Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Като стана въпрос за консервиране-какви подправки слагаш с маринатата ,че миналта година си прецаках едни булки с една рецепта от нета,дето уж изглеждаше обещаваща,ама направо не се ядеше ...
И вакуумираните за фризера бланшираш ли ги първо или само зачистваш ,режеш и вакуумираш?
Иначе-честит ни дъжд
.Скоро би трябвало да почне голямото бране 
И вакуумираните за фризера бланшираш ли ги първо или само зачистваш ,режеш и вакуумираш?
Иначе-честит ни дъжд


- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2147
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
За замразяване само почиствам, режа и в пликове. Бурканизирането го правя така:T.Mihov написа: ↑Вто Юни 13, 2023 4:28 pm Като стана въпрос за консервиране-какви подправки слагаш с маринатата ,че миналта година си прецаках едни булки с една рецепта от нета,дето уж изглеждаше обещаваща,ама направо не се ядеше ...
И вакуумираните за фризера бланшираш ли ги първо или само зачистваш ,режеш и вакуумираш?
Иначе-честит ни дъжд.Скоро би трябвало да почне голямото бране
![]()
баш_майстора написа: ↑Вто Ное 01, 2022 6:22 pm Гъбите се чистят и режат на едри парчета. Варят се 10 минути в подсолена вода. Редят се в бурканите, като по средата се слага малко лук и някоя скилидка чесън. Подправки - копър, черен пипер, бахар, дафинов лист и синапено семе. Отделно се прави марината - 3 чаши вода, 1 чаша олио и 1 чаша оцет, супена лъжица сол и чаена лъжица захар. Маринатата се кипва и се доливат бурканите. Затварят се и се варят 1 час на тих огън за да не се спукат. След седмица може да се меза с блага ракия... или друго що е на сърце.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Re: Има ли гъбари?
Много благодаря за рецептата-ще се пробва
.А вакуумирани,колко време траят във фризера?.Би трябвало да е доста!?

- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2147
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Още дояждаме миналогодишната реколта...
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2605
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
И при мен гъбата тръгна! За сега е преобладаващо пачият крак, както тук му казват " жълтички". Има и отделни манатарки от различни видове, но още не е вълната! В някои южни, по-ниски места местни хора набират и за продан, но са разочаровани от бързото падане на изкупните цени! Аз никога не съм продавал, а съм подарявал с торби на приятели, дето са ми идвали на гости или аз съм ходил на гости. Та стерилизирах си за трите къщи пачи крак в буркани. Имам още от старата реколта 1-2 буркана, но почнах новото производство. За тези, които се интересуват ще споделя моят опит! Замразявам пачи крак или манатарка на парчета толкова, колкото ми е свободно място в камерата, другите гъби ги стерилизирам в подсолена на вкус вода ето как! За да не варя, а после стерилизирам гъбите по 1 час правя сваряване 15 минути на кипеж, с обиране на пяната и оставям така тенджерата 24 часа. След това стерилизирам бурканите за 15 минути на кипеж или "на ключ". Така си спестявам час и половина и трайността е повече от 2 години на стерилизираните гъби. Като го отвориш буркана , гъбите са като току що сварени и подходящи за всяка вторична манипулация или овкусяване. Както за мезе, така и за гарнитура или основно ястие! Това става защото при първото варене се унищожават микроорганизмите, но не и техните спори. В топлата вода от спорите се развиват млади нови организми, но още не са полово зрели и при повторното изваряване се унищожават и те! Така гъбите остават стерилни за дълго и се пести време и енергия! Мариновам гъбите с черен пипер, чесън, който е счукан, магданоз, оцет и олио или зехтин на вкус. Оставям така маринованите гъби да престоят един час в кутия с капак от мед или сладолед в хладилника и после ги поднасям за мезе на трапезата. Така не се омирисва хладилника на чесън и гъбите си поемат нужното от ароматите. Това, че вали е добре за гъбите, но е голям проблем с маните по доматите и лозите. Няма време да ги напръскаш и да изсъхне 3-4 часа. Завали и измие напръсканото. Каквото стане! При нас череши, вишни, праскови, кайсии, сливи от замръзките след цъфтеж и завръз бяха пагубни! Случи се на два пъти сутрин за по 2-3 часа с минус2, 3 градуса но си бе повече от достатъчно!Масово дърветата са с кафяви пискюли от измръзнали цветове и листенца. Сега избиват нови филизи, ама ще мислим за догодина!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Има ли гъбари?
Да споделя и аз че пачият крак потръгна, сутринта за няма и два часа нажънах към три кила. Този си го бях оставил от миналата седмица дребосъците. Манатарки намерих към двадесетина, много лошо качество, със зор пробрах към половин килограм. Всичко това на Витоша 1000- 1150м.н.в. Да споделя и моя констатация за съхранението на пачи крак- при престой сурови повече от месец във фризер, после гъбите горчат. Вече всичко бурканизирам- манатарка, пачи крак, булка и рижийка.
-
- ще става разбирач
- Мнения: 375
- Регистриран на: Съб Авг 01, 2009 1:33 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Току що се връщам от планината.Беше по-добреПачият крак тръгва уверено.За около час направих 2 кила.Интересно,че други гъби нямаше.





