението на белия амур, може би в някой руски сайт. Със сигорност някой руски учен е разучавал подробно амура, но дали има нещо побликувано

много има да се пише по темата....
Когато е от любопитство би трябвало да взима и в петното.