Ролер 85

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
paco_lz
новобранец
новобранец

Re: Ролер 85

Мнение от paco_lz »

нещо такова

Изображение
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

За подобна модификация трябва да преправя доста по тялото .Иначе има резон в тази идея .По скоро някой следващ проект може да се направи по този начин ,просто трябва някой да се наеме и да го подкара :axe:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Обаче в задната страна обезателно трябва да е отворено за да се зарежда ластика. :!:
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Ако е само с един цял ластик не е задължително според мен ,просто ще се зарежда наведнъж като нормален но ще е доста трудно понеже трябва да се прилага усилие още от главата.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Тоя номер с ролката вградена в тялото е безсмислен сам по себе си. Не че работата, като работа е кой знае каква, но смисъла на ролката е, както Явор отбеляза, да може да се откача ластика от долната страна, за да може отгоре ластика да се зареди.
Пробвал съм (на моя пушка) без да го откачам, и мога да ви уверя, че е изключително трудно да се направи отведнъж.
В тая връзка един италианец от Медфиш, с който по едно време водихме диалог "на лични" по темата, беше направил тялото с един цял канал (гледано странично) по дължината на почти цялото тяло, в който закрепваше ластика на отделни "куки" на различни места.
Значи осъзнайте, че една от "тайните" (то пък една тайна :wink: ) на силния изстрел е, че ако искаме да извадим много енергия, то първо трябва да вкараме доста повече от нея вътре, за да имаме после какво да вадим. Логично е харпун с два ластика да извади повече енергия от такъв с един. Нали?
Веднага си представяме, как зареждаме двата ластика един по един. А защо не двата наведнъж? Защото зареждането (без да съзнаваме в първия момент) го правим на етапи.
Ей затова има логика ако ще разчитаме на мощен харпун (в случая ролер), неговото зареждане да става на етапи. Иначе нямаме толкова вътък.Просто и логично :wink: :D
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

A изобщо има ли някакъв смисъл от ролка там въобще ,и каккъв е смисъла ластика да е цял а не два по малки който да се закачат на кукички ?
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Първоначално беше с дървени кукички( закачки) както предната помощна за първият етап на зареждането, но втората( до дръжката) в един момент се счупи. Писах, че "неръждаемите" ми лагери ръждясаха и сложих нови ролки...и понеже беше четвъртък(по предната седмица), когато го доправях тоя харпун, а в петък бях по южното черноморие, просто взех едната от старите ролки и я завинтих на мястото на счупената кукичка :lol: ...иначе, да се използва ролка не би било зле( ако се върти на ос, а не като моята яко завинтена с неръждаема вида), защото ролката "автоматично" ще изравнява ластиците, нещо като кобиличката на ръчната спирачка при автомобилите. А предпочитам цял ластик, защото още една въжена тетива (отдолу )е още един риск от претриване и скъсване, пък и ластика по малко убива на ръцете при зареждане, по комфортно е според мен.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Правилния отговор на въпроса на австралия е: колкото повече ластик имаме -толкова повече сила за изстрела(Акулата ти е отговорил ама го е споменал със името му-енергия а не с прякора му :) ) .
Ако е с цял ластик и втори или и с трети за допълнително форсиране , става малко по-играчка свръзката между ластиците в стравнениес опцията при която ластика е със свръзка и там се съединява с "турбото" . ;)
paco_lz
новобранец
новобранец

Мнение от paco_lz »

[quote="yavorsub"]Правилния отговор на въпроса на австралия е: колкото повече ластик имаме -толкова повече сила за изстрела(Акулата ти е отговорил ама го е споменал със името му-енергия а не с прякора му :) ) . Дължината на ластика зависи от дължината на тялото.Няма смисъл от повече.Става въпрос за един ластик.А относно зареждането и аз съм на мнение че трябва да се зарежда на два пъти.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Точно така е, Яворе, Пацо!
Писал съм го някъде и макар да не ми се иска, ще го повторя:
Разликата между силния и слабия харпун е в скоростта на стрелата, другото е ала-бала. Ама че този харпун бил толкова силен, че някой не можел да го зареди, или че онзи харпун ритал яко (демек като катър)... или н...нам к'во си... няма никакво значение.
И ония които са поне малко технически грамотни, веднага биха се досетили, че в цялата работа играе винаги едно КПД. И в него се включват много фактори, един от които е съотношението между масите на тялото на харпуна, ластиците и стрелата.
Това е едно от обясненията (заради по-голямата маса), защо дървените и карбоновите харпуни стрелят "по-мощно"от алуминиевите си събратя.
И понеже при ролера част от ластиците компенсират масата на стрелата (понеже се движат в противоположна на нея посока), това е още "едни гърди" напред в КПД-то.
Иначе казано с последните две изречения искам да намекна, че при добре измислен ролер, имаме пълно основания да разчитаме на забележимо по-"силен" (по бърз) изстрел.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

yavorsub написа:Правилния отговор на въпроса на австралия е: колкото повече ластик имаме -толкова повече сила за изстрела(Акулата ти е отговорил ама го е споменал със името му-енергия а не с прякора му :) ) .
Ако е с цял ластик и втори или и с трети за допълнително форсиране , става малко по-играчка свръзката между ластиците в стравнениес опцията при която ластика е със свръзка и там се съединява с "турбото" . ;)
Изображение

