Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
T.Mihov
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от T.Mihov »

Като стана въпрос за консервиране-какви подправки слагаш с маринатата ,че миналта година си прецаках едни булки с една рецепта от нета,дето уж изглеждаше обещаваща,ама направо не се ядеше ...
И вакуумираните за фризера бланшираш ли ги първо или само зачистваш ,режеш и вакуумираш?
Иначе-честит ни дъжд :).Скоро би трябвало да почне голямото бране :)
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

T.Mihov написа: Вто Юни 13, 2023 4:28 pm Като стана въпрос за консервиране-какви подправки слагаш с маринатата ,че миналта година си прецаках едни булки с една рецепта от нета,дето уж изглеждаше обещаваща,ама направо не се ядеше ...
И вакуумираните за фризера бланшираш ли ги първо или само зачистваш ,режеш и вакуумираш?
Иначе-честит ни дъжд :).Скоро би трябвало да почне голямото бране :)
За замразяване само почиствам, режа и в пликове. Бурканизирането го правя така:
баш_майстора написа: Вто Ное 01, 2022 6:22 pm Гъбите се чистят и режат на едри парчета. Варят се 10 минути в подсолена вода. Редят се в бурканите, като по средата се слага малко лук и някоя скилидка чесън. Подправки - копър, черен пипер, бахар, дафинов лист и синапено семе. Отделно се прави марината - 3 чаши вода, 1 чаша олио и 1 чаша оцет, супена лъжица сол и чаена лъжица захар. Маринатата се кипва и се доливат бурканите. Затварят се и се варят 1 час на тих огън за да не се спукат. След седмица може да се меза с блага ракия... или друго що е на сърце.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
T.Mihov
новобранец
новобранец

Мнение от T.Mihov »

Много благодаря за рецептата-ще се пробва :).А вакуумирани,колко време траят във фризера?.Би трябвало да е доста!?
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Още дояждаме миналогодишната реколта...
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

И при мен гъбата тръгна! За сега е преобладаващо пачият крак, както тук му казват " жълтички". Има и отделни манатарки от различни видове, но още не е вълната! В някои южни, по-ниски места местни хора набират и за продан, но са разочаровани от бързото падане на изкупните цени! Аз никога не съм продавал, а съм подарявал с торби на приятели, дето са ми идвали на гости или аз съм ходил на гости. Та стерилизирах си за трите къщи пачи крак в буркани. Имам още от старата реколта 1-2 буркана, но почнах новото производство. За тези, които се интересуват ще споделя моят опит! Замразявам пачи крак или манатарка на парчета толкова, колкото ми е свободно място в камерата, другите гъби ги стерилизирам в подсолена на вкус вода ето как! За да не варя, а после стерилизирам гъбите по 1 час правя сваряване 15 минути на кипеж, с обиране на пяната и оставям така тенджерата 24 часа. След това стерилизирам бурканите за 15 минути на кипеж или "на ключ". Така си спестявам час и половина и трайността е повече от 2 години на стерилизираните гъби. Като го отвориш буркана , гъбите са като току що сварени и подходящи за всяка вторична манипулация или овкусяване. Както за мезе, така и за гарнитура или основно ястие! Това става защото при първото варене се унищожават микроорганизмите, но не и техните спори. В топлата вода от спорите се развиват млади нови организми, но още не са полово зрели и при повторното изваряване се унищожават и те! Така гъбите остават стерилни за дълго и се пести време и енергия! Мариновам гъбите с черен пипер, чесън, който е счукан, магданоз, оцет и олио или зехтин на вкус. Оставям така маринованите гъби да престоят един час в кутия с капак от мед или сладолед в хладилника и после ги поднасям за мезе на трапезата. Така не се омирисва хладилника на чесън и гъбите си поемат нужното от ароматите. Това, че вали е добре за гъбите, но е голям проблем с маните по доматите и лозите. Няма време да ги напръскаш и да изсъхне 3-4 часа. Завали и измие напръсканото. Каквото стане! При нас череши, вишни, праскови, кайсии, сливи от замръзките след цъфтеж и завръз бяха пагубни! Случи се на два пъти сутрин за по 2-3 часа с минус2, 3 градуса но си бе повече от достатъчно!Масово дърветата са с кафяви пискюли от измръзнали цветове и листенца. Сега избиват нови филизи, ама ще мислим за догодина!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
mitko 53
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko 53 »

Да споделя и аз че пачият крак потръгна, сутринта за няма и два часа нажънах към три кила. Този си го бях оставил от миналата седмица дребосъците. Манатарки намерих към двадесетина, много лошо качество, със зор пробрах към половин килограм. Всичко това на Витоша 1000- 1150м.н.в. Да споделя и моя констатация за съхранението на пачи крак- при престой сурови повече от месец във фризер, после гъбите горчат. Вече всичко бурканизирам- манатарка, пачи крак, булка и рижийка.
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

