Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Цикада - първата ми, но не и последна
Модератор: emo vasilev
Re: Цикада - първата ми, но не и последна
При всички положения ще се наруши много играта, тъй като първо оловото ще тежи, второ няма да има никакъв център на тежестта, т.е. ще е с общо тегло по дължина и ширина цялото тяло. При оригиналните варианти, по-леката част "стои" на по-високо ниво от муцуната, а именно от там се "води" и се получава самата игра на примамката. Вече колко е добра тя, зависи изцяло от правилното утежнение и аеродинамиката на тялото, както и правилният ъгъл и баланса спрямо леката и тежка част.
Поне по мой наблюдения е така. Нека по-опитните изкажат мнение по въпроса.
Поне по мой наблюдения е така. Нека по-опитните изкажат мнение по въпроса.
Преди много години, имах една блесна, която беше направена изцяло от олово, в което беше вградена една централна тел (както при воблерите. Отпред, вместо лопатка имаше една малка перка (двулопаткова). Блесничката беше френска и имитираше малко рибе. Габаритите й по спомен бяха около 4 см. дължина и около 5-6 мм в най-широкия диаметър на тялото. А бе, все едно малко уклейче (около 4 см.). Блесната имаше много добра игра и с нея съм ловил доста пъстървички. Да, ама й счупих едната лопатка на перката (тя беше нещо като цинкова отливка, подобно на материала на буквите за старите печатарски машини). Махнах я и блесната престана да играе. Все едно бях вързал оливетка. Опитах се да й сложа няколко пъти малки перчици, дори си отлях и една оловна, но всичко приключи със счупената перка. Та защо го казах всичко това? Ами всичко може и от всичко може да се направи добра примамка. Важното е да се балансира цялостно добре и да се постигне добра игра на примамката. Всеки предмет си има център на тежестта. Важното е да го знаем къде е и да съобразим спрямо него всичко останало. Желязото не може да плува, но ако е направено като лодка - започва да плува. Зависи всичко как ще бъде замислено, оразмерено, изработено, балансирано, профилирано. Не гледайте само теглото и материалите, а имайте предвид и площта на ламаринката. Тези дни ще ви пусна четвъртата си пробна цикада, която доказва последното (за площта), ама трябва да намеря малко време, за да я довърша на грубо. Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Днес направих само необходимите дупки с бургия 2мм., но не изпилих по-финно тялото, тъй като имах много ангажименти.
Ето на кои места поставих дупките :

Утре се надявам да я изпиля и да и сваля боята. След което, смятам да я балансирам с предварително изработен оловен дропер (съчма) с тегло 3гр.
Поздрави
Ето на кои места поставих дупките :

