Плетено влакно - Брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Re: Плетено влакно - Брейд

Мнение от daniel defoe »

... ако е решила да хапе, ще хапе....
:drinkers:
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Дреме му на кефала с какво го ловиш . С монофил ловя единствено на ултра лайт и то не винаги . Единствено при много плитки и бистри места , при много топла , или студена вода , може да окаже някакво влияние .
Sleepwalker_ написа:...Другият ми въпрос е каква дебелина трябва да е влакното за кефалюгите - 0.08, 0.10, 0.12... и кои са добрите марки в този диаметър?
На тоя ти въпрос бих те посъветвал да прочетеш темата отначало . Най-вече постовете в които се споменава думичката "реален" диаметър . Демек около 0.20мм реален диаметър си е екстра . То верно че по магазините реалните 0.20мм ги именуват от 0.06 до преко сили 0.12мм , ама не им обръщай внимание :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Sleepwalker_ »

Прочел съм темата 2 пъти от началото до към 10-11 страница, но сякаш нямам нерви да чета 50 страници. :)

А за диаметрите - не мога да ги преценявам добре на око, но до колкото разбирам е добре да взема нещо да речем 0.10 по опаковка, та да дойде към 0.18 реално. :roll: Но чак пък такава разлика да има, каквато посочваш, чак не ми се вярва. Толкова ли лъжат, тяхната вяра? :D
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Ловя през целия сезон кефал с нанофила. Вече съм споменавал тук плюсовете и минусите му. Но лично съм доволен от това влакно и диаметъра си е реален или що годе такъв- не съм го мерил де. Та, ако ти се дават 45 лв. го пробвай, но не и под 0,10, малките опаковки 50 м. за 17 лв. са с диаметри до 0,08 мм.
Влакното за други риби не е много удачно, но кефал си лови предоволно...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Vid написа:Ловя през целия сезон кефал с нанофила. Вече съм споменавал тук плюсовете и минусите му. ...
Aз не съм чел за плюсовете и минусите му, и все се каня да си купя и да го пробвам. Та не е ли прекалено твърдо това животно? Щото като го пипам в магазина, верно много тъничко е, ама остава огънато като телче като го сгъна. Като се намокри пак ли си остава тъй твърдо, или...? :)
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Sleepwalker_ написа:... чак не ми се вярва...
Фаерлайна на Беркли при 0.10 иде около 0.27мм та ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Павел Иванов
Аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Sleepwalker_ »

Павел Иванов написа:
Фаерлайна на Беркли при 0.10 иде около 0.27мм та ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Е***и, разби ме, със шублера ли трябва да си избирам плетено влакно? :shock: :roll:
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

pachosz написа:като го пипам в магазина, верно много тъничко е, ама остава огънато като телче като го сгъна. Като се намокри пак ли си остава тъй твърдо, или...? :)
Влакното не пие никаква вода, дори я отблъсква и си остава сухо - по тази причина мисля, че е много добро особено при зимен риболов при нулеви или отрицателни температури.
Относно твърдостта, наистина е по твърдо от плетените (то си е средно между монофил и брейд, т.е. с качествата на монофила но с 0-ва разтегливост, дори смятам, че масово използваните брейдове по нашите пазари имат по голяма разтегливост от последното), но за разлика от монофила при лек напор много по бързо си изправя прегънките...
Сенека
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

pachosz написа:
Vid написа:Ловя през целия сезон кефал с нанофила. Вече съм споменавал тук плюсовете и минусите му. ...
Aз не съм чел за плюсовете и минусите му, и все се каня да си купя и да го пробвам. Та не е ли прекалено твърдо това животно? Щото като го пипам в магазина, верно много тъничко е, ама остава огънато като телче като го сгъна. Като се намокри пак ли си остава тъй твърдо, или...? :)
Нанофилът има адски много +сове и само един -нус (голям и дебел), на възел с капка секундно или без такова се къса само с поглед - поне 5-6 примамки на цената на най-скъпия варивас съм посял из реките само тази година ..., така че, ВНИМАНИЕ :!:

p.s. Рибата, много трудно ще го скъса/прегризе, но хване ли се дръвче ...
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

То Нанофила не спада точно към категорията плетени влакна а към паралелно свързаните та не е баш по темата сметам . То и в случаят имаме по-добра алтернатива на по-ниска цена , нанодакса на Саньо :

Изображение

Него поне го дават 47% по-здраво на възел от кой и да е монофил . Което си е един от основните проблеми и на брейда , и на нанофила .

