Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Има ли гъбари?

Мнение от чпс »

Човешко е в петък да си тръгнеш по-рано от работа, но този път ми се наложи да стоя до 6. Все пак реших да проверя – има ли все още гъби в този горещ август ? Попаднах в обичайното петъчно задръстване по всички пътища излизащи от града и към 7 спрях около с. Плана. До залез слънце има още час и половина.

Не съм подготвен да участвувам в теоретичния дебат на 1000 м ли са гъбите или на 1500 (забравих си алтиметъра и гпс-а) и колко дни след дъжда се появяват, в букови ли гори или в елхови ... има ли въобще гъби през август или няма ?

Народът казва : къс ум – дълги крака. И е прав – колкото повече обикаляш – толкова повече нарастват шансовете да намериш гъби.

Яааааа – сърнели ... насред гората.

Изображение

Моля ви се – това не е ли пачи крак ?

Изображение

В тази суша ?

Изображение

Тази манатарка я намирам не много често – в пънчето има няколко кухини. Вътрешният глас подсказва едно от наименованията и' – кестенова.

Изображение

Това си е най-обикновена брезовка и изглежда непроядена

Изображение

Size does matter

Изображение

И размерът на пачия крак има значение, нали ?

Изображение

Тези масловки май няма да ги уважа – в тази жега няма как да са недокоснати

Изображение

Един умен човек от Тетевен ме светна – пачия крак расте и под иглолистни дървета. И тук е така

Изображение

Още няколко манатарки

Изображение

Изображение

Изображение

Както се пееше в една песничка – вече се стъмнило, слънцето се скрило – зад Витоша

Изображение

И луната се показала

Изображение

Виж ти – все още свежа пърхутка

Изображение

На здрачаване тук става още по-шеметен аромата на борова гора смесен с прецъфтяващи мащерка, равнец, кантарион, планински чай, мента и други незнайни треви, наоколо тишината е оглушителна, а луната става все по-ярка

Изображение

Утре тук ще пушат огньове, ще бумти чалга, ще форсират мотори, ще се надвикват любители на чистия въздух и на тишината, но сега все още ги няма.

Скромният резултат : час и половина в един друг свят, сред упойващия аромат на този извънземен въздух и малко гъби (и този път липсват пироговки и орландовки) които уж не стигат за буркани, но едната сърнела е като капак на тенджера и трети ден са на трапезата – разбира се с ш-ш-шуменско.

Изображение

Наздраве.
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Странно, на Плана има, а около Искъра - язовира - няма! Над филмовата къща 2 часа обикалях днес и намерих само изсъхнали масловки и тук таме по някоя пресничка бяла мухоморка , но днес от тях не ми се ядяха , та ги сритах набързо :lol:
Късмета си е Късмет :lol:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Чавдаре, трябва да си магьосник! :wink: По северните склонове на Лозен и Плана не намирам гъби от дъждовете! :oops: На Лозен се качвам от Червеният кръст до езерото или от Стопанството над Нови хан към Попов дял. Ако няма, бързо се връщам на Мечката и се качвам на горе по край далекопровода до билото на Плана. Нещо нормално за човек с добра кола като теб и мен. Ти явно си имаш някакво тайно свещено място на билото където върлуваш! :wink: Аз там по поляните и окрайнините на гората от 20г. не съм ходил, защото приятел от Окол си безвреме отиде и нямам повод да ходя там специално! Осветлението с какъв прожектор го осигуряваш за нощните снимки на гъбите! Абе тайната да не е в онзи прекрасен кучо, който те придружава? Да не е той, който надушва гъбите и те води! Хайде бъди здрав и успешен! :lol:
Последно промяна от Диканаров на Пон Авг 31, 2009 5:03 pm, променено общо 1 път.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Диканаров написа:Осветлението със какъв прожектор го осигуряваш за нощните снимки на гъбите! lol:
В някои части на тези гори (бих казал дебри) дори и в най-слънчев ден е сумрачно, фотоапарата е на автоматичен режим и сам преценява кога да включва светкавица и кога не.

Снимката на Витоша - тази, която е по-тъмна от останалите и създава илюзия за нощен мрак - всъщност е правена срещу светлината на залязлото вече слънце.

По същото време (няколко минути разлика) е направена снимка на все по-ярката луна - и тя несъмнено изглежда по-светла.

Пак по същото време (няколко минути разлика) е направена снимката на пърхутка - ясно е, че няма необходимост от фенер.

Както казах - всеки път тръгвам с автомобила си от покрайнините на с. Плана без да се налага да включвам фарове.

Куче нямам от 2001 г. - уви.

Понякога си общуваме с една немска овчарка, но избягвам да я водя за гъби, защото стъпва по тях.

Голямо предизвикателство ще бъде да опитам шанса си в сряда или четвъртък - ако ми остане време.
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Elfi написа:Странно, на Плана има, а около Искъра - язовира - няма! Над филмовата къща 2 часа обикалях днес и намерих само изсъхнали масловки и тук таме по някоя пресничка бяла мухоморка , но днес от тях не ми се ядяха , та ги сритах набързо :lol:
Късмета си е Късмет :lol:
Не мислиш ли Elfi, че условията за поникване на бели мухоморки са идентични с условията за поникване и растеж на сърнели ?

