Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Загледах се в картата на валежите на НИМХ,
Два дни вали добре около Кюстендил !

Дано някой да ни зарадва с успешен излет ! :D
Аватар
Батко Емо
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Батко Емо »

По Перник също падна,челяд може да се пръкне! :D
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

И по моя виалет две поредни нощи се изсипа душманската .
Утре ако ми остане време може и да се разходя по гората :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

Западни Родопи
IMG_20220803_140155.jpg
IMG_20220803_142509.jpg
IMG_20220803_153053.jpg
IMG_20220803_141459.jpg
IMG_20220803_141456.jpg
IMG_20220803_154317.jpg
IMG_20220803_152434.jpg
IMG_20220803_143925.jpg
IMG_20220803_142432.jpg
IMG_20220803_142318.jpg
IMG_20220803_140443.jpg
IMG_20220803_135225.jpg
IMG_20220803_131210.jpg
IMG_20220803_131902.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Тази сутрин с госпожата направихме една пернишка витошка разходка до към 1500 мнв, че и някоя гъба намерихме. Не е много, но като не очакваш да намериш каквито и да било гъби - все е плюс. Горските плодове бяха на корем. :lol:
IMG_20220806_101500-01.jpeg
IMG_20220806_113855.jpg
IMG_20220806_104955-01.jpeg
IMG_20220806_121047-01.jpeg
IMG_20220806_111101-01.jpeg
IMG_20220806_121505-01.jpeg
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Ммммммммм,да !

Който ходи - яде ! :D

Аз, защото не мога да се кача, дори и на 1000 м н.в,
Ще си задуша манатарки от фризера !
Като малко утешение ! :wink:
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Вратни на тиган с карамел-лук и гъбе. :drinkers:
IMG_20220806_203101.jpg
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Привет на гъбарското братство и от яз. Сопот! От 10 юли тук гъби няма, но пролетта бе дашна! Много и отлични булки, бисерки, манатарки и по-рядък пачи крак ни зарадваха доволно! Интересното е, че там където сме брали с килограми челядинки и пачи крак сега се намираха с труд по шепа! От печурките също излязоха единици, но не пътеки или хора!Поне бяха едри "царски" печурки дебелкини. Ще ги търсим на есен след дъждове поне седмица, че сушата е голяма и нивото на водата в кладенеца ми е 1 м., а преди е бил 6м.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
T.Mihov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от T.Mihov »

Ако се сбъдне прогнозата за идните дни и в комбинация с пороя от миналата седмица,дали пък няма да яде Асан баница?.За софийско иде реч.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

T.Mihov написа: Вто Авг 09, 2022 3:52 pm Ако се сбъдне прогнозата за идните дни ....
Вие ще кажете като пообиколите. :D
Това, което зная е, че освен почвена влага, също и въздуха трябва да има минимална влажност, за да покълнат спорите.
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

Даа, суша
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
Аватар
T.Mihov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от T.Mihov »

dantho.mihov написа: Вто Авг 09, 2022 3:58 pm
T.Mihov написа: Вто Авг 09, 2022 3:52 pm Ако се сбъдне прогнозата за идните дни ....
Вие ще кажете като пообиколите. :D
Това, което зная е, че освен почвена влага, също и въздуха трябва да има минимална влажност, за да покълнат спорите.
Ако успея да открадна някой час,със сигурност ще си пробвам късмета.Колкото до влагата-преди време, от любопитство си бях купил кладница в чувалче с някакъв субстрат.В чувалчето си имаше достатъчно влага,че да изгледа всичкия плод т.е не съм го поливал,само пръсках гъбетата,като се показаха.Умишлено няколко вечери пропуснах да ги пръскам и имаше разлика в скоростта растежа ,та със сигурност и това оказва влияние.Така или иначе всичко е проба-грешка.В най-лошия случй,човек си остава с една разходка в природата,което пак не е малко 🙂
Канех се да питам за един проблем,с който се сблъсках при последната ми разходка ,но все забравях,а сега ми щукна,та да си питам,така и тска съм се разписал.
Там, където ходя най-често за гъби в една от последните къщи на селото(нещо ,като обор.Хора там не съм виждал),точно на подхода към гората гледат няколко сериозни кучета,които винаги са вързани.Близо до къщата спирам и колата.Тогава на връщане от гъбобера,натоварих касетката в багажника и легнах до колата да погледна подкалника,понеже нещо се беше поразкачил и плякаше дразнещо на отиване.Тъкмо се обърнах и взех да ставам и оп-едно от кучетата се беше облещило срещу мен ,без да лае,без нищо.Явно се беше развързало.Понечих да извикам и да се изправя,но нямаше време и онова тръгна да ме хапе по баджака,както още си бях легнал на земята.В крайна сметка минах метър,понеже ходя из гората и за риба с работни камуфлажни панталони,понеже имат много джобове с капаци и плата е здрав и трудно се закача по тръняците.Та явно не успя да пробие якия плат,отделно съм успял все пак да се дръпна малко назад,понеже зъбите му се закачиха в страничния ми джоб и не успя да ме ръфне както трябва за баджака.Минах само с една синка от единя зъб,но определено си беше кофти изживяване,още повече ,като си легнал и не можеш да направиш много.Та се зачудих,имали ли сте подобни случки и как се пазите от кучетата?.Обичам животните,не ме е страх от кучета и не искам да стигам до крайности,още повече срещу домашни и то ,които винаги са били вързани,за това и търся акъл.И с колелото ме лаят и гонят,ама там съм им свикнал 🙂
mitko 53
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko 53 »

