Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Сом на тролинг
Според мен всичко е комбинация от неща.Снощи се рових до 5 сутринта да гледам клипове на воблер.Всичките бяха различни.А тракалката се слага за изнервяне на рибата и атака.Няма нищо общо с камъните.Освен това всяка риба е любопитна и когато приемем,че принципно големите риби нямат врагове.....значи не изпитват страх(освен от човека).Бялата акула проявявала любитство хапейки......рибешки му работа.
Четох при Руснаците....същите спорове,като при нас.Едни казват кьорав,други говорят за цветовете.От Италиански не мога да преведа.
Четох при Руснаците....същите спорове,като при нас.Едни казват кьорав,други говорят за цветовете.От Италиански не мога да преведа.
-
- вече хвърля и на тежко
Емо, не съм и казал че тракалката има нещо общо с камъните. Просто този звук няма нищо общо с който и да е звук издаван от рибите в нашите води. Това беше по-скоро шега, опровежение на колегата tomik :Emo-83 написа:Според мен всичко е комбинация от неща.Снощи се рових до 5 сутринта да гледам клипове на воблер.Всичките бяха различни.А тракалката се слага за изнервяне на рибата и атака.Няма нищо общо с камъните.Освен това всяка риба е любопитна и когато приемем,че принципно големите риби нямат врагове.....значи не изпитват страх(освен от човека).Бялата акула проявявала любитство хапейки......рибешки му работа.
Каза Ви го и Маги - важното е провокацията !!!!tomik написа:Аз мисля, че точно това е причината.Едва ли воблера издава трептения, които той да оприличава с потенциалните му жертви с които се храни ?
И въпреки всичко атакува ?