На твое място бих бил по-настойчив в търсенето.

Важно е пръв (едва ли не единствен) да стигнеш до мястото, на което е успяла да порасне гъбата - тогава късмета е твой.
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

При нас пак излезе манатарката .Вчера сабрахме 5-6 кила а и хубав голем пачи крак :wink: Нема снимка но за ден два ште има :P
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Тук не е валяло от почти три месеца. Капка не е паднало! Всичко е сухо, чак на прахоляк стана! Молим се за дъждец, поне да обере мръсотията и да прочисти въздуха. Слушах прогнозата, че в неделя ще завали. Дано започне " хубавото" време, че ми се иска да " миткам" вече. Омръзна ми да се въртя из градини като муха без глава!
От години търся и си избирам книжка за гъбите. Накупих си какво ли не! Руско и българско.И от Нет-а теглих........ Но това, което чета тук, написано от колегата Gedak, никъде не съм открила! :prayer: БЛАГОДАРЯ.
Направих така, че да мога да запазя и предам знанието събрано и поднесено ни така добре. Всички снимки, заедно с обясненията, събирам в папка, която ще предам в библиотеката на селото. Естественно, не с моето име! А с името на този невероятен човек! Да е жив и здрав!
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Здравейте, днес сутринта обиколих малко, има излезли брезовки и тук-таме сърнели и рижийки.
Да ви попитам събирате ли тези гъби:
(Аз ги знам като виолетки (ливадни), но сега като разгледах приличат и на овчи нос, ако може малко повече информация, струват ли си да се събират, къде трябва да внимавам и тн.)
Мерси предварително!

Изображение

А ето и малко хубави манатарчета:
Изображение
Изображение

а това надявам се да не е някой загубен колега:
Изображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Свилене, виолетовият овчи нос е с лигава повърхност, пънчето е стройно , жълтее и има характерно одебеляване близо до шапката. Бакъреният овчи нос е съвсем друга гъба както в разцветка, така и като форма. Ливадната виолетка е с виолетово пънче, което не е високо! Шапката и ламелите са сиви, белезникави. Това ,както ги виждам от снимката са си същински виолетки или още боровинки. Расте на пътечки или кръгове. Отлична гъба с прекрасен аромат! Расте в иглолистни гори но и в смесени се среща. Годна е за всякаква употреба. всякъде.Виолетката е с виолетово месо, ламели, пънче и калпаче. Виолетова от всякъде . Има една гъба- ароматен паяжинник- слабо отровна, която малко прилича на виолетката, но разрежеш ли я се виждат разликите. Тя нямя виолетово месо и пънче! А и на мирис не са еднакви! Ароматният паяжинник не е приятен на мирис и вкус! :idea:
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

3 септември – два дни преди обещания дъжд в събота. Вътрешният глас казва – смени гората. Сменям я . И още на първите 10-на крачки :
Изображение
За съжаление в този момент установих, че имам проблем - ключовете и gsm са в заключената кола - трябваше да прекратя събирането на гъби.

