Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Загледах се в картата на валежите на НИМХ,
Два дни вали добре около Кюстендил !
Дано някой да ни зарадва с успешен излет !
Два дни вали добре около Кюстендил !
Дано някой да ни зарадва с успешен излет !

- Батко Емо
- разбира нещата
По Перник също падна,челяд може да се пръкне! 

- Павел Иванов
И по моя виалет две поредни нощи се изсипа душманската .
Утре ако ми остане време може и да се разходя по гората
Утре ако ми остане време може и да се разходя по гората

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Тази сутрин с госпожата направихме една пернишка витошка разходка до към 1500 мнв, че и някоя гъба намерихме. Не е много, но като не очакваш да намериш каквито и да било гъби - все е плюс. Горските плодове бяха на корем.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- G.Petkov
Ммммммммм,да !
Който ходи - яде !
Аз, защото не мога да се кача, дори и на 1000 м н.в,
Ще си задуша манатарки от фризера !
Като малко утешение !
Който ходи - яде !

Аз, защото не мога да се кача, дори и на 1000 м н.в,
Ще си задуша манатарки от фризера !
Като малко утешение !

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Вратни на тиган с карамел-лук и гъбе.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Диканаров
- кандидат преподавател
Привет на гъбарското братство и от яз. Сопот! От 10 юли тук гъби няма, но пролетта бе дашна! Много и отлични булки, бисерки, манатарки и по-рядък пачи крак ни зарадваха доволно! Интересното е, че там където сме брали с килограми челядинки и пачи крак сега се намираха с труд по шепа! От печурките също излязоха единици, но не пътеки или хора!Поне бяха едри "царски" печурки дебелкини. Ще ги търсим на есен след дъждове поне седмица, че сушата е голяма и нивото на водата в кладенеца ми е 1 м., а преди е бил 6м.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- T.Mihov
- научил се да хвърля
Ако се сбъдне прогнозата за идните дни и в комбинация с пороя от миналата седмица,дали пък няма да яде Асан баница?.За софийско иде реч.
-
- Модератор
- T.Mihov
- научил се да хвърля
Ако успея да открадна някой час,със сигурност ще си пробвам късмета.Колкото до влагата-преди време, от любопитство си бях купил кладница в чувалче с някакъв субстрат.В чувалчето си имаше достатъчно влага,че да изгледа всичкия плод т.е не съм го поливал,само пръсках гъбетата,като се показаха.Умишлено няколко вечери пропуснах да ги пръскам и имаше разлика в скоростта растежа ,та със сигурност и това оказва влияние.Така или иначе всичко е проба-грешка.В най-лошия случй,човек си остава с една разходка в природата,което пак не е малкоdantho.mihov написа: ↑Вто Авг 09, 2022 3:58 pmВие ще кажете като пообиколите.![]()
Това, което зная е, че освен почвена влага, също и въздуха трябва да има минимална влажност, за да покълнат спорите.
Канех се да питам за един проблем,с който се сблъсках при последната ми разходка ,но все забравях,а сега ми щукна,та да си питам,така и тска съм се разписал.
Там, където ходя най-често за гъби в една от последните къщи на селото(нещо ,като обор.Хора там не съм виждал),точно на подхода към гората гледат няколко сериозни кучета,които винаги са вързани.Близо до къщата спирам и колата.Тогава на връщане от гъбобера,натоварих касетката в багажника и легнах до колата да погледна подкалника,понеже нещо се беше поразкачил и плякаше дразнещо на отиване.Тъкмо се обърнах и взех да ставам и оп-едно от кучетата се беше облещило срещу мен ,без да лае,без нищо.Явно се беше развързало.Понечих да извикам и да се изправя,но нямаше време и онова тръгна да ме хапе по баджака,както още си бях легнал на земята.В крайна сметка минах метър,понеже ходя из гората и за риба с работни камуфлажни панталони,понеже имат много джобове с капаци и плата е здрав и трудно се закача по тръняците.Та явно не успя да пробие якия плат,отделно съм успял все пак да се дръпна малко назад,понеже зъбите му се закачиха в страничния ми джоб и не успя да ме ръфне както трябва за баджака.Минах само с една синка от единя зъб,но определено си беше кофти изживяване,още повече ,като си легнал и не можеш да направиш много.Та се зачудих,имали ли сте подобни случки и как се пазите от кучетата?.Обичам животните,не ме е страх от кучета и не искам да стигам до крайности,още повече срещу домашни и то ,които винаги са били вързани,за това и търся акъл.И с колелото ме лаят и гонят,ама там съм им свикнал
Имам една брадвичка-пикел от неръждавейка, с еднометрова, яка, габърова дръжка, без нея не отивам в гората. Скоро имах разправия с група туристи и едно голямо, черно куче. Вървеше двадесетина метра пред тях и не изглеждаше агресивно, но щом видя тоягата(брадвичката)нещо му стана и ми се нахвърли с ръмжене. Посврещнах го с всичка сила с дръжката през муцуната и като почна един квич, собственикът тръгна да се бие с мене, но го предупредих че и него ще суровакам. Иначе редовно засичам по пернишко гъбари с домашните си любимци, повечето ловни породи, проблеми не е имало, а като констатация, собствениците са разговорчиви, разменяме си информация.
