Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5592
Регистриран на: Пон Юни 07, 2010 3:44 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от yco »

G.Petkov написа:
yco написа: ..давай рецептата...

Не мога ! :D

Не знам как се правят.
С човека имаме договор аз да нося гъбите, той да ги маринова и да делим по братски ! :D
Ама ще го питам, може и да си каже ! :wink:
Тайна майна.. :wink: .Първо не се смесват кореноплоди и гъби, гледам че имат и много слуз, сополи и сомска слуз не ядем-втора грешка.. :lol: ., като не можете да ги правите питайте бе.... :wink:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15108
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Толкова празници ми досадиха и реших да се разходя по ливадите.
Племенникът поръча, ако има млади, дребни ливадни виолетки - да му събера ,
Да пробвал една нова рецепта за мариноване с много, ама много чесън ! :D

И аз защото съм добър вуйчо и с голям мерак за гъбите не се колебах, ама хич ! :D
Но, въпреки привидното затопляне на времето, гъби имаше много малко,
А млади, новопоникнали гъбки - само символично.

Ама поне се разходих ! :D


Изображение


Освен виолетки, имаше едни дребни гъбки, виждал съм ги и други години,
Но не стават за кулинария ! :wink:


Изображение


Само снимах, това което събрах и го оставих в тревата.


Изображение


Ще ям, това което има в бурканчетата ! :D
Аватар
Мilena
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2593
Регистриран на: Съб Апр 27, 2019 12:00 am

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Мilena »

Ае се пофалим и азе!
20211231_160320.jpg
IMG-2781e600f5040adcfe2d5447ffbcc131-V.jpg
:wink:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм си АЗ :wink:
https://youtu.be/tAGnKpE4NCI
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5592
Регистриран на: Пон Юни 07, 2010 3:44 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от yco »

Сега да внеса малко яснота в тъмата.... :lol: , по въпроса с консервирането на гъби... :wink:

Защо не се смесват кореноплоди и гъби? Амиии..., едното е растение и ферментира, ако не се стерилизират, сиреч протича ферментация, както при туршиите, която не трябва да се допуска при гъбите, всяка ферментация при тях е токсична, защото съдържат хитин и са по близо животните отколкото до растенията, да кажем досущ, като насекомите... :lol:

Тези провлачвания, като разтегливи сополи.. :lol: .не са желателни, дори и за стерилизираните гъби.... :wink:
Масловките и млечниците си го имат по рождение и изисква няколко бланширания с различни солеви разтвори, за да се отървете от тях. Ако и след това се появи е заразяване с микроорганизми, причиняващи провлачване в консервите, млека, сирена, кисело зеле, вино, туршии разни.... :wink:

За сега сега толкоз, а рецепти за гъби само от книги и учебници.... :wink: , иначе чао бамбино.. :lol:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5592
Регистриран на: Пон Юни 07, 2010 3:44 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от yco »

...та да добавя, че думата туршия за гъби, меса и риба е грешна, само за растения е валидна-означава ферментация. :wink:
Тази грешка е не само у нас, ами и в родината и Турция, че и в Русия и др. държави на туршиеният пояс.... :lol:
Как се хваща разликата в грамъра.... :wink: - Ами по термина туршиени краставички и мариновани краставички.. :lol: .първото ферментира и се спира ферментацията или само с хрян или със синап или и с двете.... :lol: , а при вторите се редят пресни и се слага подправки, сол, оцет, захар и се заваряват в бурканите.... :wink: :wink:

Анадън му turşu..... :lol: :drinkers:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2163
Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Има ли гъбари?

Мнение от баш_майстора »

Първи гъби за годината! :mrgreen:
IMG_20220102_142055.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15108
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

yco написа:Сега да внеса малко яснота в тъмата.... , по въпроса с консервирането на гъби...

Предварително обявявам, че не съм в час с материята.
Нито има шанс да ми се изясни .

Гъби само ям, включително сушени и консервирани ! :D

Та през годините съм носил на моят човек гъби, които той обработва и затваря в бурканчета.
Това са пачи крак, много млади масловки и брезовки, рогачки, рижики.
За всяка партида има указания - тези са за бърза консумация, тези може да изчакат.
Също всяка партида е различна, макар и от един и същи вид гъби.
Не зная как се преработват гъби, не искам и да знам.
Искам само да ги ям ! :D
Досега всичко се е изяло без никакви последици, освен приятни ! :wink:
Никога не съм се и просирал от гъби в бурканчета, въпреки че стомахът ми е мноооого хлабав !
Рижиките винаги пускат слуз, ама за сметка на това са много вкусни и държат по много.
Не ям само ливадните виолетки, макар че и те си имат мераклии.

