Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Заключено
Uriel
новобранец
новобранец

Re: Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....

Мнение от Uriel »

Kакъв риболов след тези дъждове? Аз тотално се отказах :( за тази неделя-понеделник.
nasko940
новобранец
новобранец

Мнение от nasko940 »

Колеги я кажете какво е положението на Панчарево или Челопечене или Чепинци, че не съм ходил от 2 седмици тука по София ....
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

Днес бях на бент "Панчарево" от към страната на алеята. Лових около 4 часа следобед с директна 6-ца, два пакета захранка и шепа шарени червейчета. Дребосъкът на моменти бе много активен - след всяко подаване на стръвта следваше извадена рибка. Съотношението костур към бабушка бе 4:1. Водораслите са голяма пречка и намирането на подходящо място е голям проблем. Имах късмет с една просека от метър и малко.
Аватар
bogno
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bogno »

Връщам се от Чепинци-за цял ден,20-стина рибета-перки,костурета и уклеи+1платика,25см.Доста дребосък върнах да плува.
Жена ми мисли,че съм на работа, шефът мисли, че съм болен, приятелите знаят, че съм НА РИБА!
nasko940
новобранец
новобранец

Мнение от nasko940 »

Аха ясно ... а някъде покрай София до където може да се стигне с градски транспорт и да е малко поне по-добре? че като ви слушам почвам да мисля че няма риба никъде :( ако няма нищо по-добро може би ще ида на Чепинци да пробвам може и да ми излезе късмета :))
Аватар
ILEGAL
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ILEGAL »

lazo65 написа:Вчера на Чепинци 50-тина рибета, предимно бабушки. Най големите 12-13см. Кука 18, повод 0.08 и1 бял, на червен бъзикат дребни костурчета. След асфалтирането на пътя на много места или не може, или е на собствен риск да се вкара автомобила до гьола. Трябва да я оставиш на пътя, а от там минават много камиони и карат доста бързо. Нищо чудно да "насадят" знаци за забранено паркиране. :drinkers:
И понеже всичко живо си затрая от страх да не им изловя рибата :mrgreen:, ще отговоря сам на въпроса си.

Петък сутринта (около 8.30) бях на нулата на язовира, откъм село Голяма Раковица. Не валеше (на язовира, иначе по пътя се изсипа небето, на няколко пъти бях готов да обърна и да се прибера, но като ме засърби за риболов, нищо не ме спира), обаче гърмеше яката и ме беше шубе да размахвам карбона, затова изчаках в колата и към 10 часа облаците се поразкараха, спря да гърми, та успях да се престраша. Извадих мача, стегнах такъма (кука 14, повод 0.12, ваглер 1+2 гр., основно мачово влакно 0.18), забърках захранката (някаква българска, евтина, 1 пакет ягода с коноп, един пакет ванилия с коноп и един пакет универсал), като изпръхна, метнах набързо 6 портокала във водата, 5 прашки сладка царевица, 5 прашки жито, на куката два бели ииии.....кълване, урааааааа 8) . Трофеен слънчак :mrgreen: . Викам, чакай да пробвам с торен- гол след гол. Пак на е..и слънчаци :axe: . После две костурчета релийзнати на момента. Слънчака също го релийзвах ама в гората, не във водата :mrgreen: . Викам тая няма да я бъде и смених стръвта, сложих жито и след 5 минутки дърпах първата каракуда :P . Продължих с житото (като дохранвах регулярно с прашката с жито и царевичка) и се получи приятен риболов с краен резултат два костура, много слънчак (докато се усетя да сложа жито за стръв), два сладководни рака (пак на бял) и около 20 таранки за два часа. Повечето таранки бяха стандартни шамарчета, но имаше и три по класни тарана (около 500 гр.) 8) . Всичките си плуват обратно. Другата седмица съм пак на Огняново (открих новото си любимо място за риболов около София :P ) и ако всичко е наред (дай Боже) ще пусна тема в излетите, със снимки както си му е реда.

Това което ми направи впечатление е големия плиткаж (около 1- 1.20 м.), но не съм сигурен дъното ли беше това :idea: , или водораслите, има ги страшно много :rolleyes: . Лових откъм страната на главния път, малко след устието на реката (докъдето може да се стигне с лека кола, нататък малък участък от пътя е залят и е непроходим за моята машина), та искам да питам, от другата страна има ли удобни места за плувка със малко по-големи дълбочини и как се минава на отсрещния бряг? Има някакъв път защото чувах през цялото време как минават коли отсреща, но не се виждат :? ?
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

ILEGAL написа:... от другата страна има ли удобни места за плувка със малко по-големи дълбочини и как се минава на отсрещния бряг? ...
Места има, ама нещо през последните две години риба няма :mrgreen: !

Иначе, като влезеш в Г.Раковица след 200 метра има два моста, минаваш по първия и веднага в дясно - пътя върви покрай язовира. Няма как да се объркаш.

И на мен ми беше любимо място от 30 години вече - и лете и зимата на леда, но рибата изчезва и почти не ходя на Огняново.
Аватар
ILEGAL
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ILEGAL »

G.Petkov написа: Места има, ама нещо през последните две години риба няма :mrgreen: !

Иначе, като влезеш в Г.Раковица след 200 метра има два моста, минаваш по първия и веднага в дясно - пътя върви покрай язовира. Няма как да се объркаш.

И на мен ми беше любимо място от 30 години вече - и лете и зимата на леда, но рибата изчезва и почти не ходя на Огняново.
Благодаря, колега :drinkers: !

