Пружина VS Фидер

Модератор: sapuna

Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Пружина VS Фидер

Мнение от flex »

Пелетите ги приготвям като ги накисна в една кутия за няколко минути.. не съм засичал точно колко минути са, нито си гледам часовника, колкото преценя. Можеш към пелетите да добавиш лепило и стягаш яко на формата. Има много начини по който можеш да ги направиш, да ги пръскаш, да ги топиш с аромати и всякакви миризливи неща. Важното е да се придържаш към правилата за риболов с този вид хранилки. Не знам къде ловиш, но съм сигурен в едно - пружината с 4 куки не е по ефективна от флат. По-скоро се е случило това което ти каза колегата - шаранчетата се оплитат в куките като отидат да смучат храна, затова му викат капан. Аз примерно ползвам пружина единствено на Дунава с качамак и задължително я оставям свободна (подвижна с тръбичка посредата) на куката също слагам качамак като предварително съм го нарязал на кубчета от предната вечер.
Slavi_82
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Slavi_82 »

Аз ще ви кажа как се запалих по фидера и защо !
На един язовир дето има мн риба 1 колега ги ловеше на фидер. Моята дънарка взе че се счупи с 1-вото мятане като за карък и така и на плувка нямах докосване. Та взех че си поговорих с колегата и реших с болонезето да имитирам фидер с малка пружинка за мрени, та спасих капото с 2 шарана моите приятели се върнаха капо. Та защо колегата с фидера имаше успех а аз не! Защото захранката му бе по рехава и в нея имаше бели червей, когато напълни хранилката белите червей разбиват храната и хем храната по бързо пуска аромата си, хем на петното има и бели червей и рибата като се храни похапва и от стръвта на куката. При пружината тя се разпада по бавно, в пружината ако сложищ бели червей те половината са избягали още преди да е паднала в водата и захранката ти работи по бавно. Честото презамятане на фидера също е голям + защото така постоянно добавяш нова и нова храна и червей и задържаш рибата. Пред последния риболов един от старата школа играч на 70+ ми вика: -Абе ква е тая детска играчка фибер-мибер :D Отговора ми беше - Гледай и ще разбереш ! До края на деня аз имах 7 шаранчета към кило кило и половина с каквито зарибяваха, а въпросния колега имаше хванат 1 шаран и то беше на половин метър от мойто петно метнал, от колегиалност му казах да си я остави където я е метнал. Останалите пружинисти около мен масово бяха с 1-2 макс 3 риби.Ако рибата търси само храна обаче а не яде червейте или има много раци фидера може да стане и дънарка с пружина и куките в нея. Но пак дънарката не може да стане фидер , така че фидера наказва много лошо пружинкаджийте особено когато кълванетата са на плахи или мудни риби
Mr. Angelov
новобранец
новобранец

Мнение от Mr. Angelov »

Аз пък бях свидетел на следната ситуация. Един подобен колега на 70+ с една дънарка, но с фидер монтаж с кошничка изкърти каракудите и бабушките. За индикатор ползваше топче от тесто, което беше сложил на кордата на 30 см. пред върха на въдицата. Линията беше една идея отпусната, като въпросното топче я изпъваше. Беше се получил доста чувствителен индикатор, който отчиташе и на най-плахите пипания. Така че и с дънарката стават нещата обаче друг е въпроса какъв е кефа.
Slavi_82
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Slavi_82 »

То с топче тесто може и да се сложи топчето глетаво тесто омесено с кюспе на оловото, и това като деца сме го ползвали като нямахме и пружини . Но къде е кефа да извадиш 1-2 кила риба с въдица дето се огъва и ти прави кефа на макс и това да я изкараш като парцал за 1 мин макс. Риболова претърпява една голяма еволюция и ти или си част от нея или просто си губи смисъла. Вярно някой отиват да си хванах месо, да хапнат някоя риба уловена от тях самите. Ама де е кефа да я влачиш рибата като парцал над водата. Пружината е силна само когато рибата не се храни с червей а е на пости и ни похпава от манджата, в такива моменти вадя пружината с 4 куки набивам ги в храната и знам че храната като падне куките ще са там и като почне да се храни все някоя кука ше смокне. Но тва са много крайни мерки когато рибoлова е мн тегав :D И мн се кефа някой като каже : -да бе аз на 3-4 куки и риба не мога да хвана та ти на една ли ще ти удари точно на нея :D Падам си от смях :)
Korekom
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Korekom »

