Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Снимката е на един познат във фейса, но е от България.bgbul написа:Толкова е рядка, толкова е скъпа (ако има кой да я купи) и толкова трудно се събират грамовете, че почти никой не я познава. И най-често се среща разновидност, която не излиза от глава на насекомо, а от дървен пън (дънер) или шишарка. И естествено не е скъпа, като тази на снимката.Мilena написа:Да видим познавачите:
.......
Говоря за Кордицепс.
Тази загадка от интернет ли е взета или я открихте вие?
Защото в България има от Кордицепса. И от истински и от двойниците.
Привет, колеги!
Радвам ви се и ви пожелавам много гъби! (което е следствие от здраве и живот)
Поздрави!
Уау!!
Предай му специални поздраваи. Заслужава ги. Малцина са я виждали, а още по-малко са я намирали.
А от глава на оса е съвсем рядко. В повечето случай е от мравки и тогава са повечко.
Повечко...повечко...нямаха 30 грама. Но удоволствието е несравнимо.
Предай му специални поздраваи. Заслужава ги. Малцина са я виждали, а още по-малко са я намирали.
А от глава на оса е съвсем рядко. В повечето случай е от мравки и тогава са повечко.
Повечко...повечко...нямаха 30 грама. Но удоволствието е несравнимо.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Поздрави и на bgbul !
Отдавна не беше писал тук.
А снощи, се сетих че по негова препоръка започнах за ям брезовките.
Преди години ме притесняваше потъмняването на месестата част,
Но по-късно открих кулинарните предимства на тези гъби и сега ги търся целенасочено.
Предпочитам само млади, твърди гъбки !

Отдавна не беше писал тук.
А снощи, се сетих че по негова препоръка започнах за ям брезовките.
Преди години ме притесняваше потъмняването на месестата част,
Но по-късно открих кулинарните предимства на тези гъби и сега ги търся целенасочено.
Предпочитам само млади, твърди гъбки !

Колеги, като стана въпрос за брезовката, при мен няма много брезови насаждения, поради което тази гъба не представлява особен интерес. Следващата гъба която мисля да включа сред гъбите, които бера и която мисля че е сходна с брезовката, е габъровата гъба. В моя район има доста габър и тази гъба съм я срещал. Моля ако някой я бере да каже какви са и вкусовите качества и дали си заслужава да се занимавам с нея.
- G.Petkov
Без да съм напълно сигурен, но чета че габъровата гъба е също брезовка.
Та, аз ям обикновената, червената и габъровата брезовки.
Въпреки, че потъмняват, вкусовите им качества са много добри, поне за мен.
Малко по-плътни са от другите манатарки и не толкова лигави при готвене.
Също обичам да правя микс от манатарки, брезовки и пачи крак.
Отново ще напиша, че предпочитам само млади гъби, като тези,

Та, аз ям обикновената, червената и габъровата брезовки.
Въпреки, че потъмняват, вкусовите им качества са много добри, поне за мен.
Малко по-плътни са от другите манатарки и не толкова лигави при готвене.
Също обичам да правя микс от манатарки, брезовки и пачи крак.
Отново ще напиша, че предпочитам само млади гъби, като тези,
- Диканаров
- кандидат преподавател
Георги, както винаги е с отлични снимки! На тази е снел ясеновата манатарка! Тя е с червено калпаче. При мен на колибата излиза само есенно време, а на Витоша съм ги намирал и през лятото. И аз ги много обичам и ги по различни начини приготвям или съхранявам. Заслужава си!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Благодаря. Значи занапред няма да подминавам и габъровия пояс. Той ми е по-близо и мога да отида до там и пеша. Ща вземам само млади и свежи гъбки. Никой при нас не бере гъби там, така че и конкуренцията няма да е голяма.
Точно пък габъровата Брезовска пробвах веднъж, абсолютно безвкусна ми се стори, ако се омеша с манатарки може и да си заслужава. По югозападна Витоша доста се среща- в буковите и габъровите насаждения, не я събирам, пък като гледам и другите не я берат. В по ниското, с дъб и цер намирам доста от жълтата Брезовка, много ме лъже , отгоре прилича на бронзова манатарка, та само ме разкарва. Около трепетлики намирам и червената Брезовка, някои я хвалят но аз не съм я опитвал.
- G.Petkov
Абе, то и глобалнио разправя, че при тях никой не бере рогачките, щото били боклук гъби,
Ама една колежка, бивша митничарка на летище София,
Разказва, че през 90-те години със самолети сме изнасяли майска гъба, манатарка, рогачка, пачи крак.
Та - вкусове различни.
За рогачката в сайта "Манатарка" пише - отлични вкусови качества, много търсена гъба в страните от северна Европа.
А на страниците на темата съм чел преди години,
Един колега, от В.Търново или Габрово беше, вече не помня бе написал :
- Като няма от хубавите манатарки, готвим и от посиняващите. Нищо ни няма !
Ама една колежка, бивша митничарка на летище София,
Разказва, че през 90-те години със самолети сме изнасяли майска гъба, манатарка, рогачка, пачи крак.
Та - вкусове различни.
За рогачката в сайта "Манатарка" пише - отлични вкусови качества, много търсена гъба в страните от северна Европа.
А на страниците на темата съм чел преди години,
Един колега, от В.Търново или Габрово беше, вече не помня бе написал :
- Като няма от хубавите манатарки, готвим и от посиняващите. Нищо ни няма !

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
По въпроса за рогачките - един път се излъгах да пробвам сърнена рогачка, хем старателно й изчистих шипчетата, страшен горчиляк. Жълтата рогачка е съвсем друга бира - много я мелим в къщи, да, не е от най-вкусните гъби ако се готви самостоятелно, но омешана с манатарки и пачи крак върви много и придава плътност на маджата с хрупкавата си текстура.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- G.Petkov
За жълтата рогачка ставаше дума.
Аз не я ям, събирам за за приятели.
Но, ще пробвам да я добавя към други гъби.
Аз не я ям, събирам за за приятели.
Но, ще пробвам да я добавя към други гъби.
Както и да е. Ще я пробвам тази гъба живот и здраве, габъровата гъба имам предвид. Надявам се, че в комбинация с други гъби ще е прилична.
В неделя излязох по полето, покрай една рекичка, с надеждата да намеря припънка или кладница. Първата не ми е много ясна. Нищо не намерих затова вероятно този излет не се брои. Ама разходката ми остана. Времето беше чудесно.
В неделя излязох по полето, покрай една рекичка, с надеждата да намеря припънка или кладница. Първата не ми е много ясна. Нищо не намерих затова вероятно този излет не се брои. Ама разходката ми остана. Времето беше чудесно.
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
[quote="баш_майстора"]По въпроса за рогачките - един път се излъгах да пробвам сърнена рогачка, хем старателно й изчистих шипчетата, страшен горчиляк. Жълтата рогачка е съвсем друга бира - много я мелим в къщи, да, не е от най-вкусните гъби ако се готви самостоятелно, но омешана с манатарки и пачи крак върви много и придава плътност на маджата с хрупкавата си текстура.[/quote]
Пробвай млади гъбки на скара само със сол!
Пробвай млади гъбки на скара само със сол!
- Батко Емо
- разбира нещата
Здравейте,около Перник некой да е одил за кладница?Май още нема температура 

И аз се интересувам от това. Е, не точно за Перник. Дали може да са тръгнали кладницата и зимната припънка. Преди няколко дена паднаха около 15л. дъжд, а и преди това си беше влажно. Днес пак вали и е влажно и мъгливо. Утре пак го дават така. Времето е меко, дори и сутрин не е много студено.