- G.Petkov
Проблемът с кучетата, скитащи или пазещи нещо е доста сериозен и не е за подценяване.
По принцип, кучета срещам предимно в полето. В гората съм виждал само със стопаните си.
В полето най-опасни са глутниците скитащи кучета и тези, които пазят стада с добитък.
Това съм го разказвал назад по страниците на темата, но ще се повторя, защото е важно.
След един случай, в който глутница кучета се опита да ме загради с явно лоши намерения,
Въпреки че носех здрава пръчка в ръка, се замислих по въпроса.
Решението бе - започнах да нося със себе си метализирана дръжка от моп - парцал за бърсане на подове.
Дръжките са два типа - блестящи и матови, което според мен няма значение.
В кучетата има инстинктивен страх от дълги метални предмети, наподобяващи цеви на пушка.
Също, много от тях са стреляни от ловци или други хора пострадали от тях.
Та с такава дръжка отидох до ливадите с глутницата кучета, които се опитаха да ме нападнат.
Като ме видяха, веднага започнаха да се приближават и да се разгръщат.
В мига, когато извадих блестящата дръжка и я насочих хоризонтално към псетата,
Веднага се спряха и седнаха.
Тогава аз тръгнах към тях и при дистанция от 50 метра, кучетата се обърнаха и започнаха да отстъпват като внимателно следяха за растоянието.
А то е изстрел от ловна пушка.
От тогава винаги нося такава дръжка, даже ми помага в гората при труден терен.
Също и матовите вършат работа.
На една ливада пасеше стадо овце, водеше ги жена, която познавам и редовно ми дава информация за гъбите,
И две много едри мъжки каракачанки.
Спрях на голямо разстояние, да не дразня кучетата, и започнах да се приготвям за излет.
В този момент двете кучета решиха, че въпреки че съм далече,
Могат да си направят едно забавление, като ме нападнат и дружно хукнаха към мен.
Жената се развика, но напразно. Псетата бяха намислили друго.
Извадих от колата матова дръжка и я насочих към двете кучета.
Заковаха на място !
Така се ядосаха, че се сбиха помежду си. Едното захапа главата на другото с огромните си челюсти.
Дойде овчарката с тояга и опита да отвори челюстите на едното куче.
Не пусна.
Започна да ги налага с тоягата докато се умори.
Не пусна.
Жената се ядоса и се върна при овцете.
Накрая и кучето се умори да стиска другото, пусна го и двете се върнаха при стадото.
В този ден гъби имаше много !
Затова внимателно с непознати кучета !
Те са приятел на човека, само когото са вързани с верига за бетонена стена и човекът държи в ръка дебела гьостерица.
Ще добавя, че обичам животните, отглеждал съм много животни,
Но моят живот и здраве са ми по-ценни.
По принцип, кучета срещам предимно в полето. В гората съм виждал само със стопаните си.
В полето най-опасни са глутниците скитащи кучета и тези, които пазят стада с добитък.
Това съм го разказвал назад по страниците на темата, но ще се повторя, защото е важно.
След един случай, в който глутница кучета се опита да ме загради с явно лоши намерения,
Въпреки че носех здрава пръчка в ръка, се замислих по въпроса.
Решението бе - започнах да нося със себе си метализирана дръжка от моп - парцал за бърсане на подове.
Дръжките са два типа - блестящи и матови, което според мен няма значение.
В кучетата има инстинктивен страх от дълги метални предмети, наподобяващи цеви на пушка.
Също, много от тях са стреляни от ловци или други хора пострадали от тях.
Та с такава дръжка отидох до ливадите с глутницата кучета, които се опитаха да ме нападнат.
Като ме видяха, веднага започнаха да се приближават и да се разгръщат.
В мига, когато извадих блестящата дръжка и я насочих хоризонтално към псетата,
Веднага се спряха и седнаха.
Тогава аз тръгнах към тях и при дистанция от 50 метра, кучетата се обърнаха и започнаха да отстъпват като внимателно следяха за растоянието.
А то е изстрел от ловна пушка.
От тогава винаги нося такава дръжка, даже ми помага в гората при труден терен.
Също и матовите вършат работа.
На една ливада пасеше стадо овце, водеше ги жена, която познавам и редовно ми дава информация за гъбите,

И две много едри мъжки каракачанки.
Спрях на голямо разстояние, да не дразня кучетата, и започнах да се приготвям за излет.
В този момент двете кучета решиха, че въпреки че съм далече,
Могат да си направят едно забавление, като ме нападнат и дружно хукнаха към мен.
Жената се развика, но напразно. Псетата бяха намислили друго.
Извадих от колата матова дръжка и я насочих към двете кучета.
Заковаха на място !
Така се ядосаха, че се сбиха помежду си. Едното захапа главата на другото с огромните си челюсти.
Дойде овчарката с тояга и опита да отвори челюстите на едното куче.
Не пусна.
Започна да ги налага с тоягата докато се умори.
Не пусна.
Жената се ядоса и се върна при овцете.
Накрая и кучето се умори да стиска другото, пусна го и двете се върнаха при стадото.
В този ден гъби имаше много !

Затова внимателно с непознати кучета !
Те са приятел на човека, само когото са вързани с верига за бетонена стена и човекът държи в ръка дебела гьостерица.
Ще добавя, че обичам животните, отглеждал съм много животни,
Но моят живот и здраве са ми по-ценни.
-
- Модератор