Аз имам това в предвид за да е по лесно зареждането вместо да се чепиме с един по дебел няколко по тънки вършат същата работа .Примерно два по 14mm е все едно да заредиш един 28mm ама я пробвайте да заредите един толко дебел ластик май ,май нема да може .А самото закачване е въпрос на дизайнерско хрумване.А иначе имам питане къде може да се намери такъв или подобен "О"ринг като на Революшъна където свързва основния с допълнителните отдолу,или някаква алтернатива MADE IN BULGARIА ?
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Да, така е Яворе, има с 5-7 сантиметра повече ластик и вероятно това не е за пренебрегване, но от гледна точка на "ергономичността" писах, понякога са нужни компромиси. Например, ако това моето дърво, се съчетае с твоите творения ( не правя вятър, а ми харесват), сигурно ще стане още по гот. Тук не гонех доброто тяло на харпуна( най малкото не съм му аз майстора) , а е прототип, чрез който да се уверя сам в идеята за ролера. Според мен, обобщено, ролера е ластичният вариант на двукамерният пневматик...приблизително константна сила на теглене по целият път на стрелата по тялото на харпуна + теглене с тая сила почти да самото излитане на стрелата от тялото му( при класическия харпун метровка, тегленето спира на 25- 27 сантиметра преди стрелата да е се е отделила от тялото, отделно, че в последните мигове, ластика няма почти никаква теглеща сила и триенето и челното съпротивление превъзхожда теглещата сила на ластика). Сто на сто има много какво да се пипне във всякакви аспекти по ролерите, но вече съм убеден, че в тях е поне близкото бъдеще, що се отнася до КПД и универсалност!

Австралия, извини ме за малката забележка, но не сравнявай ластиците по диаметри, а по сечение( поне така смятам )...според мен 2х14 са еквивалентни на един по 20.....Всъщност, в моето прототипче ползвам 16( такъв ластик, айретен (извинявам се за чуждицата) Дънлоп се зарежда направо на шега дори от новобранец), със стрела 105/7,5 и стреля повече от убийствено...няма нужда от прекалено яки ластици

ПП. Че и ластиците ми са Дънлоп, отлични са, но всички знаем, че са доста по "софт" от останалите( според мен няма спам, казвам си честно мнението, ползвам и Праймлайн и Роб Алън..и не само тия)

Пацо, адаш, точно така е...не е нужно зареждането да се премести в областта на бодибилдинга :lol: ...затова и тук ( както и почти навсякъде) е двуетапно и предварително да оборя привържениците на "класиката"...зареждането не е по бавно от това на "класически" харпун с ластици, предизвикващи маясъл :D
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

australia написа:А иначе имам питане къде може да се намери такъв или подобен "О"ринг като на Революшъна където свързва основния с допълнителните отдолу,или някаква алтернатива MADE IN BULGARIА ?
Нема проблеми :wink: Да бях знаел, че ще ти трябва, щях да ти подаря едно такова "творение". И там сме копали да г'е :lol:
Понеже не ми се занимаваше с дялане на пластмаси, намерих в къщи парче от някаква капронова ( за материята може да те лъжа) лента. Широка около 2.5-3см. Има я в магазините за кинкалерия по 50-60ст/м. Навих я на пръстен, колкото да ми влезнат вътре показалеца и средния пръст и с иглата и рибарско плетено влакно я финализирах (заших). Е... за да съм честен и да си улесня труда, първо я втвърдих и фиксирах да не ми бяга, с някакво лепило от рода на Хелметекс. :D
Хем не чука отдолу по тялото на харпуна :wink: :D
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Извинявам се ако съм подвел някой ,имаш право :smt023 за сравнението на ластиците по сечение а не по диаметър .

Два по 14mm не правят един по 28mm

Като се използва формулата за лице на кръг (S = π.r2)

Лицето на кръг 14mm е (153.9 кв.mm) плюс (153.9 кв.mm) = (307.8 кв.mm)

Лицето на кръг 20mm е (314.1 кв.mm)

Лицето на кръг 28mm е ( 615.7кв.mm) :smt017

Но принципно разбирате каква ми е идеята ,а именно по лесното зареждане.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

и моята, не исках да прозвучи заядливо, просто вметнах..няма иконка за ръкостискане... :)
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”