Царевица vs Протеиново топче

Модератор: sapuna

Публикувай отговор

Коя стръв е по-резултатна?

Царевичката
185
84%
Протеиновото топче
36
16%

Общо гласове: 221

marin_ribaria_64
новобранец
новобранец

эа царевица

Мнение от marin_ribaria_64 »

според мен уловът на шаран е по резултатен на царевица,защото 70-80% от риболовците в българия хранят на царевица,тъй като все още малко хора в българия могат да си позволят топчета,но мисля че бъдещето е в топчетата.эа сега обаче съм эа царевицата.
веско
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от веско »

Мнение на новобранец, който иска да го зачита - царевица. Може би за трофейни екземпляри топчета, но след като прочетох всичко за топчетата е желателно да са направени домашно и то по добра и изпитана рецепта.
Направи добро и го хварли на пътя, все някои ще го намери...
Аватар
BERG
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от BERG »

Айде и аз да си напъхам гагата :) Направих няколко смесени излети в региона и май в нашия край царевицата се котира повече. Сигурно щото повечето ловят на царевица - суха млечна варена консервирана и рибата е свикнала.
:supz: Който може не пита който пита може :supz: :supz: :supz:
Аватар
vlado1
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vlado1 »

Колеги, не я учете на топчета, сами си го вкарвате! Утре някой по-богат от вас ще я научи на злато, диаманти или кой знае какво. Шаро взема когато той иска и на каквото е свикнал във водоема. Ако продължавате да се надпреварвате кой повече пари ще изсипе във водата скоро само милионерите ще останат рибари. Това ли искате? Мислете сега!
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

vlado1 написа:Колеги, не я учете на топчета, сами си го вкарвате! Утре някой по-богат от вас ще я научи на злато, диаманти или кой знае какво. Шаро взема когато той иска и на каквото е свикнал във водоема. Ако продължавате да се надпреварвате кой повече пари ще изсипе във водата скоро само милионерите ще останат рибари. Това ли искате? Мислете сега!

Ех, да бе прав си, как не съм се замислял досега :smt043 :smt044
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

И аз не виждам смисъл да се свиква рибата да кълве на топчета.

Аз не пестя средства за риболов, но 5лв на килограм за домашно направени топчета ми идва в повече. Като се има на предвид че за
3-4 дневен излет ми заминават около 100 кг церевица , къде му излиза края с топчетата :wink:
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

Ivak написа:И аз не виждам смисъл да се свиква рибата да кълве на топчета.

Аз не пестя средства за риболов, но 5лв на килограм за домашно направени топчета ми идва в повече. Като се има на предвид че за
3-4 дневен излет ми заминават около 100 кг церевица , къде му излиза края с топчетата :wink:
Ами точно че с топчетата ти трябват по малко количество. Около килограм килограм и половина ти трябва за 1 ден. значи за 3дни ще ти трябват около 4.5 кг по 5 лева както ти ги смяташ са 22.5 лв А за царевица колко ще дадеш. А на топче се ловят по големи риби в това няма спор.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Никога не съм ловил на топчета, но си мисля че 1,5 кг е прекалено малко захранване на ден ако ще и 100 процента протеин да има вътре.

При две-три големи риби на петното за час няма и да има помен от захранването.

Не мисля че на топче се ловят по големи риби, освен ако размера му не позволява налапване от дребна такава.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Ivak написа:Никога не съм ловил на топчета, но си мисля че 1,5 кг е прекалено малко захранване на ден ако ще и 100 процента протеин да има вътре.
1,5кг не е малко количество, без значение съдържанието на протеин.

Кеф цена няма!

Вярно, че по ефтино от цаервичката 30ст на кило за 1 ден можеш да хвърлиш 10кг и това са 3 лева,а с 3 лева неможеш 1 кило топчета да направиш, но на много язовири когато попаднат топчета на дъното и шараните ги опитат, риболова на царевица приключва,или поне почти не съществува :roll: .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

Когато захранваш с царевица на дъното се събират както шаран амур и други риби също така и каракуди докато едно протеиново топче не може да бъде налапано от една каракуда или ако се случи ще е много рядко. Протеиновото топче отсява дребната риба.
P.S. Като гледам сте си втълпили че топчетата не ловят така че май каквото и да кажа няма да ви обедя в противното. Който е ловил на топчета и то хубави знае че това което го казвам е така.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

В никакъв случай не казвам , че на топчета не кълве.
Правил съм топчета даже имам 2-3 ялови удъра на тях, но мисълта ми беше че за нашите водоеми по подходяща е царевицата.
На някой по малък язовир може и да свикнат да вземат на топче рибите , но на големите ни язовири (над 5000 дка) ми се струва доста трудно и почти безмислено :roll: , да се приучват на топчета.