Целият пиниз е да намериш точният човек за преработване, ама да има и много буркани ! :D
После остава най-лесното - да носиш гъби, редовно и по много.

Веднъж попитах:
- Колко гъби да донеса ?
Отговорът беше:
- Колкото можеш да носиш. Нали знаеш, колко хора чакат тези гъби ! :D
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15108
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Това, което съм писал - "туршия от гъби" и моя грешка в разговорният език.

Въпреки това, знам от руснаци, че така както ние слагаме в бидони зеле за зимата,
Така и те слагат в каца манатарки, които после ядат цяла зима.
Какво ферментира и какво не, не съм разбрал.
Но е факт !
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5592
Регистриран на: Пон Юни 07, 2010 3:44 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от yco »

G.Petkov написа:....

Въпреки това, знам от руснаци, че така както ние слагаме в бидони зеле за зимата,
Така и те слагат в каца манатарки, които после ядат цяла зима.
...
Бланширани гъби се наричат, съхраняват се до 2 г.... :wink:
В зависимост от вида на гъбата се потапя в 2% врял солен разтвор за 8-10 мин.,
след това отлежават в последователно по няколко дни в 10, 15 и 20% солен разтвор в последния си остават.... :wink:
Вадиш с черпака от кацата или бидона, обезсоляваш и ги почваш... :lol:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
cps
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: Чет Окт 14, 2021 4:28 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от cps »

Пробвал съм и бланширани, пробвал съм и мариновани рижики. Все още има такива буркани в мазето.
През есента на 2021ва реших да опитам да направя малосольние рижики - защото не мисля да ги съхранявам дълго.

1) Почистване, отделяне на пънчета, нарязване
1.jpg
2) Подготовка на подправки
2.jpg
3) Първи ред нарязани рижики с ламелите нагоре, поръсени с щипка морска сол + 1 дафинов лист + 1 черен пипер + 1 бахар + няколко клончета нарязан пресен копър + 3 разрязани скилидки
3.jpg
4) Следващи редове по същия начин, като рижиките са с произволна ориентация на ламелите.
4.jpg
5) Затискане с добре измити жълти павета
6.jpg
6) Ето резултата след 10на часа :
7.jpg
Някои съветват да се държат поне 14 дни в собствен сок, други - 40 дни.
Колкото по-дълго протича ферментацията в собствен рижиков сос - толкова по-добре.
Добавените в минимални количества подправки почти не са променили вкуса на рижиките.

5.jpg
Нямам думи.
Невероятно хрупкави, запазили вкус и аромат.
Мога да измия осолените рижики от сока, мога и да не ги мия.
Мога да ги полея с малко зехтин + оцет, мога и да не ги полея.
Мога да добавя сол, мога и да не добавя.
Мога да прибавя прясно нарязан лук на колелца + копър, мога и да не добавя.
На вкус и цвет - товарищ нет.

Край с бланшираните и мариновани рижики.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14979
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 12:29 pm
Местоположение: София

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Павел Иванов »

cps написа:...Мога да добавя ...
Тъй , тъй и аз все си мисля , че добавянето на една свинска вратна за гарнитура е много добро решение :D


пп - Чавдаре , ако ти видят от "Съсипи София" наличността на жълти павета са те окрали отмаа без да им мигне окото и после ще се пробват да ги продадат на Данчето , а ако она не им ги купи ще ореват орталъка колко много паре давала СО за жълти павета :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15108
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

cps написа: ..... мариновани рижики.

Да,
Това което аз ям са мариновани рижики.
В собствен сос.
Зехтим мога да добавя, но оцет - не ! :wink:

Само питието ми е друго ! :D
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15108
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Павел Иванов написа: ...... Тъй , тъй и аз все си мисля , че добавянето на една свинска вратна за гарнитура е много добро решение ....

Е ти пък, не се ли наяде тия дни, дейба ! :D
Тук си пишем за гъби. :wink:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14979
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 12:29 pm
Местоположение: София

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Павел Иванов »

Ся "чистя" и ми е празно в стомаха :?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
cps
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: Чет Окт 14, 2021 4:28 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от cps »

За много години, Павка

В едната чинийка са малосольние рижики, а в другата - все още горещи пръжки. Е, не е като свински врат, но все пак..

Тези жълти павета дето натискат рижиките не са правоъгълни и квадратни като онези - софийските. Софийските автентични жълти павета са зестра на царица Елеонора (втора съпруга на фердинанд саксов кобургов готев) и нямат нищо общо с бюджета на Фъндъчкова.

Моите жълти павета имитират картата на България
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”