- krokibg
- учете се от него
Истината е тази,че два еднакви воблера с различни цветове,единия лови а другия - НЕ !!!! Пробвано многократно и по всички възможни начини и на всички възможни водоеми на които съм имал честа да ловя.Това се опитвам да обясня на дървените глави.По тяхната логика,когато отида в магазина,няма смисъл да избирам воблери а направо купувам стотина на килограм и заминавам на водоема да им късам джуките на сомовете.Да - ама НЕ,всички до един,когато отидем в магазина,избираме воблери само доказали се като биячи.Прочетено от нас в форума или подсказано ни от приятели.В началото преди доста вече години,когато тръгнахме да гоним сомовете по Марица,аз специално си купих от тези на които се ловеше най-много - Син и сив цвят магнуми 9 и 11см,Ъгли Дъг ( писал съм за тях преди време),Рапала Ристо Рап - синя и зелена и още един два модела пак с синьо по тях.Реших обаче че тия дето ми отвориха очите са много прости и че няма логика да не вземе и на други цветове и марки.С най-голямата възможна простотия,искупих орталъка и няма да ви казвам,когато влезнех в магазин,продавачите ме посрещаха като господ,така пазарувах воблери,въдици,конци и всичко необходимо за този риболов ( имаше пари)
Знаете ли мили мои,дето се опитвате да ме убедите че цвета нямал значение,какво се случи
До сега си завирам останалите боклуци (казвам така,щото си дадох парите но не работят) в простия задник,щото се направих на много умен и не послушах хората или поне не на 100%
Нокупих всякаква зган от рафтовете с мисълта че няма да има проблем и ще си ловкам както и когато си искам сомове,стига да има воблер на карабинката.Стана така че хората до мен си ловяха а аз се опитвах да разработвам нови непознати воблери.Начуках си го до топките и още се ядосвам на простотията ми.Казвам го за последно ---- ОПРЕДЕЛЕНИ ЕДИН-ДВА ЦВЯТА НА МОДЕЛ И МАРКА РАБОТЯТ,дРЕГИТЕ ЦВЕТОВЕ РАБОТЯТ КАКТО КАЗА ЕМО 1/10
Значи,уловистите модели с определени цветове ако хванат 10 риби,същия момел и марка воблер но от друг цвят,вади една риба а може и нищо да не извади (имал съм и такива моменти) Това ако не е доказателство че освен вибрацията от играта и ЦВЕТОВЕТЕ на примамките имат голяма значетие,то здраве му кажете.Говоря от позицията на човек,които е проверил и тествал 95% от примамките съществуваши на нашия пазар,дали няма да ловят евентуално сом,както го правят определени по онова време и доказали се примамки.Стана дори така,че на най-уловистите доказани примамки,спря да им обръща внимание а на тези които и преди не си ловяха,направо няма удар от риба месеци наред,въпреки непрестанните пробаи т.н.Явно и те се изучиха.Това са факти момчета а не четеници от книгите на разни допотопни светила.Аз не съм нито учен нито искам да си налагам мнението но разказвам това,което съм наблюдавал по водоемите и от както съм в този форум,аз съм единственния,които винаги с риск да си докара врагове е казвал всичко на всеки - право куме в очи.Винаги съм споделял това което знам,без да се скъобразявам че на другия ден,няма да има място къде да хвърля или че в магазина няма да намеря определената примамка,която съм споделил че работи.
И накрая,с оглед на това което съм събирал като информация от риболовите (стриктно съм наблюдавал и записвал даже )това което се е случило,на каква примамка и цвяпт предпочита да вземе и още много неща,като наклон на въдицата,ПО или СРЕЩУ течението съм заметнал когато ми е ударило,дълбочината в на която е станало това и часа на удъра.Всичко това,събрано и обобщено от мен,ми дава право колега Томик,ми дава пълното право да не се съгласявам с хора като теб,че сома не се влияе от цветовете.Дали вижда добре или слабо,какво вижда и как го вижда,аз не се наемам категорично да приемам или отхвърлям.Фактите обаче по мои наблюдение ( също така и от споделянето на активни тролингисти и техните наблюдения) смело твърдя че цвета и играта на воблера са от значение ПЕДЕСЕТ на ПЕДЕСЕТ ( 50/50 ) Има много модели на различни марки от цял свят,но само определени цветове от тези марки и модели ловят подобаващо и си заслужават парите.Аз ловя на определен модел,марка и цвят,вадя няколко сома в разтояние на много кратко време.Храта около мен,приятели с които ходим заедно,четири човека ловят на същия модел и марка но с друга разцветка,след 20 минути си хвърлиха въдиците и взеха приятелски да ме псуват.Тази случка на големия бент под Любимец,ми дава още по голяма уверение че съм прав в предположенията ми защото същия воблер извади през годините доста риби от 2 до 30кг а други разцветки от модела още не са виждали жива риба,въпреки многочасовите замятания докато ми се откачи ръката и без резултат.Това знам,това казвам и предавам на вас,целта е да не си пълните кутийте с непотребни воблари,които просто не са уловисти.Затова се казва УЛОВИС и НЕРАБОТЕЩ на воблерите.В противен случай,както писах и преди но явно ви устроива да не го забележите,няма да има смисъл от това да си споделяме а всички,включително и най-новите тролингисти и сомаджии,щаха да си хващат на поразия сомове и тези спорове нямаше да ги има.Затова колега Томик,едни хващат а други гледат.Затова колега Томик,винаги след като някои улови риба достоина за снимка,всеки един,включително и Ти,питаме каква е примамката и обърни внимание - каква РАЗЦВЕТКА Е
Колеги които не са намерили тези разцветки,взимат от модела и марката без значение на разцветката (моя номер когато прохождах в сомския риболов) и оставнат излъгани защото на тази разцветка просто неще да вземе а на уловистата си взима.Надявам се че тези ми писаници ще виш дадат да разберете защо се опъвам като магаре на лед и защо съм убеден в правотата си.Аз извличам познания точно от живи случки по водоемите а не от книги и допотопни учени.Каквото и да вижда,както и да го вижда,цвета има огромно значение,и ти Томик както и всички други противници на доводите за цветовете ИЗБИРАТЕ И ПОДБИРАТЕ НЕ САМО МОДЕЛИТЕ А И ЦВЕТОВЕТЕ КОГАТО КУПУВАТЕ Ха сега ми кажи защо го правите,след като цвета е без значение.Защо не казвате дай ми десет воблера от тази марка и модел и да си тръгвате а тъсите точно определени разцветки.Затова ви обвинявам че сте фурнаджийски лопати и че пишете глупости.Хем подбирате цветовете,хем те нямали значение.Това ако не е двуличие,здраве му кажете.Ако сега не разберете какво пиша,никога няма да го разберете.

