Дуранкулашко езеро

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Аватар
Nikolay ( Dobrich )
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Дуранкулашко езеро

Мнение от Nikolay ( Dobrich ) »

Над 500 метра мрежи и 50 рачила извадени от Дуранкулашкото езеро

София, 12 април 2010 г. – Инспектори от Териториалното звено на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Добрич са извършили вчера проверка на Дуранкулашкото езеро. При акцията са извадени 5 бр. мрежи с обща дължина над 500 метра, 5 бр. парагади /с над 100 куки/ и 50 бр. рачила /кошчета за улов на раци/. За иззетите риболовни уреди са съставени констативни протоколи.

Хванатата в мрежите около 15 кг. риба и близо 400 рака са върнати във водите на езерото.

http://iara.government.bg/?p=1117
Аватар
Nikolay ( Dobrich )
ще става разбирач
ще става разбирач

Уведомление за откриване на производство по издаване на общ административен акт за изменение и допълнение на Заповед № РД 09-47/25.01.2010 г.

На основание чл. 66 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс, ви уведомявам за започване на производство по издаване на общ административен акт за изменение и допълнение на Заповед № РД 09-47/25.01.2010 г.

С цел опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство за популациите от риба и други водни организми възникна необходимостта защитените местности “Дуранкулашко езеро” и “Шабленско езеро”, както и язовир “Ясна поляна” – Бургаска област, да бъдат включени в заповедта за целогодишна забрана за 2010 г. на министъра на земеделието и храните.

В тази връзка и на основание чл.30, ал.2, т.1 и ал.3 от Закона за рибарството и аквакултурите, чл.66 и следващите от АПК, откривам производство по издаване на общ административен акт за изменение и допълнение на Заповед № РД 09-47/25.01.2010 г.

С оглед на гореизложеното ви уведомявам, че може да участвате в производството чрез писмени предложения и възражения в едномесечен срок от датата на публикуване на уведомлението, които да изпращате на адреса на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – гр. София, бул. “Христо Ботев” 17, ет. 4 или на електронната поща fish@iara.government.bg

http://iara.government.bg/?p=1030
daxmann
новобранец
новобранец

Мнение от daxmann »

Ами не съм във възторг от тази заповед, защото нещата не стават (само) с целогодишни забрани, а с постоянно спазване на правилата от всички. Повечето лодки с мрежи, които виждах преди, тръгваха от ресторант Златна рибка, където построените къщи стават все повече. Сега какво, в менюто само свински пържоли ли има? Цели бригади с парагати (които аз видях бяха от Добрич) не им пука и си шарят с ластиците, където си искат. Това което трябва е повече средства и никакви компромиси при охрана, така че да се чуе надалеч. Може да се наблюдава и реагира адекватно, стига да има воля. Аз и като доброволец бих помогнал, но като риболовец, докато не видя воля съм казал сбогом на тази анархия. А израстнахме там в уикендите преди промените и помня какво беше.
Отивам за рибИ - повече от една
crazy89
новобранец
новобранец

Мнение от crazy89 »

здравейте колеги каня се към средата на месец март тази година да ходя на въпросното езеро за щука.до сега никога не съм ходил там и неразполагам с никаква информация към момента. моля тези от вас които знаят някое местенце или поне да се опитат да ми обеснят къде мога да открия въпросната риба :) а също така дали е частно заплаща ли се нещо или ми е необходим само билет от ИАРА. благодаря предварително.
Аватар
Nikolay ( Dobrich )
ще става разбирач
ще става разбирач

Колега, нещо си се объркал или са ти дали грешна информация - на Дуранкулашкото езеро няма щука. За щука може да пробваш на Шабленското езеро до Шабла или от страната на Езерец, ако се размрази от леда, но недей да имаш големи надежди при това високо ниво и при положение, че тогава щуката хвърля хайвера!
Аватар
vanboxer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vanboxer »

На Дуранкулак няма щука,ама има доста костур и всякаква друга риба.Само не знам по това време на годината и след тоя студ дали ще е активна рибата :)
ЖРЕБЧЕВСКИ ВЪЗПИТАНИК
ribkata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ribkata »

Има бели рибии хубави :)
!!!НАСЛУКА!!!
rinzz
новобранец
новобранец

Мнение от rinzz »

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1070179

Вижте с целогодишната забрана чак завъдиха нов вид ! :lol:
:D
Според тази статия ще е разрешен след 1-ви Март.
ribkata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ribkata »

Колега отностно Лина .. Да аз съм сигурен че има Лин!!!!! Преди 3г. в гимназията имах саученик от Дуранкулак и той беше хванал .. Напълно съм склонен да вярвам на това което е описано , също така и се радвам ,края на март ще се поразходя нататък .. :)
!!!НАСЛУКА!!!
Аватар
Nikolay ( Dobrich )
ще става разбирач
ще става разбирач

http://www.shabla-greencenter.info/index.php?t=942
В момента езерото няма лед. Наслука на колегите, които ще открият сезона там!
Интересно дали на Шабла и Езерец се е разтопил леда?
Аватар
Milen Penev
новобранец
новобранец

Мнение от Milen Penev »

Някой ходил ли е тая година.
Малко инфо ако може.
Аватар
Nikolay ( Dobrich )
ще става разбирач
ще става разбирач

Инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Добрич са извършили проверка в района на Дуранкулашко и Шабленско езеро. Инспекторите са открили и извадили от водата 600 метра бракониерски мрежи. Уловеното в тях малко количество риба е върнато във водоемите. Бракониерските мрежи са иззети и унищожени, като е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Тоя извършител стана колко години все неизвестен.
Аватар
Milen Penev
новобранец
новобранец

Мнение от Milen Penev »

Ами те никой не познават за това хората който постоянно са там те нищо не са виждали някой да пуска мрежи. А иначе зимата като се приберат от там си пият ракията заедно. Интересува ме дали се е размърдала рибата мисля да ходя за три дни към 26.03. някой не е ли ходил да сподели.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Браво на ИАРА Добрич! :smt041 Следващият път да има и заловени мрежари! :axe:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
mraveca
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от mraveca »

Някой да има новини от дуранкулак?
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”