Нарисувайте по един успешен мач монтаж

Модератор: Paublo_Eskobar

mmvasilev
новобранец
новобранец

Re: Нарисувайте по един успешен мач монтаж

Мнение от mmvasilev »

stas написа:Абе това са само картинки. Основното утежнение над дроперите може да бъде както неподвижна оливетка, така и подвижна, ограничена от двете страни със сачмички. Също и верижка от сачми, няма голямо значение... Да, може да сменяш, въпреки, че с този 1 гр. ... :?

Няма да лежи добре на дъното ? Това ли имаш предвид, или ще се носи цялата линия почти свободно из водата, при лек вятър, при по-силен ? Или няма въобще да може да я заметна далеч ? Не разбрах грама на какво мислиш, че пречи или на всичко.....

Иначе аз си купих по 1+1/ 1,5+1/3+1/4+1 и ми се иска да ги поизползвам, когато съм близо да съм на по-лекото, а по на далеч с по-тежкото, то това не е ваглер, а си е плувка с вградена тежест (така я водят в рибарския), но е реално май си е като ваглер, доста къс обаче без опции за доп. антени и тн. Новобранец иска да лови китове с текущото оборудване - та за това питам. Преди да продължа да се бъркам за нови и нови неща, без да съм качил левел.......
---------------------
Из форумните коментари: "каква е тая плувка 1гр. и да се показва 1см. С това можеш да хвърляш във ваната или ако я вкарваш по някакъв начин навътре да я гледаш с бинокъл ".........
---------------------
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Иначе аз си купих по 1+1/ 1,5+1/3+1/4+1 и ми се иска да ги поизползвам, когато съм близо да съм на по-лекото, а по на далеч с по-тежкото...
Е това е приказка! :fishing11:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
stas
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stas »

miro253 написа:
stas написа:Има условия, при които се ляга с основното утежнение на дъното, въпреки че колегата Радушев няма да го одобри. Но върши работа. Примерно както следва от долу на горе- повод, вирбел, силиконов стопер, подвижна оливетка(използвам едни черни, продълговати, с шлаух), след това на разстояние дълж. на слайдера плюс няколко сантиметра закрепвам неподвижно една или две съчми, необходими да го потопят докъдето е необходимо. При риболов на каракуда кълването се изразява в полягане на плувката. Не мисля, че подвижността на оливетката играе някаква роля. Просто ми е по-лесно, отколкото да защипвам няколко големи съчми, пък е и по- компактна. Е, може да влияе върху пресукването на повода, въпреки наличието на вирбел, не знам.
Аз нещо, нищо не мога да разбера. Ползваш оливетки продълговати с шлаух, но ги наричаш подвижни. Защо слагаш силиконов стопер между вирбела и "подвижната" оливетка при положение, че тя е с шлаух? На практика според моите разбирания по линията имаш две основни утежнения, като не броя утежнението на самата плувка било то ваглер или слайдер /а между двете има голяма разлика/ какво става с тях при замятане на 20 м. например? Не се сърди, но за мен това нещо ако се получава и не дава никакви проблеми в, което аз лично много се съмнявам си е чисто лек дънен риболов. Не го приемай като заяждане, но колега, който чете за първи път за мачовия риболов ще се уплете тотално. Поздрави.
Привет, miro253! Всичко е наред. Първо, относно стопера, да- няма нужда от него. За утежненията... Примерно за слайдер 4 гр. и нещо слагам долу 4 гр. оливетка и на около тридесет см. -" нещото", което може да е 0.3, 0.4 или 0.5 гр. сачма, в която се спира адаптера на плувката. Лети като куршум, никога не се оплита и е безотказно, когато има гадни течения, а ние трябва да лежим на дъното.
Към mmvasilev-тези неща, които си написал имам предвид, с изключение на замятането. Там с тежък ваглер ще си хвърляш добре.
Пак казвам, че това е при определени условия. Естествено, че бабушка в спокойна вода, не трябва да се лови с такава линия, въпреки, че пак става.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

С този монтаж няма как да накараш да лети слайдер,или бъркаш понятията слайдер и ваглер или си открил нещо нечувано до сега :) Интересно е как си накарал не утежнен или слабо утежнен слайдер да лети без да води до оплитания,при положение ,че основното утежнение ,в случая оливета е на 30 см под него.
stas
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stas »

М. Сталев написа:С този монтаж няма как да накараш да лети слайдер,или бъркаш понятията слайдер и ваглер или си открил нещо нечувано до сега :) Интересно е как си накарал не утежнен или слабо утежнен слайдер да лети без да води до оплитания,при положение ,че основното утежнение ,в случая оливета е на 30 см под него.
Много лесно, колега. Упражнявам се да замятам вече 35 години по водоемите. И няма оплитания точно защото основното утежнение е накрая. И никакви понятия не бъркам- благодарение на форумите поназнайвам и аз вече туй- онуй. И не съм казал, че ще лети колкото 15 гр. ваглер примерно.
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Pe6o_Tikvata »