И накрая,с оглед на това което съм събирал като информация от риболовите (стриктно съм наблюдавал и записвал даже )това което се е случило,на каква примамка и цвяпт предпочита да вземе и още много неща,като наклон на въдицата,ПО или СРЕЩУ течението съм заметнал когато ми е ударило,дълбочината в на която е станало това и часа на удъра.Всичко това,събрано и обобщено от мен,ми дава право колега Томик,ми дава пълното право да не се съгласявам с хора като теб,че сома не се влияе от цветовете.Дали вижда добре или слабо,какво вижда и как го вижда,аз не се наемам категорично да приемам или отхвърлям.Фактите обаче по мои наблюдение ( също така и от споделянето на активни тролингисти и техните наблюдения) смело твърдя че цвета и играта на воблера са от значение ПЕДЕСЕТ на ПЕДЕСЕТ ( 50/50 ) Има много модели на различни марки от цял свят,но само определени цветове от тези марки и модели ловят подобаващо и си заслужават парите.Аз ловя на определен модел,марка и цвят,вадя няколко сома в разтояние на много кратко време.Храта около мен,приятели с които ходим заедно,четири човека ловят на същия модел и марка но с друга разцветка,след 20 минути си хвърлиха въдиците и взеха приятелски да ме псуват.Тази случка на големия бент под Любимец,ми дава още по голяма уверение че съм прав в предположенията ми защото същия воблер извади през годините доста риби от 2 до 30кг а други разцветки от модела още не са виждали жива риба,въпреки многочасовите замятания докато ми се откачи ръката и без резултат.Това знам,това казвам и предавам на вас,целта е да не си пълните кутийте с непотребни воблари,които просто не са уловисти.Затова се казва УЛОВИС и НЕРАБОТЕЩ на воблерите.В противен случай,както писах и преди но явно ви устроива да не го забележите,няма да има смисъл от това да си споделяме а всички,включително и най-новите тролингисти и сомаджии,щаха да си хващат на поразия сомове и тези спорове нямаше да ги има.Затова колега Томик,едни хващат а други гледат.Затова колега Томик,винаги след като някои улови риба достоина за снимка,всеки един,включително и Ти,питаме каква е примамката и обърни внимание - каква РАЗЦВЕТКА Е

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- krokibg
- учете се от него
Маги,ти си много отворен,теб и в градската тоалетна да те пуснем,пак ще си хванал риба
За тебе тайни няма,ти ги хващаш еднооките сомове по всяко време
Ще отидем двамата и ще тролиш цяла нощ,ако ти хванеш една риба за три поредни нощи на тролинг,аз ще ти дам дупе,ако нищо не хванеш,аз ще ти го начукам в кльощавия задник
А да те видя сега,колко си отворен,разбирачо

- jovani
- научил се да хвърля
Следя развитието на темата и намирам голям процент логика във всички отговори.И понеже съм много млад в тролинга /при това на 55г/,случи ми се следното.За 2008г. имам 9 удара на един воблер/smithwick-в галерията/,от сом 1.68 до пъстърва 30см.Купих още един /абсолютно същия/и пръчка,влакното 035-монофил.Нищо на него.През 2009 тръгвам с нови влакна-040/страх при спомена от големия сом/да не скъса.Нямам много свободно време за влачене но колко пъти бях на Искъра/там ходя/един удър нямах на него.Дали вижда или не, незнам но със смяна на влакното май прекарах играта му.А големия сом /за мен/може да го видите в галерията на колегата джоколино.По това време не бях част от вас.Поздрави и очаквам още . 

- krokibg
- учете се от него
Джовани,казвал съм го и преди,конеца - дебелината,наклона на въдицата за определени примамки,скороста на влачене,вибрация на воблера и цвета,всички тези неща на куп,правят едни воблери уловисти а други НЕ !!! Затова ги питам колегите,защо избирате воблерите по определена разцветка а не взимат на карамба,каквото им падне,не искат да ми отговорят и това е,всичко друго пишат,за всичко друго се хващат но отговор на този въпрос от както спорим,никои неще да ми даде,даже и Магьосника

