Къца- кълве воблери BG

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Къца- кълве воблери BG

Мнение от niki23 »

няма как да метнеш 8 или 10см воблер с лайт такъм.
Всъщност може и да влиза в теста на спининга но на макарата ще и излезнат пружините и лагерите
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Зависи от макарата :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

niki23 написа:няма как да метнеш 8 или 10см воблер с лайт такъм.
Всъщност може и да влиза в теста на спининга но на макарата ще и излезнат пружините и лагерите
Все пак седем сантиметровия е осем грама а десет сантиметровия дванадесет грама.Може да се намери баланс между грамажа и такъма.
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Мислех да пасувам,но не мога да търпя.Навивате на чекръка 0,50 пълните шпулата до средата и хвърляте воблера в краката си.Как не можете да хвърлите добре дванадесет грама?! :shock:
Аватар
rangel_bac
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от rangel_bac »

От моят скромен опит с "дългите" къца-кълве, мога да кажа, че не е като да нямат кастинг.
Вярно, има къде-къде по-далекобойни, но воблер с воблер не си прилича. Всички знаем универсланата истина, че няма универсална примамка. Тези са ползени при определни ситуации, а при други има по-добри решения.
Та в тоя ред на мисли, воблерите са идеални, особено съотнесено към инвестицията.

Поздрави!
(\__/)
(='.'=)
('')_('') This is Bunny. Copy Bunny into your
signature to help him on his way to world domination
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

IMG_20141114_123554.jpg
IMG_20141114_123554.jpg (432.67 KiB) Преглеждано 1142 пъти
rangel_bac написа:От моят скромен опит с "дългите" къца-кълве, мога да кажа, че не е като да нямат кастинг.
Вярно, има къде-къде по-далекобойни, но воблер с воблер не си прилича. Всички знаем универсланата истина, че няма универсална примамка. Тези са ползени при определни ситуации, а при други има по-добри решения.
Та в тоя ред на мисли, воблерите са идеални, особено съотнесено към инвестицията.

Поздрави!
Всички знаем,че дървените воблери са много резултатни.Ако имате дървен воблер влезте в едно златарско ателие и го сложете на везната.Рибата не различава дървото от пластмасата,но когато теглото им е съизмеримо то и резултатите са подобни.Ниската производителност прави цената висока.Някой хора мислят,че аз слагам пластмасата в единия край на машината и от другата страна излизат готови воблери. Всичко правя на ръка.Предимството ми пред дялкащите е,че всички воблери са еднакви.За мен успеха идва когато някой ги пожелае за втори и трети път.Радвам се,че тези хора стават повече.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

къца - кълве написа: всяко утежнение разваля играта и резултата пада.Опитай с по-фин такъм .Воблерите се представят добре при тролинг. Плаващи са и при течаща вода може да ги оставиш да се отдалечат според дължината на конеца.
ЧудЪ са само защо трябва да са плаващи? Че, що? Ако са потъващи няма ли да ловат риби??
Цял живот съм ловил с потъващи и то с успех... Много ли е трудно да се произвеждат потъващи воблери и да им се настрои баланса и играта???
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Аз, ако бяха малко по-здрави, примерно едно 20кг риба да ти изкара без да я мислиш дали няма да смaчка воблера щях да си взема. Та има върхy какво да поработиш за напред да има още по голям интерес.
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Fishh написа:Аз, ако бяха малко по-здрави, примерно едно 20кг риба да ти изкара без да я мислиш дали няма да смaчка воблера щях да си взема. Та има върхy какво да поработиш за напред да има още по голям интерес.
Не те карам да си вземеш,но мога да те уверя,че и 40 кила няма да го смачкат. :D
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Vid написа:[quote="
ЧудЪ са само защо трябва да са плаващи? Че, що? Ако са потъващи няма ли да ловат риби??
Цял живот съм ловил с потъващи и то с успех... Много ли е трудно да се произвеждат потъващи воблери и да им се настрои баланса и играта???[/quote]

Тези са конструирани така.Ако дам още пет хиляди за нов инструмент мога да направя и потъващи. :D
Аватар
Стонин МаХенд
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Стонин МаХенд »

4овеко, 5 за хилки ще направиш инструменти за 20 модела воблери.
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Стонин МаХенд написа:4овеко, 5 за хилки ще направиш инструменти за 20 модела воблери.
На инструмента има шест гнезда.Отделно правя инструмент с дванадесет гнезда за лопатки.Като се има предвид,че върви хиляда лева за гнездо аз минавам метър. :D :D :D
Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivalpetkov »

От доста време чета темата и се чудя...но реших да вметна нещо по въпроса за случая.
Къца- кълве написа:.......Рибата не различава дървото от пластмасата,но когато теглото им е съизмеримо то и резултатите са подобни.
Тука не е точно така работата:
1.дървото мога да го утежня колкото и както си поискам стига да може да носи...тоест големината на дървеното тяло да го понесе.понякога достигам до тежест от 40 грама на воблер.Не така обаче стоят нещата при пластмасовата отливка.При нея нещата са ясни-тя е просто копие на хубав оригинарлен работещ модел воблер подбран да е по простичък за отпечатване и направа на матрицата...
2.При дървото мога да фиксирам утежненията както си искам и където си искам....да настроя воблера във фаза дървено тяло още и да го изпробвам.Не така стоят нещата в пластмасовата отливка.
Къца- кълве написа:Ниската производителност прави цената висока.
3.И тука не е въобще така...например ти казвам-има колеги които продават воблери от дърво и по 3 лева.И на всеки два воблера подаряват още по един за бонус и с рекламна цел.Има колеги които дялкат по толкова бройки наведнъж и по толкова серии че понякога се питаме това от човек ли е правено или от машина.Разбира се не става въпрос за състезание с твоята матрица.Говоря за ръка и човешко око което работи с ножа на ръка...което е възхитително.
Къца кълве написа:.Всичко правя на ръка.
4.И тука пак малко не е така за всичко че ти е на ръка-но допустимо саморекламиране е...нормално е да го твърдиш.
Къца кълве написа:. Предимството ми пред дялкащите е,че всички воблери са еднакви.
5.Съгласен съм с това...макар дори от машина воблерите не стават напълно еднакви-дори микрони имат разлики.По повод на това има хора и човеци които могат максимално да произвидат по еднаквост на ръка и с нож от дърво воблери.Обикновенно почвам воблера от чертеж с точни размери и ползвам шублер постоянно.Водя си стриктно записки за габарити газене грамаж и място на утежнението на всеки модел.Използвам компютър,принтер и лазер.Програми за дизайн и графични програми.Не съм убеден че цял живот да правиш пет модела е някакво постижение...аз лично бягам от еднаквоста...напротив-различните воблери са по добре възприети от клиента.но това разбира се въпрос на вкус а и на възможности.Този който може да ги прави матрица не му трябва понеже тука не е Китай пък и пазара не е с такова многомилионно мащабно търсене че да има бълване на предлагане.

П.П. Не ме разбирай погрешно-не са лоши воблерите ти макар да има много още на какво да наблегнеш относно качесвото. Ловят кефал и това е напълно достатъчно за нормален и обикновен пластмасов воблер.Но виждам че на моменти малко бъркаш понятията.При теб става въпрос за бизнес-инвестираш в матрица ...правиш и продаваш.Някои други хора пък преминаха от ръчно дървено производство на калъп и гранули.Че хем е бързо хем евтино.Няма лошо.но това е нещо различно от нещата-при нас болшинството от дялкащи от дърво воблери не е точна така ..При нас става въпрос за хоби.Макар и ние да търгуваме по малко и да си позволяваме да продаваме колкото за материали.Но това не е фикс идея и не е на първо място.При нас нещата са въпрос на ХОБИ.И дялкането на воблер от дърво няма нищо общо с това твоето....също и самия дървен воблер когато е качесвено изработен няма нищо общо с това твоето.Това да дялкаш не е работа за всеки.то не е като да лееш на матрица..има по сръчни хора и по несръчни.Когато ти дадът в ръцете дървото и джобния нож тогава се вижда кой може и какво може.Имай в предвид че дървени ръчно изработени воблери се продават в чужбина на баснословни цени на търгове.В България работата на ръка не се оценя.Всеки иска най хубавото но да е без пари.Пластмасовото производство за мене не се различава от никое пластмасово матричарско такова във всяко едно китайско предприятие което зарежда с произведенията си нашите магазини по един лев.И пак казвам-не ме разбирай погрешно ...ти си се спрял на този начин и аз не те упреквам.Не са лоши воблерите дори те насърчавам защото подкрепям българското производство.Виждам и че се опитваш да подобриш боядисването та чак си почнал да туряш и очички ....похвално е....продължавай и рано или късно ще постигнеш напредък.Но не манипулирай така тънко хората и подобни намеци и подмятания за сравнения с дървените ръчно ноправени воблери няма да ги търпя.Най малкото е неуважение към труда на хората.Всяко нещо си има граници.... :yawinkle:Все пак нещата ги четат и хора които от години изработват воблери.Болшинството въобще им е под достойнството да пишат тука.Прекалено сериозни воблеромоделисти са че да дискутират подобни неща.Тука не става въпрос за конкуренция понеже е ясно-ти не можеш да се конкурираш с дялкащите хора.Ти си едно-те са от друго тесто така да се изразя.Творци и художници със златни ръце са те.И всеки воблер е като тяхно дете.Със своя история.
Успех с бизнеса и лек ден :)
Последно промяна от ivalpetkov на Нед Ное 23, 2014 4:26 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Прочетох внимателно два пъти цялото изказване.Благодаря за коректния тон.Моите уважения към всички талантливи воблероконструктори. Ще изкажа моето мнение без да претендирам ,че е най-правилното.Аз мисля,че тежкия воблер не може да постигне толкова добро поведение във водата като лекия.Пред ръчния труд се прекланям.От машината излизат две черупки които трябва да станат на воблер.Преди да подам параметрите на матричаря ,работя с ножа,шублера,пилата и т.н.Хора които знаят какви усилия полагам докато стане това което виждате казват,че те не биха ги давали на такава цена.Това което те не знаят е,че аз получавам нещо много повече.
Поздрави !
Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivalpetkov »

[quote="къца - кълве"].............Благодаря за коректния тон.
Разбира се че тонът ми е абсолютно коректен и добронамерен.Идеята не е да се спори или пък да се правим на големи капацитети.Нито пък някой да го упреквам или да го накарам виновно да се засрами в ъгъла.идеята не е да се окаля сега някого в типично български стил-решил Къцито да си вади някой лев-давай сега да го упрекваме за това..Нищо подобно.Идеята ми е да слезем малко на земята и да отрезнеем малко като след боксов мач срещу Кличко и да сме по екзактни и обективни реалисти.Смешно би било да кажа че моите воблери или твоите воблери са най-добрите на света с видите ли най-хубавата игра.Естествено това е глупост и ние сме много далеч от истинските световни гиганти в тази област.Като казвам НИЕ визирам всички български майстори или производители понеже са две различни неща :wink: .За България това е млада наука още за разлика от японците и сърбите където имат школи за правене на воблери и цели кланове и родове практикуват този занаят от стотици години....
Къца кълве написа:Хора които знаят какви усилия полагам докато стане това което виждате казват,че те не биха ги давали на такава цена
Бих казъл че цена поне за мене от 6 лева на матричарски воблер не е много ниска говоря за малките ти размери за кефал..Явно хората които ти го казват нямат представа какъв труд се изисква за да издялаш от дърво изцяло ръчен воблер пардон-воблери...десетки стотици такива...на ръка...от дърво.а не само един за модел и прототип да го подадеш на матричаря.
къца - кълве написа:Аз мисля,че тежкия воблер не може да постигне толкова добро поведение във водата като лекия.
Ето виждаш ли.....ти пак си знаеш твоето си.Пак силни думи....Ти от колко години си спинингист с цялата тежест на понятието? Би трябвало да знаеш че няма стандарт в това нещо.Всеки си има предпочитания относно воблера с който да работи-дали по тежък дали по лек дали пластмасов или пък дървен.Не на последно място и финансови възможности.Понякога по лекия воблер може да е по подходящ.понякога тежкия е много по добър от лекия.Зависи от условията и мястото на което го ползваш както и от това каква дистанция,дълбочина и риба търсиш.Не може да се каже че лекия имал по хубава игра от тежкия.Не разбирам какво значи да има по хубава игра?..има воблери които нямат игра.Но и на тях си ловят хората...и то успешно.Това е смешно.Има воблери и воблери с различна игра и грамаж с различен диапазон и честота на играта както и много хубави тежки воблери за големи дистанции и класни риби.Играта им също е впечатляваща.Друг е въпроса че при твоя случай ти просто нямаш друг избор.Не можеш да утежняваш колкото и да искаш...защото знаеш добре че това при пластмасовото изпълнение ще ти развали играта.При тебе копието трябва да е еднакво с оргиналът защото иначе ако се опиташ да избягаш с място и грамаж на утежнението това ще бъде пълен провал. :fishing5:Няма да ти цапам в темата от 48 страници повече но те моля да се въздържаш от категорични радикални заключения.Пиши си каквото искаш вече на спокойствие. :yawinkle:Всичко това си е мое лично мнение само и аз не ангажирам никого да се съглася с него.В противен случай аз съм за с двете си ръце в народното събрание да забранят със закон внос и производство на всички други воблери по света като негодни такива и в България да се ползват само най-доказаните и най великите воблери на Къца кълве.С нечувана и невиждана игра при това.И страхотни успехи и постижения на трофейни риби в стерилен плувен басеин.
Fishh написа:Аз, ако бяха малко по-здрави, примерно едно 20кг риба да ти изкара без да я мислиш дали няма да смaчка воблера щях да си взема. Та има върхy какво да поработиш за напред да има още по голям интерес.
Къца кълве написа малко по нагоре:
"Не те карам да си вземеш,но мога да те уверя,че и 40 кила няма да го смачкат. :D"
А дано ама надали-пак смешки :lol: ...ти воблера не го мисли...хахаха.те като гледам по нашата държава 20 килограмовите пък и 40 килограмовите риби с лопата да ги ринеш.... :lol: Много ми е интересно къде ги виждате тези риби като изключим някой голям сом бре??? :D Дано да ги има де.... :) Принципно пластмасата не и пречи да я налапа голяма риба.но то и на дървото не му пречи....стига да са изработени както трябва.Пластмаса или дърво-няма значение....моли се телта,халките и тройките заедно с влакното и макарата да издържат бих казъл аз :wink: ....хахаха.
П.п.-не е важно воблерът какъв е що е.....той е последният значим фактор на последно място и контактна точка между устата на рибата и задвъдичното устройство което е истинския важен елемент по веригата наречена риболов.Ако на задвъдичното устройство ръцете му са в дупето ако ще и от диаманти воблери да ползва все тая...
Последно промяна от ivalpetkov на Нед Ное 23, 2014 10:25 pm, променено общо 2 пъти.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”