Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Re: Качествени чепарета

Мнение от dobria1 »

8 ама за чернокопа за сафрида няма ли да са малко,нали колкото се може да е по дълго(е не 3метра) когато минава през пасажа да обхваща по голяма част от него
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Да ама е по лесно да седнешиу да връзваш по- дъго чепаре и да го навиеш на едно място от колкото да правиш по- малки.Куките не са проблем аз ги връзвам бързо за 10 куки с връзването и всичко ми взема не повече от 10- 15 мин.
УТОЧНЕНИЕ: НАПРАВИЛ СЪМ 156 ЧЕПАРЕТА И ИМАМ МАТЕРИАЛ ЗА ОЩЕ ПОНЕ 5 ХИЛЯДИ
А за дължината и броя на куките:аз имам един прът 3.8 с който ходя на чепаре и ползвам него за мярка .Като гледам дължината да е толкова че да може да се замята максимално далече.А по-дълги си правя за всеки случай ако някой ме вземе с лодка.Обикновенно за брега събирам 11 куки на чепаре ,а по- дългите стигам до 20.Получава се 4 м чепаре.Разбира се при промяна на дължината на бидема се получават разни вариации,но аз ползвам калъп с дължини и ратояния между куките.
Изображение
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

пусни някоя снимка може да видим нещо което го няма по магазините
Изображение
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Аз правя само няколко модела за продаване ето ги и тях.
Това е със шнур три цвята по желание ги сплитам и става смес карашит.както и по три цвята на чепаре.Имам предвид мога и на една кука три цвята и отделни куки с различни цветове
Изображение
Другите са най обикновенни ламета
Изображение
Правя цветове по поръчка.
Не работя с по- малки куки от 8.Е само за мен си връзвам 10 и 12
Слагам и топченца -по желание,както и тракалки на основата
Перушина не използвам.
Сега работя над нов модел,но ще видим дали ще ви разкрия тайната на успеха.Не съм сигурен дали ще работи.
Другите чепарета са изпробвани и доказани
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Сега малко жизнен опит.
За лодка.
Работи се с къси пръчки,до 2.50
Дълги чепарета не можете да ги обслужвате в лодката.
А защо 8 куки ли ?
Ами вече работим със сонари,виждаме в кой слой се движи рибата.
По 3-4 да вадим,ама редовно - доволно е.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Гледам Киро вече е обяснил,защо по-малко куки да се ползват.То за това нови техники не могат да се измислят(за лодка) :wink: Представете си чепаре с 15 куки примерно и колко е дълго,и,че трябва да станеш прав да откачиш от най-горната до най-долната.Сега и ,че има вълнение и клати,а и сте 3-ма и някой замята навътре :lol: И ти пречиш,докато откачаш.Сега пък си представете ,че се хваща чернокоп и сте закачили 7-8 и докато откачиш 4 парчета единия прехапе чепарето на 2 части,колко време се губи.Че истината е такава де,максимум 10 куки,според мен :D :drinkers:
А сега де? :roll:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

айде и една тайна от мен :D( да сме готови за многото риба :D ) ...знам я от Христо Янчев ( пак :D )....той за лодка ползва чепаре 20 куки и от един стар риб. прът си е направил чатал , за него си има специална стойка в лодката ...като вади чепарето - вдига го до половината и го закача с чатала и го вдига и го мушка в стойката...така закачено чепарето виси , като от двете му страни има по 10 куки (приблизително )....рибата или сама пада в лодката или се откача вече много лесно....така за нула време се пълнят бидони от 25 литра и нагоре - стига да има риба :wink: ...демек лови се и се обработва два пъти по бързо :wink: ...за такава поверителна информация , почерпката требе да е многооооо яка :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Последно промяна от Булти на Съб Яну 23, 2010 2:33 pm, променено общо 1 път.
pshibaev
новобранец
новобранец

Мнение от pshibaev »

спатали, дървения чатал се казва спатали поне тук на юг така го думат
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

четала е стар трик аэ несъм го използвал но съм гледал с възхищение майсторите
Аватар
lisygera
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lisygera »