Че събира дребна риба царевицата е вярно, но като се храни с топчета не се ли захранва и с натрошени такива :roll: , който събират
още по добре дребната риба :D

Където съм хранил със стара царевица, единствени дребни риби който съм хвашал са били платики, каракуди и рядко кефали всички
над 1кг :wink:
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

Ами аз захранвам с кобра така че топчетата не са напрошени. :wink:
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

vlado1 написа:Колеги, не я учете на топчета, сами си го вкарвате! Утре някой по-богат от вас ще я научи на злато, диаманти или кой знае какво. Шаро взема когато той иска и на каквото е свикнал във водоема. Ако продължавате да се надпреварвате кой повече пари ще изсипе във водата скоро само милионерите ще останат рибари. Това ли искате? Мислете сега!
Кой с каквото си иска с това ще храни , топчета, царевица диаманти, картофи, камъни,злато. Всеки според джоба си !шарко и на краве исъхнало лайно ще вземе ако го научиш ! Даже по ефтино ще излиза(дори и без платно )!
Всеки според джоба си !
------------//-------------
Ivak написа:И аз не виждам смисъл да се свиква рибата да кълве на топчета.

Смисъл има ! Точетат са измислени и направени за модернизиране на шаранджийския риболов и не само...Всеки може да лови на пр.топчета !но много хора ги отписват като стръв и захранка, причината: Не всеки разбира тази модернизация на шаранджийския риболов, не всеки може да го практикува с успех ! иска се много ТРУД,ПОСТОЯНСТВО,ТЪРПЕНИЕ И МНОГО ПОТ ! Не всеки може да съчетае тези 4 неща и затова не му се получават сметкие !
С повечко труд всеки може да намери своята правилна формула за направата на ефтини и сполучливи пр. топчета

"Като се има на предвид че за
3-4 дневен излет ми заминават около 100 кг церевица , къде му излиза края с топчетата "

ако всеки излет се харни с такова количество царевица едва ли шараните ше свикнат с пр.топчета !
-----------//---------------------------------------
doko написа: Ами точно че с топчетата ти трябват по малко количество. Около килограм килограм и половина ти трябва за 1 ден. значи за 3дни ще ти трябват около 4.5 кг по 5 лева както ти ги смяташ са 22.5 лв А за царевица колко ще дадеш. А на топче се ловят по големи риби в това няма спор.
Тука мога да поспоря с теб колега !
сигурен съм че си прочел някаде ,че 1,5 кг топчета са ти нужни за 1 ден и затова практикуваш и подръжаваш на това !
Точно обратното е колкото повече храниш с топчета толкова повече рибата превиква с тях ! а това колко ще храниш на ден зависи от мн. неща пр. големината и дълбочината на водоема , количеството и големината на шарана ! активноста му на хранене ! наличието на естествена храна в водоема ,наличието на раци и др. Рибата привиква на топчета когато към тях се добавят и специални пелети за шаран !като може да добавиш и 1-2-3 стиски царевица към тях ! понягога трябва да импровизираш за да достигнеш до успеха !
На мен за 1 ден за 52дкр. язовир с добра популация на шаран над 1,5кг при наличие на ест.храна (трева,трастика) при дълб. 6 мтр.и при наличието на раци . са ми нужни 4-5 кг топчета НА ДЕН [: дел. 2 ]сутрин и вечер с по 2 кг пелети и 3-4 стиски царевица ! ела ме виж на др.ден кви ги мъкна ! имай напредвид ,че 10 тина дни предварително всеки ден храня с топчета по около 500-600 гр на ден в едно и също време !
Направи си сметка на отворен водоем какво ще е първоначалното количество захранка с топчета , и по колко трябва да храниш всеки следваш ден :?:
-----------------------------//-------------------
Ivak написа:Никога не съм ловил на топчета, но си мисля че 1,5 кг е прекалено малко захранване на ден ако ще и 100 процента протеин да има вътре.

