Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
А дано не се стига до лекуванеchapara написа:Ти пак си досетлива снимаш ,та да знаят от какво да те лекуват,добра идея,аз си млатя без апарат,когато ходя за гъбиElfi написа:Такова нещо кат видя в гората, не му обръщам внимание - най-много да го снимам

- rosboz
- ще става разбирач
Събота 10.10.2009 - ден на гъбите - район х.Здравец Пловдив
Имаше всякакви и по много
Масловка

червена млечница

в брезите брезовки

воловарка

корал

печурка

много манатарки
първо в дъбака
после в букака

и най-красивите в боровата гора

и тези красавици

Имаше всякакви и по много
Масловка

червена млечница

в брезите брезовки

воловарка

корал

печурка

много манатарки
първо в дъбака

после в букака

и най-красивите в боровата гора

и тези красавици

Последно промяна от rosboz на Пон Окт 12, 2009 8:22 am, променено общо 1 път.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
Едни красавици и от мене

Иначе ядливите в нашия край все още не са достатъчно на гъсто. Въпреки всичко откриването им носи голяма наслада

Иначе ядливите в нашия край все още не са достатъчно на гъсто. Въпреки всичко откриването им носи голяма наслада

Поздрави на всички колеги,
Това което виждате е от втория тур в гората около р.Камчия.От първия останаха само няколко торбички в фризера и приятната разходка и изживявяне.

А това остана от най-добрата гъба според мен,докато си взема фотото:

За тези гъбки имаме спор с половинката.Според мен това си е чиста проба "булница" или "булка"."Белтъка" който беше в оасновата на гъбките го няма на снимката.Така че помагайте в спора защото на сутринта тези царици ще поемат към контеинера с "нехранителни отпадъци"

Това което виждате е от втория тур в гората около р.Камчия.От първия останаха само няколко торбички в фризера и приятната разходка и изживявяне.
А това остана от най-добрата гъба според мен,докато си взема фотото:
За тези гъбки имаме спор с половинката.Според мен това си е чиста проба "булница" или "булка"."Белтъка" който беше в оасновата на гъбките го няма на снимката.Така че помагайте в спора защото на сутринта тези царици ще поемат към контеинера с "нехранителни отпадъци"
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
100% булница!
Благодарско за отговорите ви,веднага пристъпваме към приготвянето им.Наслука и успехи .
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ето днес татко ми,каква расходка направи

В среда сме там двамата,и надевам се да има булки в изобилие.

В среда сме там двамата,и надевам се да има булки в изобилие.

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

- Motorski
- ще става разбирач
В един сайт за торенти (няма да казвам кой, разбрах, че не е уместно да се прави реклама) има книгата на акад. Даки Йорданов - Гъбите в България. Който я има на хартия знае, за какво става въпрос. Сканирана е цялата и е около 300 и няколко мегабайта. Ако ви интересува - пишете 

Всяка информация в повече никога не е излишна.Очакваме адреса от където да се копне информацията.Благодаря ти предварително.Motorski написа:В един сайт за торенти (няма да казвам кой, разбрах, че не е уместно да се прави реклама) има книгата на акад. Даки Йорданов - Гъбите в България. Който я има на хартия знае, за какво става въпрос. Сканирана е цялата и е около 300 и няколко мегабайта. Ако ви интересува - пишете
-
- ще става разбирач
Ето я колеги. Иска регистрация за да си я източите
http://www.p2pbg.com/index.php?page=tor ... f4747c4259
И малко инфо:
ГЪБИТЕ В БЪЛГАРИЯ Определител на най-разпространените отровни и ядливи гъби в България
Автор: Д. Йорданов, С. Ванев, В. Факирова
1978
PDF- Цветен scan, много добро ~304 Mb.Страници: 125
Книгата е съставена от научни работници от института по ботаника при БАН. В настоящият труд се разглеждат морфологията, систематиката, условията за развитие и използване на различни гъбни видове. Посочват се сведения за местообитанията и сезонността в развитието на всеки вид, вкусовите качества и употребата. Отбелязано е сходството между най-опасните отровни и ядливи видове, както и разграничителните белези между тях.
Поздрави