пресен-пресен и малко мърляв

пресен-пресен и малко мърляв
Re: Има ли гъбари?
И аз излязох два пъти през последните няколко дена и събрах по около 2кг. пачи крак на излет. Местата на които ги намерих са точно такива, каквито си снимал. Като че ли тези снимки съм ги правил аз. В дълбоката бука започват да се появяват но са много нарядко и са по две-три дребни гъбки. Все още са по по-младите гори и по периферията. В смесените гори като че ли се срещат повече. На мястото на което ги намерих първия път, проверих и втория. Бяха минали четири дена от първия път, но нови гъби не бяха поникнали. Значи четири дена са малко. Може би все още температурите са твърде ниски. Намерих обаче гъби на друго място и пак не бях капо. Здраве и успешни излети на всички.
Re: Има ли гъбари?
Край брега на тиха Струма
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15052
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Много обичам, като тръгна за риба или гъби, а понякога и за двете - да има цъфнали макове !
Маковете ми носят усещане за успех !
И днес имаше макове и гъби.
Като спрях колата в гората - само около нея намерих три манатарки !


Походих по равното и намерих още.



Събрах една 7 литрова кофичка манатарки и малко пачи крак в 5 литрова кофичка.

А сякаш Природата бе начертала линия,
Под линията има гора с гъби, над линията има гора без гъби.
Най-дашните ми гъбни места са над линията !
Въпреки, че гъбите бях малко и на места,
Мокра гора в която няколко пъти валя,
Много гъбари в делничен ден,
Бях много, ама много доволен от разходката и от големият тиган, който си приготвих за предястие !
Наздраве на всички !
Маковете ми носят усещане за успех !

И днес имаше макове и гъби.
Като спрях колата в гората - само около нея намерих три манатарки !

Походих по равното и намерих още.
Събрах една 7 литрова кофичка манатарки и малко пачи крак в 5 литрова кофичка.
А сякаш Природата бе начертала линия,
Под линията има гора с гъби, над линията има гора без гъби.
Най-дашните ми гъбни места са над линията !

Въпреки, че гъбите бях малко и на места,
Мокра гора в която няколко пъти валя,
Много гъбари в делничен ден,
Бях много, ама много доволен от разходката и от големият тиган, който си приготвих за предястие !

Наздраве на всички !

-
- ще става разбирач
- Мнения: 375
- Регистриран на: Съб Авг 01, 2009 1:33 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
След тия дъждове не ми се влизаше веднага в гората и отидох за челядинки.Имаше доста и стана приятна разходка.Навсякъде се стичаше вода и беше подгизнало,добре,че бях с гумените ботуши.






Re: Има ли гъбари?
Днес имах уникална слука с пачия крак. Направо ме отказа повече да го бера, единадесет кила трудно се носят. Братчедът набра 12. Беряхме само едряци, оранжеви марули, над 5 см. диаметър. Видяхме поне два пъти количеството където набрахме. Манатарката обаче много зле, набрахме по 3-4 гъби. Всичко това в полите на Витоша 800м.н.в., насаждения от зимен дъб и цер. Утре, живот и здраве, пак сме там.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15052
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Днес - много дъжд още от сутринта.
Но нямаше как, по график ми е ден за гъбен излет,
И тръгнах, добре екипиран !
Ето я дъждовната гора,

Въпреки, че няма слънце, тук там намирам по някоя ягода,

Имаше и гъби,


Две кофички с манатарки и един капак пачи крак, който е дребен и нарядко. !

Имаше и чисти гъби, но повечето не са с добро качество.
Както спомена и Ники - черните бръмбари, голите охлюви и червейчетата от различни големини са в изобилие.
Та при готвене, първо кипвам нарязаните манатарки, после ги пускам през едър гевгир,
Протеинът отива в канала и за мен остават почистените гъби !
Метода работи !
А при тези валежи, само да се стопли и изобилието ще настъпи.
Митко ще бере не по 11 кг пачи крак, ами по 111 !
Засега гъбите са в ниското и само на огрявани от слънце места.
В гъстата гора и по северните склонове - няма.
Но нямаше как, по график ми е ден за гъбен излет,
И тръгнах, добре екипиран !

Ето я дъждовната гора,
Въпреки, че няма слънце, тук там намирам по някоя ягода,
Имаше и гъби,
Две кофички с манатарки и един капак пачи крак, който е дребен и нарядко. !

Имаше и чисти гъби, но повечето не са с добро качество.
Както спомена и Ники - черните бръмбари, голите охлюви и червейчетата от различни големини са в изобилие.
Та при готвене, първо кипвам нарязаните манатарки, после ги пускам през едър гевгир,
Протеинът отива в канала и за мен остават почистените гъби !

Метода работи !
А при тези валежи, само да се стопли и изобилието ще настъпи.
Митко ще бере не по 11 кг пачи крак, ами по 111 !

Засега гъбите са в ниското и само на огрявани от слънце места.
В гъстата гора и по северните склонове - няма.
-
- ще става разбирач
- Мнения: 375
- Регистриран на: Съб Авг 01, 2009 1:33 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Сутринта уж не трябваше да вали,ама си ръмеше неприятно и посъкратих ходенето по баирите.Доста пачи крак,сега му е времето,че като се изсуши горния слой на почвата и приключва.Манатарките ще почакат.За два часа направих 4 кила.Имаше и едър и дребен.Не знам как стоят нещата над 1000м.н.






