Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Тайна майна..G.Petkov написа:yco написа: ..давай рецептата...
Не мога !![]()
Не знам как се правят.
С човека имаме договор аз да нося гъбите, той да ги маринова и да делим по братски !![]()
Ама ще го питам, може и да си каже !



при зор тука ша е срещата.
..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m


Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15108
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Толкова празници ми досадиха и реших да се разходя по ливадите.
Племенникът поръча, ако има млади, дребни ливадни виолетки - да му събера ,
Да пробвал една нова рецепта за мариноване с много, ама много чесън !
И аз защото съм добър вуйчо и с голям мерак за гъбите не се колебах, ама хич !
Но, въпреки привидното затопляне на времето, гъби имаше много малко,
А млади, новопоникнали гъбки - само символично.
Ама поне се разходих !

Освен виолетки, имаше едни дребни гъбки, виждал съм ги и други години,
Но не стават за кулинария !

Само снимах, това което събрах и го оставих в тревата.

Ще ям, това което има в бурканчетата !
Племенникът поръча, ако има млади, дребни ливадни виолетки - да му събера ,
Да пробвал една нова рецепта за мариноване с много, ама много чесън !

И аз защото съм добър вуйчо и с голям мерак за гъбите не се колебах, ама хич !

Но, въпреки привидното затопляне на времето, гъби имаше много малко,
А млади, новопоникнали гъбки - само символично.
Ама поне се разходих !

Освен виолетки, имаше едни дребни гъбки, виждал съм ги и други години,
Но не стават за кулинария !

Само снимах, това което събрах и го оставих в тревата.
Ще ям, това което има в бурканчетата !

Re: Има ли гъбари?
Сега да внеса малко яснота в тъмата....
, по въпроса с консервирането на гъби...
Защо не се смесват кореноплоди и гъби? Амиии..., едното е растение и ферментира, ако не се стерилизират, сиреч протича ферментация, както при туршиите, която не трябва да се допуска при гъбите, всяка ферментация при тях е токсична, защото съдържат хитин и са по близо животните отколкото до растенията, да кажем досущ, като насекомите...
Тези провлачвания, като разтегливи сополи..
.не са желателни, дори и за стерилизираните гъби....
Масловките и млечниците си го имат по рождение и изисква няколко бланширания с различни солеви разтвори, за да се отървете от тях. Ако и след това се появи е заразяване с микроорганизми, причиняващи провлачване в консервите, млека, сирена, кисело зеле, вино, туршии разни....
За сега сега толкоз, а рецепти за гъби само от книги и учебници....
, иначе чао бамбино.. 


Защо не се смесват кореноплоди и гъби? Амиии..., едното е растение и ферментира, ако не се стерилизират, сиреч протича ферментация, както при туршиите, която не трябва да се допуска при гъбите, всяка ферментация при тях е токсична, защото съдържат хитин и са по близо животните отколкото до растенията, да кажем досущ, като насекомите...

Тези провлачвания, като разтегливи сополи..


Масловките и млечниците си го имат по рождение и изисква няколко бланширания с различни солеви разтвори, за да се отървете от тях. Ако и след това се появи е заразяване с микроорганизми, причиняващи провлачване в консервите, млека, сирена, кисело зеле, вино, туршии разни....

За сега сега толкоз, а рецепти за гъби само от книги и учебници....


при зор тука ша е срещата.
..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m


Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Re: Има ли гъбари?
...та да добавя, че думата туршия за гъби, меса и риба е грешна, само за растения е валидна-означава ферментация.
Тази грешка е не само у нас, ами и в родината и Турция, че и в Русия и др. държави на туршиеният пояс....
Как се хваща разликата в грамъра....
- Ами по термина туршиени краставички и мариновани краставички..
.първото ферментира и се спира ферментацията или само с хрян или със синап или и с двете....
, а при вторите се редят пресни и се слага подправки, сол, оцет, захар и се заваряват в бурканите....
Анадън му turşu.....


Тази грешка е не само у нас, ами и в родината и Турция, че и в Русия и др. държави на туршиеният пояс....

Как се хваща разликата в грамъра....





Анадън му turşu.....


при зор тука ша е срещата.
..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m


Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2163
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Първи гъби за годината!

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15108
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
yco написа:Сега да внеса малко яснота в тъмата.... , по въпроса с консервирането на гъби...
Предварително обявявам, че не съм в час с материята.
Нито има шанс да ми се изясни .
Гъби само ям, включително сушени и консервирани !

Та през годините съм носил на моят човек гъби, които той обработва и затваря в бурканчета.
Това са пачи крак, много млади масловки и брезовки, рогачки, рижики.
За всяка партида има указания - тези са за бърза консумация, тези може да изчакат.
Също всяка партида е различна, макар и от един и същи вид гъби.
Не зная как се преработват гъби, не искам и да знам.
Искам само да ги ям !

Досега всичко се е изяло без никакви последици, освен приятни !

Никога не съм се и просирал от гъби в бурканчета, въпреки че стомахът ми е мноооого хлабав !
Рижиките винаги пускат слуз, ама за сметка на това са много вкусни и държат по много.
Не ям само ливадните виолетки, макар че и те си имат мераклии.
Целият пиниз е да намериш точният човек за преработване, ама да има и много буркани !

После остава най-лесното - да носиш гъби, редовно и по много.
Веднъж попитах:
- Колко гъби да донеса ?
Отговорът беше:
- Колкото можеш да носиш. Нали знаеш, колко хора чакат тези гъби !

