За сом в река

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

па аз ще напиша там за вировете по койнаре :lol: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

благодаря Кроки, мисля че го обясни доста подробно, ако дойда скоро до Пловдив ще ти чукна да ми покажеш едно местенце, естествено ако не те затруднявам
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

извинявам се натиснах два пъти
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

На 0.4 гр перо ,кроки,евала за рибите,но ми се струва,че нулата е зад четворката.ровейки в паметта си,не мога да намеря място за 0.4,още повече щом става на въпрос и за голяма стръв и на чакане.там си има течение и 0.4 няма как да ти държи стръвта на дъното.ловил съм многократно по тези места,на щека ловя с 20гр.близалка,а с болото 4-6гр. зависи от течението.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Бутник,защо мислиш че трябва някой да се придържа към твоите методи на риболов ?????Ти си лови както си знаеш/с 0.40 корда/ а пък аз ще си ловя по начина по който смятам за най-удачен!!!! Ловя точно с 4 гр перо,ако съм сложил нула от пред е грешка в писането.Искам също да ти кажа,че стръвта коята ползувам изобщо не е голяма и се подбират определени екземпляри от дървояда защото на най големите/гатери/взимат много големи риби.Когато се ходи за риба,рибаря се опитва да лови всичко и за да стане това се ползуват по-малки дървояди,защото на тях взима много и Шарана и Сома и Кефала.Никога за горе доло петнадесет години ходене по тези места/от толкова години ловя на дървояд през зимата/и не само на тях,нямам случай да ми е удряло нещо друго освен СОМ на големите дървояди/гатерите/и ако някой си мисли че задължително ще хване сом се лъже,ИМА ХОДЕНЕ,ЧАКАНЕ И ПАК ХОДЕНЕ И ПАК ЧАКАНЕ.Затова ползувам по малки дървояди,за да се чака и СОМ и ШАРАН и КЕФАЛ.Винаги рибите които са излизали на тази стръв,са били от 2.5кг нагоре.И бутник,вместо да се умува е добре да отидеш и да видиш уж-простите цигани как ловят и тогава да говориш за риболова и с какви корди се лови.Циганите са денонощно на Марица и зиме и лете и в дъжд и в сняг :lol: :lol: :lol: .Ако погледнеш по-задните мои постове,ще видиш че и аз съм ловял преди години на 0.25-0.30-0.35 :lol:

5кила,наистина комбалтийте са разделителната линия която водата прави със наноса и се получава плитко и след него идва дълбоко.Нямя значение от коя страна е,важното е да е хубава тази комбалтия,а реката я прави откъдето си поиска.....вода :lol: :lol: :lol: .Когато се лови,се хвърля от дълбоката страна,защото рибата се придържа и минава през дълбокото и когато се изплаши,дърпа през плитча и се виждат как прави големи вълни в зависимост от големината на рибата.Дебнем когато водата е много ниска и тогава тези големи лепезета/риби/ се свират и под дънерите и сме ги виждали и със просто око как лежат като кютуци.Ще кажа само за финал,че малко хора го практикуват и още по-малко хора го знаят този зимен риболов.Дори онзи ден когато ловяхме,отдругата страна дойдоха колеги които си гонеха алай и кефал на изтичане ,със много леки дюзени.Много рядко съм засичал колеги да ловят зимата в снега като нас,да не казвам никога.Винаги сме били единстваните когато сме ходили и е имало сняг.Сега е по-топло и си има движение на хора и пак-никой не е ловял като нас.Това са моите наблюдения и това съм видял особенно когато е имало сняг.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

ок,тенкс,разбрах-само тая НИЩЕЛКА сьн не ми дава... 8)
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

5кила,нищелката е най-простото нещо на което съм ловил някога риба.Представлява две телчета запоени на едно и от двата края има клупове.На единия край преди да се запой,се слага тройка.Аз слагам от тези бяло-сивите матирани,мисля че са неръждаеми.Нищелката се нанизва откъм свободния край през задника на рибето с което ще се лови и предния краи - свободния излиза през устата а тройката остава отзад.Преди да закачиш предния край на нищелката за карабинката на основното влакно,на нищелката се нанизва 10 грамово олово и тогава се закача карабинката за нищелката.Това е.Върни се назад и ще я видиш снимана с оловото но без рибето.Оловото се нанизва след като си нанизал рибето.Дано съм го обяснил този път разбираемо.Аз мисля тази година да ловя повече време на нищелка,защото чевствувам че ще си вземе сома по Марица без проблем. :wink: И затова дадох идея повече хора да пробват този сезон.По-евтино,много лесно за направа и може да се замята също като с воблери и рапали.Сложното е че трябват рибета за стръв,но който иска ще намери и рибета и всичко.