http://www.p2pbg.com/index.php?page=tor ... f4747c4259
И малко инфо:
ГЪБИТЕ В БЪЛГАРИЯ Определител на най-разпространените отровни и ядливи гъби в България
Автор: Д. Йорданов, С. Ванев, В. Факирова
1978
PDF- Цветен scan, много добро ~304 Mb.Страници: 125
Книгата е съставена от научни работници от института по ботаника при БАН. В настоящият труд се разглеждат морфологията, систематиката, условията за развитие и използване на различни гъбни видове. Посочват се сведения за местообитанията и сезонността в развитието на всеки вид, вкусовите качества и употребата. Отбелязано е сходството между най-опасните отровни и ядливи видове, както и разграничителните белези между тях.
Поздрави
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Днес направих хубава разходка - снимах гъби ,но не ги докоснах ,спорувах ,обучих кучето и т.н..
Може ли някой да каже как се кзват гъбите (които не ги знам ) и дали са ядливи ?
Ето и снимките:

от тук надоло ги знам и са ядливи

Може ли някой да каже как се кзват гъбите (които не ги знам ) и дали са ядливи ?
Ето и снимките:

от тук надоло ги знам и са ядливи

- YordanDanev
- сериозен играч
Много добре колегаkopoy_92 написа:Днес направих хубава разходка - снимах гъби ,но не ги докоснах ,спорувах ,обучих кучето и т.н..

Ето малко от моите приключения през последните седмици във "Вълшебния северозапад"
Първи излет:
Малко манатарки в краищата на ливадите

Малко печурки из ливадите

Малко булки в покрайнините на горите

За този вид манатарки пак ще попитам специалистите, защото не отговориха предния път
Има и други снимки в другия албум към края-31-ва и 35-та снимка
http://parvanoff.snimka.bg/mountain/g-bi.395657

Втория излет:
Пак булки и манатарки

Малко сърнелки

Ето и гълъбки-по мое мнение! Не съм на 100% и не ги бера

Третия излет-започна да вали всеки ден дъжд и сняг, но тези гъби са упорити и спасяват излета
Кравешка масловка

Кифли

Извода в крайна сметка, е че пак изтървах гъбите, защото го дават слънчево, пък аз пак съм на работа от утре
Надявам се да не съм прекалил с количеството снимки и се извинявам за качеството, но само телефона беше у мен
Успех на гъбарите-ако се сбъднат прогнозите ще има гъби
Първи излет:
Малко манатарки в краищата на ливадите

Малко печурки из ливадите

Малко булки в покрайнините на горите

За този вид манатарки пак ще попитам специалистите, защото не отговориха предния път

Има и други снимки в другия албум към края-31-ва и 35-та снимка
http://parvanoff.snimka.bg/mountain/g-bi.395657

Втория излет:
Пак булки и манатарки

Малко сърнелки

Ето и гълъбки-по мое мнение! Не съм на 100% и не ги бера

Третия излет-започна да вали всеки ден дъжд и сняг, но тези гъби са упорити и спасяват излета

Кравешка масловка

Кифли

Извода в крайна сметка, е че пак изтървах гъбите, защото го дават слънчево, пък аз пак съм на работа от утре

Надявам се да не съм прекалил с количеството снимки и се извинявам за качеството, но само телефона беше у мен

Успех на гъбарите-ако се сбъднат прогнозите ще има гъби

българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Само Левски и България
В събота -17.10.2009 бях на лов и за съжаление при първата гонка jsm остана в колата с раницата и не можах да снимам едни гъби-та там видях много /в смисъл поне на 5-6места по десетина може и повече/ съвсем бели и като калпаче и като стъбло и отдолу също бяха бели лемелите със средна големина 6-8 см имаше и неотворени. По късно при третата взех jsm но от тези не видях а видях други приличащи на сърнели но отдолу бяха бели или белезникави.Все още не съм слагал снимки и ще опитам с опцията прикачи файл за да се видят какви са от знаещите колеги.А сега виждам че тези първите -белите приличат на сниманите от колегата kopoy_92 на 20,10,2009.Не стана нещо с прикачването-как става номера -някой да подскаже!