Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Re: Има ли гъбари?

Мнение от rumci »

Една безплатна :arrow: Гъбите в България
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

TRANSKI RIBAR написа:Koлеги препоръчайте ми книга която да си купя че да ги понауча тия гъби :) В Трънско гъби има с чували да ги влачиш ама като не ги разбирам....
Чети книги, гледай картинки , но за бране намери човек който да ти покаже на место.

И за бране само няколко вида най-добре тези които се изкупуват и са най-разпространени

челядинка - според мен най-вкусна за готвене

манатарка - много прехвалена - става за ядене имезе

Изображение

Изображение

пачи крак - супер за мариноване и се получава супер мезе

Изображение

кладешник - супер за мариноване и се получава супер мезе

Изображение

сърнела - панирана направо е деликатес

Изображение
ski today
work tomorrow
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

TRANSKI RIBAR написа:Koлеги препоръчайте ми книга която да си купя че да ги понауча тия гъби :) В Трънско гъби има с чували да ги влачиш ама като не ги разбирам....
Колега Transki gabar, в самия Internet има достатъчно описания и изображения на ядливи и отровни гъби - просто напиши в google и само имай търпение да четеш.

Ако искаш книга - влизаш в някоя от по-големите софийски или пернишки книжарници и питаш продавачите. Поразгледай книгата преди да я купиш - добре е там освен описания да има и достатъчно големи и достатъчно ясни цветни изображения на гъбите с наименованията им на български и на латински. Не разчитай много на книгите и на Internet.

По-добре е да намериш познат гъбар, който бере и яде набраните гъби повече от 10-на години и от него практически да се научиш да намираш къде са перспективните места и да разпознаваш поне 10-на вида ядливи гъби, както и евентуалните техни отровни или неядливи двойници.

Горите и ливадите в трънския край имат всички необходими и достатъчни условия за поява на гъби - тия дни валя доста, сега остава няколко дни да понапече слънце.

Тук, в София, има 3 вида гъби : едните си ги ядеш сравнително спокойно, другите се пироговки, а третите - орландовки.
TRANSKI RIBAR
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от TRANSKI RIBAR »

Ще позачета книгите па тая седмица ще отида с един от село :wink: Гледам че влачи чували с Сърнели и тук таме пачи крак
chirusa_bg написа: ПП. По цяла нощ пие, а сутрин ни бие. Що е то?
1.3.1.2.
Гемето
новобранец
новобранец

Мнение от Гемето »

Karnak написа:Здравйте, на всички!
Реших и аз да се включа във форума, но първо бях решил да изчета всички коментари до момента и на сетне успях :) Това, което сте направили е страхотно и много полезно, за което моите адмирации! Аз съм начинаещ гъбар и общо взето се запалих в началото на тази година. Прочетох няколко книги и от април не съм спрял да обикалям горите за да мога освен теорията да усвоя и малко по малко практиката. Нямал съм досега големи успехи освен няколко печурки, няколко стари манатарки, 2-3 пантерки, челядинки и др. дребни гъбки. Може би понеже съм от Варна, а и сам реших да си обикалям, никой не ме е напътствал за изминатите километри от мен не съм имал големи шансове да открия гъби. И тук вече ще ви досадя с малко въпроси :) Понеже не успях да открия информация кога точно се ходи за гъби освен, че прочетох на няколко места, че плодното тяло се развива от 2 до 5 дни. Но това след дъжд ли или по принцип. И колко време след като е валяло дъжд е удачно да се ходи за гъби. Имам още страшно много вапроси, но не искам да досаждам от първия път :) А идеята с каталога и снимките е страхотна. Аз също мога да помогна макар и със скромния си стаж съм направил не малко снимки, които могат да бъдат полезни. Поздрави на всички и до скоро!
Колега Karnak, включвайки се в темата реших, че е най-важно първо да се обърна към теб и да те предупредя, защото виждам, че си с най-малък опит, но си зареден с много ентусиазъм.
Не разчитай на книгите !
Аз доста съм изчел от тях и до сега в две ми се е случило да открия, че поради нечия грешка при отпечатването има разместени снимки и описания на гъби, тоест срещу описанието на една гъба е поставена снимка на друга.
Гемето
новобранец
новобранец

Мнение от Гемето »

