Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
madevil_82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Мнение от madevil_82 »

Колеги споделете малко опит :). Интересува ме колко трябва да гази чепарето за Хариб? Предполагам че зависи и от мястото , дали си под моста или на гарата? Цвета е ясен черно перо ( благодаря на Чакала за инфото ). Поздрави и малко остана да я мятаме :)
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Мнение от КИРО »

ЕЕЕЕЕ - Чакал,това не го знаех.
Ами как действаш сам с това чепаре?
На кого да викам - ВОЛТА. :lol: :lol:
Да,това което казваш си е много точно,и това е риболова с дългото чепаре.
Обаче гледам сега някои колеги как работят сами,без да спират лодките си,
направили си една "разграфена релса",където си закачат руля,и си вадят
чепарето в движение,и веднага го пускат обратно във водата.
Сега,Чакал,ти знаеш за какво ти говоря,ама младите това да не го пробват,
особенно в надуваемите лодки.За майсторите не говоря - има и там чалъми.

При мен е така - на мястото на ключовете монтирам две големи дървени глави,
вътре навит 8мм прът с резба - отдолу си ги затягам с гайките.
Като усетя удара,чакам малко да се натовари,гледам течение/вятър и т.н.,
настройвам си лодката да ми пасне чепарето на левия борд,който се явява
надветрен,изгасям мотора,прескачам кубрика,и почвам да си навивам
каламата на осморка между двете глави,като дойдат куките,навивам на кръг вече,
барабар с рибите,после ги откачам.
По обратен ред пускам чепарето (рядко ми се уплитат бидеми),отпускам и цялата
калама,чакам 4-5 минути,ако няма удар,пак прескачам кубрика,и паля мотора.
Уффффффф- това отдавна не съм го правил,как ме сърбят сензорите само,
нямате си на идея,ама и какви проблеми са ме налегнали - пак си нямате на идея.
Затова първо да си оправя проблемите,тогава ще почна с репортажите си.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
lusienn

Мнение от lusienn »

На Юг много влачат дълги чепарета Сами.

Лошото е че като ти ударят рибите,и почнеш да въртиш в кръг на ход,

всички те виждат и пасажа се локализира веднага,и трудно вече е твой,

всички почват да тролят през него и става мазало.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Чакала от Варна »

КИРО написа:ЕЕЕЕЕ - Чакал,това не го знаех.
Ами как действаш сам с това чепаре?
На кого да викам - ВОЛТА. :lol: :lol:
Да,това което казваш си е много точно,и това е риболова с дългото чепаре.
Обаче гледам сега някои колеги как работят сами,без да спират лодките си,
направили си една "разграфена релса",където си закачат руля,и си вадят
чепарето в движение,и веднага го пускат обратно във водата.
Сега,Чакал,ти знаеш за какво ти говоря,ама младите това да не го пробват,
особенно в надуваемите лодки.За майсторите не говоря - има и там чалъми.

При мен е така - на мястото на ключовете монтирам две големи дървени глави,
вътре навит 8мм прът с резба - отдолу си ги затягам с гайките.
Като усетя удара,чакам малко да се натовари,гледам течение/вятър и т.н.,
настройвам си лодката да ми пасне чепарето на левия борд,който се явява
надветрен,изгасям мотора,прескачам кубрика,и почвам да си навивам
каламата на осморка между двете глави,като дойдат куките,навивам на кръг вече,
барабар с рибите,после ги откачам.
По обратен ред пускам чепарето (рядко ми се уплитат бидеми),отпускам и цялата
калама,чакам 4-5 минути,ако няма удар,пак прескачам кубрика,и паля мотора.
Уффффффф- това отдавна не съм го правил,как ме сърбят сензорите само,
нямате си на идея,ама и какви проблеми са ме налегнали - пак си нямате на идея.
Затова първо да си оправя проблемите,тогава ще почна с репортажите си.