Гледах на предаването на Мариян по хобиТВ монтажа му на пружина с 1 кука и олово да се самозасича рибата и мисля да го пробвам на следващия риболов. Особено при вятър ми се случва да изтърва доста пъти рибата на дънна с пружина с 2 или 4 куки вързани. Ще пиша дали съм имал успех!
При по-спокойно време от бързане и по-силно засичане съм имал извадени риби с по 2-3 забити куки по тялото - явно е изплюла куката но звънчето издрънчава и или я хващам с другите куки по тялото или закачам съседна риба на кълвящата! Правя така - на 2 от 4-те куки слагам стръв, другите 2 забивам в захранката и така имам най-много успех.
Въдицата, с която съм изкарал най-много риба и най-едра досега на пружина ми е набор чешка 30 годишна някъде дълга цели 1,60м с 4 водача и макара Делфин оригинална все още действа! Да не забравя и оригинална корда 0,50 пак руска - миналата година я сложих на макарата! Имам и 2 костенурки извадени с тази антика миналата година - голямо дърпане, голям кеф и панаир на околните!
А на фидера все още се уча и пробвам - там не мога да се похваля, само ми завиждат, че е лъскава и лачена ама като не мога все още да ловя с нея....
Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

Даааа......каква весела браковечеринка се заформила.
Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от flex »

Bethoven написа:Даааа......каква весела браковечеринка се заформила.
:lol: Колега и да им обесняваш файда няма! Всеки си чупи главата както прецени, като изтърват някоя голяма риба заради броя куки тогава ще им дойде акъла! Ние не сме някакъв орган тук за да се разправяме и караме.... всеки лови както иска, аз миналата седмица бях на едно езеро до Русе до мен имаше един човек с 3 въдици на пружина с по 4 куки (купешки).. сметнете общо това са 12 куки.. аз бях с 1 фидер. Няма да изброявам рибата която хванах аз и която хвана той, ще кажа само че той не хвана и 20 % от това което хванах аз! :fishing4:
Mr. Angelov
новобранец
новобранец

Мнение от Mr. Angelov »

Ти нещо по-различно ли очакваш да прочетеш в тема "Пружина VS Фидер"? Не искам да звуча като адвокат в полза на пружината с повече от 2 куки, не ме разбирайте погрешно. Макар и аз да ловя понякога така на платени водоеми, знаейки, че нарушавам закона, предпочитам фидера и в случай, в които е по-ефективен винаги ловя с него. Удоволствието е несравнимо, а все пак за това ходим за риба. Но когато на пружина се вадят риби а на фидера няма пипане предпочитам да ловя, а не само да гледам. Визирам само платените водоеми. Ако темата нарушава правилата на форума и/или дразни съфорумниците предлагам модераторите да я изтрият.
Аватар
flex
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от flex »

Колега, точно на платени паткарници няма как да стане да нямаш пипане на фидера, а на пружината да имаш. Виж за Дунав е друга работа.. там съм съгласен, че може пружината да е по-ефективна, но точно за платени няма начин. И все пак, като ползвате пружини гледайте да са инлайн...
Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

Какво значение има дали си на паткарник, гъсарник, обикновен гьол или селска бара.....законът е един.....за ВСИЧКИ.

Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:
1. (изм. – ДВ, бр. 59 от 2012 г.) да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;
2. (изм. – ДВ, бр. 59 от 2012 г.) да използват 2 броя въдици (пръчки) с монтирани до 2 броя куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;
3. да записват улова от всеки риболовен излет по видове и количество (в килограми и бройки) в билетите за любителски риболов;
4. да носят по време на риболовен излет билетите за любителски риболов и да ги представят на контролните органи при поискване.
(2) (Нова – ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Използването на тройни куки се разрешава само при риболов с изкуствени примамки и при риболов на хищни риби със стръв – жива или мъртва рибка.
(3) (Доп. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., предишна ал. 2, изм., бр. 59 от 2012 г.) След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 екземпляра. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от състоянието им.
(4) (Доп. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., предишна ал. 3, изм., бр. 59 от 2012 г.) Уловената риба и другите водни организми по ал. 3 не могат да бъдат предмет на покупко-продажба.
(5) (Изм. – ДВ, бр. 94 от 2005 г., предишна ал. 4, изм., бр. 59 от 2012 г.) Любителският риболов се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на седмицата, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1.
(6) (Нова – ДВ, бр. 94 от 2005 г., предишна ал. 5, изм., бр. 59 от 2012 г.) Редът, условията и водните обекти, в които се разрешава любителски риболов през тъмната част на денонощието, се определят със заповед на министъра на земеделието и храните.
(7) (Нова – ДВ, бр. 94 от 2005 г., изм., бр. 36 от 2008 г., предишна ал. 6, изм., бр. 59 от 2012 г.) При извършване на любителски риболов, организиран от сдруженията по чл. 11 в обекти, в които им е възложено управлението на рибните ресурси по реда на чл. 15а, лицата трябва да притежават билет за любителски риболов.
(8) (Нова – ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Забранява се любителски риболов на квотиран вид риба.

ЯСНО И ТОЧНО. ДО 2 КУКИ.
Всичко останало е нарушение и подобни изяви и оправдания нямат място тук. Нито да се толерират.
SuperMario45
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от SuperMario45 »

Колега Bethoven поне според мен хората смятат за "позволено" ползването на хранилки с 4-5 куки заради тази част от закона - "монтирани на тях до две куки (единични или двойни)". Та според хората защо да слагат 2 двойни като може 4-ри единични и "увеличаване" на шанса да се хване нещо.
Но като цяло целия закон и държава издишат, та това са си "бели кахъри". Повече трябва да се помисли как да се наказват хората с мрежи, ток и експлозиви. Те обезрибяват водоемите, не хората с 5 дънни на пружина с по 5 куки... Рядко се случва някой да хване на всички куки които са във водата. Не ме разбирайте погрешно - те също са бракониери, но някак си на фона на онези другите изглеждат нищожни...
Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

SuperMario45 написа:Колега Bethoven поне според мен хората смятат за "позволено" ползването на хранилки с 4-5 куки заради тази част от закона - "монтирани на тях до две куки (единични или двойни)". Та според хората защо да слагат 2 двойни като може 4-ри единични и "увеличаване" на шанса да се хване нещо.
Но като цяло целия закон и държава издишат, та това са си "бели кахъри". Повече трябва да се помисли как да се наказват хората с мрежи, ток и експлозиви. Те обезрибяват водоемите, не хората с 5 дънни на пружина с по 5 куки... Рядко се случва някой да хване на всички куки които са във водата. Не ме разбирайте погрешно - те също са бракониери, но някак си на фона на онези другите изглеждат нищожни...
Бла,бла....казано е двойни куки http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... bgroup=241 А не две двойки единички, вързани на общ повод. ТОЧКА.
Аман от оправдания и обяснения кое е по-грешно или вредно.

Понякога малкото камъче обръща колата.
Mr. Angelov
новобранец
новобранец

Мнение от Mr. Angelov »

Колега Bethoven, напълно си прав. Закона го казва точно, 2 куки. В този ред на мисли аз съм бракониер. За да спиш спокойно предлагам модераторите да ми променят класификацията под ника от "новобранец" на "бракониер" или направо да ми сменят ника на "бракониер". :)

Не мога да разбера защо толкова се наежихте от някаква тъпа пружина. Нали и без това е неефективна и с нея не може да се хване и 20 % от това което може с фидера.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Колко от вас имат юридическо образование ми е мнооого интересно???
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

кирил великий написа:Колко от вас имат юридическо образование ми е мнооого интересно???
Не мога да проумея какво общо има спазването на закона с образованието. Каквото за всички, това и за прост Хасан.

пп Аз съм прост шофьор-пенсионер. Значи ли това че не трябва да знам законите и да ги спазвам.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”