-
- сериозен играч
Емо ,казахме че домашните и кварталните любимци,нема кво да ги мислим.Та така и с чернобилските
Чуваш ли звукът които издава сома ,когато налапва рибата.
на кво ти прилича.
Тва междо другото ,малко по встрани от темата.
http://www.youtube.com/watch?v=TM4k4-DHcjM
А това кога ще се получи в естествена среда
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-vCDYBVMFT8&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-vCDYBVMFT8&hl=es_ES&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube][YouTube][/YouTube]
Само за курове ми говориш,кво криел владиката,ся па черни негри ти се мотат из кратуната,земи малко се стегни,и вникни в самата същност на тази дискусия, ако не искаш да изглеждаш като палячо.
Пак ти повтарям,че не ми дреме за акули, пирани,щуки,пъстърви и още иляди видове хищни рибоци,които имат очи,отдолу,отгоре,ляво,дясно ,а също така и тези които имат и по четири очи
,щото има и такива, та с другите видовете до тук
.Я ми обясни ,кои цветове сома ги възприемакато натрапчиви,провокативни и без-вкусни,и кои-като Панагюрска луканка,
Каква роля играе ''шареното котленце'' на баба-ти в тези случаи,ай недей ми одговаря ,че пак ще ръснеш некоя цветна глупост.
Любак,вярвам на това което казваш,все пак не сме от вчера в този форум ,малко или много ,всеки си е изградил някакво мнение за даден колега.Просто исках да обясна моето виждане,че първо е играта,а след това цветовете ,за мене сенките. Вие ги изкарахте глухи,съкати ,кьорави,-не аз
Защо фирмите които произвеждат воблери,имат по сто хиляди цвята и разцветки,ами не правят само определени цветове-уловисти,нали за тях работят най известните майстори на тролинга и спининга.От къде да сме сигурни,че когато тролим с даден воблер,отдолу в този момент има сом,не-вярвам на сонара да показва ято сомове,и да вземем да тролим между тях.А едно е сигурно,че сома предпочита да се храни през ноща.През деня не-е толкова активен,колко ли пъти трябва да мине покрай него дадена примамка,за да и обърне внимание ,независимо как вибрира или какъв и е цветът.

Чуваш ли звукът които издава сома ,когато налапва рибата.

http://www.youtube.com/watch?v=TM4k4-DHcjM
А това кога ще се получи в естествена среда

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-vCDYBVMFT8&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-vCDYBVMFT8&hl=es_ES&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube][YouTube][/YouTube]
Сенко,ти да не си гей бе.magiosnika--- написа: И да не забравяме,че атаката не винаги е за папкане Понякога е за прогонване на натрапника Провокацията е важно нещичко

Любак,вярвам на това което казваш,все пак не сме от вчера в този форум ,малко или много ,всеки си е изградил някакво мнение за даден колега.Просто исках да обясна моето виждане,че първо е играта,а след това цветовете ,за мене сенките. Вие ги изкарахте глухи,съкати ,кьорави,-не аз

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- вече хвърля и на тежко
Бай Стояне, моите уважения, ама имам чувството, че пишеш, колкото да не заспиш !!!!
Хубавото е, че има развитие при теб!!!

