Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

СОНАР или ГПС?
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- новобранец
Re: СОНАР или ГПС?
Утре ще пусна снимков материал в твоя поткрепа.Благодарение на теб открих морският риболов.Благодаря.
Сега открих темата.
Сега открих темата.
Имам сонар Ехо 200 на Гармин и ми върши чудесна работа.Рядко ме е подвеждал,макар че съм го настроил на автоматични настройки и много не го човъркам.Предпочитам да си ловя.Има обаче една опция наречена A-Scope която е вертикален флашер в дясно на екрана,който показва разтоянието до целите в реално време заедно.Никога не го изключвам.
Има обаче ситуации в морето, когато ГПС ът също би бил чудесен помощник.Освен споменатите от колегите възможности като отбелязване на точки,маршрути и т.н.,понякога подгонили паламуда,неусетно се отдалечаваме от брега,пада мъгла,вдига вълна,
и тогава бих искал да имам и ГПС,така че ще трябва да се купува.
Поздрави и приятен ден.
Има обаче ситуации в морето, когато ГПС ът също би бил чудесен помощник.Освен споменатите от колегите възможности като отбелязване на точки,маршрути и т.н.,понякога подгонили паламуда,неусетно се отдалечаваме от брега,пада мъгла,вдига вълна,
и тогава бих искал да имам и ГПС,така че ще трябва да се купува.
Поздрави и приятен ден.
gogata1 Когато копираш нещо,поне си направи труда да го прочетеш.
Моето мнение че тези две оръжия са задължителни за морския риболов от лодка и особено ГПС-са
Колкото до сонара ще го хвърля защото имам нов.
Моето мнение че тези две оръжия са задължителни за морския риболов от лодка и особено ГПС-са
-
- научил се да хвърля
Извинявай ,посипвам си главата с пепел
Моето мнение съвпада с твоето , добре да имаш и двете машинки в морето .

-
- новобранец

Тази последната е една от градиките срещу Гръцкото у-ще в Ахтопол.
А тук към другата пред Варвара.

Забравих да добавя кординатите на градинките по GPS ги следва Бати Бойко а аз пускам котвата.
-
- новобранец
Изчетох с интерес коментарите и реших да споделя и моя скромен опит от морския риболов... Започнах преди 3 години купувайки лодка, двигател и когато въпросът опря до избор на сонар. послушах съвета на Теди от Зандер да избера сонар с вграден ГПС, моделът бе компромисен като цена и качество... Lowrance Elite 4 DSI с карта на всички водоеми в България и Черноморското крайбрежие за около 500 лв. Винаги по време на излет запазвах пътните линии и бързо се придвижвах до "Дашните" места особено при улов на паламуд, също така можеш да контролираш скороста на лодката при тролинг и да обикаляш по предварително отбелязан маршрут, за сафрида сонарът показва наличието на пасажите и когато ловиш на дрейф бързо се връщаш от първоначалната точка ползвайки ГПС-а ... Имахме и случаи да излизаме в мъгла и да спасяваме колеги, които бяха влезли безразсъдно в морето без навигационно обурудване.... Не съм от тези, които са местни и познават по наземни ориентири хубавите места, но винаги сме имали слука и хубави емоции... Сонарът с ГПС ти дава и възможност да експериментираш, да търсиш рибата, когато я няма, на базата на предишни излети... По-добре 2 в 1 от гледна точка на ел.захрнване и удобно място за поставяне в лодката... също така не трябва да се забравят и вълните... като намокриш ГСМ-а какво правим след това... Та това е от мен....
Колега cpt_nick,
Радвам се,че има и някои които са разбрали значението на GPS -а за морето.
Много точно си описал кога и как се ползва
Аз бих добавил и още:
Когато си на котва за попче при силно течение,не винаги оставаш там където са "Дашните места"
С ГПС разбираш колко и в каква посока се преместен.
При сафрида често се налага пускане на парашут или както е при дървените лодки-празна касетка.
Това пак го разбираш по GPS -а .
И сигурно има още много неща за които не се сещам в момента.
Софтуера на Lowrance Elite 4 е почти като на Elite 5.
За картата е друга спорна тема. Ето ти линк
https://www.youtube.com/channel/UCqhDIN ... 5R7S70vHug" onclick="window.open(this.href);return false;
И не забравяй-твоята карта е най-добрата.
Радвам се,че има и някои които са разбрали значението на GPS -а за морето.
Много точно си описал кога и как се ползва
Аз бих добавил и още:
Когато си на котва за попче при силно течение,не винаги оставаш там където са "Дашните места"
С ГПС разбираш колко и в каква посока се преместен.
При сафрида често се налага пускане на парашут или както е при дървените лодки-празна касетка.
Това пак го разбираш по GPS -а .
И сигурно има още много неща за които не се сещам в момента.
Софтуера на Lowrance Elite 4 е почти като на Elite 5.
За картата е друга спорна тема. Ето ти линк
https://www.youtube.com/channel/UCqhDIN ... 5R7S70vHug" onclick="window.open(this.href);return false;
И не забравяй-твоята карта е най-добрата.
-
- новобранец
Въпросът е в друго ... С морето шега не бива! Без уреди за навигация, дори и един компас да е, не трябва да се влиза! Времето бързо се променя и току виж си загубил ориентация, особено ако нямаш опит. Така,че ГПС е необходимост !
Сонарът ни помага да открием рибите, да разгледаме релефа на дъното, при интензивен риболов, когато рибата е на различни дълбочини, да получим по добра ефективност ... и още други положителни качества ще открием при използването им.
Отговорът на въпроса: Сонар или ГПС?
И двете са необходими да бъдат на лодката за успешен и безопасен излет!
Изборът вече е индивидуален... Дали две машинки или една , която съвместява и двете... в зависимост от възможностите на човека. Аз съм за 2 в 1. Има вече на пазара доста добри и евтини модели, които осигуряват качество.
Сонарът ни помага да открием рибите, да разгледаме релефа на дъното, при интензивен риболов, когато рибата е на различни дълбочини, да получим по добра ефективност ... и още други положителни качества ще открием при използването им.
Отговорът на въпроса: Сонар или ГПС?
И двете са необходими да бъдат на лодката за успешен и безопасен излет!
Изборът вече е индивидуален... Дали две машинки или една , която съвместява и двете... в зависимост от възможностите на човека. Аз съм за 2 в 1. Има вече на пазара доста добри и евтини модели, които осигуряват качество.
-
- ще става разбирач
BOYCHE написа:gogata1 Когато копираш нещо,поне си направи труда да го прочетеш.
ии къдее ще го хвърлишшш , някой ще искат да разберат

