Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

ЗАРГАН - 2010
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: ЗАРГАН - 2010
в неделя на ахтопол трима човека 95 риби 

когато пиенето почне да пречи на работата,спираме работата 

Re: мн здраве на колегите от варнаааа
Здравей, преди около 3 седмици ходих на скалите след завода в Царево, там имаше много непричтни мрежи на 30-40 м от брега, ако сте ходили там имаше ли ги още мрежите?bat stani68 написа:аиде малко инфо и от мен-в събота бяхме с още 1 приятел между Царево и Варвара-страхотна вълна и не можеше да се слезе въобще да се работи ,а и вятъра беше мн силен от изток.Викам даваи само на завода след Царево ше е тихо и там ще се работи-останахме до 11 часа.Резултат-5 риби на 6 човека.После обаче вятъра падна и се върнахме на скалите до Варвара-рибата тръгна към 13.30 часа,голям бои от там нататък,мн приятно време ,тихо с лек бриз,така до 17 часа,резултат общо с колегата около 100 риби -среден размер,основно на потъваща бомбарда ,фин такъм 0,12 влакно и малка кука.Вчера -неделя отидох след Каваците в 16.00 часа,до 17 -2 риби оттам удари и имаше 1 час рубриката гол след гол до 18.00 часа .Резултат около 20 риби но за мн кратко време .Това е положението колеги на юг от Бургас.Аиде наслука на всички-ако някои има питания съм насреща
Айде и аз да драсна няколко реда.Вчера 17.10 с едно аверче в 09.00 бяхме на скалите около Тюленово , но резултата плачевен-по 4 риби до обяд и от там на Кранево на 3 та буна и до свечеряване спасихме капото - по около 15 заргана и 25 иларии.Днес 18.10 на Кранево - втора буна от 08.30 до 14.00 по 15 заргана и десеттина иларии след това във ваната щото бяхме мокри до кости
.Това от мен утре на бачкане.

Съботата не ставаше за риболов и я използвах за профилактика. Почистих шпулата на зарганската макара от мръсотия и загладих неравностите по ръба. Обърнах монофила напред с неработилата част. Метражът му беше понамалял, затова увеличих подложката, така че шпулата да е пълна на около милиметър от ръба. Вързах и няколко такъма, че тънките – 0.12мм – бързо се амортизират.
Неделната сутрин прекарах в къщи – в очакване да падне вълната и водата да се поизбистри. Мъгливото и мрачно утро отстъпи пред тих и ясен ден. Те това и чакахме. Газ – и на Кранево. В 1 на обяд четвърта буна, необичайно за сезона и за това чудно време, беше полупразна. Поразпитах колеги как е хавата, а те, завалиите, показаха празните кофи – ни заргани, ни иларии. Водата на стотина метра пред буната мътнееше, но цвета и не беше жълтеникав, което даваше някаква надежда за успешен риболов. Вълнение имаше, но не беше нещо особено.
Извършената профилактика се отплати с добра далекобойност, макар и да не достигах бистрия участък от водата. След 3-4 замятания първият зарган акостира в кофичката ми. Следващата риба извадих след пауза от половин час. Пак прилагаше старата стратегия – кълвеше без отчетлив удар, пипаше леко, като плавно натежаваше на месината. За два часа имах 7 заргана, всичките уловени навътре. Единият от тях беше истински красавец – 49 сантиметров дебелак. Когато го заковах, имах чувството, че съм закачил камък Ба-а-а-вно се отлепи и борбата започна. Върхът на сопата се тресеше и обираше голяма част от вибрациите, монофилът също помагаше за това (добре, че не бях с плетеняк). Тласъците на рибата бяха мощни и се чудех дали флуорокарбонът 0.12 ще издържи. Битката беше продължителна, понеже я бях закачил някъде на майната си, но в крайна сметка успешна. В този момент се радвах, че бях вързвал възлите по снаряжението с педантично спазване на „технологията” – бавно стягане на месината, допълнително притягане с плюнка и изпробване.
Винаги съм се чудил на колеги, които водят хванатата риба под водата, държейки пръчката ниско. За да не откачат рибата или скъсат влакното, налага им се да правят това бавно-бавно. А така рибата има повече сила и опъва по-яко, отколкото ако е на повърхността! Аз вдигам сопата високо и се стремя да я изкарам отгоре. Така ентусиазмът и да се съпротивлява е по-малък, кротва по-бързо и я воденето е по-кратко. А всеки ще се съгласи, че колкото по-дълго държим рибата във водата толково риска от откачане или късане е по-голям.
В 3ч кълването престана. Чаках половин, един час, час и половина – удар няма и няма. Рибата ли изчезна, такъмът ли спря да работи... На всичкото отгоре започнах и да заплитам, скъсах и основното влакно. Отне доста време да си оправя бакиите. Междувременно рибата се беше активизирала и един колега до мен ми изнесе лекция по риболов като вадеше зарган след зарган. С лека бомбарда и по-къса пръчка от моята мяташе по-наблизо, но резултатите му бяха прекрасни. Хем го псувах наум, хем му се радвах. Евала, майстор си беше човека. Както и да е, и аз най-накрая се оправих и започнах да хвърлям. На всяко замятане – риба или поне удар! Е туй вече беше активност. Маркототевският ми късмет обаче продължи. Откачиха ми се доста риби (храна за размисъл ...) и за 1 час извадих само 5 заргана, единият от които изприпка под камъните обратно там, откъдето беше дошъл. Извадих и четири иларии по около педя и ги върнах в морето.
Крайният резултат – 11 заргана. Наслука на всички и дано времето скоро се оправи. Иначе - профилактика...

