Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

И при мен - променлив успех.
Вчера ми дойде музата, та се разходих малко

Първо в една гора в полите на Стара планина.
Богата на сърнели, горски печурки, масловки, есен и рижики.
Миналата година бе такава суша, че сърнелите изсъхваха неразтворени.
Сега - нищо, намерих само две престарели масловки.
Добре, че поне имаше горски ягоди - та хапнах малко. :D

Изображение

После валя, пък спря, та се качих при манатарките.
Гората мокра, станах вир вода !

Изображение

Манатарки в изобилие, и не се местят - растат само в един пояс.
В ниското изчезнаха, но държат една височина и не мърдат от нея.

Изображение

Изображение

От манатарките за ядене стават около 5 % и то с "широко затворени очи" ! :lol:

Имаше и пачи крак, те вече са постни, :D

Изображение

Изображение

Направих един микс, щото намерих и една брезовка - хапнах. :wink:

И защото Стефко спомена припънки,
Stefko написа: Пон Юли 03, 2023 8:51 am .....
Следващата "екзотична" цел за тази година ще са два от есенните видове, които ми се изплъзват в последните 3-4 г. - обикновената припънка и тополовката :roll: Първата ми е твърдо в топ 5 на любимите гъби, а с втората тепърва предстои да се запознаем... .

Да види тези гъбки, които явно са припънки, ама не ги познавам.
Миналият месец бяха дребни, ама сега от дъждовете и топлото са станали като манатарки ! :roll:
Растат по пънове и паднали дървета.

Изображение

Изображение

Местните, обаче не ги събират ???????????? :roll:
mitko 53
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko 53 »

Качихме се днес с братчеда в смърчовете на 1500м., една гъба няма, освем 5-6 престарели печурки. Иначе вчера открих сезона на булките, два броя на 1100м., та се настървих и отидох до едно местенце, викам му алеята на булките, обаче там нямаше нито една. Манатарка нямаше, освем десетина разпадащи се. Имаше пресен пачи крак излязал, та набрах към 2,5 кила, да не се връщам с празна торба.
Аватар
Батко Емо
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Батко Емо »

Хай!Около Перник същата работа :D Пачи едър още го има,маниту 3-4 с пънове колкото бутилка вода от 0.5л,повдигнали по една бала шума и без грам цръвик у дерето!От десет декара зорлем една булка,кво става? :roll:
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

Вчера по-скромно.5 манатарки и кило пачи крак за два часа ходене по непознати места.Имаше много голямо разнообразие от гъби,като най-чного бяха млечниците.
Изображение
Изображение
Изображение

ляво пачи крак,до него така наречения двойник

Изображение
Изображение
Изображение
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

Отново код "жълто" . Мноого жълто
1 mn 1a.jpg
2 pk 1a.jpg
3 mn 1b.jpg
4 pk 2a.jpg
5 mn 2.jpg
6 pk 25.jpg
7 mn 4.jpg
8 pk 1.jpg
9 mn 3.jpg
11 mn 5.jpg
12 pk 4.jpg
14 mn 1.jpg
15 pk 8.jpg
16 pk 15 (2).jpg
19 pk 9.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

След пороите - само пачи крак !
Поне в тази гора, където влязох днес.
Събрах една торбичка, :D

Изображение

На връщане минах през ливадите в полето - там сега е апокалипсис,

Изображение

Нито косят, нито има добитък - малко да опасе тревата.
Ама намерих няколко големи печурки и няколко малки челадинки,
Чисти гъби, без червеи.
Та си направих един микс - много добре стана ! :wink:

При температурите, които обещават - от утре в полето няма да има въобще гъби !
Аватар
T.Mihov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от T.Mihov »

Добре ,че не си изгърмях отпуската :mrgreen: .Днес неочаквано си освободих следобеда та в "ранни зори",около 16 часа :mrgreen: скокнах до една горичка на 900м да видя какво става.Ами нищо не става се оказа.За 2км ходене една манатарка,и едно пачо краче,както казват по северозапада-изсъЪнало на пъдарска дреА :mrgreen: .Кофата с лютивата млечница не я слагам в сметките,щото никой не я смята за гъба,ама аз пък много сия обичам :D .Та предвид,че времето ми е кът и нямам познати места на 1000+ метра ,май ще закривам сезона,преди да съм го открил,дето се вика :( .Лошото е ,че запасите почват да привършват,ама по-лошото е ,че душата и очите не се наситиха :( ,но какво да се прави,ще се чака есента :D .На хората познаващи повече подходящи места за гъбингнв жегата-наслука и пълни кошници :D
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

T.Mihov написа: Нед Юли 09, 2023 9:59 pm ........ и нямам познати места на 1000+ метра ......

Най-съществените фактори за гъбите са валежите и топлината.
Там където брах вчера е 700 м н.в.

Надморската височина също е фактор, но без дъжд - гъби няма.

Затова следи къде е валяло през миналата седмица !
Около София има гори потънали във влага.
Все нещо ще вземем и тази седмица.