Утре се надявам да я изпиля и да и сваля боята. След което, смятам да я балансирам с предварително изработен оловен дропер (съчма) с тегло 3гр.
Поздрави
-
- вече хвърля и на тежко
Към колегата Динков:мисля че най-напред можеше да пробиеш само дупките за куките, след това да сложиш утежнението и чак като е сложено тогава да пробиваш отворите за позициите за захващане
Най-напред благодаря за критиките и напътствията. Не е важно кой го изпълнява, а това колко човека работим над проекта. Това именно ще даде най-точните резултати в по-нататъшното развитие на примамката.
Пробих всички дупки, за да знам на по-късен етап точно къде да балансирам с утежнението. Така според всяка една дупка, ще знам къде точно да поставя оловото, като ще закача куките с които ще е цикадата. След това са само проби. Където дойде по-тежко оловото, ще може да го местиш според баланса. С определеното тегло на пробните съчми, които ще са няколко на брой - различни по тежест и след намиране на правилното, балансиращо място ще я очертая (съчмата) и ще я монтирам вече окончателно с правилното тегло. По този начин, ще знам за какъв размер тяло, какво е правилното тегло на утежнението в по-нататъшната направа на цикади.
Колегата jagger1 работи по по-малките размери, докато аз работя с 5см тяло на цикадата формата мисля, че не е от много голямо значение, като изключим площта и ширината на примамката. Тя естествено оказва влияние на аеродинамиката и съпротивлението при "влаченето" с водата. С правилният баланс и правилната форма на тялото ще постигнем добри резултати, като дай Боже до пролет да сме ги завършили и да ги тестваме на реални водоеми с хищни риби. Така до тогава ще знаем, на какъв размер каква е правилната тежест и според това, кой каква форма е изработил къде точно да постави тежестта и дупките на какво местоположение ще са. След всичко това, ще трябва само желание, малко творчество в боядисването, чифт ножици за ламарина, пила и нещо за пробиване, за да се радваме на собствените примамки и уловените риби с тях.
Пробих всички дупки, за да знам на по-късен етап точно къде да балансирам с утежнението. Така според всяка една дупка, ще знам къде точно да поставя оловото, като ще закача куките с които ще е цикадата. След това са само проби. Където дойде по-тежко оловото, ще може да го местиш според баланса. С определеното тегло на пробните съчми, които ще са няколко на брой - различни по тежест и след намиране на правилното, балансиращо място ще я очертая (съчмата) и ще я монтирам вече окончателно с правилното тегло. По този начин, ще знам за какъв размер тяло, какво е правилното тегло на утежнението в по-нататъшната направа на цикади.
Колегата jagger1 работи по по-малките размери, докато аз работя с 5см тяло на цикадата формата мисля, че не е от много голямо значение, като изключим площта и ширината на примамката. Тя естествено оказва влияние на аеродинамиката и съпротивлението при "влаченето" с водата. С правилният баланс и правилната форма на тялото ще постигнем добри резултати, като дай Боже до пролет да сме ги завършили и да ги тестваме на реални водоеми с хищни риби. Така до тогава ще знаем, на какъв размер каква е правилната тежест и според това, кой каква форма е изработил къде точно да постави тежестта и дупките на какво местоположение ще са. След всичко това, ще трябва само желание, малко творчество в боядисването, чифт ножици за ламарина, пила и нещо за пробиване, за да се радваме на собствените примамки и уловените риби с тях.
Харесва ми това, че споделяме не само успехите, а и неуспехите. Това ще ни научи как и кое да не го правим за в бъдеще. Поздрави на всички цикадостроители
.
След малко затишие от моя страна и раздвоение на мераците ми - дали да врътна някой стример или да продължа с експериментите по цикадите, успях да съчетая и двата мерака
.
Та малко инфо за пробите с третата ми цикада. Ето до къде бях стигнал преди няколко дни:

Баланс на втори отвор (на снимката е сгрешен надписът):

Какво установиха водните проби:
При това разположение на оливетката, при вертикално водене на първи и на втори отвор се получава добра игра. При хоризонтално водене обаче, в условията, в които изпитвах цикадата, играта не ми хареса. Вярно, че използвам леген и няма много водно пространство, но реших да променя наклона и позицията на оливетката. Пробвах различни наклони и варианти на отместване и накрая се спрях на този:

Снимки на баланса не съм правил, тъй като е аналогичен на горните две снимки (с наклонената оливетка).
При това разположение, цикадката заигра добре и при хоризонтално водене, но все още има какво да се желае.
Пробите продължават.
Поздрави на всички.
п.п. 1: Динков, прави ли някакви водни проби на твоята? Интересно ми е, какво се получава при теб със сферична тежест.
п.п.2: Омахха, какво се получава при теб?
п.п.3 :Петкане, казвай какво ти е мнението до този момент с творенията ни. Пробвал ли си с различни конфигурации на оловните тежести (и като отливки) - конусни, сферични, рибешка глава, или други? Ще се радвам, ако споделиш.
п.п. 4: Страхиле, ти като майсторче, дай някаква оценка на творенията ни до момента и начинът на балансиране най-вече за различните типове утежнения. Имаш ли някакви наблюдения върху различните форми на утежненията?

След малко затишие от моя страна и раздвоение на мераците ми - дали да врътна някой стример или да продължа с експериментите по цикадите, успях да съчетая и двата мерака

Та малко инфо за пробите с третата ми цикада. Ето до къде бях стигнал преди няколко дни:
Баланс на втори отвор (на снимката е сгрешен надписът):
Какво установиха водните проби:
При това разположение на оливетката, при вертикално водене на първи и на втори отвор се получава добра игра. При хоризонтално водене обаче, в условията, в които изпитвах цикадата, играта не ми хареса. Вярно, че използвам леген и няма много водно пространство, но реших да променя наклона и позицията на оливетката. Пробвах различни наклони и варианти на отместване и накрая се спрях на този:
Снимки на баланса не съм правил, тъй като е аналогичен на горните две снимки (с наклонената оливетка).
При това разположение, цикадката заигра добре и при хоризонтално водене, но все още има какво да се желае.
Пробите продължават.
Поздрави на всички.
п.п. 1: Динков, прави ли някакви водни проби на твоята? Интересно ми е, какво се получава при теб със сферична тежест.
п.п.2: Омахха, какво се получава при теб?
п.п.3 :Петкане, казвай какво ти е мнението до този момент с творенията ни. Пробвал ли си с различни конфигурации на оловните тежести (и като отливки) - конусни, сферични, рибешка глава, или други? Ще се радвам, ако споделиш.
п.п. 4: Страхиле, ти като майсторче, дай някаква оценка на творенията ни до момента и начинът на балансиране най-вече за различните типове утежнения. Имаш ли някакви наблюдения върху различните форми на утежненията?
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
е те така е супер според мен