4 септември – един ден преди обещания дъжд в събота. Пак в новата гора – брезовките просто чакат да мина покрай тях
Изображение
Изображение
Изображение
Сърненка, нали ?
Изображение
Сигурен съм, че това е т.н. „дъбарка”, но сега само ще я снимам.
Изображение
Нямало гъби, а ? За съжаление не снимах едно все още сочно карминено керино ухо, което беше съвсем наблизо
Изображение
Тази манатарка със сигурност има кухини в пънчето
Изображение
Тук очевидно е царството на сърненката
Изображение
Е, и брезовки не липсват
Изображение
Казват, че за италианците този овчи нос е деликатес
Изображение
Хм, за италианците деликатес са и водните пъдпъдъци ... не, засега не възнамерявам да консумирам нито обикновен, нито бакърен овчи нос
Изображение
Тази кестенява манатарка почти наполовина покрива дъното на кофата
Изображение
А сърненките тук са в стихията си
Изображение
Изображение
Това нещо пораснало върху полуизгнил клон май е лъжливия пачи крак. В сравнение със съседната гора (от миналата седмица) – и географската ширина уж е същата, и надморската височина, и дърветата са същите, и влагата си я бива, но тук не срещнах нито един пачи крак – може би почвата не е подходяща ? Или вече са обрани ? Кой знае
Изображение
Сега някой пак ще попита – а бе как намираш тия гъби в тъмнината ? Не е тъмнина, гората е доста усойна и почти при всяка снимка камерата автоматично включва светкавица, която осветява само на 3-4 метра, всичко останало изглежда доста тъмно. Ето една снимка правена със светкавица, на която се вижда слънчев лъч (успореден на наведения клон), а през гъстите дебри прозира края на гората. Там – на около 50-на метра сега все още е близо 30-градусова жега.
Изображение
Аз мисля, че не е достатъчно гората да е гъста и усойна. Изглежда подпочвени води поддържат подходящо за гъбите ниво на влажност. Цвета на зеленината, сред която намирам тези манатарки и сърненки е достатъчно красноречив
Изображение
Изображение
Какво виждат очите ми ? Оказва се че не съм сам в гората
Изображение
Тя също е тръгнала да събира гъбки, но си признава, че не е съвсем наясно кои стават и кои не. В съвсем непринудена горска беседа се опитвам да и’ посоча най-значимите външни белези на гъбите, които срещаме тук-там. Подчертавам, че те изглеждат различно през отделните етапи на своя растеж и давам, доколкото мога, нагледни примери, с които гората е пълна. По едно време минахме покрай една полуизсъхнала сърнела и Червената шапчица попита с невинен поглед – а как изглежда тази прекрасна гъба в по-ранни стадии на своето развитие ? Съсредоточени в търсенето на достатъчно пораснала, но все още не напълно разтворила се сърнела пообиколихме доста, но уви... Сушата си казваше тежката дума. Опитах се – доколкото мога – с ... ааа ... с подръчни средства да илюстрирам как изглежда Macrolepiota procera в напреднала, но все още пуберитетна възраст. Моята горска спътничка се оказа изключително талантлива ученичка. Увлечени в задълбочено обучение не забелязахме как настъпи вечерния мрак.
Вълнуващо е да си в нощната гора с жадната за знания Червена шапчица.
Когато по никое време се прибрах – установих, че ми няма почти пълната с чистени манатарки и сърненки кофа.
Къде ли съм я забравил ?
Изображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Чаво, това са отлични бели рогачки. Имат козинка, както сърненките и ъртовките, но са кремаво-белезникави. Пънчето е плътно. Сърненките са с късо кухо пънче, а калпачето е на кръгове от сиво-кафяви люспи. При сваряване месото тъмнее, при по-старите гъби малко нагарча. До колкото знам няма у нас отровна гъба с козинка вместо дунапрен или ламели! Сърненките са предимно в иглолистни гори, а бялата рогачка в широколистни. Аз бях в Голяма желязна и там нямаше и суха гъба в гората, но е имало страхотни гъби в началото на август. Цялото село са доволни! Сега чакат есенните манатарки. Дано ги и аз случа! Тогава ще има разнообразие:-сутрин костур и сулки, след обед гъби и орехи! :lol:
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

чпс много ми харесаха и гъбите и снимките и веселия начин на представяне :D :smt023
А сега де? :roll:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Много детайлен обзор на Чавдар!Поздравления!
След обилните дъждове и предстоящото затопляне,мисля че всички ще посъберем някоя и друга гъбка!Поразрових се тази сутрин за информацийка и попаднах на интересна статия,описваща особеностите на основните видове ядливи гъби.Може и да се дублират в темата,но нека колегите се научат поне тях да разпознават! ;) Ще постна само снимките,а който желае може да прочете описанието им на страниците на eco-fruits.com

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
eLKaVe
новобранец
новобранец

Мнение от eLKaVe »

Здравейте,
не ми остава време да прочета всичко, а за писане да не говорим.
Благодаря на Gedak за подробните описания на гъбите. Доста сърнели сме брали и изяли, даже имам още 2-3 буркана, но сега ще видя дали ще различа другите видове. Той е описал и един вид печурка, който бяхме брали. От няколко години няма много печурки там където ходим, т.к. тревата стана голяма и не се коси, а и нас вече ни е малко страх да берем млади печурки.
Бяхме за два дни на Мальовица около 25 август и много се учудих, че 24ч след дъжд се появиха пърхутки от вида Lycoperdon perlatum Горска пърхутка, бухалковидна пърхутка, надявам се че не греша, това е тази с бодлите /нали съм си изтеглила Гъбите в България на Йорданов и др. и когато срещна наименование на гъба на латиница я търся в книжката/. Така от там си набрах две шепи гъбки.
След тези дъждове ще има доста гъби, но ние не берем много видове. Мечтая да намеря манатарка, но там където ходя няма. То и есента към ноември, ако се не лъжа, излизат ловците и става малко пренаселено, трябва да се съобразяваме с тях.
На слука и успех през почивните дни!
Lochav
новобранец
новобранец

Мнение от Lochav »

Е уважаеми гъбари и рибари има ли слука събота и неделя-значи аз като новобранец в сайта, да поздравя първо колегите за хубавия сайт и за темата в частност!И да кажа че от с.Попина където съм и ловец в събота 12.09 /грешка с това 19 соори :D /се прибрах в Силистра със 6-8кг полска печурка еееее жената бра но не яде но аз ядох и ..........ами жив съм :D !А имах кураж щото прочетох всичко по темата от първата до 45страница :D
Последно промяна от Lochav на Вто Сеп 15, 2009 6:45 am, променено общо 2 пъти.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”