Значи този монтаж е копиран от един друг форум но откакто го ползвам имам много редки оплитания и то най вероятно вината е моя а не на монтажа :D

Значи. Пускам едно влакно около 1.5м В двата края слагам по един вирбел. До долния вирбел слагам един, два или три дропера един до друг № 9-10. На около 50 см монтирам една оливетка с дебелата част надолу. Оливетката е най-добре да се стопира с ластик, ако не, със съчми. Това е монтажа.
Има едно правило при построяването на монтажа за мач. Растоянието от долния вирбел до основното отежнение трябва да бъде винаги по-голямо от дължината на повода. ОБАЧЕ. Растоянието от долния вирбел до основното отежнение трябва да е по-малко от колкото от основното отежнение до горния вирбел.
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

stas написа:
М. Сталев написа:С този монтаж няма как да накараш да лети слайдер,или бъркаш понятията слайдер и ваглер или си открил нещо нечувано до сега :) Интересно е как си накарал не утежнен или слабо утежнен слайдер да лети без да води до оплитания,при положение ,че основното утежнение ,в случая оливета е на 30 см под него.
Много лесно, колега. Упражнявам се да замятам вече 35 години по водоемите. И няма оплитания точно защото основното утежнение е накрая. И никакви понятия не бъркам- благодарение на форумите поназнайвам и аз вече туй- онуй. И не съм казал, че ще лети колкото 15 гр. ваглер примерно.
А може ли снимка на въпросния слайдер или линк в интернет да го видя? Дори хората които ги създават тези плувки съветват основното утежнение да е долепено до слайдера по време на полет ,защото теоретически а и практически съм на 99% убеден защото ловя със слайдери ,че няма как да метнеш слайдер който се закрепва на 1 точка към влакното без да го оплетеш,защото по време на полет ще прави едни неконтролируеми движения във въздуха като на ударен самолет.Ако говориш за плувки тип слайдер пак които се използват за риболов на болонеза за големи дълбочини но се закрепват на две точки може да постигнеш това което си описал.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

stas написа:Има условия, при които се ляга с основното утежнение на дъното, въпреки че колегата Радушев няма да го одобри. Но върши работа. Примерно както следва от долу на горе- повод, вирбел, силиконов стопер, подвижна оливетка(използвам едни черни, продълговати, с шлаух), след това на разстояние дълж. на слайдера плюс няколко сантиметра закрепвам неподвижно една или две съчми, необходими да го потопят докъдето е необходимо. При риболов на каракуда кълването се изразява в полягане на плувката. Не мисля, че подвижността на оливетката играе някаква роля. Просто ми е по-лесно, отколкото да защипвам няколко големи съчми, пък е и по- компактна. Е, може да влияе върху пресукването на повода, въпреки наличието на вирбел, не знам.
Може и с 120 грама плоско олово да легнем на дъното, само не виждам защо намесваме мачовият риболов в това?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
freako
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от freako »

Lecho написа: :smt023
От кой сайт са тези снимки?
Мераклия да се научи на мач-риболов :fishing9:
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

М. Сталев написа: защото ловя със слайдери
А колко слайдери носещи 4 грама и нещо имаш?
А колко пъти си им шибвал оливета 4гр за дропер? :oops: :rolleyes:

Венелин е прав, това няма нищо общо с мач риболов. Вероятно и плувките не са слайдерите, които си представяме. :smt102
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Ще си позволя да пусна едно полезно четиво /поне според мен де/, макар и да е от друг форум, защото тук ми се струва, че ще отплеснем дооооста. Ето: http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 0d851151f0. Пък ако успеем и нещо да надградим ще осмислим темата и то много.
stas
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stas »

Понеже попитахте какъв слайдер използвам, такъв примерно е този на 7- ма стр. от темата, показана от miro253. По конкретно MIDDY 3SSG(4.8gr.). Колеги, сигурен съм, че сте много вещи в мач риболова. Аз самият чета с интерес и се уча от вас. Но да ме убеждавате, че нещо няма как да стане, при условие, че работи ... А за това, дали има общо с този риболов, не споря. Дерзайте, желая успех на всички!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Колега, stas - нещо такова ли описваш?

Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
stas
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stas »

Почти досущ същото, само че плувката е подвижна.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Туй го правиш, когато повърхностно течение или досаден страничен вятър ти отмества слайдера от захраненото петно, предполагам? Такова отместване се преодолява с препарат за дълбоко потъване на влакното. А вече при съвсем лош вятър се минава на дъно.

Изображение - ето това е отличен препарат - трета година ми го намират при Белополски на "Красно село" Любовците и няма нужда да лежиш с основното утежнение по пода.
Последно промяна от кирил великий на Чет Сеп 24, 2015 2:02 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”