При две-три големи риби на петното за час няма и да има помен от захранването.

Не мисля че на топче се ловят по големи риби, освен ако размера му не позволява налапване от дребна такава.
Според мен както писах по горе 1,5 кг топчета е малко за 1 ден,за захр. !

При 2-3 или повече големи риби наистина петното от захранка ще е пометено КАКТО И НЯКОЙ ОТ КУКИТЕ :!: След което следва повторна процедура със захранването :wink:

""Не мисля че на топче се ловят по големи риби, освен ако размера му не позволява налапване от дребна такава""

на 100% си прав !
---------------------------//-------------------------
kalkan4o написа: 1,5кг не е малко количество, без значение съдържанието на протеин.
Кеф цена няма!
Вярно, че по ефтино от цаервичката 30ст на кило за 1 ден можеш да хвърлиш 10кг и това са 3 лева,а с 3 лева неможеш 1 кило топчета да направиш, но на много язовири когато попаднат топчета на дъното и шараните ги опитат, риболова на царевица приключва,или поне почти не съществува :roll: .
Погледни какво съм писъл по горе :!: :arrow:
Найстина кеф цена няма !

Цената на царевицата е за конски зъб 1 кг 39-40 ст ! месна царевица 1кг 49-50 ст :D :wink:
Топчетата да не са наркотик , че когато паднат на дъното и шарана ги опита и риболова на царевица да приключи или намали :lol: :lol: :lol: :lol: ! просто както се лови на царевица така може и на пр. топче ! Шарко ако е гладен не избира !Ако е притенциозен дупе да му е яко ! :D
-----------------------//-----------------------

doko написа:Когато захранваш с царевица на дъното се събират както шаран амур и други риби също така и каракуди докато едно протеиново топче не може да бъде налапано от една каракуда или ако се случи ще е много рядко. Протеиновото топче отсява дребната риба.
Дребната риба се отсява не само от топчетата но и от царевицата !

на топчета можа да хванеш и каракуда и (карабалъци) кефал !както и на царевицата ! хващал съм амурче 500гр на топче 16мм ! Малко зависи и от лакомията на рибата :):):)
--------------------------//------------------------
Ivak написа:В никакъв случай не казвам , че на топчета не кълве.
Правил съм топчета даже имам 2-3 ялови удъра на тях, но мисълта ми беше че за нашите водоеми по подходяща е царевицата.
На някой по малък язовир може и да свикнат да вземат на топче рибите , но на големите ни язовири (над 5000 дка) ми се струва доста трудно и почти безмислено :roll: , да се приучват на топчета.

Че събира дребна риба царевицата е вярно, но като се храни с топчета не се ли захранва и с натрошени такива :roll: , който събират
още по добре дребната риба :D

Където съм хранил със стара царевица, единствени дребни риби който съм хвашал са били платики, каракуди и рядко кефали всички
над 1кг :wink:

Кой както иска така храни с натрошени и цели топчета или нарязана или цяла царевица( или накисната )
дребната риба е лакома така че нищо не трябва да ни очудва !

Парво казваш по горе че не си практикувал риболова с топчета ,а сега казваш ,че имаш 2-3 ялови удара .....последно :):):):) хвашал ли си на топчета или не си ???? :):):):) и на Жребчево приказвахме за едни топчета с теб:) обсъждахме една твоя рецепта :D :D :D
ако искаш ще ти навартя 10-тина кила по тая рецепта и да ти ги пратя по някоя куриерска фирма да ми кажеш после резултата ? :wink: :):):):)

За по големите язовири : Ми нека който иска да храни с пр.топчета аз съм за :) Пожелавам успех на всички в тази насока !

ЗА КОЛЕГАТА vlado1 !!!