Диканаров написа:... От коралките има един, наречен "еленов рог", който расте на гниещи коренчета или клечки е отровен! На цвят е жълт и на пипане лигав и жилав! Расте на единични жълти клонки, никога на гъсти туфи. Между отделните клонки има разстояние от по 5-15см. и повече! Той причинява халюцинации и диария! Другият вид слабоотровен корал е двуцветният! На него връхчетата на пръстите или клонките е в червено или лилаво! Докато основният цвят на корала е жълт или розав. Не е опасен, особено изварен, но леко ще нагорчи.
Kолега Диканаров, ако говорите за гъбата Calocera viscosa, която на мене ми е известна като "лепкав" корал сте в голяма грешка. Тази гъба наистина расте върху гниеща дървесина и на отделни клонки, но макар и много рядко може да образува големи туфи, а лепкава и лигава става при термична обработка или като поостарее. Хатактерно за нея е, че е с тънки и дълги жилти клонки, без или с две-три разклонения със същата дебелина, завършващи остро с тънък и обикновено оцветен в кафяво връх. Среща се и във Витоша, на едно и също място(един и същ клон или дънер няколко поредни години), така, че не е трудно да бъде открита, но на отделни клонки. Намирането и на голяма туфа както вече казах е рядко, но на мене, който всяка година се мотая в гората за корали ми се е случвало вече няколко пъти да попадам на такава находка.Тогава е възможно клонките да излизат от нещо оформено като доста голяма грудка и ако човек не обърне внимание на характерната им форма и връх, и особено ако е начинаещ и вярва, че коралката няма двойник лесно ще се заблуди.
Показвал съм я на такива и те винаги ми викат "не бой се бе, това си е най-обикновен корал", но като я покажа на стар и опитен гъбар той веднага разбира, че това е някакъв друг вид гъба и естествено ми казва, че не трябва да я опитвам. :D
Последно промяна от Гемето на Чет Авг 13, 2009 5:36 am, променено общо 1 път.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега Гемето, не разбрах къде ми е голямата грешка! Моля обясни! Писал съм, че "еленовия рог" е вид слабо отровна гъба подобна на жълт корал! Писал съм как изглежда и къде може да се намери! Писал съм и за двуцветния корал, че е слабо отровен! Не им знам латинските наименования! Никога не съм намирал еленов рог на туфа! Един път намерих такива гъби в торбата на братовчедката си и нейният мъж. Мислех, че съм ги изчистил от жълтите корали, но явно не е било така! Тогава всички получихме разстройство и имахме странни сънища! При прегледа на останалата каша и маринованите гъби намерих клонки от еленовия рог , сред коралките и ми стана ясно коя е причината! Не твърдя, че това е единственото му име! Аз така ги знам, а у нас за една и съща гъба има често по две и повече имена! За отровните видове корал в книгите много рядко се намира нещо! :!: :!: :!:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Гемето
новобранец
новобранец

Мнение от Гемето »

Диканаров написа:Колега Гемето, не разбрах къде ми е голямата грешка! Моля обясни! Писал съм, че "еленовия рог" е вид слабо отровна гъба подобна на жълт корал! Писал съм как изглежда и къде може да се намери! Писал съм и за двуцветния корал, че е слабо отровен! Не им знам латинските наименования! Никога не съм намирал еленов рог на туфа! Един път намерих такива гъби в торбата на братовчедката си и нейният мъж. Мислех, че съм ги изчистил от жълтите корали, но явно не е било така! Тогава всички получихме разстройство и имахме странни сънища! При прегледа на останалата каша и маринованите гъби намерих клонки от еленовия рог , сред коралките и ми стана ясно коя е причината! Не твърдя, че това е единственото му име! Аз така ги знам, а у нас за една и съща гъба има често по две и повече имена! За отровните видове корал в книгите много рядко се намира нещо! :!: :!: :!:
Еми, че вие сам си го казахте, голега !
Когато някой не знае, че може и да го срещне като туфа и ги сложи в торбата с другите корали(предполагам, че в случая братовчедка ви изобщо не е подозирала за съществуването на тази гъба) характерните клонки, по които се разпознава се отчупват, остава нещо, което вече не може да се отграничи от ядливите корали, разстройството и странните сънища.
То ако гъбата е била на отделни клонки едва ли някой е щял да си направи труда да я бере.
GEDAK
новобранец
новобранец