Не знам, аз останаx с добри впечатления, като говоря за мирните риби- тарани. А когато хвърлях захранка направо завираше от уклей, така че според мен риба си има в язовира, въпреки проклетите мрежари :butthead: . И определено предпочитам да отида там, вместо да спонсорирам бракониера от Доганово или оня от Мелниците (и двамата си пълнят гьоловете от Огняново според слуховете) :axe: . Баластриерите около София за едни сметища (за съжаление :| ), платените ги отписах заради селски номера от страна на арендаторите :finga: , така че близки места за риболов са Огняново и Искър. И като че ли Огняново ми е по приятно за плувкарски риболов на овчи риби :idea: . Иначе понеже останаx с впечатлението, че си по хищниците, бих ти препоръчал да се разходиш дотам :idea: . В деня когато бях, сутринта от 8 до 9 костура гонеше като луд на устието, пляс- пляс- пляяяс, в самото начало в най- големия плиткаж. Апропо, как е пътя от другата страна, този който казваш ?
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Пътят е хубав, асфалт.
Слизането до водата, обаче е малко екстремно, защото е стръмно и ако си с много багаж - е трудно на връщане :D !

Иначе, ловя само костур на Огняново,
В миналите години и бели риби, ама сега не мога да ги намеря !

Преди ловях всичко - бабушки, каракуди, шаранчета!
Сега риболовствам само на рибка .
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

ILEGAL,като тръгнеш по пътя от другата страна на язовира, може би на около 600-700 метра стигаш до завой 90 градуса. Мястото е широко и удобно за оставяне на автомобила. До брега се слиза пешком по черен път около стотина метра (колкото и да ти се стори стръмен, миналата година не веднъж бях свидетел как по него минава Toyota Land Cruiser). Стигнеш ли водата - кеф ти наляво, кеф ти надясно. По брега придвижването е сравнително безпроблемно с багаж. Може би на около 150-200 метра преди завоя, за който ти споменах по-горе, също има място за паркиране, мо е доста по-тясно. Пак се слиза до водата, но е близо до устие на реката. След известния ти вече завой отново има едно-две места за паркиране, но пътеките надолу са много стръмни и трудни, както G.Petkov вече ти написа. Аз предпочитам да се придвижвам по брега. По стръмните пътеки го направих само два пъти и това ме отказа занапред. Ако продължиш до края на пътя. ще стигнеш до бариерите на някакво предприятие. Малко преди това има отбивка вдясно. По твоя преценка или оставяш колата някъде на пътя, или поемаш по отбивката, която те води до малък залив. Там обаче е рай за почиващи - ядене, пиене, къпане, музика (опа, дъндания е по-точната дума). През седмицата и с известна доза късмет - може би ще си сам. От там съм си правил раходка по част от бреговата ивица в продължение на 30-40 минути. Набелязъл съм си не лоши места. Отдели, ако не цял ден, то поне няколко часа за разходка и опознай водоема. Няма да е загуба на време. Google maps ще те ориентира от "птичи поглед".
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

На Челопечене от лодка хубав риболов на дребна риба. От брега било слабо.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
ILEGAL
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ILEGAL »

Благодаря на колегите G.Petkov и Николай Ангелов. Определено ще се разхождам често по язовира (и не само :P ), ако е рекъл Господ още тази събота съм там и после ще има кратко репортажче в Излетите 8) . Както вече казах, намерих моето място за риболов на мирни риби около София, в пъти по- добре на Огняново, отколкото на баластриерите- сметища или на гьол арендован от селски тарикат :butthead: .

Ще ми се дори да можем да се съберем колеги и с общи усилия (съвместно с ИАРА, разбира се) да направим нещо за опазването на този прекрасен водоем от бракониерската сган :axe: :idea: . Да вземем пример от пловдивските ни колеги и да направим това което те правят за Пясъчник и само след две- три години ще имаме прекрасно място за риболов само на 40 км. от столицата! :drinkers:
nasko940
новобранец
новобранец

Мнение от nasko940 »

Днес, с един колега отидохме на Челопечене близо до долния край на т.нар. "канал". Риба имаше в изобилие (уклеи и др. дребосъци), но за съжаление има и много ама много хищник... и то като гледахме отгоре се виждаха най-вече кленове ... иначе колегата бе взел здравата дънна (сомска с влакно 0.7) и изкарахме близо 200м мрежа която оставихме да изсъхне след като махнахме рибата от нея (не бе много, а това което бе още живо е пуснато обратно все пак не сме бракониери :) ) след като изсъхна я запалихме със все тежести и шишетата към нея. Е не искаше да гори но поне вече не е в язовира :Д иначе много слаб риболов 4 тарана като шамарче, 2 баби и много слънчаци. След това аз отидох на Враждебна , точно на едно от първите места след моста, еми и там мъртво :( отсреща един колега вадеше тарани една след друга, ама аз не бях взел дънната и не можах да ги ловя като него :Д Всичко е пуснато с изключение на проклетия слънчак .

Кажете какво е положението на Богоров имало някакво безплатно на 50м от спирката където се слиза за Челопечене?
lazo65
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lazo65 »

Днес на Чепинци 30-тина рибета, ама само дребосък (преди всичко бабушки, 5-6 уклейчета и костурчета). Една платичка се излъга колкото длан и всичко това на бял с фин такъм-кука №18 , повод 0,08 и плувка 1 грам. Всичко си плува по-живо по-здраво. Сутринта към 6-6.30 часа нещо /предполагам костур/ започна да гони и рибетата скачаха като обезумели. Пробвах на рибе, но явно е дребен костур щом не може да лапне 5см. бабушка, а само я топи. :drinkers:
nasko940
новобранец
новобранец

Мнение от nasko940 »

Между другото някой да е пробвал на Челопечене или Враждебна на муха? понеже много клен видях онзи ден на двата водоема и ако някой е пробвал да каже дали има ефект на муха?
Заключено

Обратно към “Водоеми и реки”