Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Здрав карък ме е метнал тоя сезон! Отиваме за попчета и ...... не ми бута въобще. На аверът удря, мен ме пропуска. От 2 посещения на морето имам хванати 2 кучета и една чучорина. Карък с главно К. Купих си бомбарди Тубертини, бавнопотъващи, 25 и 30гр по 3бр. Да попълня колекцията. И 4 по 5-10гр (уж за асортимент). Вчера ги погледнах - тръбичките незалепени и почти всички с дефекти, липсва материял от едната страна. Миналата година имах 25гр от същите и бяха перфектни. Едната я подарих, другата още е на сопата. Гледайте какво купувате. Предстои ми закупуване на макара, дано счупя каръкът.
п.п„. Ма пък едното "куче" е най голямото което съм виждал някога
. Това сигурно е щото каръкът е голям.
п.п„. Ма пък едното "куче" е най голямото което съм виждал някога

Относно бонбардите в БГ правят доста модели така, че нормално в магазините да са пълни с бонбарди 2-3 качество
Според мен не се знае вече кое от къде идва..Казват ти чакаме внос от от Италия, а то от Kитай или от БГ. И аз имам такива на Тубертини и им лепих тръбичките с канаколит. Поне грамажите като ги сложиш на кантара отговарят на другите пише 30 а тя 40 гр.

Тръбичките, когато не са залепени, загрявам от края със запалка.MARLIN написа:....и им лепих тръбичките с канаколит....
Така не мърдат и се заглаждат острите ръбове.

ето нещо което е интересно и е качено от друг форум, видове възли и процентната им здравина

по горе говорих точно за 14 номер възел
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Чудех се какво е правилното положение на бомбарда във водата.
Вчера взех една MAVER и една EXORI, и двете бавно-потъващи. Мавера потъва във хоризонтално положение, а екзорито потъва с носа напред т.е. при спиране на тегленето се изправя вертикално на около 45 градуса и потъва в тази позиция.
Вчера взех една MAVER и една EXORI, и двете бавно-потъващи. Мавера потъва във хоризонтално положение, а екзорито потъва с носа напред т.е. при спиране на тегленето се изправя вертикално на около 45 градуса и потъва в тази позиция.
Е то кво е значението как се държи бомбардата като спреш да навиваш,то това зависи от това къде са разположени тежестите в нея,инъче при навиване всяка потъваща бомбарда се движи под такъв ъгъл под какъвто е линията спрямо водата и върха на пръчката.
Зарганолог
Просто си помислих, че може да някакъв проблем на неправилен баланс, въпреки че бомбардите на EXORI ги водят качествени...
А друго което ми мина през ума, някой дали е пробвал спрей за намаляване триенето на влакното.
Дали обикновен силиконов спрей ще свърши някаква работа...
А друго което ми мина през ума, някой дали е пробвал спрей за намаляване триенето на влакното.
Дали обикновен силиконов спрей ще свърши някаква работа...
Много аромати има в тях бе... тя рибата усеща едва доловимата за нас миризма на стръвта, а с тази парфюмерия в мазилата не ми се мисли.
Между другото повечето бебешки олиа съдържат растителни мазнини, като бадемово олио примерно, парафин, екстракти от някакви билки и парфюми, така че май растителната мазнина е единствената субстанция, кояти играе някаква роля в нашия случай т.е. едно бадемово олио би свършило същата работа.
Между другото повечето бебешки олиа съдържат растителни мазнини, като бадемово олио примерно, парафин, екстракти от някакви билки и парфюми, така че май растителната мазнина е единствената субстанция, кояти играе някаква роля в нашия случай т.е. едно бадемово олио би свършило същата работа.
Последно промяна от Raven на Съб Юли 24, 2010 2:46 pm, променено общо 2 пъти.
Raven написа:Много аромати има в тях бе... тя рибата усеща едва доловимата за нас миризма на стръвта, а с тази парфюмерия в мазилата не ми се мисли.
Незнам за миризмата но аз го ползвам от 2г. и мога да те уверя че не са ми намалели успехите никак дори а що се отнася до запазването на плетеното просто разликата е ГИГАНТСКА използвам плетено 0.06 и го ползвам от година и 2-3 месеца и преди 10 дни го обърнах и не защото се къса ами щот си нямах работа и го ползвам всеки ден почти

За сега и аз ползвам плетено за бомбарда,но май няма да я бъде,нещо не ми пасва тоя риболов с плетено,виж за чепаре ми допадна..
Зарганолог
А аз искам да споделя разочарованието си от влакното Tubertini Bomber Yellow. Използвам такова 0,22 втори сезон, като се има предвид, че миналата година е използвано не повече от 15 пъти, тази година въпреки че го обърнах цялото е на спирала и прави безобразни заплитания. Малко но важно уточнение е че лагера на бигела на едната ми макара беше тотално спекъл, не знам дали нея съм ползвал с тази шпула, така че проблема може и да е в моя телевизор, но така или иначе влакното е съсипано и неми се експериментира пак с него. Сега ми препоръчаха ми някакво монофилно на Trabucco, но може и друго... Този път обаче мисля да взема пробвано.
ПП: Пробвах и бебешкото олио. Върши някаква работа и при монофил. В известна степен намалява триенето, което разбирам по по-бешумното замятане. Намалява "свистенето" на вклакното. Определено не пречи на рибата, предвид че закачих 10 риби, докато около мен закачиха по 1-2.
ПП: Пробвах и бебешкото олио. Върши някаква работа и при монофил. В известна степен намалява триенето, което разбирам по по-бешумното замятане. Намалява "свистенето" на вклакното. Определено не пречи на рибата, предвид че закачих 10 риби, докато около мен закачиха по 1-2.
Човек няма да коментирам Тубертини тъй като съм ползвал малко месини от тази марка,но Трабуко за мен са под всякаква критика от към влакна,първо диаметъра им се различава очевидно с посоченото,вземал съм 0.18 което като го измерих беше 0.25 и се късаше като 0.12...но това си е мое мнение,италианските влакна съвсем не отговарят на посочения диаметър.
Зарганолог
то и Японските толкова отговарят ама карай
трябва да ходиш с микрометъра в джоба като тръгнеш да си купуваш месини,май тез евтините които са по 2-3 лева и те вършат работа а и има доста здравички от тях
нали така и така ги сменяме всяка година пък и по 2 пъти понякога

И да се разминават разликата не е толкова голяма..както ида е,всеки да си ползва каквото иска,наистина няма смисъл от месини по над 10 лв специално за море.dobria1 написа:то и Японските толкова отговарят ама карайтрябва да ходиш с микрометъра в джоба като тръгнеш да си купуваш месини,май тез евтините които са по 2-3 лева и те вършат работа а и има доста здравички от тях
нали така и така ги сменяме всяка година пък и по 2 пъти понякога
Зарганолог