Мнение от GEDAK »

Колеги,колегата Диканаров е абсолютно прав, в Българската и руската литература са описани само 3 вида от рода Ramaria ( нека да го наречем на български КОРАЛКИ) –един ядлив,един отровен и един неотровен но със съмнителни кулинарни качeства.Видовете описани в българската литература са: Ramaria aurea(златиста коралка), Ramaria flavа(жълта коралка и Ramaria mairei ( бледа коралка-отровна).В западната литература са описани над 17 вида а има класификациа за над 22 вида от този род: Ramaria botrytis; Ramaria aurea; Ramaria flava; Ramaria formosa; Ramaria pallida; Ramaria stricta; Ramaria abietina; Ramaria apiculata; Ramaria broomei; Ramaria eumorpha; Ramaria flaccida; Ramaria gracilis; Ramaria paludosa; Ramaria sanguinea; Ramaria suecica; Ramaria testaceoflava.
Даите ми малко време( 2-3 дена) и ще се опитам да подготвя информация за поне 4-5 вида, които растат у нас и се срещат доста често,особено в края на лятото и началото на есента.В момента подготвям информация за сърнелите ( ще опиша 5 от наи-често срещащитр се, тъй като у нас са описани само 2-3 вида i to ne mnogo dobre.Проблема с „Коралките” е,че тази гъба е една от любимите на французите и италианците и литературата за тях е предимно на тези езици,които не са ми фаворитите...
pepijames
новобранец
новобранец

Мнение от pepijames »

Привет, колеги! Днес си направихме разходка до Петрохан и в гората намерихме доста гъби. Моля някой по-запознат да каже какви са тези гъбки :oops: :D

http://pepijames.snimka.bg/nature/gybi.411045

п.п не знам как се качват снимки тук.
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

по мое скромно мнение това е кифла, но нека и мастърите да кажат :wink:
пп: но от това, което се вижда 3-та и 6-та снимка не са кифли
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
pepijames
новобранец
новобранец

Мнение от pepijames »

Мерси, parvanoff! Цялата гора беше пълна с тях ( "кифлите" )
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

От доло на гъбите какво имаше? Тънак дунапрен или козинка! На снимката не се вижда!Формата и цветът на гъбите ме кара да мисля, че са бяла рогачка! Ако са власинки, като козинка е "бяла рогачка"-отлична за мариноване и стерилизиране! Малко по-плътна и твърда! Кифлата е с тънко дунапренче, по-безформена, а и цветът на гуглата е по-керемидено-кафяв. Често на едно калпаче са по няколко крачета. Старите екземпляри нагарчат! Препоръчва се да се бели с нож кожата на гуглата. При варене се получава леко виолетов отенък. Аз стари не прибирам! Не рискувам даси огорча тенджерата с други гъби! :wink:
Аз направих на Витоша прилични гъби, асорти. Овча прахан, сърненка, пачи крак, жълт корал, манатарка, малко бяла рогачка и малко кифла.Интересното е , че зреенето на малините се забави с две седмици. Предишните години ги почвах от 15 август, а сега още не са готови! Има да си хапнеш, но не и да направиш кофа. Боровинките са обаче много едри. Голям берекет е тази година. :lol:
pepijames
новобранец
новобранец

Мнение от pepijames »

Отдолу бяха едни съвсем мънички власинки, които лесно се отделяха. Иначе бяха доста здрави и ми приличаха на ядливи :lol: , но ги изхвърлих. Неделя бяхме към Кладница (Перник) , но имаше само ... лютивки май бяха. Поздрави и успешни излети :wink:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Пепи, значи съм бил прав, като предположих, че е бяла рогачка! Знай че всички срещани у нас гъби, които са с власинки от доло са ядливи! Това са сърненката, бялата рогачка и ъртовката. Не се колебай и ги бери спокойно. Бялата рогачка и сърненката стават отлично мезе мариновани. Аз ги още правя асорти с други гъби и ги стерилизирам за готвене. Само със сол на вкус. Жената ги използва при пълнене на плешка, гювеч, мусака и с пилешко и кашкавал, като дроб сърма. Пробвай! Само преди да ги готвиш, ги наситни на по-малки късчета! :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”