Имам една брадвичка-пикел от неръждавейка, с еднометрова, яка, габърова дръжка, без нея не отивам в гората. Скоро имах разправия с група туристи и едно голямо, черно куче. Вървеше двадесетина метра пред тях и не изглеждаше агресивно, но щом видя тоягата(брадвичката)нещо му стана и ми се нахвърли с ръмжене. Посврещнах го с всичка сила с дръжката през муцуната и като почна един квич, собственикът тръгна да се бие с мене, но го предупредих че и него ще суровакам. Иначе редовно засичам по пернишко гъбари с домашните си любимци, повечето ловни породи, проблеми не е имало, а като констатация, собствениците са разговорчиви, разменяме си информация.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Проблемът с кучетата, скитащи или пазещи нещо е доста сериозен и не е за подценяване.
По принцип, кучета срещам предимно в полето. В гората съм виждал само със стопаните си.
В полето най-опасни са глутниците скитащи кучета и тези, които пазят стада с добитък.

Това съм го разказвал назад по страниците на темата, но ще се повторя, защото е важно.
След един случай, в който глутница кучета се опита да ме загради с явно лоши намерения,
Въпреки че носех здрава пръчка в ръка, се замислих по въпроса.
Решението бе - започнах да нося със себе си метализирана дръжка от моп - парцал за бърсане на подове.
Дръжките са два типа - блестящи и матови, което според мен няма значение.
В кучетата има инстинктивен страх от дълги метални предмети, наподобяващи цеви на пушка.
Също, много от тях са стреляни от ловци или други хора пострадали от тях.

Та с такава дръжка отидох до ливадите с глутницата кучета, които се опитаха да ме нападнат.
Като ме видяха, веднага започнаха да се приближават и да се разгръщат.
В мига, когато извадих блестящата дръжка и я насочих хоризонтално към псетата,
Веднага се спряха и седнаха.
Тогава аз тръгнах към тях и при дистанция от 50 метра, кучетата се обърнаха и започнаха да отстъпват като внимателно следяха за растоянието.
А то е изстрел от ловна пушка.

От тогава винаги нося такава дръжка, даже ми помага в гората при труден терен.

Също и матовите вършат работа.
На една ливада пасеше стадо овце, водеше ги жена, която познавам и редовно ми дава информация за гъбите, :D
И две много едри мъжки каракачанки.
Спрях на голямо разстояние, да не дразня кучетата, и започнах да се приготвям за излет.
В този момент двете кучета решиха, че въпреки че съм далече,
Могат да си направят едно забавление, като ме нападнат и дружно хукнаха към мен.
Жената се развика, но напразно. Псетата бяха намислили друго.
Извадих от колата матова дръжка и я насочих към двете кучета.
Заковаха на място !
Така се ядосаха, че се сбиха помежду си. Едното захапа главата на другото с огромните си челюсти.
Дойде овчарката с тояга и опита да отвори челюстите на едното куче.
Не пусна.
Започна да ги налага с тоягата докато се умори.
Не пусна.
Жената се ядоса и се върна при овцете.
Накрая и кучето се умори да стиска другото, пусна го и двете се върнаха при стадото.
В този ден гъби имаше много ! :D

Затова внимателно с непознати кучета !
Те са приятел на човека, само когото са вързани с верига за бетонена стена и човекът държи в ръка дебела гьостерица.

Ще добавя, че обичам животните, отглеждал съм много животни,
Но моят живот и здраве са ми по-ценни.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

T.Mihov написа: Вто Авг 09, 2022 9:05 pm ..... как се пазите от кучетата?.......
Като не навлизате в територията му. :D Кучето я препикава като така я маркира и съответно я опазва.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”