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15108
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Това, което съм писал - "туршия от гъби" и моя грешка в разговорният език.
Въпреки това, знам от руснаци, че така както ние слагаме в бидони зеле за зимата,
Така и те слагат в каца манатарки, които после ядат цяла зима.
Какво ферментира и какво не, не съм разбрал.
Но е факт !
Въпреки това, знам от руснаци, че така както ние слагаме в бидони зеле за зимата,
Така и те слагат в каца манатарки, които после ядат цяла зима.
Какво ферментира и какво не, не съм разбрал.
Но е факт !
Re: Има ли гъбари?
Бланширани гъби се наричат, съхраняват се до 2 г....G.Petkov написа:....
Въпреки това, знам от руснаци, че така както ние слагаме в бидони зеле за зимата,
Така и те слагат в каца манатарки, които после ядат цяла зима.
...

В зависимост от вида на гъбата се потапя в 2% врял солен разтвор за 8-10 мин.,
след това отлежават в последователно по няколко дни в 10, 15 и 20% солен разтвор в последния си остават....

Вадиш с черпака от кацата или бидона, обезсоляваш и ги почваш...

при зор тука ша е срещата.
..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m


Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Re: Има ли гъбари?
Пробвал съм и бланширани, пробвал съм и мариновани рижики. Все още има такива буркани в мазето.
През есента на 2021ва реших да опитам да направя малосольние рижики - защото не мисля да ги съхранявам дълго.
1) Почистване, отделяне на пънчета, нарязване 2) Подготовка на подправки 3) Първи ред нарязани рижики с ламелите нагоре, поръсени с щипка морска сол + 1 дафинов лист + 1 черен пипер + 1 бахар + няколко клончета нарязан пресен копър + 3 разрязани скилидки 4) Следващи редове по същия начин, като рижиките са с произволна ориентация на ламелите. 5) Затискане с добре измити жълти павета 6) Ето резултата след 10на часа : Някои съветват да се държат поне 14 дни в собствен сок, други - 40 дни.
Колкото по-дълго протича ферментацията в собствен рижиков сос - толкова по-добре.
Добавените в минимални количества подправки почти не са променили вкуса на рижиките.
Нямам думи.
Невероятно хрупкави, запазили вкус и аромат.
Мога да измия осолените рижики от сока, мога и да не ги мия.
Мога да ги полея с малко зехтин + оцет, мога и да не ги полея.
Мога да добавя сол, мога и да не добавя.
Мога да прибавя прясно нарязан лук на колелца + копър, мога и да не добавя.
На вкус и цвет - товарищ нет.
Край с бланшираните и мариновани рижики.
През есента на 2021ва реших да опитам да направя малосольние рижики - защото не мисля да ги съхранявам дълго.
1) Почистване, отделяне на пънчета, нарязване 2) Подготовка на подправки 3) Първи ред нарязани рижики с ламелите нагоре, поръсени с щипка морска сол + 1 дафинов лист + 1 черен пипер + 1 бахар + няколко клончета нарязан пресен копър + 3 разрязани скилидки 4) Следващи редове по същия начин, като рижиките са с произволна ориентация на ламелите. 5) Затискане с добре измити жълти павета 6) Ето резултата след 10на часа : Някои съветват да се държат поне 14 дни в собствен сок, други - 40 дни.
Колкото по-дълго протича ферментацията в собствен рижиков сос - толкова по-добре.
Добавените в минимални количества подправки почти не са променили вкуса на рижиките.
Нямам думи.
Невероятно хрупкави, запазили вкус и аромат.
Мога да измия осолените рижики от сока, мога и да не ги мия.
Мога да ги полея с малко зехтин + оцет, мога и да не ги полея.
Мога да добавя сол, мога и да не добавя.
Мога да прибавя прясно нарязан лук на колелца + копър, мога и да не добавя.
На вкус и цвет - товарищ нет.
Край с бланшираните и мариновани рижики.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 14979
- Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 12:29 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Тъй , тъй и аз все си мисля , че добавянето на една свинска вратна за гарнитура е много добро решениеcps написа:...Мога да добавя ...

пп - Чавдаре , ако ти видят от "Съсипи София" наличността на жълти павета са те окрали отмаа без да им мигне окото и после ще се пробват да ги продадат на Данчето , а ако она не им ги купи ще ореват орталъка колко много паре давала СО за жълти павета

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15108
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
cps написа: ..... мариновани рижики.
Да,
Това което аз ям са мариновани рижики.
В собствен сос.
Зехтим мога да добавя, но оцет - не !

Само питието ми е друго !

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15108
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Павел Иванов написа: ...... Тъй , тъй и аз все си мисля , че добавянето на една свинска вратна за гарнитура е много добро решение ....
Е ти пък, не се ли наяде тия дни, дейба !

Тук си пишем за гъби.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 14979
- Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 12:29 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Ся "чистя" и ми е празно в стомаха 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Re: Има ли гъбари?
За много години, Павка
В едната чинийка са малосольние рижики, а в другата - все още горещи пръжки. Е, не е като свински врат, но все пак..
Тези жълти павета дето натискат рижиките не са правоъгълни и квадратни като онези - софийските. Софийските автентични жълти павета са зестра на царица Елеонора (втора съпруга на фердинанд саксов кобургов готев) и нямат нищо общо с бюджета на Фъндъчкова.
Моите жълти павета имитират картата на България
В едната чинийка са малосольние рижики, а в другата - все още горещи пръжки. Е, не е като свински врат, но все пак..
Тези жълти павета дето натискат рижиките не са правоъгълни и квадратни като онези - софийските. Софийските автентични жълти павета са зестра на царица Елеонора (втора съпруга на фердинанд саксов кобургов готев) и нямат нищо общо с бюджета на Фъндъчкова.
Моите жълти павета имитират картата на България