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

никъде не споменавам за корда 0.40 и нямам навита такава.не оспорвам майсторлъка ти,направи ми впечатление плувката 0.4гр,за това ми беше въпроса.нали от форума се учат и други колеги,та мисълта ми беше да не се заблуждават с грешно инфо от по опитни колеги.не го приемай лично,не съм имал намерение да те обидя или да оставя под съмнение успехите ти.поздрави от големият паразит!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Не съм се обидил,просто казвам че всеки си има методи и разбирания.Ние ги споделяме.Който възприема добре,който не иска да възприеме пак добре.Живота си продължава.Само се питам,като си видял че е 0.4 не ти ли направи впечатление чеможе да има грешка.На снимката съм писал грешно 0.16,а лових на 0.18 кво да се прави стават грешки.Няма професионализъм има ходене и пробване дори и на най-малко вероятните да удари стръви и примамки.Преди месец,два писах за циганите под баража,направо ги разцепваха на френската кифла.Имаше и сомове извадени на нея и няколко късания.За повечето колеги това беше смешно но си е самата истина.За това е хубаво да се приемат съвети,аз го правя винаги когато е нещо ново и непознато за мен.Всички се учим :wink: :wink: :wink:

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

мерси за нищелката :lol: :lol: аз прочетох назад нещата,странно как сьм пропуснал пьрвата страница,но случва се-затова ще се вьрна малко за да разкажа нещо интересно-ясно е,че не можем да ги видим кво вьршат под водата,но аз имам един около 150л аквариум,в който моя наемател е пуснал две сомчета по около 180 гр. :lol: та ходи той и переодино им купува кубинки и каракудки,пуска ги и наблюденията са следните 1.двата гада абсолютно винаги седят един до друг в най тьмния ьгьл и 2.изведньж,като по команда и двата рязко се стрелват кьм рибките,след като не са им обьрнали ама хич внимание напр 3 дена и настава СЕЧ,пукат ги като орехи,докато се натьпчат до припадьк и после пак си легат двата,доколкото сьм гледал филми а и от мои наблюдения,колкото по малки са индивидите,толкова в по големи общности се сьбират,защото това гарантира по голяма безопастност.а виж,конощип не сме им пускали да видим дали ще го предпочетат пред рибките,ама ще се пробва и това :lol: а тази нищелка не зацепв)ам,защо трябва да е от 2 телчета,а не от едно-с два клупа накрая-или сьм тьп или не сьм разбрал(демек пак сьм тьп :lol: :lol: :lol: :lol:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

и да вметна нещо не по темата-аз колегата бутников го познававам,познат е на мой близьк приятел,може и да не се сети за мене,но сме ходили заедно за риба(водил ни е) на един рогошки вир-аз и приятеля ми борето :wink: бехме като придружители на една софииска рок банда(ама не от известните :lol: ),да ги снимам с камерата не некво свирене в некьв пловдивски клуб,който не помня и на сутринта барабар с РЕМЬРКЕТО с барабаните зацепихме кьм марица,но за сьжаление деня бе мноо куц...та гарантирам,че колегата бутник е пич,спортист отсекьде и това дето гледам че се пообтегнаха диалозите с тия влакна е просто недоразумение м/у двама ви-вие всьщност говорите за едно и сьщо,ама не знам защо някак си нервно-на никой лично не искам да се меся и ще се радвам ако бях полезен за едни по добри отношения :lol:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

ей,5 кила как се сети бе човече,вие бяхте..... айде на лс,че ще кажат,че това не е чат
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Колега "5 кила", ти спомена нещо много интересно за храненето на сомчетата в аквариума. Каза, че например през 3 дена става сеч. Странното е, че и аз съм чул, че сома се хвари през 3 дена, но не знам дали е така. Ще бъде много полезно за всички, ако ги наблюдаваш по сериозно сомчета и засичаш през колко време се хранят и после пак да напишеш тук. На слука. 8)
От Въча по-хубав няма.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

преди доста време гледах рибки,декоративни-имах доста от един вид-ФОСИЛИС се казват,ама като ги гледаш-досущ като азиатско/европейския сом-не знам кьде живеят и колко големи стават на свобода,ама бех отгледал по около 80грамови в аквариум :shock: поо тех сьщо имам разни интересни наблюдения-винаги се криеха заедно и атакуваха храната заедно,като по команда,сега гледам тук един руски филм,чиито линк за теглене пуснах некьде тука и тий ми напомни,че две думи не сме казали за жабата като стрьв :shock: как я закачате,на кьв монтаж...аз напр и бием една кука на два пьти през единия крак-йок,че ако не кльвне я пускам да си ходи,а вие? :lol: :idea:
Аватар
дидо
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от дидо »

аз съм гледал в някои филм май е този съшият ама не съм 100% сигурен че жабата беше превързана за куката с тънка жилка или конец за правата част на куката за задния крак на три места и си мислех че е доста удачно малко по трудно ще му е да "открадне"пък и жабата ще жива до фаталния за нея зблъсък ще погледна пак да видя кои филм беше 8)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”