Моряка написа:Гледам Киро вече е обяснил,защо по-малко куки да се ползват.То за това нови техники не могат да се измислят(за лодка) :wink: Представете си чепаре с 15 куки примерно и колко е дълго,и,че трябва да станеш прав да откачиш от най-горната до най-долната.Сега и ,че има вълнение и клати,а и сте 3-ма и някой замята навътре :lol: И ти пречиш,докато откачаш.Сега пък си представете ,че се хваща чернокоп и сте закачили 7-8 и докато откачиш 4 парчета единия прехапе чепарето на 2 части,колко време се губи.Че истината е такава де,максимум 10 куки,според мен :D :drinkers:
е зависи и дали си сам в лодката и колко дълга е лодката, аз мисля че ако си сам в лодката и е около 4 метра е по добре по дълго чепаре, и така.,..
от страх файда няма
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Дайте някоя идея за боя ,с която да си боядисвам чепаретата.
Между другото днес ми хрумна да си правя чепаре със светлоотразяваща жилетка.
Нещо да кажете?
Още от утре започвам да разфасовам една и ще видим какво ще стане.Мисля си че когато рибата види това нещо или ще побърза да избяга към босфора или ще лапа като невидяла.
Забелязал съм също че и на всеки 4 години сафрида направо полудява избива ранна пролет и се задържа доста дълго.Миналата година имаше доста сафрид,но беше 3-тата година от предишното идване на големите пасажи.Същото важи и за паламуда.От колко години няма паламуд?Да ви отговоря 3.Време е!!!
Трябва само някой да ми покаже как се прави паламудено чепаре.Чувам че начина на връзване на куките бил различен.
Дайте ми HELP
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

Днес направих едно ново съчетание от ламенца,ето и някоя снимка
Изображение
в дясно на снимката се виждат материалите,бяла коса и едно синьо спираловидно конче.
Изображение
а тази е със същите материали само че синьото конче е размотано и е изкарано само това което блести.
Зарганолог
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

Ribarina написа: Трябва само някой да ми покаже как се прави паламудено чепаре.Чувам че начина на връзване на куките бил различен.
Дайте ми HELP
Колега по този въпрос се обърни към Д.Димитров той със сигурност ще ти обясни как се правят
Изображение
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Булти написа:айде и една тайна от мен :D( да сме готови за многото риба :D ) ...знам я от Христо Янчев ( пак :D )....той за лодка ползва чепаре 20 куки и от един стар риб. прът си е направил чатал , за него си има специална стойка в лодката ...като вади чепарето - вдига го до половината и го закача с чатала и го вдига и го мушка в стойката...така закачено чепарето виси , като от двете му страни има по 10 куки (приблизително )....рибата или сама пада в лодката или се откача вече много лесно....така за нула време се пълнят бидони от 25 литра и нагоре - стига да има риба :wink: ...демек лови се и се обработва два пъти по бързо :wink: ...за такава поверителна информация , почерпката требе да е многооооо яка :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Младеж, приготвил съм ти подарък- дрянов чатал, лично подбран и обработен от мен. :D И както винаги-не се шегувам. Твой е и от теб зависи, кога ще си го получиш.
В интерес на истината, миналата година, с мой много добър приятел се конкурирахме в риболова от лодка, ползвайки различни техники за улов на сафрид и чернокоп.Приятелят ми е почитател на ортодоксалната риболовна школа :D и ползваше следната комбинация от риболовни уреди-спатали,чепаре, олово,чатал. Аз, от своя страна, като върл фен на "Междузвездни войни" презирайки архаичните способи на риболов, бях прибегнал към услугите на шимано, ава шима , коси, конци, ламета, дуратинови сплави и т.н. и т.н. В началото на сезона бележех победа след победа и неуморно, и жизнерадостно бъзиках по всякакъв възможен начин нещастния пич, дето нямаше как да се отърве от мен, защото беше в моята лодка... Да, ама дойде есента. Напристигаха пасажите с мутирали към гигантизъм чернокопи и сафриди. Задухаха едни истински ветрове и резултатът започна да клони към равенство. Ключът за бараката се оказа,не качествените месини и куки, цветовете на ламето и вида на перушината, а тежестта на оловото. Да, точно така-тежестта на оловото. При силен вятър, приятелчето работеше с 200 гр олово, а аз най-много със 130 грамово. Не бях никак равнодушен, когато седейки един до друг, той вадеше по 3-4 кандидат лефери, а аз жално проследявах с поглед полета им към кофата. :D Вечна памет на покойния ми баща, беше страхотен пич, още чувам думите му "Тони, не се излагай , хвърляй спининга и започвай да ловиш риба..." Тогава бях 7 годишен. След края на сезона прерових рибарските такъми на татко, които майка ми ревниво пази и установих, че оловата, с които сме ловили на времето са от 150 до 300 грама. Чепаретата са с по 21 бр. куки, перо от юрдек, прихванато с червен ибришим/конец/. По-тежкото олово, при силен вятър и бърз дрейф на лодката, при липса на плаваща котва по-бързо достига дъното и отваря правилно куките.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
l14o
новобранец
новобранец

Мнение от l14o »

С хората с които най-често влизам за сафрид и чернокоп такова нещо като спининг не съществува.Винаги имам резервни поне 2 резерввни чеконти в раницата и олова над 150грама, а и два чатала за всеки случай.Предри време имах само един спининг и макара и като взема някой който ми е дошъл на гости всеки път ловя на ръка.Чепарето е винаги над 20 куки .По принцип тези които ловят на ръка си правят чепарета с по малко разстояние между куките.Ако в лодката сте трима и има риба, двама ловят единия само откача иначе ще стане доста сложно.
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”