Току що се връщам от планината.Беше по-добреПачият крак тръгва уверено.За около час направих 2 кила.Интересно,че други гъби нямаше.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

пресен-пресен и малко мърляв

Изображение
evlogy
новобранец
новобранец

Мнение от evlogy »

И аз излязох два пъти през последните няколко дена и събрах по около 2кг. пачи крак на излет. Местата на които ги намерих са точно такива, каквито си снимал. Като че ли тези снимки съм ги правил аз. В дълбоката бука започват да се появяват но са много нарядко и са по две-три дребни гъбки. Все още са по по-младите гори и по периферията. В смесените гори като че ли се срещат повече. На мястото на което ги намерих първия път, проверих и втория. Бяха минали четири дена от първия път, но нови гъби не бяха поникнали. Значи четири дена са малко. Може би все още температурите са твърде ниски. Намерих обаче гъби на друго място и пак не бях капо. Здраве и успешни излети на всички.
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

Край брега на тиха Струма
4 pk 0.jpg
6 man 1.jpg
15 pk 7.jpg
14 man 5.jpg
12 pk 5.jpg
11 man 3.jpg
8 man 2.jpg
2 pk 15.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Много обичам, като тръгна за риба или гъби, а понякога и за двете - да има цъфнали макове !
Маковете ми носят усещане за успех ! :D
И днес имаше макове и гъби.

Изображение

Като спрях колата в гората - само около нея намерих три манатарки ! :wink:

Изображение

Изображение

Походих по равното и намерих още.

Изображение

Изображение

Изображение

Събрах една 7 литрова кофичка манатарки и малко пачи крак в 5 литрова кофичка.

Изображение

А сякаш Природата бе начертала линия,
Под линията има гора с гъби, над линията има гора без гъби.
Най-дашните ми гъбни места са над линията ! :D

Въпреки, че гъбите бях малко и на места,
Мокра гора в която няколко пъти валя,
Много гъбари в делничен ден,
Бях много, ама много доволен от разходката и от големият тиган, който си приготвих за предястие ! :D

Наздраве на всички ! :drinkers:
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

Код "жълто"
15 pk 3.jpg
10 pk 5.jpg
12 pk 8.jpg
9 pk 9.jpg
7 pk 7.jpg
6 pk 4.jpg
4 pk 6.jpg
1 pk 1.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

След тия дъждове не ми се влизаше веднага в гората и отидох за челядинки.Имаше доста и стана приятна разходка.Навсякъде се стичаше вода и беше подгизнало,добре,че бях с гумените ботуши.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
mitko 53
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko 53 »

Днес имах уникална слука с пачия крак. Направо ме отказа повече да го бера, единадесет кила трудно се носят. Братчедът набра 12. Беряхме само едряци, оранжеви марули, над 5 см. диаметър. Видяхме поне два пъти количеството където набрахме. Манатарката обаче много зле, набрахме по 3-4 гъби. Всичко това в полите на Витоша 800м.н.в., насаждения от зимен дъб и цер. Утре, живот и здраве, пак сме там.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Днес - много дъжд още от сутринта.
Но нямаше как, по график ми е ден за гъбен излет,
И тръгнах, добре екипиран ! :D

Ето я дъждовната гора,

Изображение

Въпреки, че няма слънце, тук там намирам по някоя ягода,

Изображение

Имаше и гъби,

Изображение

Изображение

Две кофички с манатарки и един капак пачи крак, който е дребен и нарядко. ! :D

Изображение

Имаше и чисти гъби, но повечето не са с добро качество.
Както спомена и Ники - черните бръмбари, голите охлюви и червейчетата от различни големини са в изобилие.

Та при готвене, първо кипвам нарязаните манатарки, после ги пускам през едър гевгир,
Протеинът отива в канала и за мен остават почистените гъби ! :wink:
Метода работи !

А при тези валежи, само да се стопли и изобилието ще настъпи.
Митко ще бере не по 11 кг пачи крак, ами по 111 ! :D

Засега гъбите са в ниското и само на огрявани от слънце места.
В гъстата гора и по северните склонове - няма.
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

Сутринта уж не трябваше да вали,ама си ръмеше неприятно и посъкратих ходенето по баирите.Доста пачи крак,сега му е времето,че като се изсуши горния слой на почвата и приключва.Манатарките ще почакат.За два часа направих 4 кила.Имаше и едър и дребен.Не знам как стоят нещата над 1000м.н.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”