Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
баш_майстора написа: ↑Нед Юни 02, 2024 9:13 pm Жоре, мноо малки бурканчета замезваш, явно не ти върви узото...![]()
Ами, те са малки, но като са много ................ .

За узото си прав.
Вече не върви, като едно време !
Не случайно, глобалният, ме определя като дядо.
То като стане човек на години, някой неща не вървят като преди !

Но, ............ все пак вървят, дейба !

Да сме живи и здрави !
За сега само я произвежда

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
- Павел Иванов
Бери спокойно Георге докато има , моите гъби няма кой да ми ги обере , поне засега .
Засега обаче явно се оказва много краткосрочно като фикция .
Е , като отскочих последният път и видех , че дивите свинки които местните ловци са развъдили до безброй са разорали на 90% от местата където от време на време найдвах по некой черен трюфел та буля да осмърдельосва пастата с него и ми идеше да земем едно дърво .....
Зер , че сите са ми познати , инак са ми черни до неузнаваемост !
Не стига , че в квартала станааме кЪ Мейн , свинки нощно време роват по кофите , лисици претърчат налево , надесно и само чекаме някоя бяс да докара ами на два пъти камерите на ората засичат неква мечка къде ровичка по кофите нощно време

От друга страна там завършват едни три затворени комплекса с идеята да се пръкнат още два и с гъбите се приключва

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
Манатарките се "качиха" вече и на 1000м.Имах само 30мин.и обходих една много малка част от гората.Имаше следи от бране.Горният слой на почвата вече започва да изсъхва и листата да хрупат.Дано имам повече време в неделята за истинска разходка.Пачи крак няма да се появи там преди хубав дъжд.Говоря само за конкретното място.

Солидни манатарки първо качество

Солидни манатарки първо качество
- G.Petkov
И аз вчера влязох в гора на 750 метра н.в.
След много ходене намерих само четири манатарки с лошо качество в едно влажно дере.
Охлювите и черните бръмбари нападат стръвно малкото гъби.
Никакви други хубави гъби !
А на откритите места вече почвата засъхва.
За сметка на това, беше пълно с гъбари,
Защото мястото е добро.
След много ходене намерих само четири манатарки с лошо качество в едно влажно дере.
Охлювите и черните бръмбари нападат стръвно малкото гъби.
Никакви други хубави гъби !
А на откритите места вече почвата засъхва.
За сметка на това, беше пълно с гъбари,
Защото мястото е добро.
Вчера направих един много як преход, към 15 км. на 800м.н.в . Не че има много гъби, но след такова претърсване събрах 3,1 кг. първокачествени гъби, най вече булка(туку що излязла, а бях първи). Намерих и десетина бронзака и две групи екстра пачи крак. В сряда излизах и на 1100м. по Витоша, няма гъби, намерих само две манатарки и един пачи .
- T.Mihov
- научил се да хвърля
И аз днес на прибиране минах през една непозната горичка-нищо.Но ми направи впечатление,че беше доста сухо,а от две седмици всеки ден минавам близо до нея и миналата седмица с очите си видях на няколко пъти какъв порой се изля върху нея,ама въпреки това днес беше сухо,все едно не е валяло изобщо...Според мапса е на около 700м ,даже по-малко.С тая жега,дето я дават другата седмица,явно сезона в ниското ще приключи преди да е започнал ,дето се вика...
- G.Petkov
Като гледам прогнозата за времето, и се сещам за години, когато жегата прекъсваше растежа на гъбите.
А като спрат, после трудно тръгват, ако въобще тръгнат.
И аз ходих - подсъхва и в най-влажните гори.
Намирам гъби само в дебела сянка.
Отделно от това, манатарки, които са твърди, без дупки в пънчето,
И като ги разрежа - червеите са в тръбичките.
И почва едно чистене, накрая ако остане 1/3 - пак добре.
Виж пачият крак е чист, и булките които бере Митко - не хващат червеи.
Там е истината, но трябва да ги има.
Аз не съм видял булка, а хода в гори много богати на техният мицел.
Ама ............ няма.
А като спрат, после трудно тръгват, ако въобще тръгнат.
И аз ходих - подсъхва и в най-влажните гори.
Намирам гъби само в дебела сянка.
Отделно от това, манатарки, които са твърди, без дупки в пънчето,
И като ги разрежа - червеите са в тръбичките.
И почва едно чистене, накрая ако остане 1/3 - пак добре.
Виж пачият крак е чист, и булките които бере Митко - не хващат червеи.
Там е истината, но трябва да ги има.
Аз не съм видял булка, а хода в гори много богати на техният мицел.
Ама ............ няма.
- T.Mihov
- научил се да хвърля
Днес с един колега от работата,с който се каним да излезем за гъби от години,най-накрая се уцелихме и отидохме,ама след дъжд качулка.Мойто ранно тръгване е около 6:00-6:30, а неговото около 8 и нещо
.Днес се съобразих с неговото "рано" понеже беше със синковеца си ,ама късното тръгване така да се каже ни обезмисли до голяма степен гъбинга.Тъкмо се навряхме в гората и срещнахме трима младежа,които вече се връщаха обратно и бяха понапълнили кошниците с манатарки.За нас останаха 10-на червясали манатарки (като минат през сушилнята все пак стават за бобеца зимата
),няколко млечника,един! единствен пачи крак и две булчета.Не снимах,че се улисахме в приказки и смях,пък и нямаше кой знае какво за снимане
.Обаче и там беше бая сухо,дори по местата на които не огрява слънце.Явно съвсем скоро наистина ще приключат нещата в ниските и по-редки гори и ще трябва да се търсят на по-виското.Който знае къде и има време де 

Сутринта с братчеда и две деца направихме един витошки излет на 1000-1100м.н. , та набрахме към три кила манатарка и две шепи пачи крак. Пачият вече преминава, всичките бяха засъхнали, а нови попълнения нямаше. Манатарките уж млади но и те доста сухи. Нещо общата обстановка не ми харесва, дано не се съвсем пресекът гъбите.
-
- ще става разбирач
Днес направих 3-4 часов преход за манатарки,но резултатите са скромни.Имаше много съсипани гъби,на пръв поглед млада и здрава,но е проядена.Много бисерни гъби,които още продължават да никнат.Интересно,че за тези няколко часа не срещнах жива душа.

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Стара планина, днес, 800-1000 мнв, софийска губерния. От около 3 кила гъби, само тези ставаха за снимане. 1 булка, 2 шепи пачи крак и останалото манатар, нагризан от плужеците. Бах тия гадове, не бяха пропуснали гъбка...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- ще става разбирач
Днес направих сериозен преход,защото като гледам прогнозите,може и да няма повече скоро.Като цяло беше сухо,но имаше участъци с повече влага и гъбите ги намерих точно там.
Манатарка рекордьор,но беше наядена и се разпадна

рядката "хлебна манатарка"

с това приключих

ще преценя дали да ходя пак другия уикенд
Манатарка рекордьор,но беше наядена и се разпадна
рядката "хлебна манатарка"
с това приключих
ще преценя дали да ходя пак другия уикенд

Вчера и аз направих един излет на Витоша 1000-1100м. Гъби почти няма. Намерих двадесетина манатарки, от тях стават само три, и четири булки, едната много наядена. Поне булката се отчете на тази надморска височина