Хубавото е, че има развитие при теб!!!
За да се стигне до последното ти мнение :lovo-бай СТОЯН написа:Ееееееее ,не щете да разберете,че цвета не играе никакава роля,и тва си еНай важна е вибрацията на даден воблер или на каквото там било,блесна силикон и тн.Цветовете са измишьотина на фирмите производителки,щото нали се сещате,не може да има само черен и бял воблер,требе да върви бизнеса.
Един модел мое да си го боядисаш в хиляди шарки, да го направиш като велигденско яйце,и пак ще е вървежен,и ще лови,стига да е правилния за деня.В България никои не троли ,или лови на спининг нощно време ,по разбираеми причини.Но хората си ги думкат здраво и целенасочено през ноща.Щом в тъмното рибата се ориентира за ЧАСТИ ОТ СЕКУНДАТА и знае какво и къде да атакува,за какви цветове говорим,само си чешете езиците.Или нощно време,ловуват само камикадзетата,а пък през деня е ред на вишистите.
![]()
![]()
lovo-бай СТОЯН написа: Любак,вярвам на това което казваш,все пак не сме от вчера в този форум ,малко или много ,всеки си е изградил някакво мнение за даден колега.Просто исках да обясна моето виждане,че първо е играта,а след това цветовете ,за мене сенките. т.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- krokibg
- учете се от него
Доказано е от практиката,че в яма държащавинаги популация от сом,може да мине воблера 100 пъти покраи него/тях и да не го пипнат.На 101 може да го тряснат.Имал съм случаи,когато още на третото замятане имам удар !!! Това зависи от активноста на рибата.Сома може да не се храни няколко дни ако е докопал едра плячка.Седи си,лежи си кротко в леговището и не му дреме какво минава покраи него или какво му хвърляш до устата.Гладен ли е обаче,има си територия и напада всичко по пътя си,което не е даденост или го дразни.Храни се от дъното,може и на 30-40м дълбочина а може да излезе и на повърхноста.За него няма пречки и понеже няма и врагове освен Нас,сома е господар на водоема - язовир или река !!! Всички знаят че сомове са вадени на всякаква дълбочина,от най-дълбокото до 50см.Вечер се храни наистина и е най-активен,излиза в реките по комбалтийте,където водата е направила нанос и прави ръбове,при които се събира дребна риба от 3-5см до 10-15см риби.Лежи си под ръба и когато дребното се спусне по течението и то го замота с водовъртежа и мехурчетата които прави водата,дребната риба е замаяна и няма сила да се пребори с течението,тогава сомчо ги събира като чипс.Доста неща съм забелязал и понеже израстнах на 15 метра от Марица и до сега живея там,имал съм възможност и съм ставал свидетел на доста неща,които нормалните рибари няма и да видят.Просто израстнах в реката
През комунизма преди 20 години и аз съм пускал сари,ловяхме групово риба на бъркане и още тогава на ръце съм хванал толкова сом,колкото на Магито ще му трябват още 40 години за да стигне броиката.Знам къде би легнал,знам дупките и подмолите в протежение от 9ти километър над Пловдив,до Любимец
От баража на Маноле,до Любимец,съм научил местата след като започнах да гоня целенасочено сом,и няма място,отбивка или пътечка която да не знам или познавам.Затъвал съм в пясъци,в кал и дупки,какви ли не перипетии не съм имал в търсене на пустия му сом.Ако нямам виждане по въпросите за сома и примамките,да си го начукам и рибара дето ще съм.За това,превеждам реални случки и наблюдения,които са ми носели успехи в начинанието и ми дават самочувствие на човек,знаещ какво прави.И за сведение,изобщо не ме блазни дали ще хвана или не,достатъчно капота съм навъртял.Самото стоене във и до водата,винаги е било на първо място,защото няма по добър релакс от това да си извън панелите на блоковете

-
- сериозен играч
nasko1971 написа:Бай Стояне, моите уважения, ама имам чувството, че пишеш, колкото да не заспиш !!!!
Наско верно не-те разбрах кво искаше да ми кажеш с тези мои цитати,

Аде че стана време за по едно малко

Е тука виждам много неща,които съвпада до голяма степен, с моята теория.Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Доказано е от практиката,че в яма държащавинаги популация от сом,може да мине воблера 100 пъти покраи него/тях и да не го пипнат.На 101 може да го тряснат.Имал съм случаи,когато още на третото замятане имам удар !!! Това зависи от активноста на рибата.Сома може да не се храни няколко дни ако е докопал едра плячка.Седи си,лежи си кротко в леговището и не му дреме какво минава покраи него или какво му хвърляш до устата.Гладен ли е обаче,има си територия и напада всичко по пътя си,което не е даденост или го дразни.Храни се от дъното,може и на 30-40м дълбочина а може да излезе и на повърхноста.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Лово-ловчо,не му вервам,ма никак!
Кога фане на това менте сом,да го покаже,па я ке си запалим Рапалите ритуално!
Аз освен,че фащам риби ги и правим-справка-третото дете ми е зодия Големи Риби,даже снощи се фана за чорапа и долнището за Тролинг-Перча,па и ги срезах,да се откачи!
Това е добър знак!
Обърнете внимание на следното:хищните риби винаги дебнат от долу на горе,във водата светът е друг!
Когато си във водата,най-добра видимост имаш,когато погледнеш нагоре,към слънцето.Хората рядко гледат нагоре,по-скоро напред!
Какво вижда хищникът отдолу във воблера?Първо е долната част-коремът на воблера,после заради клатушкането се виждат страниците и накрая гърбът!Ако сомът припознае в неговата цялост лесната жертва,която е ял не веднъж проблемът е никакъв за атака,нали?
Опитът на спинингистите за сом по Марица е безценен и не е достъпен за всеки,то е хиляди замятания с неква безумна точност,па водиш по двайсе различни начина!
Това е трудно и вярвам в опитът им. 