Картите на НИМХ за валежите напоследък са пълна излагация.
Има места на които е валял потоп, а НИМХ посочва - без дъжд.
Отдавна не им вярвам и работя със съгледвачи, които докладват по телефона за валежите ! :D
Аватар
T.Mihov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от T.Mihov »

Работата с дъжда и жегата е ясна,че е приоритетна спрямо надморската височина сама по себе си,но съгласи се,че в планинските части т.е по високото ,обикновено пада повече и по-често дъжд :) .Миналата година ,лятото изкарах почти месец командировка в Монтана,като всеки ден пътувах през Петрохан на отиване и на връщане.В София вече си беше почнало да става суша и жега,а в Монтана беше направо мор,но въпреки това ,минавайки през Петрохан доста пъти си личеше ,че е валяло.В комбинация с гъстите високи гори там,със сигурност влага се задържа дълго след дъжд.Друг е въпроса с топлината :D .Та за това споменах 1000+ метра.Иначе за НИМХ си прав.Според техните карти,там където ходих ,в сряда-четвъртък някъде УЖ беше валяло сравнително добре-светло синьо според техните разцветки т.е около 20-30 литра сумарно,ама ядец-вчера ,като отидох си беше сухо.Дори под шумата едва-едва се напипваше влага.Ако можеш да използваш жокер "помощ от приятел" е идеален вариянт,ама аз уви първо нямам приятели гъбари,освен един,който ходи на 2 години по веднъж,второ нямам и познати,които могат да докладват има или няма дъжд,на местат които знам,та при мен няма как да се случи тая схема :D .Преди поглеждах и едно приложение Windy,ама и там се удрят греди редовно.Преди няколко седмици,докато още валяха пороите,реших да му се доверя и да тръгна на без коз,щото според него там,дето бях тръгнал ,вече трябваше да се е изваляло и дъжда да е далеч вече,а вятъра да го кара още по-далеч,ама тъкмо слязох от колата и извадих дъждобрана и запраска такъв порой,като от Перфектна буря...Та така- и с приложенията,както и с НИМХ :D .Най-добре си е ,както казваш с информатори :D
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

G.Petkov написа: Чет Юли 06, 2023 9:18 pm
И защото Стефко спомена припънки...
Така от снимките е трудно да се прецени, но сега през лятото вероятно е или неопръстена или отровна пънчушка... :roll: Първатя я срещнах и аз няколко пъти в последните излети, но не я бера. По-тънкомесеста е и ми се струва (без да съм я опитвал), че е далеч от вкусовите качества на обикновената припънка и тези на armillaria gallica (тази Gallica съм я срещал само веднъж преди години изобилно на Плана - страхотна гъба!!)

Моят излет в събота (пак 850-900 м.н.в.) бе с очакван резултат - 4-5 що годе читави манатарки, един малък плик с огромен пачи крак (за приятел), и солидно количество тръбенка, от което се възползвах на воля. Имаше и една булка - бонус, плюс тлъста китка мащерка за чай през зимата ... :wink: :D :drinkers:

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
mitko 53
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko 53 »

При мене нещата вървят към приключване, поне за този месец. От два излета, вчера на Витоша 3 кила пачи крак и днес в полите и (800м.) кило и половина, мисля да прекратя преследването на манатарката, намерил съм десетина с ниско качество. Булката и нея я няма, пачият се сдухва вече, горите са превзети от млечница- дърта и прясна. Жената ми докладва от женски пазар- манатарка никаква, само пачи крак и големи печурки. Ще чакам август ако нещо излезе по високото в смърчовете.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

mitko 53 написа: Вто Юли 11, 2023 7:16 pm Ще чакам август ако нещо излезе по високото в смърчовете.
Това ще е и моят план като гледам... :roll: Миналата година през август и септември имаше добри количества манатарка и рогачка.
Пък днес, ако не ми мине котка път, мисля да "закрия" след работа с една последна разходка за тръбенка.

Абе да питам, между другото, вие колко дълго сте опитвали да съхранявате пресен пачи крак? Аз неволно провеждам тест с едни гъби, които брах на 02.07, и които не успявам да сготвя все още :roll: Стоят в хладилника вече 10 дни и са си напълно ОК... Изкушавам се да ги оставя докато наистина се развалят, за да си знам занапред колко им е срокът на годност :mrgreen: :lol:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Батко Емо
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Батко Емо »

Пачия държи и без хладилник,но ми се чини,че става по-жилав след обработка,изключвам марината с оцет!? :roll:
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

Жегаа
IMG_20230713_150628.jpg
IMG_20230713_145812.jpg
IMG_20230713_145641.jpg
IMG_20230713_145446.jpg
IMG_20230713_145330.jpg
IMG_20230713_145119.jpg
IMG_20230713_150812.jpg
IMG_20230713_145008.jpg
IMG_20230713_144735.jpg
IMG_20230713_144627.jpg
IMG_20230713_144350.jpg
IMG_20230713_144112.jpg
IMG_20230713_144001.jpg
IMG_20230713_131035.jpg
IMG_20230713_130913.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Батко Емо
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Батко Емо »

Евала!Снимка и сичко!!! :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”