Да ,така е Киро приятелю,има си чалъми за тая работа! Аз също обичам да работя сам,освен ако не съм обучил някой кърмчия и съм сигурен в него.Навремето пред Трифона рекорда ми беше 9 гофана по 1.5 кила,каламата се разтегна като ластик,а аз помислих че съм закачил Аладжата ...Тогава карах една служебна Рибитва с Мерк 40 коня ,затягах и волана при риболов с един ключ и държеше курса така както го нареждах... Ама и тогава виках ВОЛТА,като луд от радост!!! В тая думичка има вълшебство и е КАДЕМ,пробвайте ако искате...
А на младите и на гостите им разкажи, как в един джорум се правеха по 10-12 ВОЛТИ безконфликтно ...с 25-40 ченгела отзад ?!?!?!На един харман 200-300 куки...
Сега се питлявят с по един воблер отзад...Че и претенции имат...
Ама тъй ше е тя...
Пожелавам ти да се решат проблемите ти ,защото ни чака див сезон !!!
Морето обича хората,които го обожават !
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

madevil_82 написа:Колеги споделете малко опит :). Интересува ме колко трябва да гази чепарето за Хариб? Предполагам че зависи и от мястото , дали си под моста или на гарата? Цвета е ясен черно перо ( благодаря на Чакала за инфото ). Поздрави и малко остана да я мятаме :)

Под моста има прекрасни риболовци ,гледай и прави като тях! :wink:
Да така е хариба обича перото !!!Ако искаш да си сигурен в чипарето и ти се дават 7-8 лв. ще ти кажа от къде да вземеш едно тестово.На лични разбира се...
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Pe6o_Tikvata »

madevil_82 написа:Здравейте колеги :). Имам спомен от миналата година ,че някой беше писал за нощен риболов на илария под Аспарухов мост рано пролетта? Люляка беше за каята , а за иларията кой беше нишана :)?А хариба лови ли се под моста по- тъмно ?
За иларията и платерината моят нишан е като се разхвъчат пухчетата на тополата , това го знам от старите рибари :fishing6: Поздрави и Наслука :drinkers:
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
ianimar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ianimar »

въпроса не беше ли от къде идва името волта,това с лодката за паламуд не ми се види за точния отговор
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Струва ми се редно,по това време да отделим внимание на Каменната риба!
Попчето,каята ... имат дял в рибарските въжделения !Казвано е вече.

Сега,да видим как местните достигат върхове в този риболов ?!Въобще не става дума да оскубем няколко рибки за кеф,докато жената се разхожда по буната ...Става дума за висш Майсторлък и Голям риболов!!!Не рядко тези хора се прибират с количества риба засрамвайки лодкарите !!!

Първо пръчката - лека и къса ,толкова че с опъната ръка да не надвишава 2-2.5 м.
Плувката -най важния им номер...проходна е и я правят от царевична шумка 3-4 мм. дълга е 5-6 см.Пробиват я с игла и прекарват месината през нея -евтино и вечно !!! Да има такива плувки на пазара ,но .............
За куката и месината е ясно.
Техниката им на риболов е уникална! Те казват,че не ловят на тежко,защото оловото плаши рибките при презимяването си! И съм склонен да им вярвам-виждал съм как се разбягват като тупне долу с пушек и звук.Пак се събират ,но това е загуба на време.А камо ли да провлачваме тежкото олово под носа на рибките ?!
Нали говорим за майсторски постижения !?
Импровизираната плувка със съвсем малко утежнение на 15 см. над куката им дава възможност да презентират стръвта по съвсем елегантен начин!
И сега другото важно нещо-те са мобилни,не стоят на едно място, а изследват цялия възможен терен за риболов.Тука малко.там повече ...Наблюдават от горе,избягвайки пречупването на светлината,виждат рибите и действат целенасочено.Има такива очила вече за улеснение ...
Сега другото важно нещо- плувката е ЛЕГНАЛА/хоризонтална/ и това не е прищявка или неумение за балансиране ! Тя трябва да е легнала,защото е ................също мобилна !!!!!!!!!!
Техниката е следната - пускат на страни от дупката,ятото,събранието,дернека ... и леко тътрят по дъното ема с лекото утежнение.На л я я я я в о и после на д я я я я н о ....
Какво се получава? Ами получава се подвижна,привлекателна стръв,на която поповете не издържат и нерядко в какафонията долу,изкача някой едряк и показва на малките превъзходството си по формата на скок в кофата !!!
Влизайки в детайл,този начин на риболов ще ви осигури отлични усещания ,уверявам ви !
Е, няма да стане отведнъж,не е лесно както навярно си мислите.но ...
Наслука на всички !
madevil_82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от madevil_82 »

