ЗАРГАН - 2010

Модератори: emo vasilev, alekst

Заключено
Аватар
Skyline
новобранец
новобранец

Re: ЗАРГАН - 2010

Мнение от Skyline »

в неделя на ахтопол трима човека 95 риби :wink:
когато пиенето почне да пречи на работата,спираме работата :)
crezzer
новобранец
новобранец

Re: мн здраве на колегите от варнаааа

Мнение от crezzer »

bat stani68 написа:аиде малко инфо и от мен-в събота бяхме с още 1 приятел между Царево и Варвара-страхотна вълна и не можеше да се слезе въобще да се работи ,а и вятъра беше мн силен от изток.Викам даваи само на завода след Царево ше е тихо и там ще се работи-останахме до 11 часа.Резултат-5 риби на 6 човека.После обаче вятъра падна и се върнахме на скалите до Варвара-рибата тръгна към 13.30 часа,голям бои от там нататък,мн приятно време ,тихо с лек бриз,така до 17 часа,резултат общо с колегата около 100 риби -среден размер,основно на потъваща бомбарда ,фин такъм 0,12 влакно и малка кука.Вчера -неделя отидох след Каваците в 16.00 часа,до 17 -2 риби оттам удари и имаше 1 час рубриката гол след гол до 18.00 часа .Резултат около 20 риби но за мн кратко време .Това е положението колеги на юг от Бургас.Аиде наслука на всички-ако някои има питания съм насреща
Здравей, преди около 3 седмици ходих на скалите след завода в Царево, там имаше много непричтни мрежи на 30-40 м от брега, ако сте ходили там имаше ли ги още мрежите?
Todorin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Todorin »

Айде и аз да драсна няколко реда.Вчера 17.10 с едно аверче в 09.00 бяхме на скалите около Тюленово , но резултата плачевен-по 4 риби до обяд и от там на Кранево на 3 та буна и до свечеряване спасихме капото - по около 15 заргана и 25 иларии.Днес 18.10 на Кранево - втора буна от 08.30 до 14.00 по 15 заргана и десеттина иларии след това във ваната щото бяхме мокри до кости :wink: .Това от мен утре на бачкане. :D :lol:
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Съботата не ставаше за риболов и я използвах за профилактика. Почистих шпулата на зарганската макара от мръсотия и загладих неравностите по ръба. Обърнах монофила напред с неработилата част. Метражът му беше понамалял, затова увеличих подложката, така че шпулата да е пълна на около милиметър от ръба. Вързах и няколко такъма, че тънките – 0.12мм – бързо се амортизират.
Неделната сутрин прекарах в къщи – в очакване да падне вълната и водата да се поизбистри. Мъгливото и мрачно утро отстъпи пред тих и ясен ден. Те това и чакахме. Газ – и на Кранево. В 1 на обяд четвърта буна, необичайно за сезона и за това чудно време, беше полупразна. Поразпитах колеги как е хавата, а те, завалиите, показаха празните кофи – ни заргани, ни иларии. Водата на стотина метра пред буната мътнееше, но цвета и не беше жълтеникав, което даваше някаква надежда за успешен риболов. Вълнение имаше, но не беше нещо особено.
Извършената профилактика се отплати с добра далекобойност, макар и да не достигах бистрия участък от водата. След 3-4 замятания първият зарган акостира в кофичката ми. Следващата риба извадих след пауза от половин час. Пак прилагаше старата стратегия – кълвеше без отчетлив удар, пипаше леко, като плавно натежаваше на месината. За два часа имах 7 заргана, всичките уловени навътре. Единият от тях беше истински красавец – 49 сантиметров дебелак. Когато го заковах, имах чувството, че съм закачил камък Ба-а-а-вно се отлепи и борбата започна. Върхът на сопата се тресеше и обираше голяма част от вибрациите, монофилът също помагаше за това (добре, че не бях с плетеняк). Тласъците на рибата бяха мощни и се чудех дали флуорокарбонът 0.12 ще издържи. Битката беше продължителна, понеже я бях закачил някъде на майната си, но в крайна сметка успешна. В този момент се радвах, че бях вързвал възлите по снаряжението с педантично спазване на „технологията” – бавно стягане на месината, допълнително притягане с плюнка и изпробване.
Винаги съм се чудил на колеги, които водят хванатата риба под водата, държейки пръчката ниско. За да не откачат рибата или скъсат влакното, налага им се да правят това бавно-бавно. А така рибата има повече сила и опъва по-яко, отколкото ако е на повърхността! Аз вдигам сопата високо и се стремя да я изкарам отгоре. Така ентусиазмът и да се съпротивлява е по-малък, кротва по-бързо и я воденето е по-кратко. А всеки ще се съгласи, че колкото по-дълго държим рибата във водата толково риска от откачане или късане е по-голям.
В 3ч кълването престана. Чаках половин, един час, час и половина – удар няма и няма. Рибата ли изчезна, такъмът ли спря да работи... На всичкото отгоре започнах и да заплитам, скъсах и основното влакно. Отне доста време да си оправя бакиите. Междувременно рибата се беше активизирала и един колега до мен ми изнесе лекция по риболов като вадеше зарган след зарган. С лека бомбарда и по-къса пръчка от моята мяташе по-наблизо, но резултатите му бяха прекрасни. Хем го псувах наум, хем му се радвах. Евала, майстор си беше човека. Както и да е, и аз най-накрая се оправих и започнах да хвърлям. На всяко замятане – риба или поне удар! Е туй вече беше активност. Маркототевският ми късмет обаче продължи. Откачиха ми се доста риби (храна за размисъл ...) и за 1 час извадих само 5 заргана, единият от които изприпка под камъните обратно там, откъдето беше дошъл. Извадих и четири иларии по около педя и ги върнах в морето.
Крайният резултат – 11 заргана. Наслука на всички и дано времето скоро се оправи. Иначе - профилактика...