Неделната сутрин прекарах в къщи – в очакване да падне вълната и водата да се поизбистри. Мъгливото и мрачно утро отстъпи пред тих и ясен ден. Те това и чакахме. Газ – и на Кранево. В 1 на обяд четвърта буна, необичайно за сезона и за това чудно време, беше полупразна. Поразпитах колеги как е хавата, а те, завалиите, показаха празните кофи – ни заргани, ни иларии. Водата на стотина метра пред буната мътнееше, но цвета и не беше жълтеникав, което даваше някаква надежда за успешен риболов. Вълнение имаше, но не беше нещо особено.
Извършената профилактика се отплати с добра далекобойност, макар и да не достигах бистрия участък от водата. След 3-4 замятания първият зарган акостира в кофичката ми. Следващата риба извадих след пауза от половин час. Пак прилагаше старата стратегия – кълвеше без отчетлив удар, пипаше леко, като плавно натежаваше на месината. За два часа имах 7 заргана, всичките уловени навътре. Единият от тях беше истински красавец – 49 сантиметров дебелак. Когато го заковах, имах чувството, че съм закачил камък Ба-а-а-вно се отлепи и борбата започна. Върхът на сопата се тресеше и обираше голяма част от вибрациите, монофилът също помагаше за това (добре, че не бях с плетеняк). Тласъците на рибата бяха мощни и се чудех дали флуорокарбонът 0.12 ще издържи. Битката беше продължителна, понеже я бях закачил някъде на майната си, но в крайна сметка успешна. В този момент се радвах, че бях вързвал възлите по снаряжението с педантично спазване на „технологията” – бавно стягане на месината, допълнително притягане с плюнка и изпробване.
Винаги съм се чудил на колеги, които водят хванатата риба под водата, държейки пръчката ниско. За да не откачат рибата или скъсат влакното, налага им се да правят това бавно-бавно. А така рибата има повече сила и опъва по-яко, отколкото ако е на повърхността! Аз вдигам сопата високо и се стремя да я изкарам отгоре. Така ентусиазмът и да се съпротивлява е по-малък, кротва по-бързо и я воденето е по-кратко. А всеки ще се съгласи, че колкото по-дълго държим рибата във водата толково риска от откачане или късане е по-голям.
В 3ч кълването престана. Чаках половин, един час, час и половина – удар няма и няма. Рибата ли изчезна, такъмът ли спря да работи... На всичкото отгоре започнах и да заплитам, скъсах и основното влакно. Отне доста време да си оправя бакиите. Междувременно рибата се беше активизирала и един колега до мен ми изнесе лекция по риболов като вадеше зарган след зарган. С лека бомбарда и по-къса пръчка от моята мяташе по-наблизо, но резултатите му бяха прекрасни. Хем го псувах наум, хем му се радвах. Евала, майстор си беше човека. Както и да е, и аз най-накрая се оправих и започнах да хвърлям. На всяко замятане – риба или поне удар! Е туй вече беше активност. Маркототевският ми късмет обаче продължи. Откачиха ми се доста риби (храна за размисъл ...) и за 1 час извадих само 5 заргана, единият от които изприпка под камъните обратно там, откъдето беше дошъл. Извадих и четири иларии по около педя и ги върнах в морето.
Крайният резултат – 11 заргана. Наслука на всички и дано времето скоро се оправи. Иначе - профилактика...
Последно промяна от Джо на Пон Окт 18, 2010 9:57 pm, променено общо 1 път.
Интригуващ репортаж и хубави рибки
Искам да попитам за Кранево - като чета тука, мястото явно е дащно, щом като варналии бият път до там /То верно, че колегите от морската столица ходят и до Шабла пак заради един мерак/. Дали ще бъде даровито и откъм другите есенни риби? Нормално е колегите да кажат, че трябва да се пробва и, като светне времето, ще тествам, ама да питам все пак. Киро беше подхванал едни размисли за района на Балчик и съм съгласен с него, но е време да пробвам и Краневския вилает.

-
- ще става разбирач
Пробвай с ниско ваденеДжо написа: Винаги съм се чудил на колеги, които водят хванатата риба под водата, държейки пръчката ниско. За да не откачат рибата или скъсат влакното, налага им се да правят това бавно-бавно.. Откачиха ми се доста риби (храна за размисъл ...) и за 1 час извадих само 5 заргана, единият от които изприпка под камъните обратно там, откъдето беше дошъл.

