Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Даааа... абсолютно прав е Лъчката.
Дъбът и акацията са доста плътни дървесини и ще имаш проблем с плаваемостта.
Има едни прости пропорции, които като се спазят и се получава добре от самосебеси. Лъчо не си е играл да ги смята, но аз знам от къде "преписва" и съм сигурен,че при него ще се получи (ако ли не, пак ще има да дялка
).Дето се казва и да преписваш, пак си е талант.
Пропорциите са доста простички и мисля, че съм ги писал тук и там, но пак ще ги спомена, пък ако някой не е съгласен с мен, нека да си каже и своето мнение.
Разглеждайки по-внимателно сайтовете на т.нар. водещи в занаята, установих че като че ли при всички съотношението на масата на стрелата към масата на тялото на пушката е някъде около 1:5 +/- тъй, че ако вашите стрели са около 300грама, нормално е тялото да е към 1500 (килограм и половина). Махаме от това масата на спусъка (при мене е около 150-160 грама със скобата ) аз направо го пиша 200, се получава, че пушката тежи 1300 и за да е (що годе) нулево плаваема, то излиза, че килограм дърво трябва да носи 1/1.3 х (300+200)=380грама (около)....
И ето : 1000куб.см-380= 620 гр/куб.см ....и те това ви е идеалната плътност на дървото.Изчислявай и я започвай.
Прави си сопата и от време на време я попретегляй на везната да не се олееш с изтъняването, че после ще ти тежи в гьола, и си готов
Гарантирам, че при такова съотношение пушката мърка като котенце, а не рита като подплашен катър.
П.П.
Абе все се каня да ви питам: Добри ли беше тоя, дето ви пусна мухата да си импрегнирате и лакирате харпуните с епоксидна смола ?
И ако не е той, от къде дойде тая пуста "мода".

Дъбът и акацията са доста плътни дървесини и ще имаш проблем с плаваемостта.
Има едни прости пропорции, които като се спазят и се получава добре от самосебеси. Лъчо не си е играл да ги смята, но аз знам от къде "преписва" и съм сигурен,че при него ще се получи (ако ли не, пак ще има да дялка

Пропорциите са доста простички и мисля, че съм ги писал тук и там, но пак ще ги спомена, пък ако някой не е съгласен с мен, нека да си каже и своето мнение.
Разглеждайки по-внимателно сайтовете на т.нар. водещи в занаята, установих че като че ли при всички съотношението на масата на стрелата към масата на тялото на пушката е някъде около 1:5 +/- тъй, че ако вашите стрели са около 300грама, нормално е тялото да е към 1500 (килограм и половина). Махаме от това масата на спусъка (при мене е около 150-160 грама със скобата ) аз направо го пиша 200, се получава, че пушката тежи 1300 и за да е (що годе) нулево плаваема, то излиза, че килограм дърво трябва да носи 1/1.3 х (300+200)=380грама (около)....
И ето : 1000куб.см-380= 620 гр/куб.см ....и те това ви е идеалната плътност на дървото.Изчислявай и я започвай.
Прави си сопата и от време на време я попретегляй на везната да не се олееш с изтъняването, че после ще ти тежи в гьола, и си готов

Гарантирам, че при такова съотношение пушката мърка като котенце, а не рита като подплашен катър.
П.П.

И ако не е той, от къде дойде тая пуста "мода".

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
А иглолистна дървесина може ли да комбинирам с дъб щом акацията е тежка?
Що бе Владо -какво му е на харпуна покрит с епоксидна смола ? Според мен е по-добро решение от лак.Поне до сега не съм виждал успешно нанесен и ТРАЕН лак върху харпун който се използва редовно за повече от сезон.
Много готинорешение се оказва е тиковото масло , но си иска грижи.

Много готинорешение се оказва е тиковото масло , но си иска грижи.

Днес ми остана свободно време и оформих тялото.Но има още доста работа.terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.21336708]
[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.21336717]
[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.21336729]
[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.21336740]
[/URL]

Бе де да знамyavorsub написа:Що бе Владо -какво му е на харпуна покрит с епоксидна смола ? Според мен е по-добро решение от лак.Поне до сега не съм виждал успешно нанесен и ТРАЕН лак върху харпун който се използва редовно за повече от сезон.![]()
Много готино решение се оказва е тиковото масло , но си иска грижи.

Дали баш нашата смола "Еповит" е лайно, ама само да се чукне в някоя скала и от харпуна се отделя парче има-няма колкото бирена капачка.
А ако ме питаш мене, трайния лак НЕ трябва да е ВЪРХУ харпуна, а по-скоро пропит в него. Оня дето е отгоре, трябва да е по-скоро за лустро, а тоя пък дето е върху лустрото е за UV защита. Поне при мене е така

Има си достатъчно лакове, които са трайни и вършат чудесна работа пък не са скъпи и лесно се работи с тях.Мое мнение

Иначе за тиковото масло си прав. Още му треперя на един харпун във Варна дето моя човек реши да го преработва, изшкури лаковото покритие и в крайна сметка го пропи с тиково масло.Ама ей го на - две години вече не е мръднал, при положение, че ламелите са лепени не със смола, а с едно лепило клас D3/D4.Иначе момчето си гмурка яко. Няма това-онова.
Аре Лъче! На "финалната права" си.Изглежда много добре! Давай смело само така. Ама като идвам към тебе ще взема да ти донеса два пирона по 6см. и една кутия жълта блажна боя, че ме е яд да я гледам тая пейка

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Terzo добре изглежда наистина,особено михаресва дръжката а само с един ластик ли ще бъде ?
Само с един ластик 17.5 или18мм. и стрела 6.25.
А от какво дърво са ламелите червеното е сигурно махагон а другото ?
Пак махагон но бял.
А от къде го взимаш.
Някой знае ли по София къде може да се намери
Някой знае ли по София къде може да се намери

- Jack Daniels
- разбира нещата
запалиха ти чергата,ей 

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Стига де
нищо лошо нема да питаме де само да не го урочасаме Лъчка ша ме извиняваш за любопитството ма понеже имам само дъб и акация и търся алтернатива та за това. Хайде със здраве и наслука 

Батка червения махагон ми е подарък от един приятел а белия случайно го намерих в Поморие в една дърводелница.А следвашие ми проект ще е от мербо,тик и абанос но нека да завърша този,че тогава ще мисля по сериозно за другия.
Успех приятелю и не бързай да не го претупаш 

Днес завърших с търкането и остана да започна да го инпрегнирам,но ще го оставя за утре.Ето и някоя снимка.terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.21396914]
[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.21396941]
[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.21396961]
[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.21396969]
[/URL]