Много истини казваш, Троли! Когато казваш истини винаги си личи и е много приятно да се чете. Другото смърди и ти иде да повръщаш. Не забравяйте, че бай Стоян лови сом в мътни реки.
Любо, как имаш нерви да пишеш толкоз, направо ти се чудя.
Бай Стояне, ако оставим закачките настрана логиките са ни близки.
Троли, много се радвам, че през последните дни написа нещо смислено, винаги знам, че има какво да понауча от теб, ма що ма мъчиш толкоз.
Магьосника, личи си че поназнайваш нещата, ма само за протокола, нощният риболов е забранен иначе си е твоя работа.
За N-ти, но последен път ще кажа, че всичко е от значение, трябва ни перфектната комбинация. Утре ще снимам два воблера на които като модели имам не лоши риби, но на посочените цветове нямам пипане.
Поздрав!
Бай Стояне, ако оставим закачките настрана логиките са ни близки.
Троли, много се радвам, че през последните дни написа нещо смислено, винаги знам, че има какво да понауча от теб, ма що ма мъчиш толкоз.
Магьосника, личи си че поназнайваш нещата, ма само за протокола, нощният риболов е забранен иначе си е твоя работа.
За N-ти, но последен път ще кажа, че всичко е от значение, трябва ни перфектната комбинация. Утре ще снимам два воблера на които като модели имам не лоши риби, но на посочените цветове нямам пипане.
Поздрав!
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
-
- вече хвърля и на тежко
Колега има и не тракащи воблери, дет е казано примамки бол.Емо, не съм и казал че тракалката има нещо общо с камъните. Просто този звук няма нищо общо с който и да е звук издаван от рибите в нашите води. Това беше по-скоро шега, опровежение на колегата tomik :
Едни тракат, други са ранена рибка.
Ти се хващаш за думата буквално. Еми има неща, които не искам да пиша, защото мисля, че всеки ги знае.
Аз мисля, че точно в този случай и на супена лъжица да му хвърлиш ще вземе.Имал съм случаи,когато още на третото замятане имам удар !!!
Не се заяждам колега, просто когато е активна рибата и на гола кука можеш да я ловиш дет се вика.

-
- ще става разбирач
Чета всичко подробно и има доста истини.
От две години се занимавам системно с тролинг,
не съм хващал сом на воблер, но добих някакви представи
за значението на цвета при риболов на костур и бяла риба.
И сома е хищник и трябва да има общо в поведението на хищниците.
Когато вземах първите си воблери BERKLEY, имаше от всички разцветки
които се предлагаха.След цял сезон влачене с тях установих, че на определени дава,
а на другите не.
Тука са някои от оригиналните:

Реших да им направя украска по мой избор, която смятам че ще е удачна.
Помолих един колега който прави воблери BMG, да ги пребоядиса.
И се получи,
Тука има оригинална разцветка и от пребоядисаните:

на втория ред двата и най-долния са пребоядисаните
сега всичките ловят еднакво, при това в трудни дни.
Така че предлагам който му се отдава,защо не пробва
да си смени цвета по свой избор.
Всеки има достатъчно примамки които основно не ловят
заради цвета, а ще станат уловисти.
Това се отнася за тези които вярват че, ЦВЕТА има ЗНАЧЕНИЕ.
От две години се занимавам системно с тролинг,
не съм хващал сом на воблер, но добих някакви представи
за значението на цвета при риболов на костур и бяла риба.
И сома е хищник и трябва да има общо в поведението на хищниците.
Когато вземах първите си воблери BERKLEY, имаше от всички разцветки
които се предлагаха.След цял сезон влачене с тях установих, че на определени дава,
а на другите не.
Тука са някои от оригиналните:

Реших да им направя украска по мой избор, която смятам че ще е удачна.
Помолих един колега който прави воблери BMG, да ги пребоядиса.
И се получи,
Тука има оригинална разцветка и от пребоядисаните:

на втория ред двата и най-долния са пребоядисаните
сега всичките ловят еднакво, при това в трудни дни.
Така че предлагам който му се отдава,защо не пробва
да си смени цвета по свой избор.
Всеки има достатъчно примамки които основно не ловят
заради цвета, а ще станат уловисти.
Това се отнася за тези които вярват че, ЦВЕТА има ЗНАЧЕНИЕ.