В морето?.
Нали знаеш,че където и каквото хвърлиш .все отива в морето.
Но преди това ще пробвам новия,да видя как е.
Че както казва един колега "Пише жени-а то тоалетна".
Не писа справи ли се с твоя?
Нали знаеш,че където и каквото хвърлиш .все отива в морето.
Но преди това ще пробвам новия,да видя как е.
Че както казва един колега "Пише жени-а то тоалетна".
Не писа справи ли се с твоя?
От 1 до 4 май бях на Ахтопол.Там от Синеморския и Ахтополски(Ахтото) талян вземаха по 10-15 каси едър сафрид и по каса хамсия и цаца.Цената на сафрида беше 6 лв. за килограм.Морето тепсия.За 2 дни хванахме 10-12 килограма
добро едро попче.На 3 май сутринта ясно,след час гъста мъгла почти до 11 часа.Друга риба освен попче не пипа и то на 15-20 м. дълбочина пред таляна. Предния ден бях маркирал мястото с GPS с реших да пробвам към 9 часа.На излизане от пристанището не се виждаше бряг.Разстоянието до таляна(Ахтото) изминах само на GPS( около 2.5 км.)
Попчето си беше пак там и кълването същото. Към 11 часа мъглата се повдигна и пристигнаха и други лодки,но ние вече имахме по 1-2 кг.
Пробвахме и на други стари места на връщане към Ахтопол-нищо.
GPS е велика работа.Освен за излизане ,става и за влизане.
добро едро попче.На 3 май сутринта ясно,след час гъста мъгла почти до 11 часа.Друга риба освен попче не пипа и то на 15-20 м. дълбочина пред таляна. Предния ден бях маркирал мястото с GPS с реших да пробвам към 9 часа.На излизане от пристанището не се виждаше бряг.Разстоянието до таляна(Ахтото) изминах само на GPS( около 2.5 км.)
Попчето си беше пак там и кълването същото. Към 11 часа мъглата се повдигна и пристигнаха и други лодки,но ние вече имахме по 1-2 кг.
Пробвахме и на други стари места на връщане към Ахтопол-нищо.
GPS е велика работа.Освен за излизане ,става и за влизане.
-
- научил се да хвърля

Добре, че Колумб не е бил българин да го питат какво търси в Америка.
-
- ще става разбирач
Не писа справи ли се с твоя?[/quote]
не съм писал , защото покрай работата по вилата , не съм извадил лодката от склада . Към края на май ще е и ,ако ми трябва помощ ще търся такава .
не съм писал , защото покрай работата по вилата , не съм извадил лодката от склада . Към края на май ще е и ,ако ми трябва помощ ще търся такава .

- bananaman
- вече хвърля и на тежко
Колеги , според мен темата трябва да се преименува в Сонар И ГПС .. това заглавие поражда у мен други , подобно противоречащи си измъчващи въпроси , като : Зимни или летни гуми? Русата или черната? Водка или уиски? Да зарезвам всичко и да ставам рибар ли ?
Като цяло колегата Бойче е отговорил още в първия си пост на въпроса.
Поздрави!

Като цяло колегата Бойче е отговорил още в първия си пост на въпроса.
Поздрави!
За 1 ден НАРИБА Господ два дена дава 
Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.

Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.