Тези който практикуват този савремен риболов , така да го нарека :) когато хванат риба , повечето от тях я пускат така че няма страшно за намаляването на шарана :):):):):):):) този вид риболов се нарича (СПОРТЕН РИБОЛОВ ) и не нужно да си богаташ за да го практикуваш ! Нужно е да имаш нещо в главата ! Това го казвам без лоши мисли към когото и да било :!:
------------------//-----------------
doko написа:Ами аз захранвам с кобра така че топчетата не са напрошени. :wink:

добре си се ореантирал ! Пожелавам ти много трофейни ШАРАНА да хванеш !!!!
Аватар
vlado1
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vlado1 »

:!: Е, ами аз казах каквото имах да Ви кажа, това бе просто един апел. Прави сте че всеки прави каквото и както му харесва, за това сме и уникалната държава в Европа. На слука!
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

[quote="ribarq]
doko написа: Ами точно че с топчетата ти трябват по малко количество. Около килограм килограм и половина ти трябва за 1 ден. значи за 3дни ще ти трябват около 4.5 кг по 5 лева както ти ги смяташ са 22.5 лв А за царевица колко ще дадеш. А на топче се ловят по големи риби в това няма спор.
Тука мога да поспоря с теб колега !
сигурен съм че си прочел някаде ,че 1,5 кг топчета са ти нужни за 1 ден и затова практикуваш и подръжаваш на това !
Точно обратното е колкото повече храниш с топчета толкова повече рибата превиква с тях ! а това колко ще храниш на ден зависи от мн. неща пр. големината и дълбочината на водоема , количеството и големината на шарана ! активноста му на хранене ! наличието на естествена храна в водоема ,наличието на раци и др. Рибата привиква на топчета когато към тях се добавят и специални пелети за шаран !като може да добавиш и 1-2-3 стиски царевица към тях ! понягога трябва да импровизираш за да достигнеш до успеха !
На мен за 1 ден за 52дкр. язовир с добра популация на шаран над 1,5кг при наличие на ест.храна (трева,трастика) при дълб. 6 мтр.и при наличието на раци . са ми нужни 4-5 кг топчета НА ДЕН [: дел. 2 ]сутрин и вечер с по 2 кг пелети и 3-4 стиски царевица ! ела ме виж на др.ден кви ги мъкна ! имай напредвид ,че 10 тина дни предварително всеки ден храня с топчета по около 500-600 гр на ден в едно и също време !
Направи си сметка на отворен водоем какво ще е първоначалното количество захранка с топчета , и по колко трябва да храниш всеки следваш ден :?:
doko написа:Когато захранваш с царевица на дъното се събират както шаран амур и други риби също така и каракуди докато едно протеиново топче не може да бъде налапано от една каракуда или ако се случи ще е много рядко. Протеиновото топче отсява дребната риба.
Дребната риба се отсява не само от топчетата но и от царевицата !

на топчета можа да хванеш и каракуда и (карабалъци) кефал !както и на царевицата ! хващал съм амурче 500гр на топче 16мм ! Малко зависи и от лакомията на рибата :):):)
doko написа:Ами аз захранвам с кобра така че топчетата не са напрошени. :wink:

добре си се ореантирал ! Пожелавам ти много трофейни ШАРАНА да хванеш !!!![/quote]
Когато отивам за риба никога не храня само с топчета. Винаги слагат пелети коноп и царевица / в началото/ тъй като незнам на какво е научена рибата. Ако е свикнала да се храни с царевица е нормално да я привлека с такава в хранителното петно за да опита топчето. И вече ако то е добро рибата ще предпочете него пред царевицата. Конопа го използвам тъй като той задържа по трайно рибата в хранителното петно.
Що се отнася до това че рибата се отсава и с царевица - Да отсява се но отсяваш червеноперка и дребна каракуда. А ако едно топче е по твърдо което зависи от микса, варенето и това колко време си го сушил то то ще бъде лапнато от риба която може да го обработи. А това със сигурност ще е риба над 2кг. Тук искам да кажа че топчето може да го лапне и каракуда но ако тя неможе да го строши то тя повече няма да го опита. А и не всяка риба може да налапа топче 18 мм.
За това колко топчета ти трябват. Ами на ден на мен ми трабват за едно петно около 1.5 топчета 2 3 кг пелети коноп варен и царевица за първия ден. Не мисля че има смисъл да се прехранва. Това го говоря за не много големи язовири /такави на каквито ловя аз/. Естествено че ако съм на Жребчево ще увелича количеството.
Що се отнася до кобрата това е един много добър атрирбут само дето много боли ръката от него. :wink:
Това е тактиката ми ако се надявам да хвана само шаран. Ако очаквам да ловя амур тук нещата стават други :wink:
8)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”