Stand and fight
- 1000n
- разбира нещата
Преди време друг наш колега имаше някакви подобни затруднения и аз се опитах да му помогна като написах този коментар http://forum.nariba.com/viewtopic.php?p=573093#p573093bat stani68 написа:абе колеги някои ще ми каже ли защо не мога да кача снимки от моят компютър?
(т.е. това е пост от 7-ма страница в същата тази тема). Надявам се написаното там да ти е от полза, за да можеш да качваш и снимки към текста, който публикуваш във форума!

Благодаря за съвета, колегаexecutor написа:Пробвай с ниско вадене

За "други риби" на Кранево - на третата буна съм вадил големи лихмуси, като хвърлях от южния край успоредно на брега. Иначе мястото далеч не е идеалното за зарган - не е много открито, а дъното е само пясък (с незначителни изключения). Но тук тук дава много по-добро от батака във варненския залив и около него. Какво да правим ние, варненци, след като Тюленово е доста далече, а за местата по Южното Черноморие да не говорим...stih написа:Искам да попитам за Кранево - като чета тука, мястото явно е дащно, щом като варналии бият път до там /То верно, че колегите от морската столица ходят и до Шабла пак заради един мерак/. Дали ще бъде даровито и откъм другите есенни риби?
то луд умора няма само се поти,ама за Тюленово не винаги има риба и 200км. не са като 400км. ама и (пак болната тема) трябва и малко инфо да имаш за на ЮГДжо написа: след като Тюленово е доста далече, а за местата по Южното Черноморие да не говорим...
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

И от мен малко инфо.В понеделник на голямата Агалина от 07.30ч. до 08.30ч. седем заргана.След това като задуха един североизточен вятър, че като взе и да вали си бих камшика. Н можеше да метнеш като хората.А рибките не са от най-едрите ама бая борба падаше.Голям кеф. 

Рибата е доста по-вероятно да се освободи при отпускане или при скачане над водата, в този смисъл трябва да се води равномерно с постоянно опъната линия, а колкото по-високо държаш пръчката, толкова по-голяма свобода даваш на рибата да се разхожда наляво-надясно. Аз лично водя се стремя да водя ниско, равномерно, като пръчката естествено не следва посоката на линията, за да може върхът да обира тласъците на рибата.Джо написа:...
...
Благодаря, колега Златев. Само че месец октомври е за друго, за друг-о-о-о, а не за епистоларна дейност.Златев написа:Джо, страхотен репортаж! Браво!
Радвам се, че има и други мнения по въпроса. Така всеки ще има възможност за преценка и избор на тактика.Raven написа:Рибата е доста по-вероятно да се освободи при отпускане или при скачане над водата, в този смисъл трябва да се води равномерно с постоянно опъната линия, а колкото по-високо държаш пръчката, толкова по-голяма свобода даваш на рибата да се разхожда наляво-надясно. Аз лично водя се стремя да водя ниско, равномерно, като пръчката естествено не следва посоката на линията, за да може върхът да обира тласъците на рибата.
-
- вече хвърля и на тежко
Наистина на Тюленово не винаги има риба ,за това място имам чувството че се носят легенди че там е някакъв зарганджийски рай ,на мен това ми е любимото място но колко пъти съм се капотирал няма да разправям а и там вълната не е за подценяване .Ако на Балчик или Кранево има малки вълнички на Тюленово заливат камъните ,въпреки всичко това пак на там ме дърпа природата е все още почти непокътната и ме зарежда много даже и да не става за риболов.dobria1 написа:то луд умора няма само се поти,ама за Тюленово не винаги има риба и 200км. не са като 400км. ама и (пак болната тема) трябва и малко инфо да имаш за на ЮГДжо написа: след като Тюленово е доста далече, а за местата по Южното Черноморие да не говорим...
Въпреки това си остава, според мен, най-доброто място за зарган по Северното Черноморие.radobg1 написа:Наистина на Тюленово не винаги има риба ,за това място имам чувството че се носят легенди че там е някакъв зарганджийски рай ...
Само ще добавя, radobg1, че понякога вятърът там е като стена, която ляга отгоре ти.radobg1 написа:Ако на Балчик или Кранево има малки вълнички на Тюленово заливат камъните...
Абсолютно съгласен с тебе! Красив и суров край! Мъчно ми е, че тази година още не съм го посетил. Иначе ходя по тези места на риболов от 1980г.radobg1 написа:въпреки всичко това пак на там ме дърпа природата е все още почти непокътната и ме зарежда много даже и да не става за риболов.
И един сайт с прекрасни снимки от Шабла и околностите (някой от колегите го беше публикувал): http://shabla.be/photos/
Последно промяна от Джо на Вто Окт 19, 2010 7:13 pm, променено общо 1 път.