Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Обективността изиска да напиша, че за голяма София,
Павел Иванов с неговата емблематично място и Митко с неговите,
Нямат конкуренция с количествата хубави гъби, които събират през сезона !
Това е да събираш гъби в София !
И то в сериозни количества.
Но затова манатарките и пачия крак трябва да тръгнат поне на 750 - 850 метра н.в.
Другото са празни приказки !
Павел Иванов с неговата емблематично място и Митко с неговите,
Нямат конкуренция с количествата хубави гъби, които събират през сезона !
Това е да събираш гъби в София !
И то в сериозни количества.
Но затова манатарките и пачия крак трябва да тръгнат поне на 750 - 850 метра н.в.
Другото са празни приказки !
-
- ще става разбирач
Направих едно ходене до местата,където бера най-много пачи крак.На места беше започнал да избива.Трябва още влага там,но си мисля,че ще има и по-добри дни.

Слабо,но все пак-обнадеждаващо.София-град- 850 надморска.

Слабо,но все пак-обнадеждаващо.София-град- 850 надморска.

Днес ,сутринта направих едно излетче на Витоша, към 1000м.н.в ,запад ю-з, на едно много дашно място на пачунко . Слабо се отчетох - петнаднадесетина гъби пачи крак и две дъбови манатарки. Събра се за един тиган. Предполагам до седмица да тръгнат по здраво моите гъби. Утре планирам да сляза по ниско, да видя как са там нещата.
Кратка спраква и от мен:
През почивните дни ходих по Северозапада, където направих прилични излети в ниски дъбови гори на около 300 м.н.в. Основно манатарка - дъбова и бронзова. Интересното бе, че нямаше кой знае колко други гъби, ако изключим бисерната гъба. Имаше много редки, да не кажа единични гълъбки и мухоморки, а пачия крак беше буквално 1
Тук около София вчера проверих една горичка на 850 м. (смесена широколистна и бор). Резултатът не беше особено добър: в цялата гора намерих едва 2 стари и една читава манатарка, 1 пачи крак, 4 масловки, 3 рижики, 2 шепи челядинка и 10-15 хубави гълъбки от 2 различни вида, които харесвам и събирам. Имаше и много бисерна гъба навсякъде, но тя не ми е в таргет-групата
Абе като цяло личи си, че за там просто е нужна топлина за да се случат масово нещата. На ръба е работата... Дано да познаят затоплянето в края на седмицата и да не се изпари влагата дотогава
През почивните дни ходих по Северозапада, където направих прилични излети в ниски дъбови гори на около 300 м.н.в. Основно манатарка - дъбова и бронзова. Интересното бе, че нямаше кой знае колко други гъби, ако изключим бисерната гъба. Имаше много редки, да не кажа единични гълъбки и мухоморки, а пачия крак беше буквално 1

Тук около София вчера проверих една горичка на 850 м. (смесена широколистна и бор). Резултатът не беше особено добър: в цялата гора намерих едва 2 стари и една читава манатарка, 1 пачи крак, 4 масловки, 3 рижики, 2 шепи челядинка и 10-15 хубави гълъбки от 2 различни вида, които харесвам и събирам. Имаше и много бисерна гъба навсякъде, но тя не ми е в таргет-групата

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Да докладвам и аз обстановката. Днес направих един излет в полите на Витоша 800 м.н.в, ю-з. Гъби от моите рядко се срещат, а навъртях десетина километра. Резултатът е една шепа пачи крак, девет много качествени дъбови манатарки(бебета и юноши, без протеини) и две уникални булки, туку що се разпукнали, а тежът сигурно към кило. Корави, все едно режеш ябълка, голямо пържене падна после.
-
- ще става разбирач
Сряда следобяд отидох до вилата да видя как е градинката и отидох до едни близки поляни.Тревата висока и гъбите трудно се виждаха.Беше се смрачило и очаквах да завали всеки момент и отделих малко време.Имаше няколко печурки.

Тръгнах си преди дъжда,който така и не заваля.

Тръгнах си преди дъжда,който така и не заваля.
- G.Petkov
Петър е прав, че от дъждовете тревата навсякъде е висока,
Обаче пази гъбите !
Колкото и да са минали преди мен, все нещо са пропуснали и то във високите туфи !
Но, да караме по ред.
Първо отидох до една ливада, в която миналата седмица намерих няколко полски печурки.
Това определено са любимите ми гъби.
Този път нямаше и да не съм капо, събрах малко челадинки.

После проверих една гора на 750 метра н.в.
Там имам два маркера, ако намеря манатарка в тях проверявам гората.
Ако не - тръгвам си.
Както и стана.

Гъби имаше, но не и за ядене.

И от там на едни други ливади с високи треви.
Печурките се виждат едва като застана над тях, дори трябваше на места да побутна с крак,
Та нещо да се белне в гъстото.

Събрах една торба едри гъи, оставих малко за себе си,
Другото раздадох на мераклиите !

Обаче пази гъбите !