Изображение
Последно промяна от Джо на Пон Окт 18, 2010 9:57 pm, променено общо 1 път.
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

Интригуващ репортаж и хубави рибки :-) Искам да попитам за Кранево - като чета тука, мястото явно е дащно, щом като варналии бият път до там /То верно, че колегите от морската столица ходят и до Шабла пак заради един мерак/. Дали ще бъде даровито и откъм другите есенни риби? Нормално е колегите да кажат, че трябва да се пробва и, като светне времето, ще тествам, ама да питам все пак. Киро беше подхванал едни размисли за района на Балчик и съм съгласен с него, но е време да пробвам и Краневския вилает.
executor
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от executor »

Джо написа: Винаги съм се чудил на колеги, които водят хванатата риба под водата, държейки пръчката ниско. За да не откачат рибата или скъсат влакното, налага им се да правят това бавно-бавно.
. Откачиха ми се доста риби (храна за размисъл ...) и за 1 час извадих само 5 заргана, единият от които изприпка под камъните обратно там, откъдето беше дошъл.
Пробвай с ниско вадене :D
Stand and fight
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

bat stani68 написа:абе колеги някои ще ми каже ли защо не мога да кача снимки от моят компютър?
Преди време друг наш колега имаше някакви подобни затруднения и аз се опитах да му помогна като написах този коментар http://forum.nariba.com/viewtopic.php?p=573093#p573093
(т.е. това е пост от 7-ма страница в същата тази тема). Надявам се написаното там да ти е от полза, за да можеш да качваш и снимки към текста, който публикуваш във форума! :D Наслука на всички! :D
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

executor написа:Пробвай с ниско вадене :D
Благодаря за съвета, колега :D
stih написа:Искам да попитам за Кранево - като чета тука, мястото явно е дащно, щом като варналии бият път до там /То верно, че колегите от морската столица ходят и до Шабла пак заради един мерак/. Дали ще бъде даровито и откъм другите есенни риби?
За "други риби" на Кранево - на третата буна съм вадил големи лихмуси, като хвърлях от южния край успоредно на брега. Иначе мястото далеч не е идеалното за зарган - не е много открито, а дъното е само пясък (с незначителни изключения). Но тук тук дава много по-добро от батака във варненския залив и около него. Какво да правим ние, варненци, след като Тюленово е доста далече, а за местата по Южното Черноморие да не говорим...
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