Интересно ми е в скоро време още какво нано ще се пръкне :lol:

Павел Иванов
Аватар
brandon76
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от brandon76 »

Павел Иванов написа:
А бре Павка що са хабиш,тия хора от дума не разбират бе :lol: От години все едно и също питат,ако и да е писано доволно в темите надолу :) То ако им речеш,че вместо 0.27 иде 0.05 по-щи повярват :wink:
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от webfusion »

Здравейте колеги, днес си закупих SpiderWire Ultracast unltimate braid 0.20 mm 20.7кг. еи това е http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=7969 и въпроса мие реално някои може ли да ме ориентира колко е реално размера му в мм и на колко либри отговаря. Бях решил да си взема 20 lb и понеже ги превеждат от либри директно в килограми ми се стори че това ще да е 20lb обаче ми се види доста дебело не прекалено но ... и се чудя дали не съм объркал и да е 0.30 ...
Тъй де ако може да ме ориентирате че трудно ще е със спането малко ......
Иначе сечението му е доста кръгло на вид и в магазина човека ми е познат каза си че мъртва тежест 10 11 кг повече не може...
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

webfusion написа:Здравейте колеги, днес си закупих SpiderWire Ultracast unltimate braid 0.20 mm 20.7кг. еи това е http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=7969 и въпроса мие реално някои може ли да ме ориентира колко е реално размера му в мм и на колко либри отговаря. Бях решил да си взема 20 lb и понеже ги превеждат от либри директно в килограми ми се стори че това ще да е 20lb обаче ми се види доста дебело не прекалено но ... и се чудя дали не съм объркал и да е 0.30 ...
Тъй де ако може да ме ориентирате че трудно ще е със спането малко ......
Иначе сечението му е доста кръгло на вид и в магазина човека ми е познат каза си че мъртва тежест 10 11 кг повече не може...
Реално влакното ти е 20 либри(колкото го дават в килограми),а дебелината единн господ я знае.Сравни го визуално с някой монофил. примерно 0.35.
Остави само стъпки
Аватар
webfusion
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от webfusion »

Здравейте колеги,
направих няколко огледа горе споменантото влакно според мен е около 0.28 сравних го с монофили 0.40 първо след това с .30 изглежда по тънко и от двете близко .. до .30 то.
Друг интересен факт обаче сравних го с Power Pro 0.13 е прото си е по тънко ... Бъркли фаърлайн 0.16 22lb бърклито е видимо по дебело, също и с някакво неизвестно има лого с орел и пише че е OSP ... същото с надпис 0.18 13кг и нещо си. Интересно че горе долу са еднакви но бърклито което уж е по етикет 0.16 е забележимо по дебело и от двете. Пробвах тест бъркли 6 кг дъмбел не го отлепи малко остана.. неизвестното и то спайдера го издържа.
От този оглед останах изненадан че не е толкова лошо се пак.
От всички споменати е видимо по кръгло не е много шумно, единствената грижа е че седи малко на шпулата като гъба пък е навито стегнато както си навивам другите предполагам че ще олегне малко... В събота е първият му тест ще пиша и се пак съм доволен че не е много излъгано в дебелината.

Взех го намалено за 35 кинта
п.п според мен (не съм естествено експерт) ако това влакно е написано в либри щеше да е около 26
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Всички брейдове на Беркли са ама ужасно дебели че и плоски... Никога не бих си купил влакно от тази марка (изключая нанофила, без да го коментирам тук, щот съм го направил вече)
Много е писано по темата с издръжливостта на влакната, т.е. издръжливостта в либри се обръща директно в кг. в опаковките, не съм сигурен дали и в европазара е така или само на тези в Б-я. Принципно, здравината в кг. обозначена на опаковката трябва да я разделите на 2-ве и да намалите още 10-15 % за да получите реалната здравина на влакното :D
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”