- P-etkan
- ще става разбирач

Относно другите отливки. Преди си правех като цикадите на стрйк про, но там правиш калъп(гипсов-показано е от Страхил), после трябва тялото да е точно изпилено по калъпа...па калъпа след 5-тата отливка (в най-добрия случай) става на шупли...а бе, нещо не ми допадна и за това моя технически мозък роди този "универсалния" калъп. Там правиш каквито искаш експерименти с форма и големина на тялото. Все пак да споделя - ако искате да си копирате с отливане някоя маркова цикада - примерно, както е показал Страхил - използвайте зъбилекарски гипс. Тогава калъпа издържа много повече

Утежнение с лепене не съм правил, защото ми се струва много "афиф" и лесно ще пада като го затътря по камъните.
...за сега токлоз...

- майсторчето страхил
- сериозен играч

п.п.По принцип всяка примамка направена лично от нас е радост и удоволствие.Може би вие тръгнахте да преоткривате колелото ,но така е по сладко

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Много трудно се намират двойни. Поне аз ги намирам трудно. Как ги закачаш? Направо през отворчето или пак с халка? Куката надолу ли е при воденето на цикадата или с остриетата нагоре (обърнат монтаж) ?
Тъй като, днес бях в офиса и нямаше много работа, реших да споделя идеята и на колега. Взех моливи, хартия, картон, линия, и много мерак.
Най-напред копирах плътно фигура номер едно от руският сайт.

След, което, не можех да натъкмя точната форма, но спазих точните размери по описанието от таблицата.

Тук започнах вече новата форма, която по-късно изрязах, която също така беше с точните размери по Х и У. Дупките също направих по дадените размери.
Първо направих координатна система със линеал и вертикал. Не се справям много с чертането, но гледах да е точно. Не съм спазвал дебелината на линиите и контурите, но е точно. Направих и един диагонал на листа, за да знам точният център, който по-късно направих и крайните размери Х и У.

След малко търкане с молива се получи.

Ето картинката, като краен резултат преди изрязване.

След изрязването, прехвърлих всичко върху дебел картон, който по-късно смятам с него да очертавам и върху ламарината.

Тук съм изрязал цялото тяло, само тялото и отделно главата. Главата, ще я правя от лъжици, тъй като материала май е най-подходящ.
Ще направя и няколко глави от стар хард диск. Той е алуминиев и е по-лек от лъжицата. Така по-точно ще намеря правилният баланс.
Дерзайте и поздрави.....
Най-напред копирах плътно фигура номер едно от руският сайт.

След, което, не можех да натъкмя точната форма, но спазих точните размери по описанието от таблицата.

Тук започнах вече новата форма, която по-късно изрязах, която също така беше с точните размери по Х и У. Дупките също направих по дадените размери.
Първо направих координатна система със линеал и вертикал. Не се справям много с чертането, но гледах да е точно. Не съм спазвал дебелината на линиите и контурите, но е точно. Направих и един диагонал на листа, за да знам точният център, който по-късно направих и крайните размери Х и У.

След малко търкане с молива се получи.

Ето картинката, като краен резултат преди изрязване.

След изрязването, прехвърлих всичко върху дебел картон, който по-късно смятам с него да очертавам и върху ламарината.

Тук съм изрязал цялото тяло, само тялото и отделно главата. Главата, ще я правя от лъжици, тъй като материала май е най-подходящ.
Ще направя и няколко глави от стар хард диск. Той е алуминиев и е по-лек от лъжицата. Така по-точно ще намеря правилният баланс.
Дерзайте и поздрави.....
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Благодаря Страхиле. Това имах предвид с посоката на куките. Поздрави и за опашатката по-горе. Благодаря. 

- vankata81
- ще става разбирач
вижте и тези клипчета, мисля че са интересни.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... CZP2kHFxZw
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... m5L094N6jc
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... CZP2kHFxZw
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... m5L094N6jc
При мен цикадата се движи доста нестандартно. Надявам се леда да се стопи скоро и да я пробвам извън легена