Джо написа: след като Тюленово е доста далече, а за местата по Южното Черноморие да не говорим...
то луд умора няма само се поти,ама за Тюленово не винаги има риба и 200км. не са като 400км. ама и (пак болната тема) трябва и малко инфо да имаш за на ЮГ
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
vanko h
новобранец
новобранец

Мнение от vanko h »

И от мен малко инфо.В понеделник на голямата Агалина от 07.30ч. до 08.30ч. седем заргана.След това като задуха един североизточен вятър, че като взе и да вали си бих камшика. Н можеше да метнеш като хората.А рибките не са от най-едрите ама бая борба падаше.Голям кеф. :D
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

Джо написа:...
Винаги съм се чудил на колеги, които водят хванатата риба под водата, държейки пръчката ниско. За да не откачат рибата или скъсат влакното, налага им се да правят това бавно-бавно. А така рибата има повече сила и опъва по-яко, отколкото ако е на повърхността! Аз вдигам сопата високо и се стремя да я изкарам отгоре. Така ентусиазмът и да се съпротивлява е по-малък, кротва по-бързо и я воденето е по-кратко. А всеки ще се съгласи, че колкото по-дълго държим рибата във водата толково риска от откачане или късане е по-голям.
...
Рибата е доста по-вероятно да се освободи при отпускане или при скачане над водата, в този смисъл трябва да се води равномерно с постоянно опъната линия, а колкото по-високо държаш пръчката, толкова по-голяма свобода даваш на рибата да се разхожда наляво-надясно. Аз лично водя се стремя да водя ниско, равномерно, като пръчката естествено не следва посоката на линията, за да може върхът да обира тласъците на рибата.
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Джо, страхотен репортаж! Браво!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Златев написа:Джо, страхотен репортаж! Браво!
Благодаря, колега Златев. Само че месец октомври е за друго, за друг-о-о-о, а не за епистоларна дейност.
Raven написа:Рибата е доста по-вероятно да се освободи при отпускане или при скачане над водата, в този смисъл трябва да се води равномерно с постоянно опъната линия, а колкото по-високо държаш пръчката, толкова по-голяма свобода даваш на рибата да се разхожда наляво-надясно. Аз лично водя се стремя да водя ниско, равномерно, като пръчката естествено не следва посоката на линията, за да може върхът да обира тласъците на рибата.
Радвам се, че има и други мнения по въпроса. Така всеки ще има възможност за преценка и избор на тактика.
radobg1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от radobg1 »

dobria1 написа:
Джо написа: след като Тюленово е доста далече, а за местата по Южното Черноморие да не говорим...
то луд умора няма само се поти,ама за Тюленово не винаги има риба и 200км. не са като 400км. ама и (пак болната тема) трябва и малко инфо да имаш за на ЮГ
Наистина на Тюленово не винаги има риба ,за това място имам чувството че се носят легенди че там е някакъв зарганджийски рай ,на мен това ми е любимото място но колко пъти съм се капотирал няма да разправям а и там вълната не е за подценяване .Ако на Балчик или Кранево има малки вълнички на Тюленово заливат камъните ,въпреки всичко това пак на там ме дърпа природата е все още почти непокътната и ме зарежда много даже и да не става за риболов.
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

radobg1 написа:Наистина на Тюленово не винаги има риба ,за това място имам чувството че се носят легенди че там е някакъв зарганджийски рай ...
Въпреки това си остава, според мен, най-доброто място за зарган по Северното Черноморие.
radobg1 написа:Ако на Балчик или Кранево има малки вълнички на Тюленово заливат камъните...
Само ще добавя, radobg1, че понякога вятърът там е като стена, която ляга отгоре ти.
radobg1 написа:въпреки всичко това пак на там ме дърпа природата е все още почти непокътната и ме зарежда много даже и да не става за риболов.
Абсолютно съгласен с тебе! Красив и суров край! Мъчно ми е, че тази година още не съм го посетил. Иначе ходя по тези места на риболов от 1980г.
Изображение

И един сайт с прекрасни снимки от Шабла и околностите (някой от колегите го беше публикувал): http://shabla.be/photos/
Последно промяна от Джо на Вто Окт 19, 2010 7:13 pm, променено общо 1 път.
Заключено

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”