Колкото и да са минали преди мен, все нещо са пропуснали и то във високите туфи !
Но, да караме по ред.
Първо отидох до една ливада, в която миналата седмица намерих няколко полски печурки.
Това определено са любимите ми гъби.
Този път нямаше и да не съм капо, събрах малко челадинки.
После проверих една гора на 750 метра н.в.
Там имам два маркера, ако намеря манатарка в тях проверявам гората.
Ако не - тръгвам си.
Както и стана.
Гъби имаше, но не и за ядене.
И от там на едни други ливади с високи треви.
Печурките се виждат едва като застана над тях, дори трябваше на места да побутна с крак,
Та нещо да се белне в гъстото.
Събрах една торба едри гъи, оставих малко за себе си,
Другото раздадох на мераклиите !

Прави ми впечатление че гъбите (най-вече манатарки и гълъбки) тази година са невероятно чисти и почти без всякакви паразити. Не виждам и кой знае колко ядено от охлюви... Което е много нетипично за началото на сезона. Обикновено до гълъбките не успявам да се добера от охлюви, а до манатарките - от червеи
Което ми се струва, че е още едно доказателство, че няма достатъчно топлина в гората и гадинките не са се размърдали напълно. Ако напече обаче... 

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Нещо нещата не потръгват, днес само три манатарки, два пачи и шест булки. Това двама човека след як преход на 800м.н.
- Павел Иванов
И аз днес като се събудих и видях какво жизнерадостно слънчице се е оцъклило не се сдържах и отидох малко за гъби
В гората редки гнезда дребен пачи крак , което ме зарадва много защото след уражоя от него беше последвала двугодишната му липса в региона а у нас е по-тачен като кулинария от манатарката примерно .
Без да се натоварвам събрах към кило и половина от него , няколко бейби манатарки и няколко хубави , почти не наядени от охлювите булки .
Имаше и стотици млечници , както и хиляди рогачки които само деда ви Георге съм видел да ги бере , ама те не са ми приоритет та ги пропуснах .
Естествено отскочих и до поляната .
А там ....
Печурките тип "калфланд" как ги нарича Колето оти е "разбирач" пораснали за отрицателно време с пънчета над трийсе санта и шапка над 20 санта в диаметър и от бързото им израстване си бяха с ципа та се наложи да им я прокъсвам та да видя цвета на ламелите им !
към добрият уражой от тях добавих няколко шепи челадинки и получилият се микс ме задоволи от всякъде
Сега буля им свещенодейства кулинарно като към моята порция микс за гарнитура ще сложи малко агнешки котлети а нейната ще си я яде натюр щото от доста време не яде месо .
След дъждовете тия дни и реЗкото затопляне със сигурност ще последва гъбно горска лавина от пачи крак , манатарки и булки

В гората редки гнезда дребен пачи крак , което ме зарадва много защото след уражоя от него беше последвала двугодишната му липса в региона а у нас е по-тачен като кулинария от манатарката примерно .
Без да се натоварвам събрах към кило и половина от него , няколко бейби манатарки и няколко хубави , почти не наядени от охлювите булки .
Имаше и стотици млечници , както и хиляди рогачки които само деда ви Георге съм видел да ги бере , ама те не са ми приоритет та ги пропуснах .
Естествено отскочих и до поляната .
А там ....
Печурките тип "калфланд" как ги нарича Колето оти е "разбирач" пораснали за отрицателно време с пънчета над трийсе санта и шапка над 20 санта в диаметър и от бързото им израстване си бяха с ципа та се наложи да им я прокъсвам та да видя цвета на ламелите им !
към добрият уражой от тях добавих няколко шепи челадинки и получилият се микс ме задоволи от всякъде

Сега буля им свещенодейства кулинарно като към моята порция микс за гарнитура ще сложи малко агнешки котлети а нейната ще си я яде натюр щото от доста време не яде месо .
След дъждовете тия дни и реЗкото затопляне със сигурност ще последва гъбно горска лавина от пачи крак , манатарки и булки

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
5-6 манатарки, 1 пачи крак и шепа кладници. Кат за неделя следобед - доволно!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Гъби доволно, дъжд също

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
- G.Petkov
Павел Иванов написа: ↑Съб Юни 01, 2024 6:11 pm
........ и хиляди рогачки които само деда ви Георге съм видел да ги бере .......
О, да !
Брал съм и пак ще бера,
Защото имам една колежка, която ми прави туршия от хрупкави гъби.
Като и доставя микс от пачи крак, бейби рогачки и бейби брезовки,
Жената прави ето това,
Хронологично тези буркани идват, добре узрели, през м. юли и август,
Когато обикновено няма свежи гъби и вървят на узото !

Та, все в тази връзка, ако Павел е склонен,
Бих влязъл в гъбните му полета, щом има хиляди рогачки,
А после ще му разкажа, какво добро мезе изпуска !

То и аз имам места за горният микс,
Ама неговото е по-близо !

- G.Petkov
Иначе, и аз събрах манатарки и пачи крак вчера,
Ама много фира в манатарките, дейба !
Особено неприятни са дребните червейчетата в тръбичките !
И аз почнах, като Люси, да им свалям "дунапрена" !
Ама много фира в манатарките, дейба !
Особено неприятни са дребните червейчетата в тръбичките !
И аз почнах, като Люси, да им свалям "дунапрена" !

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Жоре, мноо малки бурканчета замезваш, явно не ти върви узото... 
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."