Чакале , драсни на лс за чепаретата , откъде да ги взема.За хариба ставаше въпрос :)
Dragan123
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Dragan123 »

Колега чакал това което го споделяш за плувката става и с проходно леко уллово (,,маслинка,,) без плувка.Слага се оловото след това едно вирбелче и кука с поводче дълго или както си го направиш,хвърляш го и почваш да влачиш.Направо ги убива.Единственото лошо на такъма е че става само за чисти места без много камънак.
madevil_82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от madevil_82 »

А ако се сложи малко стериопорено топче , дали няма да се избегне закачката на куката? Хем и бялото се вижда добре , хем леко ще плува куката с ема :)
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Dragan123 написа:Колега чакал това което го споделяш за плувката става и с проходно леко уллово (,,маслинка,,) без плувка.Слага се оловото след това едно вирбелче и кука с поводче дълго или както си го направиш,хвърляш го и почваш да влачиш.Направо ги убива.Единственото лошо на такъма е че става само за чисти места без много камънак.
Да,така е става ,стига да не вдигаш пушек ! :D
Само,че има един тънък, ама много тънък момент в тоя такъм с ШУМКАТА !!!
Той се използва ,както като плувка ,така и като маркер за това къде си.По този начин ,вдигайки нагоре шумката във въздуха , обхождаш стени,високи дупки и др.Това е особен вид риболов,както казваш с високи резултати...Работи се с тънък връх.аз го правя с фидерски...
Ще използвам случая да отговоря на колегата -Да ,допустими са всякакви начини за избягване на закачване.Един от тях е правилно поставения ем! На върха на куката едно умело забучено мидено ,,сърце,, ,мускула де :wink: , върши добра работа.
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

И така Честит празник на робите с Риболовния Труд ! :drinkers:
Няма причини за оплаквания - Люляка цъфна,гръмотевицата гръмна,охлювите излязоха... каята ви чака !
При лек до умерен южен вятър имате шансове да запишете много добри постижения.
Извадете стария сафрид от физера, дето го бяхте приготвили за чернокопа миналата година ,нарежете го на кубчета и сте вие .
Ако нямате -бял червей,мидичка,скаридка,мармъри ...Ако не ви се свидят 12 лв/кг ,на пазара мошениците продават едно нещо ,дето му викат лангусти ... Вземете 100тина грама и пробвайте !
Почвайте да скубете ,няма време !!! :D
Към Балчик ,примерно можете да взимате попчета на смешна дълбочина 30-40- см.В дамбата нито лодка ги хваща нито кош може да ги прибере !
Пазете се от слънцето,по това време лъченията са много високи !!!!!
Наслука на всички!
stefannankov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stefannankov »

В момента си върви целодневно каята на бял червей. Мърмъри тая година не са излизали, магазините нямат. Остава скариди и миди, ама пък белия червей е толкова непретенциозен и "гумен", че за едната проба само доза от 1 лв. осигурява целодневно изживяване за 1-2 риболовци с тия дребните каички. Чакале, правилно ли разбирам подхода с шумката , че е същото като да сложа проходна тапа?
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

stefannankov написа:В момента си върви целодневно каята на бял червей. Мърмъри тая година не са излизали, магазините нямат. Остава скариди и миди, ама пък белия червей е толкова непретенциозен и "гумен", че за едната проба само доза от 1 лв. осигурява целодневно изживяване за 1-2 риболовци с тия дребните каички. Чакале, правилно ли разбирам подхода с шумката , че е същото като да сложа проходна тапа?
Да, приятелю същото е ,но фатката е друга ...
Трябва да тънко и финно за да не пречи на чувствителноста ,да не тежи на линията или да цопа ,да плющи, да лепне със съпротива при засичане ...разваля се кефа !Нали се работи с тънък връх ?! :wink:
И пак подчертавам ...тази техника предполага използването на перото за две цели- като плувка и като маркер ,който работи във въздуха,когато се наложи! Номера е при разхождане на такъмчето насам ,натам със съвсем малка тежест линията да не се натоварва от плувката и да стои съвсем права !!! Все едно че я няма...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от брега”